+38 (044) 334-54-85 +38 (067) 195-85-85 +38 (050) 145-85-45
магазин спецiй
(067) 195-85-85
 
(044) 334-54-85
(050) 145-85-45

Гострота перцю, рейтинг та вимірювання гостроти перців у сковилах

Отзывы о статье ( 16 )

Колекція гострих перців 

Чи можна виміряти гостроту (пекуча перцю). Так, звичайно!

У чому вимірюється гострота перцю?

Сковіль, або SHU (Scoville heat units) — це одиниця вмісту капсаїцину в перці. Чим цей показник вищий, тим перець гостріший.

Ще 1912 року американський вчений — хімік та фармацевт Вілбур Сковіл (Wilbur Lincoln Scoville) запропонував тест для вимірювання гостроти перців капсикумів, який і назвали його прізвищем — сковіл (scoville).

Портрет Вілбура Сковілла

Вілбур Сковіл

Перша спроба виміряти гостроту

У той час це виглядало так: Він роздав дегустаторам витяжку з різних сортів перцю і підрахував, скільки потрібно випити підсолодженої води для того, щоб не відчувати пекучість перцю. Загалом таких суддів-тестувальників було п'ять.

За одиницю виміру було прийнято кількість випитої води дегустаторами. Через відмінності смакових відчуттів дегустаторів ці результати були, м'яко кажучи, неточними.

Проте одиницю пекучості перцю назвали на честь Сковілла. Його спроба виміряти гостроту перцю була першою.

Формула Капсаїцина

Мал. Форумула капсаїцину

Хотілося б ще додати, що чистий капсаїцин (capsaicin) — речовина, завдяки якій перець має пекучість, не розчиняється у холодній воді, він добре розчиняється у спирті. Тому запивати простою водою перець не має особливого сенсу.

Сьогодні для визначення рівня капсаїцину використовуються точні наукові методи — високоефективної рідинної хроматографії (ВЕРХ).

Наведемо таблицю гостроти перців, SHU (Scoville heat units)

Рейтинг гостроти перців, сковіллі

Шкала по Scoville Тип перцю
15 000 000-16 000 000 000 Чистий капсаїцин
9 100 000 Нордігідрокапсаїцин
2 000 000-5 300 000 Перцеві балончики (США)
2 400 000 Дихання диявола, Британія, Майк Сміт
1 150 000-2 200 000 Carolina Reaper, California USA, Ed Curry
855 000-1 463 700 Bhut Jolokia, Trinidad Scorpion, Butch T
876 000-970 000 Dorset Naga
350 000-577 000 Red Savina, Habanero
100 000-350 000 Хабанеро, Habanero Chile
100 000-350 000 Scotch Bonnet
100 000-200 000 Ямайський пекучий перець, Jamaican Hot Pepper
50 000-100 000 Thai Pepper, Chiltepin Pepper
30 000-50 000 Кайєнський перець, Ají pepper
10 000-23 000 Serrano Pepper
7 000-8 000 Tabasco Sauce Habanero
11 000-10 000 Wax Pepper
2 500-8 000 Халапеньо
2 500-5 000 Соус Табаско
1 500-2 500 Rocotillo Pepper
1 000-1 500 Poblano Pepper
600—800 Tabasco Sauce (Green Pepper)
500—1000 Anaheim pepper
100—500 Піменту, Pepperoncini
0 Солодкий, Болгарський перець

Офіційний рекордсмен за Книгою Рекордів — Carolina Reaper

Плоди найгострішого перцю Каролінського женця

До недавнього часу найгострішим стручковим перцем був — Carolina Reaper, його виростив садівник Ед Каррі, власник компанії PuckerButt Pepper (Форт-Мілл, Південна Кароліна, США). Він потрапив у книгу рекордів Гінесса в 2013. Його показник гостроти становить у середньому близько 1 570 000 - 2 200 000 SHU (Scoville heat units). І офіційно він залишається найгострішим перцем у Книзі Рекордів. Вилучений капсаїцин із цього червоного перцю вживають у медичних цілях, а також використовується для виробництва сльозогінних газів.

Цікаво також, що є конкурси зі швидкості поїдання таких перців. Так ось нікому ямайцю Вейну Алдженіо на подібному конкурсі 24 квітня 2016 вдалося поставити рекорд – він з'їв 22 плоди Каролінського Женця за 60 секунд.

Найгостріший перець у світі — Дихання диявола

Перець Дихання диявола

У 2017 році британський фермер Майк Сміт виростив перець, який гостріший за Каролину Ріпер на 200 000 балів. Перці британця ростуть на метровому дереві, яке також представлене до нагороди «Рослина року» (Plant of the Year).

Сміт назвав цей перець – Дихання Диявола (Devil&s Breath). Його гострота досягає 2 400 000 SHU сковелів. Експерти стверджують, що такий перець при вживанні може викликати у людини анафілактичний шок.

Ви можете придбати цей перець у нас у магазині в сушеному вигляді — Carolina Reaper

Як прибрати печіння від перцю в роті

Багато речовин пропонують як протиотруту печіння чилі, включаючи воду, молоко, цукор, хліб, цитрусові фрукти, пиво та інші газовані напої. Теоретично такі речовини можуть або розбавляти капсаїцин, або, подібно до хліба, можуть поглинати це. Проблема в тому, що капсаїцин оточує нервові рецепторні ділянки в роті і не може бути легко витісненим або розбавленим.

Пам'ятайте, що капсаїцин — дуже добре розбавляється спиртом, жирами, але не змішується з водою.

У 1990 році дослідники з Каліфорнійського університету Davis, Christina Wu Nasrawi та Marie Pangborn повідомили, що десятивідсотковий розчин сахарози при 20 градусах за Цельсієм ефективно розчиняє капсаїцин (як молоко при 5 градусах).

Ефективність цукру у теплій воді підтверджується східними народними рецептами зняття надмірної гостроти у роті. Так, наприклад, офіціанти в Тайланді знижують гостроту страв, кидаючи в них шматочки цукру, і що набори приправ у Тайських ресторанах часто включають невелику банку цукру.

Молоко та червоній перець чилі

Найдієвішим гасителем перцевої пожежі є молоко, а точніше казеїн (молочний білок). Казеїн є фосфопротеїном, який діє як пральний порошок та видаляє капсаїцин із нервових закінчень.

Був також люди при різанні перцю отримують опік рук. Тут доречно рекомендувати одягати господарські рукавички перед роботою із продуктом. Якщо ж це вже сталося – однією з оптимальних дій – промити руки спиртом, який допоможе розторити капсаїцин на руках.

У нашому магазині на даний момент найгостріший (пекучий) продукт — соус — Tabasco Scorpion Sauce — 2 000 000 сковилів, а також перець Bird eyes — його гострота 100 000-225 000 сковилів

21 січня 2016 року компанія Google підготувала Google Doodle на честь роковин ДР Вілбура Сковілла — 151 рік. Посилання — 151 рік від дня народження Вілбура Сковілла

Автор Антонова Ирина

Автор статті: (доцент КНИТУ)

Дата публікації:

Дата оновлення: 13-01-2024

Оставить комментарий

Оцените статью
empty starempty starempty starempty starempty star
Captcha Обновить код

Комментарии к статье

  • 27-09-2023 :

    Чем можно снять остроту супа, если, например переперчил?

  • 17-05-2023 :

    Ирина ,прекрасно подано ,спасибо

  • 07-10-2020 :

    Статья поучительная. Сам выращивают хабанеро.

  • 04-08-2017 :

    сколько нужно добавить спирта в перец,чтобы начать тестирование жгучести?и сколько сахара в какой объем воды добавляется? где можно найти эту информацию?

  • 02-07-2017 :

    Уже нашла))

  • 02-07-2017 :

    А где пеперончини?

  • 19-12-2015 :

    Так что получается?Одна сковилла равно одному выпитой стакана сахаренной воды?или как?И с чем можно сравнить одну Сковиллу?

    марче 22-01-2016 :

    сковила это одна часть перцового экстракта и сколько нужно добавить туда частей воды чоб перец не почувствовать. например 1мл перцовочки необходимо смешать с 500мл воды. то она тянет на 500 сковил.

    Марта 23-01-2016 :

    Насколько я поняла насчет выпитой воды - это во времена Сковилла так начали измерять. Сейчас уже современные методы. Читайте статью в обзщем )

  • 09-09-2015 :

    Делаю табаско из хабанеро (лайт но бесподобный на запах)около 50000сковилей, и из тринидада скорпион, по чем можно продавать?

  • 10-07-2015 :

    И что, кроме как по таблице не определить?

    Kartata 10-09-2015 :

    Можно!) попробовать все сорта и самому определить. Но это ж большой риск для Ваших внутренних органов.

  • 03-03-2015 :

    Прочитал и удивился! Даже и не знал что могут быть ожоги от перца чили

Закрыть
Логин (Имя пользователя):
Пароль:
 Забыли пароль?