+38 (044) 334-54-85 +38 (067) 195-85-85 +38 (050) 145-85-45
магазин спецiй
(067) 195-85-85
 
(044) 334-54-85
(050) 145-85-45

Какао - користь і рецепти

Отзывы о статье ( 6 )

Фото: Какао — боби, порошок та гарячий напій

Какао — один із найулюбленіших напоїв дітей та дорослих. Однак багато хто задається питанням — чи це корисний продукт, і як вибрати найбільш якісний варіант, якщо вже ви любитель такого напою.

Опис

Для довідки нагадаємо, що рослина, з якої виходить какао, росте у Кот-ді-Вуарі, Гані, Індонезії, Нігерії, Бразилії, Еквадорі та інших країнах, де клімат тропічний. Добре відомі країни виробництва Мадагаскар, Малайзія, Мексика, деякі острови Карибського басейну. Порошок какао роблять із плодів дерева Theobroma Cacao, які називаються какао-бобами. Саме дерево може сягати 12 метрів висоти. Плоди виростають до 30 см завдовжки і набувають від коричнево-жовтого до фіолетового квітів. Містять 20-40 бобів. Звідси і походить назва напою. Насіння какао у своєму складі має жири, білки, целюлозу та інші елементи.

Какао продукти

Какао продукти

Боби — їстівні боби, насіння дерева какао, використовуються в кулінарії, косметології та медицині

Терте — інша назва какао маса, що виходить шляхом перетирання бобів. Використовується для виготовлення кондитерських виробів. Основний компонент високоякісного шоколаду.

Масло — вичавлюється з какао тертого. Має низку корисних властивостей. На сьогоднішній день активно використовується в косметології, особливо для волосся та шкіри, в медицині — для лікування астми, бронхіту, та в кулінарії — для виготовлення шоколадних шедеврів.

Порошок світлий, він натуральний — виходить шляхом перетирання какао-продуктів (боби, макуха, какао тертого)

Порошок темний, він же алкалізований — це какао-порошок, який додатково проходить процес алалізації. Після такої обробки аромат більш насичений, а колір темніший. Прекрасно підходить для бісквітного, пісочного та інших видів тіста.

Сторінка продукту - Какао боби

Як вибрати какао?

На полицях магазинів у наш час знаходиться величезна кількість різноманітних видів та сортів какао. Але яким чином можна вибрати дійсно хороший і смачний напій? Головне, необхідно визначитися, який із двох існуючих видів продукту вас цікавить:

  • Порошок, який потрібно варити перед вживанням;
  • Порошок, для вживання якого просто потрібно розвести молоком або водою.

Отже, какао-порошок — це порошкоподібна маса. Виготовляється вона з плодів какао дерев, які висушуються та перемелюються. У такому порошку збережено багато важливих елементів, завдяки яким какао вважається не лише смачним, а й корисним продуктом. Цей продукт сприяє гальмуванню процесу старіння організму, дає захист від деяких хвороб, насичує вітамінами.

Щоб оцінити якість порошку, обов'язково перевіряються:

  • упаковка;
  • зовнішній вигляд;
  • аромат;
  • ступінь подрібнення;
  • смак.

Не допускаються такі вади, як:

  • відсутність смаку або сторонні смакові відчуття (гіркота, наприклад);
  • специфічні запахи;
  • наявність грудочок.

Також уважно прочитайте, яка у продукті загальна частка жиру. Вона має бути менше 10%. Якщо це так, значить, у складі є масло какао. Порошок, якщо він якісний, обов'язково має дрібний помел. При розтиранні порошку між пальцями він повинен залишитися на шкірі, а не перетворитися на пил. Наявність крупинок не означає погану якість — спробуйте його на смак, і якщо немає сторонніх неприємних присмаків, то з продуктом все гаразд.

Не забувайте правильно зберігати продукт — обов'язково в посуді, що закривається герметично. Можна додати туди ванільну паличку для оригінальнішого солодкого аромату.

Сорти какао

Сорта какао

Виділяють 3 основні сорти какао:

  1. Criollo — какао високої якості та високої ціни, бере свій початок у Мексиці та Центральній Америці. Особливо важко вирощувати, оскільки вони надзвичайно вразливі до різноманітних екологічних загроз. Боби мають від білого до блідо-рожевого кольору, а їхній смак описується як тонкий, але складний, з низьким рівнем аромату класичного шоколаду. Вважається "князем» серед сортів какао Найчастіше його змішують з іншими сортами какао для виготовлення дорогого шоколаду.
  2. Forastero — культивується в Африці, Еквадорі та Бразилії. Становить до 80% світового виробництва какао. Він витриваліший і менш сприйнятливий до хвороб. Має пурпурового кольору боби і в основному використовується, щоб дати шоколаду його насичений аромат.
  3. Trinitario — є природним гібридом в результаті перехресного запилення Criollo і Forastero. Легенда розповідає, що він вперше з'явився на острові Трінідад після того, як ураган майже повністю знищили посіви кріольського сорту какао в 1727 році. Якість продукту коливається між середнім та перевищує.

Колір какао

Потрібно сказати, що какао-порошок — чудовий барвник. Завдяки чому він знайшов широке застосування у випічці. Він застосовується як ароматична і барвна добавка для глазурі, кремів і коржів. Якісний какаопродукт має коричневий колір. Поряд із цим досить важливим моментом є шоколадний запах, який пробуджує бажання випробувати чашку цього неймовірного напою.

При покупці порошку особливу увагу необхідно звернути на його структуру. Зокрема, не повинно бути жодних грудок. Їх наявність свідчить, що цей продукт зберігався неправильно. Або в нього закінчується термін придатності.

Калорійність

У складі какао порошку міститься від 374 ккал на 100 г і залежить від наявності жирів (від 10% до 22%). А ось, наприклад, калорій у приготовленому какао-напої лише 69 ккал.

Корисні властивості

Какао. Користь для здоров'я

  • Незважаючи на те, що какао — продукт дуже корисний, під час вагітності його вживати все ж таки не рекомендується, так як крім алергенності, він ще й перешкоджає засвоєнню кальцію організмом. Адже кальцій — дуже важливий елемент, необхідний для того, щоб внутрішньоутробний розвиток дитини відбувався правильно. І його нестача може сильно зашкодити здоров'ю як майбутнього малюка, так і його матері.
  • Какао благотворно впливає на здоров'я серцево-судинної, а також допомагає у запобіганні утворенню смертельних тромбів, які можуть призвести до інсульту або серцевої недостатності. Активно використовується при атеросклерозі, тромбозі та серйозніших серцево-судинних захворюваннях.
  • Споживання какао показало антидепресантний ефект на деякі фізіологічні процеси. Напій на основі какао покращує настрій, бореться з депресією, знімає психологічну напругу.
  • Наукові дослідження показали, що споживання лушпиння какао має терапевтичний ефект при лікуванні хронічних запорів та при функціональних захворюваннях кишечника.
  • Какао-боби містять ксантин і теофілін, які допомагають розслабити бронхіальні спазми та відкрити звужені бронхи. Такий процес полегшує потоку повітря потрапити в легені при астмі та бронхіті.
  • Какао показав позитивний ефект при інгібуванні зростання ракових клітин. Дослідження надали докази щодо хіміопрофілактики. Цілющі ефекти виявилися надзвичайно цінними при лікуванні різних типів раку, включаючи рак товстої кишки та рак передміхурової залози.
  • Порошок какао є ефективним у підтримці гарного здоров'я шкіри. Результати досліджень показують, що споживання флавонолів, якими насичений какао, допомагає у зменшенні впливу УФ випромінювань, тим самим знижує шорсткість шкіри, покращує її колір, підвищує пружність та еластичність.

При тиску

Какао багате на флавоноїди, які сприяють зниженню артеріального тиску та покращенню еластичності кровоносних судин. Дослідження, проведені на цю тему, показали позитивні зміни систолічного та діастолічного артеріального тиску, внаслідок споживання какао-продуктів. Ці сприятливі зміни пов'язані з наявністю антиоксидантів, які стимулюють вироблення оксиду азоту для збереження розслаблення кровоносних судин.

Щодо антиоксидантної властивості. Наукові дослідження показали, що ця властивість какао вища у 3 рази порівняно з чорним та зеленим чаєм, і навіть червоним вином. Антиоксиданти допомагають нейтралізувати кисень на основі вільних радикалів, які є в організмі. На додаток до цього, какао рясніє фенольні фітохімічні сполуки і має велику кількість флавоноїдів. Вчені е припустили, що флавоноїди у складі порошку благотворно діють до роботи мозкових клітин. Ці нейропротекторні переваги позитивно впливають на процес навчання та пам'яті. На додаток, отримані дані від експертів вказують на те, що споживання какао-продуктів посилює приплив крові до мозку, а також має терапевтичний вплив при захворюваннях судин.

При діабеті

Має гіпоглікемічний та гіпохолестеролемічний вплив на глюкозу та рівень холестерину в крові людини. Дієта, що містить такий продукт, також показує зниження рівня тригліцеридів, холестерину ЛПНЩ, рівня глюкози, а також продемонстровано помітне зростання рівня здорового холестерину ЛПВЩ у випробуваних. Дослідження підтверджують, що какао виявляє захисну антиоксидантну активність при лікуванні довгострокових діабетичних ускладнень, таких як діабетична нефротоксичність. Нефротоксичність відіграє ключову роль при цукровому діабеті, і це головна причина тяжкої ниркової хвороби. Вільні радикали посилюють ці діабетичні ускладнення шляхом сприяння окислювальних стресів, що призводить до клітинних і тканинних збитків. Результати іншого дослідження показують, що споживання какао з високим вмістом флавонолів демонструє терапевтичний потенціал у покращенні судинної функції діабетиків на різні препарати.

Для схуднення

Какао, на відміну від шоколаду, на фігуру абсолютно не впливає, тому бажаючим схуднути від нього відмовлятися не потрібно. Його можна вживати з цукром та без. Крім того, якщо в шоколадній плитці на сто грам припадає двадцять грам насичених жирів, то один кухоль какао містить лише три десятих грами жиру. При цьому неможливе зловживання цим напоєм, оскільки він дуже енергоємний і дає відчуття швидкого насичення.

Ряд досліджень показав, потенційні вигоди какао для запобігання високому вмісту жирів, які викликають ожиріння. Вживання какао допомагає у модуляції ліпідного обміну та зниження синтезу жирних кислот. Він також продемонстрував поліпшення термогенез, механізм виробництва тепла у білій жировій тканині та печінці. При інтенсивних фізичних навантаженнях та серйозній розумовій активності обов'язково введіть у раціон какао-напій.

Як варити какао?

Для приготування потрібно змішати у воді какао, молоко та цукор, потім довести цю суміш до кипіння. Під час заварювання слід звернути увагу на осад. Якщо какао якісне, то ніякого осаду не повинно бути. Готова суміш (якщо йдеться про какао-напій) спеціального приготування якогось не вимагає. Вона дуже швидко, фактично за кілька хвилин, заварюється. У складі такого легкорозчинного какао неодмінно має бути присутнім лецитин для запобігання осаду на дні.

Какао є енергетичним напоєм. Тому пити його найкраще вранці. Цей напій добре поєднується з вершками та молоком. З ним можна вживати сухофрукти і мед, бісквіти та печива. Щоб отримати заряд енергії — пийте какао вранці. А холодного зимового вечора ароматний гарячий напій неодмінно підніме ваш настрій і зніме втому. Однак не потрібно пити його на ніч, тому що ви ризикуєте отримати безсоння.

Пити какао рекомендують з великої широкої товстостінної чашки. Саме так, кажуть знавці, найкращим чином ви насолодитеся його смаком та ароматом.

Рецепти

Торт з какао

Торт з какао

Інгредієнти:

  • 2 склянки пшеничного борошна
  • 2 курячі яйця
  • 2 склянки цукру
  • 1,5 ч.л. розпушувача
  • 1,5 ч.л. соди
  • 100 г какао темного
  • 200 мл молока
  • 100 мл олії
  • 200 мл води

Приготування:

  1. У мисці змішати просіяне борошно з цукром, какао, содою та розпушувачем. Все ретельно перемішати.
  2. В іншій мисці яйця збити міксером, додати молоко та олію.
  3. Отримані суміші з'єднати, перемішати до однорідної маси.
  4. Влити окроп у тісто, розмішати і відразу ж влити в заздалегідь змащену форму для випікання. Випікати 15-20 хвилин|мінути| при 180 градусах.
  5. Бісквіт розрізати на 3 частини і змастити будь-яким кремом. Наприклад, підійде крем на основі сметани та какао порошку.

Солодка ковбаса з какао

Солодка ковбаска з печива з какао

Інгредієнти:

Приготування:

  1. Печень розфарбувати руками на дрібні шматочки.
  2. Какао порошок змішати з цукром, олію нарізати на однакові шматочки.
  3. Масло помістити в сотейник, розтопити, додати молоко та какао з цукром. Постійно перемішувати і варити 5-7 хвилин|мінути| поки цукор повністю не розчиниться. Зняти з вогню та остудити.
  4. Поєднати горіхи, подрібнене печиво та приготовлений шоколад.
  5. Загорнути у харчову плівку та сформувати ковбаску. Забрати в холодильні на 5-6 годин.

Рецепт домашнього какао

Домашнє какао. Рецепт

Інгредієнти:

  • 2 ч.л. какао
  • 50 мл води
  • 500 мл молока
  • 2 ч.л. цукру

Приготування:

  1. Какао залити окропом, розмішати та перелити в сотейник.
  2. Додати цукор та молоко. Довести до кипіння та зняти з вогню.
  3. Для смаку можна додати під час варіння паличку кориці, натертий мускатний горіх, 2 бутони гвоздики або ваніль

Швидкий рецепт кексу з какао

Швидкий рецепт кексу з какао

Інгредієнти:

    <5>5 ст.л. борошна
  • 4 ст.л. цукру
  • 3 ст.л. молока
  • 2 ст.л. какао
  • 1 куряче яйце
  • ½ ч. л. олії
  • 3 ст.л. тертого шоколаду

Приготування:

  1. У кухоль додати сухі інгредієнти та ретельно змішати.
  2. Додати яйце і знову перемішати.
  3. Влити молоко та олію, додати натертий шоколад та прянощі за смаком (наприклад, щіпку меленої кориці). Перемішати до однорідної маси.
  4. Поставити кухоль у мікрохвильову піч на 3 хвилини при 1000 Ватт.
  5. Готовий кекс прикрасити цукровою пудрою або тертим білим шоколадом.

Бажаємо вам вдалих покупок!

Автор Антонова Ирина

Автор статті: (доцент КНИТУ)

Дата публікації:

Дата оновлення: 06-02-2024

Оставить комментарий

Оцените статью
empty starempty starempty starempty starempty star
Captcha Обновить код

Комментарии к статье

  • 17-05-2023 :

    Яка різниця між какао з позначками H , M , S . ???

  • 17-05-2023 :

    Чудова стаття, дякую за інформацію

  • 25-04-2020 :

    Интересная статья с новой полезной информацией. Благодарю автора!

  • 05-12-2018 :

    Так я не очень поняла, светлый какао полезнее чем темный? У меня светлый какао и я его не варю а смешиваю блендером с подогретым молоком и медом, не кипячу, вроде вкусно, зачем его доводить до кипения?

    Ответ DeLuxe.com.ua:

    Какао светлый полезнее так, как он не проходит термические процессы обработки и в нем сохраняется максимальная польза. И чтобы приготовить правильно какао-напиток, его стоит варить. Но... если Вам по вкусу подходит Ваш вариант — это замечательно. Вы в двойне сохраняете его полезные и вкусовые свойства!

  • 15-04-2018 :

    Хотел поблагодарить автора Светлинскую В.Г. за столь полную, исчерпанную информацию . Для меня на сегодня это полная и доступная статья. Сейчас в магазинах, на рынках, столько всяких видов порошков, что глаза разбегаются. Теперь я знаю как выбрать самый вкусный какао!!! Кроме того для себя и своих близких решили отказаться от кофе и пить с пользой этот напиток.

  • 03-07-2016 :

    Классная статья! Было очень интересно почитать!

Закрыть
Логин (Имя пользователя):
Пароль:
 Забыли пароль?