+38 (044) 334-54-85 +38 (067) 195-85-85 +38 (050) 145-85-45
магазин спецiй
(067) 195-85-85
 
(044) 334-54-85
(050) 145-85-45

Кероб - корисний замінник какао

Отзывы о статье ( 4 )

Корисний солодкий порошок — кероб, виробляють із плодів ріжкового дерева, родом із Середземномор'я. Основний постачальник на світовий ринок — Іспанія Кероб називають «хітом продаж» 2016 року і рекомендують щодня використовувати у своєму харчуванні, замінивши каву, шоколад та какао. І справа не тільки у загальному прагненні до здорового харчування та зменшення калорійності, але, швидше за все, у цікавих властивостях та великій користі кероба.

Що таке кероб?

Керобом називається і дерево, і солодкий порошок, що видобувається з його плодів ріжкового дерева. Ще його називають цератонією стручковою, цареградськими стручками, хлібним деревом.

Кероб ріжковий — рослина сімейства бобових, вічнозелене дерево з гарною розлогою кроною заввишки до 12 метрів. Боби розташовуються в стручках довжиною до 25 см. Вигнута форма стручка нагадує ріг, звідки і походить назва "кероб ріжкове дерево".

Крім насіння стручки містять солодку та соковиту м'якоть, яку збирають особливим способом, висушують, обсмажують і перемелюють у порошок, який називається керобом або борошном ріжкового дерева. Порошок використовується замість кави, шоколаду та какао. Висушений «ріг» на зламі пахне дріжджами, тому дерево відоме багатьом народам, як «хлібне». Перший урожай дерево дає лише на шостому році життя, а регулярно плодоносить після 15 років. Рожкове дерево живе до 200 років і за сезон дає 100 кг плодів [7].

Історичні факти про Керо

Як біографія людини містить важливі етапи життя, так і у світі природи видатні рослини мають свою анкету, свої значущі події. Має їх і кероб. Можливо, ви читали про них, але значущі факти залишаються незмінними на всі часи, і ми коротко нагадаємо події, пов'язані з керобним деревом.

  1. Згадку про ріжкове дерево можна зустріти в Біблії, Талмуді, інших священних писаннях. Іоанн Хреститель, який ніс свою місію в пустелі, харчувався і вижив завдяки виключно стручкам ріжкового дерева та меду диких бджіл. Солодкі плоди так і називалися «хліб Іоанна», а саме дерево отримало назву «дерево Іоанна Хрестителя».
  2. Кероб — ріжкове дерево, чудово знав і відомий персонаж біблійної казки — блудний син, який харчується у своїх поневіряннях плодами дерева.
  3. Насіння ріжкового дерева мають постійну величину — 0,2г, обумовлену присутністю у складі плодів особливого полісахариду (полігалактоманнану), що надає насіння твердість та незмінність маси. У давнину вони служили мірою ваги і отримали загальноприйняту назву «карат». Як ви знаєте, і сьогодні ювеліри застосовують цю міру ваги при зважуванні дорогоцінного каміння, перлів та чистого золота.
  4. Дерево не вражає жодного шкідника і тому вважається дарованим згори. Дерево кероб є екологічно чистим, натуральним, т.к. ніколи не обробляється жодними хімікатами.
  5. Давньоєгипетський ієрогліф у вигляді стручка ріжкового дерева означає слово «солодкий».

Склад, харчова цінність, калорійність

Кероб — користь для здоров'я< /p>

Кероб — джерело вітамінів А, групи, D, мінералів, клітковини, на 8% складається з протеїнів. Містить багато кальцію, калію, марганцю, заліза, фтору, магнію.

Останні дані вчених, які виявили нові властивості вітаміну D, у великій кількості, що міститься в керобі. Він стимулює зростання кісткової тканини. Однак американські вчені науково-дослідного інституту проблем старіння зробили заяву: вітамін впливає на тривалість життя та розвиток вікових захворювань. Здатність організму до виробництва потрібного вітаміну із віком значно знижується [4].

Ось чому, вживаючи в їжу порошок кероб на постійній основі, організм людини заповнить відсутній вітамін і придбає прекрасний профілактичний засіб від хвороб:

  • кероб порошок не містить кофеїну та ГМО;
  • відсутня фенілтіламін, що викликає мігрень;
  • немає фроламіну, що викликає алергію;
  • містить у десятки разів менше жирів, ніж какао;
  • багатий антиоксидантами;
  • є натуральним полівітамінним комплексом.

Кероб порошок часто порівнюють з какао-бобами, т.я. він трохи нагадує за смаком, запахом та видом какао-порошок. Однак, кероб має солодкий смак, пряний і трохи в'яжучий та іншу харчову цінність.

Глікемічний індекс кероба - 40 одиниць, що робить цей продукт відмінно підходящим для людей з діабетом.

Порівняйте два продукти та їх БЖУ:

  Калорійність Білки Жири Вуглеводи
Какао 530 ккал 12,9 г 53,2 г 9,4 г
Кероб 222 ккал 4,6 г 0,7 г 89 г

Корисні властивості кероба

Кероб належить до функціональних продуктів, тобто. має поживні та лікувальні властивості:

  1. Відновлює клітини печінки.
  2. Очищає ШКТ від токсинів та шлаків.
  3. має ранозагоювальні властивості.
  4. Використовується для лікування органів травлення.
  5. Має низьку калорійність, є чудовим замінником цукру, шоколаду, надмірне вживання якого призводить до алергічних реакцій, неврозу, викликає залежність і протипоказаний хворим на діабет.
  6. Кероб у своєму складі не містить щавлевої кислоти, яка не дозволяє організму засвоювати необхідний кальцій. Тому продукт можна вживати і дітям, і вагітним жінкам, і матерям, що годують.
  7. Очищає судини від бляшок холестерину, виводить токсини та шкідливі речовини.
  8. Кероб на 56% складається з сахарозу, дозволяючи не додавати до страв рафінований цукор.
  9. Корисний порошок зменшує вироблення греліну (гормону голоду), тобто. знижує апетит.
  10. При цьому дивовижний продукт і смачний, і корисний.

Застосування кероба

Що можна зробити з кероба? Чудові напої, коктейлі, гаряче молоко. Достатньо додати одну чайну ложку до склянки гарячого молока — та смачний напій готовий. Кероб додають у всілякі пироги, пряники, вафлі, желе та суфле. З ним можна зробити шоколадне морозиво, олію, плавлений сир, торт, пиріг, цукерки, шоколадні млинці та оладки.

Смачний сироп кероба (природний підсолоджувач) стане солодкою добавкою до будь-якої страви. І це буде дуже смачно! У виготовленні заморожених десертів, вершкових сирів у хлібопекарській промисловості використовується камедь ріжкового дерева, натуральний загусник, відомий під кодом Е 410.

Знайшов застосування кероб у медицині: лікарські препарати, до складу яких входить порошок або сироп кероба, використовуються при застуді, кашлі, розладах травлення, для зміцнення імунітету. Кероб прибирає біль і заспокоює, знімає слабкість та покращує настрій.

Види ріжкового дерева

Розрізняють кероб сирий та смажений. У продажу порошок зустрічається з різним ступенем обсмажування, що впливає смак продукту. Який вибрати кероб-порошок залежить від ваших уподобань:

  1. Кероб не обсмажений (або слабкої обсмажування) — цей вид порошку має легкий карамельний смак та невелику кислинку. Від обсмаженого кероба відрізняється темнішим кольором. Вміст цукру — 40%.
  2. Кероб обсмажений — відрізняється смаком та запахом гіркого шоколаду, темним кольором. Додавши у виріб цей вид порошку, ви отримаєте страву зі смаком чорного шоколаду. Вміст цукру — 25-30%.
  3. Кероб сирий — це найсолодший вид продукту, необроблений і лише подрібнений із сушених стручків ріжкового дерева. Має бежевий відтінок з рожевими тонами, має приємний горіхово-пряний смак, не схожий на шоколадний. Таким солодким порошок робить відсутність обсмажування, що впливає на ступінь насолоди. Кероб сирий вважається найякіснішим порошком, який дуже важко знайти у продажу [7].

кероб обсмажений купити Купити кероб

Як зробити сироп зі стручків кероба?

Сироп кероба має дві форми:

  • виготовлений з вичавленого і злегка випареного на вогні соку плодів кероба.
  • сироп, виготовлений із соку плодів кероба з добавками цукру, сиропів з підсолоджувачами (сироп глюкози, цукровий сироп).

Звичайно, корисніший натуральний сироп. Світову популярність набув темний густий сироп кероба, який виготовляють із плодів медового ріжкового дерева на Кіпрі. Він так і називається: «чорне золото Кіпру». На Мальті та Криті сироп вважається культовим напоєм [7].

Стручки кероба

Цінний кероб, крім порошку, можна зустріти у продажу у вигляді шматочків висушених стручків. Якщо ви вирішили придбати такий кероб як готувати страви з цим продуктом, допоможуть кілька підказок:

  • стручки сирого керобу мають солодкий смак і не вимагають добавки цукру.
  • запах менш виражений, ніж у порошку.
  • смак не має шоколадних ноток, але з кислинкою.
  • щоб приготувати порошок самостійно, потрібно міксер.
  • використовувати останній потрібно дуже обережно, т.к. порошок, що готується, має крайній ступінь летючості, утворюючи справжню бурю.
  • утворене «борошно» потрібно ретельно просіяти, не допускаючи утворення навіть маленьких грудочок.

Рецепти з порошку кероба

Рецепти страв з використанням керобу легкі у приготуванні, смачні та ароматні у готовому вигляді.

Рецепти з порошку Кероба< /p>

Натуральний шоколад

Інгредієнти:

  • 6 столових ложок кероба
  • 50 г какао-олії
  • будь-які горіхи, сухофрукти
  • спеції до смаку

Приготування:

  1. Какао-масло потрібно розтопити на водяній бані. Потім додати кероб, подрібнені горіхи та інші добавки.
  2. Добре перемішавши, масу розподілити у формочки і остудити.
  3. До повного застигання помістити в морозилку.

Цукерки з кероба. Легкий рецепт

Інгредієнти:

Приготування:

  1. Горіхи, кунжут і насіння перемолоти в блендері
  2. Додати порошок кероба, сік фруктів та спеції
  3. З одержаної маси замісити тісто тісто
  4. Сформувати невеликі кульки та обсипати їх кокосовою стружкою
  5. Помістити цукерки в холодильник на 30 хвилин.

Приготовлені цукерки належать до розряду веганських ласощів.

Напій зі стручків ріжкового дерева. Рецепт приготування

Смачний зігріваючий та ароматний напій, без цукру та шкідливих добавок, має тонізуючу дію, додає енергію та піднімає настрій. Напій є чудовим замінником кави, какао та гарячого шоколаду, не має побічних ефектів (нервовість, серцебиття, надмірна вага).

Інгредієнти:

  • кероб — одна столова ложка
  • очищена вода так — 250мл

Приготування:

  1. Заварити в турці кероб, як каву. Додавати цукор не потрібно.
  2. Залежно від виду кероба, що використовується, смак напою буде або солодким, або гіркуватим, або з кислинкою. Але в будь-якому випадку буде м'яким, смачним і матиме приємний аромат.
  3. У напій можна додати молоко або вершки.

Шкода та протипоказання

Дивний порошок шкоди організму не завдає і не має протипоказань. Їм лікують навіть новонароджених (при діареї та частому зригуванні). Єдиною перешкодою для використання кероба порошку є індивідуальна непереносимість. Сироп кероба застосовувати обережно потрібно людям, які різко реагують на велику кількість фруктози у стравах, а також хворим на діабет. Сироп може підвищити рівень цукру та вплинути на секрецію інсуліну.

Не вважатимемо кероб модним екзотичним продуктом, що злетів на хвилю популярності. Історичні відомості, корисні властивості та лікувальна цінність плодів ріжкового дерева роблять ароматний порошок потрібним продуктом у нашому житті. Можливо, і ви приєднаєтеся до покупців, що знаходяться в активному пошуку солодкого і дивовижного кероба.

Список літератури:

  1. Кероб — шоколад. Веди та ведичні культури
  2. Хімічний склад харчових продуктів. Довідкові таблиці зміст основних харчових речовин та енергетичної цінності харчових продуктів. М., Агропроміздат, 1987
  3. Енциклопедія продуктів харчування
  4. А. Хотеєва. Виявлено нову властивість вітаміну D. ж. Новини науки, ж. Навколо світу, 31 жовтня 2016 року
  5. Рецепти шеф-кухарів. Відомі у світі шеф-кухарі з рецептами. GreenInfo
  6. Цареградські стручки. Енциклопедичний словник Брокгауза та Єфрона: 82 т.
  7. Кероб. Незалежне інформаційне видання для учасників ринку горіхів та сухофруктів, 16.02.2016

Автор Антонова Ирина

Автор статті: (доцент КНИТУ)

Дата публікації:

Дата оновлення: 07-02-2024

Оставить комментарий

Оцените статью
empty starempty starempty starempty starempty star
Captcha Обновить код

Комментарии к статье

  • 14-02-2017 :

    Я подсела на кэроб после Испании. Очень не легко купить, в Житомире не смогла, решила купить в Киеве в интернет-магазине..в Делюксе. Очень все понравилось -качество, нет комков, ароматный, слабоой обжарки. После прочтения статьи рекомендую всем: 1. прочитать эту чудесную статью и 2. пить кэроб как напиток

  • 04-02-2017 :

    Хорошая статья, спасибо, почитал с интересом. Кэроб еще не пользовался в своей практике. Но планирую в ближайшее время купить и поэкспериментировать.

  • 04-02-2017 :

    Спасибо за столь положительно написанную статью. Я лично кэроб покупаю для выпечки только сырой.

Закрыть
Логин (Имя пользователя):
Пароль:
 Забыли пароль?