Суп Харчо зі свинини – класичний рецепт з фото
Отзывы о статье ( 2 )У грузинських кулінарів існує безліч чудових і унікальних рецептів, але ось перше місце серед перших гарячих страв, якими пишаються на Кавказі, звичайно ж, належить супу харчо. Освоївши приготування страви в домашніх умовах, ви зможете влаштувати своїй сім'ї справжню грузинську трапезу!
Що таке суп харчо?
Суп харчо традиційний — це перша страва, яка вариться на яловичині і навіть її назва звучить у перекладі як «суп із яловичини». Із задоволенням повідомляємо вам, що грузинські господині не такі суворі, вони не обмежуються тільки яловичиною і з такою самою запопадливістю готують суп харчо з курки, баранини і, як у нашому сьогоднішньому рецепті — зі свинини. Такий смачний суп не залишається поза увагою людей, які дотримуються посту. Вони із задоволенням готують його без м'яса і він суп виходить пісним. Використовуючи певні грузинські приправи та спеції, вегетаріанці досягають абсолютного повторення смаку за справжнім грузинським рецептом.
Далі, суп харчо за класичним рецептом передбачає використання сливового пюре - клапи або, на крайній край, сливового соусу ткемалі або звичайного гранатового соку. Однак якщо ви хочете приготувати суп харчо вдома без екзотичного для наших широт клапи, це цілком можливо! Томати у власному соку підійдуть якнайкраще, додадуть необхідну кислоту і насичений колір. Про це трохи докладніше розповімо нижче, коли представлятимемо етапи приготування супу харчо і покажемо покроково суп харчо класичний рецепт з фото.
Інгредієнти для супу харчо з рисом та свининою
- Свинина (м'якоть) – 0,5 кг;
- вода - 2 л;
- цибуля - 3-4 шт.;
- рис довгозернистий - 120 г;
- коріандр - 0,5 ч.л.;
- лавровий лист - 3 шт.;
- олія соняшникова - 3-4 ст.л.;
- перець чорний горошком – 10 шт.;
- перець червоний мелений - 0,5 ч. л.;
- горіхи волоські - 70 г;
- сіль за смаком;
- кінза та петрушка свіжі - по 1 пучку;
- часник у гранулах/порошок - 1 ст.л. або до смаку;
- кориця мелена - 1 щіпка;
- хмелі-сунелі - 2 ч.л.;
- борошно/крупа кукурудзяна - 1 ст.л.;
- томати у власному соку/томатна паста - 1 банка/3-4 ст.л.
Час підготовки: 00:55
Час приготування: 00:40
Кількість порцій: 7-8 шт.
Кухня світу: Грузинська
Спосіб приготування: Супи
Харчова цінність: калорійність - 88 ккал , 9 г білків , 11 г жирів , 5 г вуглеводів
Простий рецепт приготування супу харчо в домашніх умовах
Ви, напевно, знайомі з ім'ям кулінарного знавця Вільяма Похлєбкіна, який в одному з розділів своєї «Енциклопедії кулінарного мистецтва» описав, як приготувати суп харчо в домашніх умовах і як варити його так, щоб кожен інгредієнт зайняв своє місце. Максимально слідуватимемо його рекомендаціям і в нашому варіанті, щоб отримати саме той самий неповторний смак за грузинськими рецептами.
Візьмемо для бульйону нежирну м'якоть свинини, наріжемо шматочками 3*3 см. Опустимо м'ясо в холодну воду і зваримо бульйон до повної готовності свинини, оскільки процес приготування самого супу триватиме не більше півгодини. Якщо у вас є побутові кухонні «помічники», також можна готувати суп харчо в мультиварці або в мікрохвильовій печі.
Найважливішим у рецепті буде підготовка інгредієнтів, які необхідно буде розбити на три категорії, після їх закладки в суп. Перша закладка складається з рису, волоських горіхів, цибулі, чорного перцю горошком, коріандру, лаврового листа, кукурудзяної крупи або борошна.
Рис необхідно промити, цибулю очистити і нарізати півкільцями, горошки чорного перцю стовкти у ступці або кухонному млиночку, а волоські горіхи подрібнити до середньої та дрібної крихти.
Ось і готове вже м'ясо та бульйон — можна відправити до нього промитий рис та посолити. З цього моменту фіксуємо час варіння супу 30 хвилин, за які необхідно встигнути підготувати решту інгредієнтів і додати їх в бульйон.
Відправляємо цибулю разом з олією на сковороду, обсмажуємо до золотистого та приємного відтінку без зайвого пересмажування, всипаємо кукурудзяну крупу або борошно (якщо немає кукурудзяної – використовуйте пшеничну). Просмажуємо цибулю та крупу разом 2 хвилини, відправляємо на сковороду товчені волоські горіхи, коріандр, лавровий лист, чорний свіжомелений перець. Відправляємо вміст сковороди в каструлю з бульйоном та рисом.
Для другої закладки продуктів приготуємо хмелі-сунелі, корицю, червоний гострий перець, томати та пучок свіжої та зеленої петрушки. Цікавою смаковою додатковою «ноткою» може виступити така приправа як аджика, а суп харчо з аджикою стає таким самим насиченим і яскравим як з ткемалі.
Томати подрібнюємо - розтираємо вилкою або пробиваємо занурювальним блендером, пучок петрушки подрібнюємо дуже дрібно ножем або у чаші кухонного комбайна. Як тільки пройдуть 20 хвилин від початку варіння рису - додаємо в суп томати, петрушку, хмелі-сунелі, корицю та червоний перець. Варимо ще 5 хвилин.
Для третьої закладки готуємо свіжу кінзу та часник. Ці продукти, за порадами Похлєбкіна, додаються вже у знятий з плити і не кипить харчо.
Тому прибираємо каструлю з вогню, додаємо ароматну кінзу та часник. Обов'язково накриваємо кришкою і залишаємо хоча б на 15 хвилин настоятися із прянощами та спеціями.
Ось і готовий наш суп харчо, рецепт приготування в домашніх умовах не такий складний, як може здатися на перший погляд.
Сподіваємося, що вам сподобається наш варіант харчо. Ви можете освоїти надалі приготування вегетаріанського рецепту супу з рису, з картоплею, свинячих реберець і навіть ризикнути приготувати харчо в казанку на багатті! Смачного!
Популярні запити: суп харчо з яловичини, суп харчо по-грузинськи, суп харчо класичний рецепт
Автор рецепту: Гай І.В.
Автор статті: Антонова И.Г. (доцент КНИТУ)
Дата публікації: 10-06-2017
Дата оновлення: 19-08-2020
Оставить комментарий
Комментарии к статье
-
Инга 31-03-2019 :
Спасибо за детальный рецепт! Сохраню себе.
-
Влад 10-06-2017 :
Обожаю харчо. готовлю по праздникам. У вас покупаю чили в стручке и хмели-сунели. Приправа конечно хорошая. Не сравнительная с магазинными вариантами. Еще в суп добавляю много кинзы, и свежий чеснок и не много сока лимона.