Варення із смородини із желатином. Покроковий рецепт з фото
Отзывы о статье ( 1 )
Як приготувати варення зі смородини?
Варення та джеми — це «предки» всіх сучасних солодощів, адже саме з них починалася кондитерська справа. Якщо не вірите, можете заглянути в італійські словники, де чорним по білому написано, що candire означає ні що інше як варити в цукрі. Дуже складно сказати, коли саме з'явилося перше варення, адже фрукти та ягоди в меді варили ще давні греки та римляни. А ось на сході виявили кмітливість і зробили за тією ж технологією рахат-лукум, додавши рожеві пелюстки, крохмаль і прянощі . Тривалий час варення та джеми були привілеєм багатих людей, які могли собі дозволити придбати цю насолоду, а вже після появи в Європі дешевого колоніального цукру, жодне селянське чаювання також не обходилося без баночки варення.
Сьогодні хочемо представити вам чудовий рецепт – варення зі смородини!
Чорна смородина - улюблена ягода для любителів заготувати про запас смачні баночки на зиму, хоча для варення годиться все, що для вашої душі (і шлунка) ближче і смачніше - малина, аґрус, полуниця, абрикоси і навіть апельсин. Також таке варення можна зробити із смородини червоної та білої.
Не дарма нами було згадано вираз «улюблена ягода», адже чорна смородина тому й популярна, що має величезну користь для організму людини. За останніми науковими даними чорна смородина – це найпотужніший антиоксидант, який допомагає зберегти молодість на клітинному рівні та запобігти розвитку старечих хвороб та недуг, пов'язаних із порушенням нервових волокон. Вона корисна при застуді, ідеальна для діабетиків, і навіть рекомендована молодим мамам при гв.
А зараз настав час познайомити вас ближче з тим, як правильно варити варення зі смородини, які можна використовувати спеції для варення, а саме, які спеції для чорної смородини просто ідеально підходитимуть до цієї ягоди!
Інгредієнти для смородинового варення

- смородина чорна - 1 кг;
- цукор - 1 кг;
- желатин - 25 г;
- бадьян - 2-3 зірочки;
- ягоди ялівцю - 10 шт.
Час підготовки: 1 год
Час приготування: 20 хвилин
Кількість порцій: 1,5 л
Кухня світу: Італійська
Спосіб приготування: Заготівля
Харчова цінність 100 грам приготовленого варення: калорійність - 161 ккал , 0,4 г білків , 0,1 г жирів , 38,4 г вуглеводів
Варення із смородини із желатином. Покроковий рецепт з фото
- Щоб приготувати варення або джем із чорної смородини з желатином на зиму, потрібно придбати ягоду з тонкою шкіркою, оскільки смородина з товстою шкіркою більше підійде для заморозки. Ягоду необхідно перебрати, обірвати з кистей, промити через друшляк і дати стекти рідини.  
- Засипаємо чорну смородину цукром. Якщо ви діабетик, є сенс приготувати варення чи джем на фруктозі. У такому разі норми використання фруктового цукру зменшуються на 40% порівняно із звичайним білим, а також необхідно зменшити час варіння варення — не більше 10 хвилин.  
- Тепер необхідно почекати, поки цукор змішається зі смородиновим соком та утворює густу цукрову кашку. На це може піти від 1 години до 3-х. Якщо хочете зберегти цілі ягідки у варенні, на даному етапі смородину не слід енергійно заважати ложкою, а якщо ж навпаки, бажаєте зробити желе з чорної смородини, що протерли, ягоди рекомендуємо прим'яти або пропустити їх заздалегідь через занурювальний блендер або через м'ясорубку.  
- Починаємо варити джем із смородини! Ставимо каструлю на вогонь (каструля повинна бути емальована, мідна або з харчової нержавіючої сталі), починаємо плавно нагрівати вміст, неквапливо розплавляючи всю цукрову кашку і без зайвої необхідності не збільшуючи інтенсивність полум'я на плиті. Таким чином, на дні каструлі цукор та смородина не пригорять і не спотворять натуральний смак варення паленим цукром. У мультиварці смородиновий джем з желатином вариться згідно з інструкцією та вибраним режимом.  
- На піку кипіння в джем із смородини додаємо прянощі. Рекомендуємо додати зірочки бадьяна та 8-10 ягід ялівцю на 1 кг ягід. Також дуже гармонують із чорною смородиною і всі цитрусові — спробуйте приготувати ароматне варення зі смородини з апельсином!  
- Продовжуємо варити чорномородинове варення із прянощами ще 15 хвилин.  
- За цей час на поверхні ягідно-цукрової маси з'являтиметься піна, її необхідно знімати дерев'яною лопаткою. Так як ми готуємо варення або конфітюр із чорної смородини з желатином, уварювати занадто довго його не варто. Із завданням загусника сиропу желатин впорається добре, а значить, більшість вітамінів не зруйнується. До речі, на желатині і на агарі просто чудово варити варення і джеми в стилі «п'ятихвилинка» — і зовнішній вигляд, і користь такої заготівлі будуть на рівень вище!  
- Підготувати желатин для варення необхідно заздалегідь: порошок потрібно залити водою кімнатної температури та дати деякий час, щоб гранули ввібрали рідину.  
- Коли желатин розбухне і перетворюється на желеподібну масу, можна використовувати його далі за рецептом.  
- Ви, звичайно ж, знаєте, що желатин не можна кип'ятити. Інакше він просто втратить свої властивості, і вміст із ним не загусне. Тому у варення його потрібно додати тоді, коли воно вже зварене, а каструлю знято з плити. Для того щоб підстрахуватися, можна дати варенню охолонути ще 15 хвилин, а потім вже додати замочений желатин. Він миттєво розчиняється у теплій масі. Перемішайте варення ще раз, щоб желатин поступово розподілився.  
- Коли ви розливатимете густий джем із чорної смородини по сухих банках, він зовсім не нагадуватиме вам за консистенцією желе. Для того щоб отримати справжнє желе із чорної смородини з желатином (або желе із смородини на агар-агарі) банку лише потрібно поставити в холодильник. Смородинове желе з желатином схопиться і приблизно за годину буде густим!  
І не забувайте, що сучасні умови зберігання продуктів дозволяють приготувати варення без варіння, т.зв. "холодне" або "сире". Для цього необхідно перетерти смородини ягоди з цукром у пропорції 1:1,5, перекласти отриману масу в банки і помістити в холодильник.
Приємного апетиту та будьте здорові!
Популярні запити: джем із чорної смородини з желатином, конфітюр із чорної смородини, желе із протертої чорної смородини

Ідеальна сирна запіканка з ягодами та спеціями. Швидкий рецепт з фото

Автор рецепту: Міщенко Ю.

Автор статті: Антонова И.Г. (доцент КНИТУ)
Дата публікації: 04-01-2019
Дата оновлення: 04-10-2023
Оставить комментарий
Комментарии к статье
- 
                    Анатолий Мелин 04-01-2019 :
            Отличный рецепт, как всегда! Браво. Я фанат ваших рецептов. Видно, что делаете с любовью! Молодцы! 


 
    