Малиновий желе з пектин. Покроковий рецепт з фото
Отзывы о статье ( 1 )Як приготувати желе із малини з пектином?
Всі кулінари, які люблять готувати солодкі домашні заготовки, нещодавно стали користуватися такою речовиною як пектин. Ви ще не знайомі з ним? Тоді вам тут буде цікаво!
Все про пектин
«А навіщо взагалі потрібний пектин?» - Запитаєте ви? А для того, щоб забути про застарілі способи приготування варення за бабусиними рецептами, тривалого уварювання ягід, втрату початкового кольору та більшості вітамінів! Швидко загустити фруктові та ягідні сиропи, знизити кількість цукру, зменшити час теплової обробки, отримати шикарний зовнішній вигляд та чудову консистенцію варення допоможе ця «чарівна» харчова добавка! Поряд з желатином і агар-агаром пектин відноситься до желюючих агентів і з ним також можна чудово готувати джеми, варення і пудинги, наприклад, як це малинове желе з пектином.
Пектин також має свої відмінні риси, які дозволяють віднести його до сучасних супер-фудів. За своєю суттю - це розчинна клітковина, яка є сприятливим середовищем для корисних бактерій. Оскільки пектини практично не засвоюються нашим організмом, вони додатково діють як сорбенти і можуть вивести з нього шкідливі речовини, починаючи від пестицидів і закінчуючи радіонуклідами.
Як використовувати?
Робота з пектином не є нічого складного, але є низка нюансів, на які необхідно звернути увагу. Структура така, що він починає активно працювати в підкисленому середовищі, а цукор збільшує здатність цього полісахариду до гелеутворення. Тому, якщо ви хочете дізнатися як загустити варення пектин, вам слід спочатку вивчити вашу фруктово-ягідну сировину для варення на вміст свого власного (натурального) пектину.
Відзначають три групи фруктів та ягід, у яких вміст натурального пектину дуже різниться:
- Перша група - яблука, ожина, журавлина, смородина, аґрус, слива, айва. У цих плодах натуральної речовини багато, тому при приготуванні варення додатково додавати не потрібно.
- Друга група, із середнім рівнем вмісту, охоплює вишню, малину, бузину, перестиглі яблука. У варення з цих фруктів і ягід додавання інгредієнта, що желює, рекомендовано, інакше замість варення вийде звичайний сироп. При цьому кислоту можна і не додавати, тому що в них міститься достатньо натуральних кислот. Врахуйте це, якщо готуватимете вишневе желе.
- Третя група дуже солодких ягід та фруктів, у яких вміст натурального пектину та кислоти низька – абрикоси, інжир, персики, нектарини, полуниця та груші. У варення з цих плодів рекомендуємо додавати, так і трохи кислоти. Тому, якщо у вас є бажання приготувати абрикосове желе, обов'язково додайте трохи лимонної кислоти. Вона запустить процес емульгації цукрового сиропу, і ви отримаєте чудову густу консистенцію.
Додатково необхідно вивчити і сам пектин, як використовувати цей порошок, у яких пропорціях та для яких продуктів.
Звичайний яблучний пектин (жовтий) призначений для надання в'язкої структури варенням та джемам. З ним дуже добре виходять всілякі десерти, наприклад, апельсинове желе, абрикосове желе, малиново-яблучний джем і будь-які желе на зиму, в т.ч. і желе із соку.
Другий вид - пектин NH підходить для створення ягідно-фруктових прошарків, желейних покриттів та десертних соусів. Він ідеальний для створення желе для торта або для приготування фруктового мармеладу на пектині.
Третій вид - пектин FX58 підійде вам, якщо ви хочете приготувати молочне желе або сметанне, тому що цей інгредієнт здатний працювати в середовищі, де міститься кальцій, тобто. з усіма молочнокислими продуктами.
Інгредієнти для малинового желе
- малина свіжа - 0,5 кг;
- цукор - 250-300 г;
- пектин яблучний - 25 г;
- лимонна кислота (якщо малина солодка/перестигла) - 0,5 ч.л.
Час підготовки: 5 хвилин
Час приготування: 40 хвилин
Кількість порцій: 10-15 шт.
Кухня світу: Європейська
Спосіб приготування: Заготівля
Харчова цінність 100 грам приготовленого джему з малину та пектину: калорійність - 385 ккал , 2,5 г білків , 0,04 г жирів , 86 г вуглеводів
Покроковий рецепт желе з малини та пектину
Для приготування дуже смачного та ароматного желе з ягід візьмемо свіжу малину та яблучний пектин у розрахунку на 1 кг ягід – не менше 20 г. Якщо ви впевнені як свою сировину, малину можна не мити. Якщо ж придбали малину на ринку, обов'язково промийте ягоди під проточною водою, щоб прибрати сміття чи пил, дайте стекти воді через сито чи друшляк.
Засипаємо малину цукром і даємо їй пустити сік.
Малина - ягода дуже соковита, з ніжною шкіркою, тому в сотейнику моментально з'являється сироп.
Отриману масу ставимо на вогонь та проварюємо до розм'якшення ягід 5-7 хвилин.
Відкидаємо малину на сито і протираємо через ґрати, залишаючи на ній усі кісточки. Даємо охолонути малиновому пюре до 45-50 градусів. Саме за такої температури рекомендовано вводити будь-який вид пектину.
Тим часом необхідно підготувати пектин. Якщо просто всипати його в малинове пюре, він візьметься грудочками, які вже ніякими зусиллями неможливо розчинити, а значить, здатність перетворити рідину в желе буде знижена в рази. У деяких кулінарних джерелах радять спочатку зробити рідкий пектин і описують як розчинити у воді. Можна скористатися цими рекомендаціями, а можна зробити простіше та швидше: змішати з 3-4 ст.л. цукру і вже безбоязно всипати отриману сипучу суміш у пюре.
Коли малинове пюре охолоне до 45 градусів, необхідно ввести суміш порошку і цукру в ягідну масу. При цьому можна помішувати сироп віночком, щоб суміш краще розійшлася у рідині.
Останній тепловий процес не повинен тривати більше 3-5 хвилин. Ще раз хочемо повторити, якщо малина у вас дуже солодка, рекомендуємо додати трохи лимонної кислоти, щоб запустити процес желювання. Через 3 хвилини активного кипіння зніміть малину з плити і дайте їй охолонути. Пектин починає проявляти свою дію при охолодженні, таким чином відбувається приготування желе.
Якщо ви готуєте желе на зиму, заздалегідь підготуйте банки, простерилізуйте їх разом з кришками, а потім готовий малиновий конфітюр з пектином розлийте в скляні ємності.
Можна зробити таке малинове желе як звичайний десерт — тоді достатньо буде розлити його креманками, поки воно ще не охололо, а потім помістити в холодильник. Через 5-7 годин желе остаточно стабілізується та прийме желеподібну консистенцію.
Сподіваємося, що ви тепер не цуратиметеся пектину, а із задоволенням використовувати його в домашній кулінарії. Вивчивши наші рекомендації, ви вже зможете самостійно підбирати рецепти десертів, а також без проблем готувати малинове варення з конфітюром чи желе на зиму!
Смачного!
Популярні запити: рецепти з пектином, желе з пектином на зиму, желе з ягід, як загустити варення пектином
Варення зі смородини з желатином. Покроковий рецепт з фото
Автор рецепту: Міщенко Ю.
Автор статті: Антонова И.Г. (доцент КНИТУ)
Дата публікації: 10-06-2019
Дата оновлення: 14-02-2024
Оставить комментарий
Комментарии к статье
-
Наталья 02-08-2019 :
Всё очень понятно описано , спасибо.