Ідеальна сирна запіканка з ягодами та спеціями
Отзывы о статье ( 2 )Як приготувати запіканку з сиру?
Розмови про користь сиру ведуться дуже давно — багатьма адептами правильного харчування, відомими дієтологами, лікарями і навіть наші з вами бабусі та мами не прогавлять нагоди висловитися про корисність цього кисломолочного продукту. Дійсно, через те, що незбиране молоко організм більшості дорослих засвоїти не може, правильніше вживати молочний білок саме у вигляді сиру, кефіру, йогурту та інших похідних від молока продуктів. З сиру виходять чудові та ніжні запіканки в духовці, які будуть смачні у будь-якому випадку, навіть із знежиреним сиром, для апетитного сніданку або некалорійного полудня.
Сьогодні ми пропонуємо рецепт запіканки, що вважається практично класикою в кулінарії - сирна запіканка з родзинками на манці. Такий рецепт ще називають запіканкою родом з дитинства, бо саме так готували дитячі запіканки у шкільних та дитсадкових їдальнях.
Сирна запіканка готується з некислого і сухого свіжого домашнього чи магазинного сиру. Якщо структура вашого сиру крупнозерниста, його перетирають, розбиваючи грудки через сито або м'ясорубку/занурювальним блендером. Любителі відчути в запіканці ту саму зернисту структуру можуть просто скористатися ложкою або вилкою. Використання пастоподібного, м'якого сиру також вітається - пропускайте крок із подрібненням грудок і приступайте до освоєння рецепту!
Інгредієнти для сирної запіканки
- яйце - 3 шт.;
- цукор - 6 ст.л.;
- крупа манна -3 ст.л.;
- вершкове масло - 100 г;
- сир - 0,7-0,8 кг;
- родзинки - 2 жмені;
- лимон - 1 шт.;
- приправа для випікання та десертів - 1-2 ч.л;
- сіль - 1 щіпка;
- ягоди свіжі для прикраси - за смаком.
Час підготовки: 00:15
Час приготування: 00:55
Спосіб приготування: Запікання
Кількість порцій: 4-6 шт.
Кухня світу: Французька
Харчова цінність (100 г готової страви):
- калорійність - 239 ккал
- білки - 8 г
- жири - 7 г
- вуглеводи - 39 г
Покроковий рецепт приготування класичної запіканки з сиру
Для запіканки вбити в миску яйця, всипати цукор і тріскати солі, збити без зайвої старанності до однорідної пишної маси.
Для скріплення ніжної сирної маси скористаємося манною крупою. Вона вбере всю зайву вологу і ущільнить запіканку. Додаємо тонким струмком в яєчно-цукрову масу 3 ст.л. манки, перемішуємо. Слідом за манкою відправляємо до яєць і цукру розтоплене і охолоджене вершкове масло.
Рекомендуємо ароматизувати сирну запіканку приправою до випічки та десертів на основі подрібнених натуральних прянощів — бадьяну , кориці , зеленого кардамону та мускатного горіха . Такий ароматний симбіоз просто чудовий у компанії із солодкою сирною масою! І навіть така, здавалося б, звичайнісінька сирна запіканка перетворюється на дивовижний десерт з приголомшливим «шлейфом» характерних смаків та яскравих ароматів. До того ж, хочемо нагадати, що прянощі від Делюкс не містять ні грама хімічних ароматизаторів чи підсилювачів смаку, а тому екологічність та якість усіх інгредієнтів гарантована! Отже, всипаємо суміш прянощів залежно від бажання зробити вашу запіканку більш менш насиченою за пряним смаком - від 1 до 2 ч.л.
Продовжимо ароматизувати запіканку цедрою лимона . Знімаємо яскраву верхню шкірку, відправляємо цедру в миску.
Насамкінець перекладаємо в миску м'який сир і родзинки, перемішуємо, щоб родзинки та цедра рівномірно розподілилися по сирній солодкій масі.
Форму для запіканки вибираємо вогнетривку, з товстими бортиками та дном. Змащуємо її олією, присипаємо жменею манної крупи. Так вона не прилипне до поверхні, а після охолодження з легкістю «відійде» від дна форми. Відмінно виходить така запіканка в мультиварці, тому якщо у вас є ця помічниця на кухні - використовуйте її для випічки замість духовки згідно з рекомендаціями по користуванню.
Перекладаємо тісто, розподіляємо по всьому діаметру форми, розрівнюємо по верху фігурною або звичайною лопаткою.
Запікаємо сирну запіканку близько 40-50 хвилин, за температурних умов 180 градусів. Охолоджуємо та прикрашаємо за бажанням ягодами, шматочками фруктів, сметаною, джемом на ваш розсуд та особисте бажання. Все готово! Відмінна сирна запіканка, рецепт легкий, що спонукає фантазувати та використовувати у складі сирної маси не тільки родзинки, але й інші корисні продукти - яблука, гарбуз, полуницю, будь-які горіхи або сухофрукти на вибір.
Сирна запіканка приготовлена в духовці – готова!
Смачного!
Автор рецепт: Гай І.
Популярні запити: запіканка сирна для дітей, запіканка з манкою, класична запіканка з сиру
Автор статті: Антонова И.Г. (доцент КНИТУ)
Дата публікації: 19-03-2017
Дата оновлення: 28-06-2023
Оставить комментарий
Комментарии к статье
-
Galina 22-05-2017 :
Отличный рецепт - просто и ОЧЕНЬ ВКУСНО. Спасибо автору за рецепты, очень понравилась также статья о специях к свинине!
-
priti-g83 25-03-2017 :
ОЧЕНЬ КРУТО! как идеально сделано, что аж самой хочется готовить и готовить! Ингредиенты простые, но мне кажется что приправа с таким составом прекрасно дополнить лесные ягоды.! Обожаю есть творожную запеканку утром.!