+38 (044) 334-54-85 +38 (067) 195-85-85 +38 (050) 145-85-45
магазин спецiй
(067) 195-85-85
 
(044) 334-54-85
(050) 145-85-45

Спеції у дитячому харчуванні

Отзывы о статье ( 1 )

Хоча дошкільнятам не рекомендується їсти гострі та пряні страви, іноді при виготовленні дитячої їжі застосовують спеції. Деякі виробники дитячого харчування додають окремі спеції навіть у їжу для дітей до року (білий негострий перець, базилік, барбарис). Абсолютна заборона зберігається тільки на пекучі приправи: чорний та червоний перець та гірчиця в дитячому харчуванні не використовуються . Інші спеції можуть мати навіть позитивний ефект — вони збуджують апетит, урізноманітнюють смак. Слід додавати в їжу зовсім невелику кількість тієї чи іншої приправи.

Деякі приправи, які рекомендується додавати до страв для дітей, наведено нижче

Прекрасний аромат надає м'ясним або овочевим стравам базилік - однорічна ароматична рослина із запахом лимона, гвоздики, м'яти, перцю. Базилік - чудовий додаток до макаронних виробів (з нього готують різні соуси для спагетті та макаронів).

Всім відомі льодяники-«барбариски», названі за однією зі своїх складових – барбарису – червоним ягодам чагарника барбарису, кислим на смак. Барбарис використовується при варінні варення та джему, при маринуванні фруктів, овочів та м'яса, подається до смаженого м'яса, птиці, дичини.

Широко застосовується в дитячому харчуванні така приємна і улюблена дітьми пряність, як ваніль — плоди одного з видів орхідеї, що недозріли. Використовується ваніль у кондитерському виробництві, а також служить чудовою добавкою до сирної маси, тесту для млинців, молочних продуктів. Ванілін додають у кисломолочні напої, пудинги, морозиво та цукерки.

При приготуванні кондитерських виробів, печива, а також компоту або напою для дітей можна використовувати гвоздику - ароматичну пряність з квіток тропічного гвоздикового дерева, що не розпустилися. Особливо рекомендується додавати гвоздику в різні пряники.

Імбир - добре відомий з раннього дитинства по запаху пряників і пряників. З імбиром готують також прохолодні напої - наприклад, своєрідний смак має імбирний лимонад.

Заслуженою популярністю користується кориця . Страви з корицею діти також їдять охоче. Корицю додають до кондитерських виробів (бісквіт з корицею), чудово поєднується вона і з яблуками.

Красивий жовтий колір і своєрідний, не надто гострий присмак надасть куркуму страви (або турмерик). Застосовується як приправа до м'яса, рису, овочів, а розведена водою у невеликій кількості надасть яскравого забарвлення картопляному пюре, макаронам або сиру (це можна використовувати при оздобленні страв). У дитячому харчуванні також може використовуватися лавровий лист. Має приємний запах, покращує смакові якості супів, бульйонів, других страв, маринадів.

Широко застосовується в кулінарії та лимонна кислота – білий кристалічний порошок, приготований із соку лимона. Однак для дитячого харчування промислово приготовлена лимонна кислота не дуже бажана, і, якщо є можливість, краще замінити її свіжим лимонним соком.

Маслини – зрілі плоди оливкового дерева. Їх маринують і використовують як гарнір або для прикрашання бутербродів та салатів. Специфічний смак маслин зазвичай не подобається дітям. Маслини дуже калорійні і мають багато корисних властивостей. Гострі маслини дітям краще не давати, а ось не дуже гострі можна іноді запропонувати у салаті або зі стравою з м'яса чи овочів.

Горіхи тропічного мускатного дерева мають пекучий смак. Мускатний горіх застосовується як прянощі при приготуванні м'яса, риби, рису та інших страв.

У наших садах та городах росте м'ята – ароматична рослина. Діти із задоволенням їдять м'ятні пряники, цукерки. М'ята має приємний запах і освіжаючий смак. Її заварюють як чай, застосовують при застуді

.У дитячому харчуванні в невеликих кількостях можна використовувати і кмин - дворічна трав'яниста рослина, що має особливий аромат. Його можна додавати до страв як приправу або при випіканні в печиво, хліб.

Для заправки страв з метою збагачення вітамінами широко використовуються кріп та петрушка . Ці приправи дуже бажані у дитячому харчуванні як у сирому, так і у сушеному вигляді.

Автор Антонова Ирина

Автор статті: (доцент КНИТУ)

Дата публікації:

Дата оновлення: 18-09-2015

Оставить комментарий

Оцените статью
empty starempty starempty starempty starempty star
Captcha Обновить код

Комментарии к статье

  • 18-09-2015 :

    Я считаю, как врач, что детям в Больших дозах специи нельзя давать, но что касается в маленьких то можно, только необходимо очень внимательно быть с ними. Еще зависит от возраста ребенка.

Закрыть
Логин (Имя пользователя):
Пароль:
 Забыли пароль?