Соуси до шашлику. ТОП-З рецепту
Отзывы о статье ( 2 )
ТОП 3 смачних соусів до шашлику
Як відомо, чудовий шашлик — це симбіоз трьох складових. По-перше, звичайно ж, мангал з вугіллям, по-друге, хороший шматочок м'яса, ну і по-третє — соус до запеченого м'яса! Втім, можна сказати вже точно, що гідний соус до смаженого м'яса може врятувати вас у ситуації неправильно приготовленого шашлику або при виборі невдалого м'ясного шматочка.
Найпопулярнішим у нас, як і у всьому світі, є звичайний магазинний кетчуп — соус для м'яса свинини на основі томатів та спецій. Чому б не змінити своїх кулінарних традицій і не приготувати соуси до м'яса самостійно? Тільки в такому випадку шашлик повністю розкриє свій смак на контрасті кислих, пряних або гострих апетитних, натуральних добавок. Пропонуємо вам ТОП 3 смачних соусів — білий до шашлику, для шашлику з томатної пасти з кінзою та до шашлику з кінзою!
Білий соус до шашлику
Томатний, фруктовий та ягідний… Всі ці соуси вже давно випробувані і не викликають у вас особливих захоплень? У такому разі обов'язково приготуйте сметанний соус для шашлику, так званий, білий або вірменський білий.
Інгредієнти:
- кефір — 200 мл
- сметана 10-20% — 100 г
- огірок — 1 штука
- зелень — 1 пучок
- часник — 3-4 зубчики
- чорний мелений перець — 0,5 ч.л.
- сіль — на смак
- розмарин, базилік, чебрець по 1-2 щіпки або до смаку
Час підготовки: 00:05
Час приготування: 01:10
Кількість порцій: 2-3
Кухня світу: Кавказька
Спосіб приготування: Заготівлі
Харчова цінність 100 грам: калорійність — 162 ккал, 2,6 г білків, 15 г жирів, < span itemprop="carbohydrateContent">3,6 г вуглеводів
Як приготувати соус до м'яса зі сметани:
- Натріть на дрібній тертці свіжий огірок, порубайте зелень і часточки часнику.
- З'єднайте сметану з кефіром, щоб отримати єдину суміш, а потім перемістіть до неї всі подрібнені інгредієнти — огірок, часник та зелень.
- Поступово додайте в білу масу сіль і перець, спробуйте, щоб не пересолити і не зіпсувати соус надто великою кількістю спецій.
- Додайте прянощі — сухий базилік, тим'ян та розмарин.
- Залишіть настоятися в холодильнику близько 10 хвилин. Білий соус готовий до шашлику!
Соус до шашлику з томатної пасти
А тепер можна повернутися до класики жанру — безпрограшному поєднанню м'яса та томатів. Кисло-солодкий соус до м'яса — це найкраще, що може бути для нашого травлення, адже смажене м'ясо досить важко для травлення, а в цьому якраз і допоможе натуральна кислинка томатного соусу! У жодному разі не вдавайтеся до послуг промисловості, не хапайте з полиць перші готові кетчупи, що потрапили під руку, а зробіть томатний соус для шашлику своїми руками — це дуже просто та дуже швидко! Готуємо соус для шашлику з томатної пасти з кінзою!
Інгредієнти:
- томатна паста — 70 г
- вода — 150 мл
- кукурудзяний крохмаль — 1 ст.л.
- сушений базилік — 1 ч.л.
- сіль — на смак
- цукор — 1 ч.л.
- кінза/петрушка — 3-5 гілок
- гострий перець — на смак
- часник — 1-2 зубчики
Час підготовки: 00:05
Час приготування: 01:10
Кількість порцій: 2-3
Кухня світу: Кавказька
Спосіб приготування: Заготівлі
Харчова цінність 100 грам: калорійність — 53 ккал, 2,9 г білків, 0,6 г жирів , 2,6 г вуглеводів
Як приготувати томатний соус до м'яса?
- У невелику каструльку кладемо томатну пасту, цукор та сіль за смаком, а також відразу поміщаємо туди базилік, чорний перець та пропущений через прес для часнику.
- Вливаємо воду, залишаючи 50 мл для розведення крохмалю, перемішуємо і варимо суміш на вогні 3 хвилини, щоб усі тверді кристали розійшлися.
- В окремій склянці розчиняємо залишеною водою крохмаль, отримуємо так зване крохмальне молочко.
- Помішуючи томатний соус у каструльці круговими рухами, вводимо крохмальне молочко. Доводимо до кипіння та необхідної густоти, яку можна регулювати на свій розсуд.
- Залишилося остудити, всипати подрібнену зелень (кінзу чи петрушку) та подавати на стіл. Червоний соус для шашлику готовий!
Для тих, хто не любить використовувати томатну пасту, цілком можливо зробити соус до шашлику зі свіжих помідорів. Необхідно подрібнити помідори без шкірок та насіння, уварити їх наполовину на сильному вогні, для отримання в'язкої томатної маси. За таким же принципом готується соус до шашлику з томатного соку, з тією різницею, що натуральна томатна сировина вже готова для уварювання та подальшого використання, а значить, ви можете заощадити час для приготування третього варіанта соусу — соусу до шашлику з кінзою.
Стаття на тему: Шашлик. Рецепт маринаду. Способи приготування шашлику
Соус до шашлику з кінзою
Напевно, це найпростіший соус до шашлику, готовиться моментально і завжди відмінно підходить до будь-якого виду м'яса, але особливо застосовується як соус для шашлику з курки. Якщо ви боїтеся, що ваш шашлик з курки буде сухуватий, з цим неймовірно ароматним та пряним соусом на основі екстра-вірджин олії вам не страшно нічого. Отже, готуємо соус для шашлику своїми руками з кинзою та прянощами!
Інгредієнти:
- кінза — 1 пучок
- часник — 2 часточки
- гострий червоний перець — на смак
- лимонний сік — 50 мл
- цедра лимона — 2 ч. л. ложки
- мед — 2 ч.л.
- масло — 100 мл
- сіль, чорний перець
Час підготовки: 00:05
Час приготування: 01:10
Кількість порцій: 5-8
Кухня світу: Кавказька
Спосіб приготування: Заготівлі
Харчова цінність 100 грам: калорійність — 890 ккал, 0 г білків, 99,9 г жирів, < span itemprop="carbohydrateContent">0,6 г вуглеводів
Як приготувати соус до шашлику з кінзою?
- Помістити в чашу блендера олію та гілочки свіжої кінзи, відокремивши від неї великі стебла. Олію вибирайте на свій розсуд — соняшникова або оливкова, кукурудзяна, лляна, яка більше підходить до м'яса на ваш погляд. Збийте олію з кінзою до отримання маслянистої та однорідної зеленої маси. Основа для соусу готова, тепер необхідно наповнити її справжнім смаком!
- Для цього додаємо сіль і чорний перець, а також всипаємо дрібку-дві гострого червоного перцю або пластівці перцю чилі (або ложку соусу чилі/якого солодкого соусу), перемішуємо.
- Знімаємо цедру з лимона і видавлюємо з його м'якоті весь сік, контролюючи присутність у лимоні кісточок (за наявності — забираємо їх). Цедру та сік додаємо в основу для соусу.
- Тепер до смаку додаємо мед і пропущений через прес часник. Добре ще раз заважаємо компоненти, даємо настоятися та беремо із собою на пікнік. Соус до шашлику з кінзою готовий!
Хочемо відзначити, що універсальність запропонованих варіантів соусів дуже висока, ви можете міняти один інгредієнт соусу на інший, більш переважний, збільшувати або зменшувати склад спецій і прянощів, загалом, експериментувати на повну! У цьому і полягає вся краса домашньої кулінарії та приготування соусу для шашлику своїми руками!
Бажаємо вам чудово, а головне, зі смаком провести літні відпускні дні!
Автор рецепту: Гай І.В.
Автор статті: Антонова И.Г. (доцент КНИТУ)
Дата публікації: 05-07-2017
Дата оновлення: 02-02-2024
Оставить комментарий
Комментарии к статье
-
Ирина 31-03-2019 :
Мой любимый с чесноком! С кинзой тоже очень вкусный. Добавляю в соус еще сок лимона или граната!
-
Галина С. 05-07-2017 :
Обожая шашлык, а особенно соус с кинзой!! Спасибо за столь замечательные и да.. очень легкие рецепты соусов. !!!