Аджика на зиму - 3 простих рецепти з фото
Отзывы о статье ( 4 )Що таке аджика?
Аджика є гострою, але досить ароматизованою пастою, яка використовується для надання пікантного смаку їжі або простою, але вишуканою закускою.
Аджику зазвичай роблять із червоних м'ясистих перців, зрілих червоних помідорів, але й звичайно з додаванням букету ароматних спецій - коріандр, перець чилі, кріп та уцхо-сунелі (блакитний чи синій пажитник). Прянощі в її складі варіюються від рецепту до рецепту.
На вигляд і консистенції вона нагадує італійський червоний песто. У гірських країнах Кавказу, звідки вона родом, вживають аджику при кожному гулянні. У європейських країнах аджика підкорила своїм простим приготуванням та незвичайним застосуванням. Але варто зауважити, що існує аджика суха, яка зручна для використання будь-якої пори року.
Аджику прийнято додавати в супи та соуси, в бобові та овочеві страви, або подавати як соус для барбекю та м'яса, приготованому на грилі. Доповнить вона макаронні вироби, соус до голубців або просто її намазати на тост або бутерброд.
Інгредієнти аджики відрізняються залежно від смаку кожної людини. Наприклад, на Заході прийнято додавати яблука, цукор та навіть моркву. Також популярний став рецепт аджики із зеленими перцями, селера, каперсами та свіжою зеленню петрушки.
Домашня аджика
Складові:
- помідори червоні - 3 кг
- перець червоний м'ясистий - 3 кг
- перець червоний чилі – 2 ст.л.
- оцет 3% - 250 г
- часник - 200 г
- кріп насіння - 50 г
- уцхо-сунелі - 1 ч.л.
- коріандр - 1 ч.л.
- рослинна олія - 200 мл
- сіль - 2 ст.л.
Приготування:
- Помідори та солодкий перець ретельно помити та подрібнити у блендері або через м'ясорубку.
- У каструлю перекласти подрібнену масу і варити на слабкому вогні близько 2 годин, після чого додати сіль, олію та перець чилі.
- Далі варити ще 40-50 хвилин.
- Потім додати подрібнений у ступці (або кавомолці) коріандр, уцхо-сунелі та насіння кропу.
- Дрібно подрібнити часник і додати|добавляти| в масу. Продовжувати варити 10-15 хвилин|мінути|.
- Приготовлену аджику розкласти сухі банки і щільно закрити кришкою. Зберігати у холодильнику.
Зелена аджика
Складові:
- перець зелений - 600 г
- перець червоний - 200 г
- часник - 200 г
- томати - 200 г
- рослинна олія - 50 г
- цукор – 1 ст.л.
- оцет 3% - 1 ст.л.
- коріандр - 1 ст.л.
- сіль, перець чорний за смаком
Приготування:
- Усі інгредієнти подрібнити у блендері або через м'ясорубку, після чого додати коріандр, цукор, оцет та сіль, перець за смаком.
- Добре перемішати. Зберігати краще у холодильнику.
Аджика з яблуками
Складові:
- помідори - 1 кг
- перець болгарський червоний - 500 г
- перець чилі - 1 стручок
- яблука (кислі, сорт Антонівка) - 2 шт.
- морква - 100 г
- кріп сушений - 25 г сіль,
- перець чорний за смаком
Приготування:
- Інгредієнти для аджики подрібнити.
- М'якуш помідорів відокремити від шкірки. Все змішати та варити близько 2 годин.
- Гарячу аджику розлити в банки та щільно закрити кришкою.
- Дати охолонути та зберігати в холодильнику.
Автор рецепту: Гай І.В.
Автор статті: Антонова И.Г. (доцент КНИТУ)
Дата публікації: 15-10-2014
Дата оновлення: 19-08-2020
Оставить комментарий
Комментарии к статье
-
Валерия 29-03-2017 :
Моя любимая зеленая, муж любит с кайенским перцем, который мы кстати у вас и решили купить. Рецепты реально простые и как по мне каждый может приготвоить
-
Анна Кумай 18-10-2014 :
Обожаю делать домашнюю аджику, а потом зимой дополнять ей блюда!рецепты интересные. возьму на заметочку.
-
DroN 15-10-2014 :
посмотрел и самому аджички захотелось! )