Кава з кардамоном. Як приготувати? Покроковий рецепт з фото
Отзывы о статье ( 2 )Кава з прянощами: кардамон та кориця. Простий рецепт приготування
Вам напевно буде цікаво дізнатися, як приготувати каву з меленим кардамоном , тому весь процес для новачків кавової церемонії ми представили в покроковому майстер-класі!
Перш ніж приступити до аз кавової справи, хочемо вас познайомити ближче з цією дивовижною індійською пряністю кардамоном . Колись дуже давно цілі каравани купців вирушали в далечінь за цими запашними стручками, що пахли мелісою, евкаліптом і камфорою. Вважається, що в природі немає аналогів цього запаху, тому професійні кулінари та кондитери дуже цінують зерна кардамону за унікальні освіжаючі та корисні властивості.
Кава з кардамоном, користь якого вже давно доведена вченими-дієтологами, сприяє роботі кишечника, стимулюванню обмінних процесів, зменшенню потягу до солодкого та спалювання зайвих жирів. Для тих, хто цікавиться властивостями зеленої кави, рецепт буде корисним, адже зелена кава з кардамоном також має чудовий склад біологічно активних речовин, що допомагає досягти бажаних фігурних рельєфів. Така ж відмінна дія на наш організм приносить кардамон і чай , враховуючи, що батьківщина кардамону Індія і Шрі-Ланка, а там знаються на користі чаю. Кавовим гурманам напевно сподобається чашка кави з кардамоном, особливо якщо збагатити кавово-пряну суміш щіпкою кориці .
Як приготувати каву з кардамоном у турці?
Інгредієнти для кави з прянощами
- кава натуральна мелена - 2-4 ч.л.;
- кардамон - 1-2 стручки;
- кориця - 0,5 ч.л.;
- вода - 200 мл;
- цукор - за смаком.
Час підготовки: 5 хвилин
Час приготування: 7 хвилин
Кількість порцій: 2
Кухня світу: Арабська
Спосіб приготування: Напої
Харчова цінність 100 грам приготовленої кави з меленим кардамоном та корицею: калорійність - 33 ккал , 13,9 г білків , 14,4 г жирів , 29,5 г вуглеводів
Покроковий рецепт приготування кави з прянощами
Приготуємо все необхідне для приготування кави з кардамоном: зерна вашого улюбленого сорту кави (переважно сорт Арабіка, найдрібніший помел) кардамон, корицю, цукор за бажанням, чисту «м'яку» воду та турку (джезву). Для початку, подрібнити каву в кавомолці, якщо ви купуєте цілісні зерна або використовувати вже готову подрібнену кавову композицію з різних сортів кави. У такий же спосіб можна приготувати каву з кардамоном у кавомашині або каву з кардамоном у кавоварці — краплинною або гейзерною. Справжні кавові поціновувачі пристосувалися готувати турецьку каву з кардамоном у домашніх умовах: нагрівають пісок на розпеченій поверхні чавунної сковорідки, а потім поміщають у центр турку з кавою для прогріву. Вибирайте спосіб найбільш підходящий для вас, а сам принцип приготування залишається аналогічним.
Переходимо до використання прянощів. Отже, ви хочете використовувати кардамон у каві. Як застосовувати його, щоб не зіпсувати смаку напою і не перебити кавовий аромат, розповімо вам детальніше. Якщо готуєте таку каву вперше, насамперед виникає питання, скільки кардамону додавати в каву. Потрібно сказати, що кардамон - пряність з концентрованим вмістом ефірних олій і досить вираженим, насиченим ароматом, тому використовувати на одну чашку кави більше двох стручків-коробок кардамону не рекомендуємо. Достатньо буде трохи потовкти у ступці пару стручків з невеликою кількістю зерен усередині, особливо якщо пряність лежить у вас довго. Корицю використовуємо за індивідуальними перевагами, в гармонії з кардамоном - не більше 0,3-0,5 ч.л. на чашку кави.
Всипаємо в турку мелену каву. Його кількість залежить від міцності напою – від 2 ч.л. і більше. Відправляємо до меленої кави кардамон та корицю. Опускаємо в суміш 1-2 ложки/кубика цукру.
Заливаємо холодною м'якою водою та ставимо на вогонь. А тепер суцільна медитація та заворожливий процес!
Повільно доводимо до кипіння, але закипіти не даємо, піднімаючи турку над полум'ям. Вдихаємо спокусливий аромат, спостерігаємо, як на поверхні напою згущується кавова пінка, грають повітряні бульбашки… Але, будьте терплячі — кілька секунд охолоджуємо і знову поміщаємо на вогонь, для активізації процесів кипіння. Таких підходів робимо мінімум 3, щоб добитися переходу всіх ферментів та ароматів із подрібнених зерен кави у воду. Розливаємо в маленькі філіжанки, не поспішаючи і без суєти насолоджуємося кожним ковтком вишуканого напою!
Впевнені, що і вам вдасться зварити каву з кардамоном, а особливо гарний напій вранці, для бадьорості та позитивного ранкового заряду!
Популярні запити: кава по-східному, кава по-арабськи, мелена кава зі спеціями
Шоколадний брауні з горіхами. Найкращий рецепт з фото
Автор рецепту: Міщенко Ю.
Автор статті: Антонова И.Г. (доцент КНИТУ)
Дата публікації: 27-03-2019
Дата оновлення: 29-10-2024
Оставить комментарий
Комментарии к статье
-
Nelli Palnau 12-08-2020 :
Очень короткое и точное описание рецепта.Я искала ответ как прибюменить кардомон при варке кофе.статья даёт исчерпывающий ответ.Спасибо
-
Елена 31-03-2019 :
Обожаю кофе с кардамоном! Вы меня "подсадили" на кардамон! год назад на новый год подарили в качестве подарка! И уже как год я всегда его добавляю в кофе! аромат кисло-сладкий, напоминаем яблоко-голден. много читала о пользе кофе с пряностями. Спасибо за фоторецепт!