Кава з лавандою - простий рецепт приготування
Отзывы о статье ( 2 )
Як приготувати каву з лавандою?
У самому слові «лаванда» вже є щось заспокійливе, сентиментально-ностальгічне та лагідне. Лаванда вважається королевою сучасної ароматерапії, хоча використовувалася вона здавна і має особливу легенду своєї появи на землі. Колись ця чудова квітка цвіла в райському саду, але була вигнана разом з Євою та Адамом, позбавлена свого сильного аромату… Так би й не впізнало людство це диво природи, якби одного разу Діва Марія не розвісила на чагарнику лаванди білизну маленького Христа. Від зіткнення зі Святим духом лаванда знову набула своїх первісних властивостей і продовжує радувати нас своїми чарівними та неповторними пахощами.
Лаванда - рослина-рекордсмен за вмістом ефірних олій, тому дуже затребувана в косметології, парфумерії та медицині. І якщо лаванда асоціюється у вас виключно з милом або з букетами, які можна розкласти у шафі від молі, сьогодні спробуємо вас здивувати та надихнути на кулінарні аромаподвиги!
Харчова лаванда в кулінарії аж ніяк не новачок і гастрономічне застосування її досить широко. Зараз дуже модно додавати лаванду в борошняні вироби, джеми та варення, при запіканні м'яса та в напої. За допомогою лаванди дуже легко ароматизувати оцет і цукор, вона відмінно поєднується з іншими пряними травами - чебрецем, мелісою та шавлією. Можливо тому і виникла у кулінарів ідея про злиття не менш привабливого кавового смаку та аромату із запахом лаванди. Вийшла цікава і ні на що не схожа лавандова кава , яку ми сьогодні і приготуємо!
Інгредієнти для приготування кави з лавандою
- лаванда - 0,5 ч.л.;
- кава - 2 ч.л.;
- вода - 100 мл;
- цукор і молоко - за смаком та бажанням.
Час підготовки: 5 хвилин
Час приготування: 5 хвилин
Кількість порцій: 1-2 чашки
Кухня світу: Європейська
Спосіб приготування: Напої
Харчова цінність 100 мл приготовленої кави з сушеною лавандою: калорійність - 2 ккал , 0,21 г білків , 0,04 г жирів , 0,07 г вуглеводів
Покроковий рецепт приготування кави з лавандою
Лаванда в каву може бути введена трьома способами. По-перше, можна приготувати цукровий сироп з лавандою та використовувати його як підсолоджувач. По-друге, подрібнити сухі суцвіття в кавомолці з цукром і додавати до смаку готовий кавовий напій. А можна зробити каву без цукру, змішати подрібнену лаванду з меленими кавовими зернами та зварити каву з одержаною лавандово-кавовою сумішшю.
Лаванда дуже любить вершкові смаки, тому сміливо додавайте в готову каву вершки та молоко – вони добре пом'якшують злегка терпкий смак лавандових квітів. Можливо, ви вже куштували раф з лавандовим сиропом або ніжне лавандове латте і знаєте, як це смачно та ароматно.
-
Подрібніть у кавомолці кавові зерна сорту арабіки або робуста або візьміть готовий кавовий купаж. На одну порцію кавового напою зазвичай береться 2 ч. л. меленої кави.
-
У ступці для подрібнення спецій розітріть суцвіття сухої лаванди до отримання дрібнішої структури, близьке до порошку.
-
У турці змішайте мелену каву та порошок лаванди з розрахунку на 1 чашку від 0,3 до 0,5 ч.л. сухі квіти. Залити якісною питною холодною водою. Якщо ви любите солодку каву, саме час покласти цукор у турку.
-
Турку з кавою та лавандою ставимо на найменший вогонь. Тільки на малому вогні кава має можливість зберегти весь букет ароматів. Дайте час вмісту добре прогрітися, так би мовити «схопитися» та «заваритися». Любителі кави, напевно, знають, що кипіння вбиває весь смак кавового напою, тому уважно стежте за станом рідини. З появою перших бульбашок на поверхні - знімайте турку з вогню! Розливайте по кавових чашках, молоко або вершки додайте на свій смак.
Ось тепер і ви знаєте як зробити каву з лавандою - готуйте самостійно, ділитесь в коментарях враженнями та пишіть відгуки про свій домашній лавандовий coffee time!
Кава з кардамоном. Як приготувати? Покроковий рецепт з фото
Популярні запити: кава з лавандою, раф з лавандою, лаванда в каву, лавандова кава
Автор рецепту: Міщенко Ю.
Автор статті: Антонова И.Г. (доцент КНИТУ)
Дата публікації: 14-08-2019
Дата оновлення: 09-02-2024
Оставить комментарий
Комментарии к статье
-
Наталья Левиц 02-04-2020 :
Никогда не пробовала. Почитала статью и заказала ) Посмотрим )
-
Ирина 03-03-2020 :
Обожаю кофе, и очень нравится аромат лаванды. Лавандовый кофе не пробовала, буду готовить! Думаю по вашему простому рецепту получиться приготовить