Каррі з куркою та рисом
Отзывы о статье ( 6 )
Каррі з куркою та рисом
Визнано вважати, що курка каррі з рисом та овочами - страва виключно індійська або так чи інакше пов'язана зі сходом. Ви здивуєтеся, але каррі як кулінарний термін виник у Великій Британії, а в самій Індії про нього зовсім нічого не знають!
Світову популярність страві створили британці, вони ж і вигадали слово «kari» — у перекладі з тамільської мови південної Індії як «соус». Таким чином, будь-які овочі, м'ясо чи рибу у пряному соусі вже можна вважати стравою каррі. В Англії з 19 століття і понині існують цілі "curry house" - ресторани з виключно індійською кухнею. Британцям також приписують створення приправи каррі .
У ті часи, всім підданим Британської імперії, що вирушають в екзотичну подорож до субтропічної Індії, дуже радили вживати саме приправу каррі для поліпшення травлення та з метою дезінфекції місцевих продуктів. Вперше вона з'явилася у продажу в Лондоні в 18 столітті і являла собою суміш подрібненого порошку куркуми , пажитника , коріандру, кмину та чорного перцю .
А ось корінним жителям Індії такий стандартизований набір прянощів зовсім далекий. Використання тих чи інших спецій та прянощів там визначає стиль життя, добробут сім'ї, місце проживання і навіть релігія. Залежно від традицій суспільних і сімейних кланів вся їжа може мати солодкуватий присмак або гострий, що обпалює, мусульмани відмовляються від свинини, індуїсти — від вживання яловичини, а вегетаріанці, т.зв. джайни, навіть не їдять рослинну їжу червоного кольору, що нагадує кров, наприклад паприку чи томати.
Вуличні торговці ароматних прянощів зазвичай запитують звідки покупець родом і самі готують індивідуальний пряний мікс за кулінарними звичками того чи іншого краю. Такий набір може складатися з 20-30 прянощів і спецій, тому варіантів соусу каррі в індійській кухні безліч і він ніколи не набридає. Звичайно, у розмові з європейцями індієць може говорити про «каррі», хоча у своєму колі цей соус має автентичні назви, залежно від решти інгредієнтів страви – пасанда, корма, сааг, доп'яза, тикка. Постійними супутниками соусу каррі є пшеничні коржики наан чи рис сорту басмати.
Сьогодні нам випала чудова нагода освоїти рецепт каррі з курки. Рекомендуємо приготувати каррі класичний, рецепт з фото якого допоможе вам розібратися з приготуванням. Курка з каррі - простий рецепт, який надає найпростішим продуктам приголомшливий смак, що переносить нас у країну чудес та східних казок!
Інгредієнти для каррі з куркою та рисом
- куряче філе - 0,5 кг;
- вода - 100 мл;
- часник - 3 зубки;
- приправа каррі - 2 ч. л.;
- кумін/зіра - 0,5 ч.л.;
- куркума - 1 ч.л.;
- перець чилі пластівці - 0,5-1 ч.л. (за смаком);
- паста томатна - 1 ст.л.;
- цибуля - 1 шт.;
- сіль за смаком;
- рис - 1 склянка.
Час підготовки: 00:10
Час приготування: 00:30
Кількість порцій: 2-3 шт.
Кухня світу: Індійська
Спосіб приготування: Гасіння
Харчова цінність 100 грам приготовленої страви: калорійність - 276 ккал , 8 г білків , 2,8 г жирів , 5,0 г вуглеводів
Приготування каррі з куркою та рисом. Рецепт з покроковими фото
-
Для приготування соусу каррі спершу дрібно подрібнити цибулю.
-
Потім також дрібними сегментами нарубати часник.
-
Куряче філе вимити та нарізати кубиками зі сторонами приблизно 3 на 3 см.
-
Якщо любите і хочете використовувати інше м'ясо, наприклад, свинину, рецепт каррі зі свининою аналогічний запропонованому нами чікену каррі з рисом. Наріжте свинину трохи дрібніше, щоб встигла приготуватися, і продовжуйте готувати за рецептом. Ну а якщо ви виключаєте у своєму меню продукти тваринного походження, замініть м'ясо сезонними овочами. Морква, цукіні або кабачки, селера, перець і томати відмінно гармонують з приправою каррі - рецепт вегетаріанський і такий самий смачний! Наріжте вибрані овочі середніми шматочками, обсмажте до стану альденте і тушкуйте в пряному соусі.
-
На будь-якій рослинній олії обсмажити цибулю не засмажуючи її занадто, лише до появи легкого жовтого відтінку та розм'якшення. У разі приготування страви «Куриця каррі з рисом у мультиварці» виставте режим Обсмажування, а потім перейдіть на Гасіння.
-
Додати томатну пасту, приправу каррі, куркуму, кумін/зіру , пластівці гострого перцю чилі .
-
Перекласти до прянощів подрібнений часник, перемішати та обсмажувати пряну масу близько 2 хвилин, весь час помішуючи.
-
Викласти зверху курку.
-
Змішати куряче філе з томатно-пряною масою і, не перестаючи помішувати, злегка обсмажити філе до побіління (не більше 5 хвилин).
-
Як тільки вся курка придбає під томатно-пряним соусом білястий відтінок - залити її водою, посолити і залишити тушкуватись під кришкою на 30 хвилин. Соус каррі повинен загуснути, м'ясо стати м'яким, ароматним та дуже смачним.
-
Як ви вважаєте, чим відрізняється японське каррі, рецепт якого вивчений багатьма кулінарними школами, від курки каррі з рисом по-індійськи? По-перше, в каррі з рисом японською соус буде тільки відтіняти смак рису, тоді як індійське каррі, рецепт спрямований на смакування самого пряного соусу або юшки. По-друге, для приготування курки каррі індійська кухня завжди радить брати свіжі прянощі, подрібнювати і змішувати їх безпосередньо перед закладкою в блюдо, а ось японські кухарі зазвичай використовують готовий соус або готові напівфабрикати каррі, приготовані промисловим способом. Вибирайте самі, що ви хочете бачити у себе на блюді - більше рису або більше смачного пряного соусу, куштувати японський чи індійський варіант, у будь-якому випадку, ваше каррі страва вийде чудовою!
Отже, рис варимо традиційним способом, промивши його в холодній воді, заливши водою щодо 1 до 2. За бажанням можна додати в рис половину чайної ложки куркуми, зробити його ще кориснішим і апетитнішим!
-
Подаємо каррі з рисом наступним чином: на широку страву викладаємо рис, у середині робимо поглиблення для соусу каррі та курки. Тепер можна спробувати!
Сподіваємося, ви дізналися багато корисної інформації про те, що таке приправа каррі, куди додавати і як приготувати чудові страви. Залишайте свої відгуки та коментарі про те, чи вийшла у вас курка каррі, класичний рецепт був використаний або ви внесли щось своє і ділитеся з нами результатами!
Смачного!
Статті на тему: Спеції для курки. Топ 5 кращих поєднань
Автор рецепту: Гай І.В.
Автор статті: Антонова И.Г. (доцент КНИТУ)
Дата публікації: 21-05-2018
Дата оновлення: 21-08-2024
Оставить комментарий
Комментарии к статье
-
Маргарита 03-10-2023 :
Дуже смачно
-
Сергій 28-05-2023 :
Це ДУЖЕ смачно! 10 з 5!
-
Andrew 13-07-2019 :
Огромное спасибо за рецепт, раз в неделю готовлю это блюдо - всем моим родным и близким очень нравиться. Это очень вкусно и полезно, однозначно рекомендую всем плпробовать! Спасибо "deluxe" что вы есть!
-
Азниф 27-01-2019 :
Отличный рецепт
-
raya 10-07-2018 :
У вас покупаю всегда куркуму. Добавляю исключительно в молоко. После прочтения рецепта карри решила приготовить. Кроме того я так понимаю что это диетический рецепт
-
Инна Гой 04-07-2018 :
Изумительный рецепт. Обожаю карри и куркуму!