Спеції для курки - ТОП 5 найкращих поєднань. Як вибрати та додавати?
Отзывы о статье ( 4 )ТОП 5 спецій для курки
Є вже визнані кухнями народів світу традиційні спеції для курки. Ось основні їх.
Куркума
- Куркума використовується у меленому вигляді. Має ненав'язливий, але приємний пряний аромат. Смак легкий і трохи гоструватий.
- Призначення: основний інгредієнт у готових приправах для курки. Може використовуватись і самостійно. Крім легкого аромату надає стравам золотистого кольору, вважається замінником шафрану (дешевим).
- Застосування: спеція ідеально підходить для бульйону, соусів, маринаду. Незамінна при приготуванні плову чи різотто.
Коріандр
- Використовується насіння коріандру . Має індивідуальний, стриманий аромат та смак.
- Спеція, додана в невеликих кількостях, використовується скрізь, навіть у випічці. Надає приготованим стравам запашного аромату.
- Ціле насіння додається в супи, бульйони, маринади. Подрібнене насіння (краще не порошок) використовується при приготуванні других страв, соусів. Особливо запашним виходить шашлик з курки, м'ясо якої витримане в маринаді з насінням коріандру.
Каррі
- Це не спеція, а прекрасна приправа для курки, склад якої містить суміш куркуми (основа), куміну, червоного перцю, кардамону, часнику, чорного перцю, кориці, імбиру, асафетиди, мускатного горіха, коріандру, кмину. Склад може бути й іншим, але особливо відрізнятися не буде. Приправа хороша сильним ароматом, смаком, що щадить, і, звичайно, золотим кольором. Цікаво, що індуси - великі знавці спецій, готують приправу тільки зі свіжих компонентів і перед використанням.
- Каррі ніколи не зіпсує смаку курячого м'яса. Мабуть, це найкраща приправа для курки. Склад, тільки прочитаний і ще не застосований у приготуванні страви, вже викликає апетит та асоціації з ароматом, смаком та кольором.
- Будь-якій страві з курки додасть справжній сонячний, екзотичний індійський колорит. Особливо добре поєднується з куркою вершковий соус із додаванням каррі.
Паприка
- Паприка використовується як порошку. Має легку насолоду і гоструватий, але м'який смак.
- Червоний солодкий перець рідкісний вид приправи, яку можна використовувати без побоювання. Навіть рясно обсипана паприкою курка не втратить свій смак.
- Використовується широко для приготування других страв. Печеня з м'яса курки, гуляш, запечена в духовці або крильця барбекю - все набуває вишуканості і пікантності. Паприка є незамінною при приготуванні томатного соусу, що подається до курячого м'яса.
Часник
- Різкий запах і смак часнику , використаний у правильних пропорціях, надає курці казкового смаку та аромату. Використовується як у свіжому вигляді, так і в сушеному порошку чи гранулах. Гострота та аромат залишаються незмінними.
- Призначення: підходить будь-якій страві з курки, т.к. надає додатковий пікантний відтінок смаку м'яса, робить його більш ароматним.
- Застосування: сирий часник використовується тільки в соусах, маринадах, холодці, у стравах грузинської кухні, пловах. З успіхом замінить часник асафетиду. Дивовижна властивість прянощі розкривати свій неповторний аромат при жарінні в олії додасть курячому м'ясу додатковий шарм.
Для курки також використовують інші спеції:
- розмарин
- орегано
- кмин
- майоран
- чорний перець
- рожевий перець
- лавровий лист і т.д.
Готові приправи та маринади для курки продаються у магазинах.
Рецепти курки зі спеціями
Корисна інформація для застосування спецій під час приготування курки:
- Спеції , що підходять для курки, нададуть нового відтінку звичному м'ясу, приглушать небажані запахи натурального продукту.
- Додайте спеції у невеликій кількості та за кілька хвилин до готовності (крім спеціальних рецептів).
- Для смаження та запікання м'ясо курки краще маринувати.
- Повністю змінити смак курки може соус, приготований із спеціями, приправами та травами.
- Не забувайте, що спеції та приправи дуже корисні для здоров'я. Лікарі Аюрведи вважають їх лікарськими рослинами.
- Вивчайте спеції, використовуйте їх для приготування їжі. Зниклий колишній смак натурального курячого м'яса з'явиться знову за допомогою спецій та приправ.
Спеції для запікання курки
- Молота паприка
- Розмарин
- Чабрець
- Часник
- Перець чорний мелений
- Сіль
Необхідно витримати технологію приготування:
- Курку натерти сіллю зовні та всередині.
- Часником натирається тільки шкірка курки.
- Чабрець укладається на біле м'ясо грудки курки.
- Розмарин міститься на червоне м'ясо з іншого боку курки.
- Спеції розподіляються під шкіркою птиці. Тут вони не згорять, а просочуть все м'ясо ароматом та соком.
- Не бійтеся добре натерти паприкою курку всередині та трохи зовні.
- Ви здивуєтеся, але приготовлена курка в такий спосіб матиме різний смак, тому що. спеції розподілялися з обох боків птиці: на біле та червоне м'ясо.
Маринад для курки
- Імбир - 2,5 см корінця
- Коріандр - дві чайні ложки
- Кмин - щіпка
- Перука солодка - дві чайні ложки
- Перець чилі (порошок) – половина чайної ложки
- Сік лимона
- Часник - 3 часточки
- Цибуля - 1 шт
- Кефір - 0,5 л
- Сіль
Курка, залишена на ніч у маринаді, після приготування виявиться саме тією, яку ми любимо: ніжною, соковитою, ароматною, пікантною та дуже смачною.
Спеції до курки у сметані
- Сіль
- Часник - 3 часточки
- Кріп (свіжий або сушений)
- Петрушка
- Приправа для курки (готова) або каррі
- Цибуля - 1
- Сметана - 200г
- Рослинна олія
Рецепт приготування дуже простий, але смак страви чудовий.
- Курку натерти сіллю та спеціями.
- Залишити на 30 хвилин.
- Обсмажити шматочки курки до утворення скоринки разом із цибулею.
- Додати сметану, кріп, петрушку та склянку води.
- Гасити 30 хвилин.
- За кілька хвилин до готовності додати рубаний часник.
Спеції для курки гриль
- мелений червоний перець (чилі)
- Молота паприка
- Гранульований часник
- Базилік
- мелений коріандр
- Молотий пажитник
- мелений мускатний горіх
- Запашний перець (мелений)
- Імбир
- Насіння гірчиці
- Перець чорний мелений
Спеції підібрані виключно для курки гриль. Смак, аромат та соковитість м'яса гарантовані.
Спеції для смаженої курки
- Коріандр
- Часник
- Чорний перець
- Каррі
- Мускатний горіх
Достатньо змішати спеції з олією, натерти курку і відправити на сковорідку. Суміш цих спецій допоможе отримати апетитну і хрустку скоринку.
Спеції для курки в мультиварці
- Чебрець - 2 гілочки
- Ялівець - 5 ягід
- Часник - 4 часточки
- Чорний перець - 2 горошини
- Цибуля - 1 шт.
- Суміш перців
- Італійські трави
- Сіль
Спеції для курки у духовці
Великий Олександр Дюма був пристрасним гурманом. Боячись, що через 100 років його мушкетери та пані з любовними пригодами стануть не цікавими публіці, він складає «Великий кулінарний словник А. Дюма». Щоправда, вийшов не словник, а найцікавіша книга, що містить багато незвичайних рецептів, дотепних анекдотів, історій продуктів, вин та овочів, листи його друга (відомого кухаря К.) з рекомендаціями та методикою приготування страв. Знайшовся і нам рецепт курки зі спеціями, приготовленої в духовці [1].
Потрібні:
- Розмарин
- Базилік
- Шавлія
- М'ята
- Чебрець
- Перець чорний мелений
- Орегано
- Сіль
- Лимон
Для цього рецепту знадобляться дві великі курки. Послідовність приготування така:
- Одну курку покласти спиною і гострим ножем зробити розріз по всій довжині.
- Обережно зняти шкіру. Це зробити досить легко, якщо не поспішати.
- На шкірці залишити незайманими крильця та ніжки. Звільнену тушку вийняти.
- М'ясо очистити від кісток, додати м'ясо другої курки та зробити фарш.
- У фарш покласти трохи сала, кілька печериць, хлібну м'якоть, змочену у вершках.
- Фарш посолити та приєднати до нього всі спеції, які мають бути дрібно порізаними та подрібненими.
- Додати 2 яєчні жовтки. Шкірку розкласти на столі і помістити до неї приготовлений фарш.
- Поверх фаршу покласти перекручене на м'ясорубці сало, тонкий шар шинки, шар зелених фісташок.
- Останнім шаром має бути сир, підготовлений на тертці. Саме цей шар створить ілюзію жирної курки, коли вона буде готова.
- Помістити тушку курки в духовку та запекти.
- Готову курку полити соком лимона.
- Птах готується без кісток і тому в готовому вигляді легко ріже ножем, як рулет.
Спеції для шашлику з курки
Національну приналежність шашлику визначити важко. Існує безліч способів його приготування: з маринадом і без нього, на мангалі чи грилі, пиві, томатному соку і т.д. Але кожен із нас визнає шашлик справжнім, якщо всередині нього збережеться сік, а саме м'ясо буде ароматним, м'яким і, звісно, смачним. Таким шашлик з курки може вийти, якщо використовувати спеції:
- Куркума – 1 ч.л.
- Коріандр - 2 ч.л.
- Молота паприка – 2 ч.л.
- Сік журавлини чи граната
Достатньо 10 хвилин для того, щоб м'ясо ввібрало аромат спецій та кислинку соку. Після легкого маринування, шашлик із курки поміщається на вогонь.
Ще один рецепт старовинної страви зі схованок грузинської кухні, можливо, вам дуже сподобається. Його важко назвати шашликом з курки зі спеціями, хоч і курка, і спеції у блюді присутні. «Композиція» кулінарного грузинського шедевра така: у тушу бика поміщають теля, у теля - баранця, у баранця укладають індичку, потім гусака, качку і, нарешті, курку. У проміжках поміщають спеції та прянощі:
- кінзу
- базилік
- естрагон
- Зелена цибуля
- м'яту
- мелений червоний перець
- шафран
- гранульований часник
- корицю
- мигдаль
Парад найкращих спецій для курки завершено. Не відкладаючи в довгу скриньку, варто почати експериментувати і дізнаватися про спеції, щоб отримати те задоволення, яке отримують, наприклад, китайці, які порівнюють спеції з фарбами художника, поєднання яких дає шедевр.
Список літератури:
- О. Гіївська. Олександр Дюма. Найкращі рецепти.
- І. Сокольський. Спочатку були прянощі. Наука та життя, №9, 2016.
- К. ФАБРІ, кандидат біологічних наук. Цікаве про курей і не лише. Наука життя, №9, 1972.
- Птахи – інтелектуали. ж. Відкриття та гіпотези, №7, 2014.
- Нумер А. Птахи на монетах.
- Енциклопедія тваринного світу. Курка.
- Яйця: корисні та цікаві факти. ж.Здоров'я, №8, 2014.
- Огляд світового ринку курячого м'яса. Експосфера Word Food, вересень, 2014
- Цікаве про курей і не лише. ж. Міжнародне подвір'я, листопад 2011 року.
- В. Похльобкін. Велика енциклопедія кулінарного мистецтва. Усі рецепти В.В. Похльобкіна. М., Центрполіграф, 2008.
- В.Похльобкін. Національна кухня наших народів. Грузинська кухня.
Як вибрати спеції та приправи для курки?
Щоб вибрати потрібну спецію та правильно застосувати її, потрібно знати, які спеції підходять до курки. Це на Сході, в Азії, в інших тропічних регіонах існує стародавня культура застосування прянощів і тут вміють відрізнити смак і пекучість, ароматичну речовину та справжній аромат рослини.
Ми ж, у кращому разі, маємо на кухні десяток спецій чи прянощів і ламаємо найчастіше голову, скільки ж покласти у страву пахучих трав чи суміші: ложку чи дрібку, у середині готовності їжі чи наприкінці? А знати це дуже важливо, тому що надлишок спеції зіпсує смак курки безповоротно і виправити його вам не вдасться.
Не вчасно додана спеція не розкриє свій аромат та зіграє роль звичайної трави. Додана ж щіпка кардамону (як у випадку Лягюп'єра) перетворить чергову страву на делікатес. Форми та різноманітність прийомів застосування прянощів дуже різноманітні, а ефект від правильного використання завжди приголомшливий.
Класичним прикладом для розуміння сили та можливостей спецій стала багаторазово розтиражована історія, розказана В. Похльобкіним — найбільшим фахівцем у галузі кулінарії, прянощів та спецій.
Так склалося, що імператор Франції ненавидів куряче м'ясо. Йому довелося з раннього дитинства і протягом 30 років харчуватися переважно куркою. Коли він став правителем, одним із указів була категорична заборона подавати їжу, що набридла, аж до гільйотини.
Зрозуміло, що ніхто не міг не послухатися Наполеона I до того часу, поки на службу до імператора кухарем не надійшов Лягюп'єр. Курка, що викликає у коронованої особи огиду, з'явилася на обід. І не зносити б голови кулінару, якби не вдалося йому умовити скуштувати шматочок страви, а потім вирішувати його долю.
Заради цікавості Наполеон спробував курку і був вражений. Абсолютно невідомий, але дивовижний та ароматний смак курки переміг огиду. М'ясо курки було включено в меню імператора, а Лягюп'єр, застосовуючи прянощі та спеції, примудрявся подавати його так, що курка щоразу мала своєрідний та неповторний, вишуканий смак [11].
Значно пізніше з'ясувалося, що головною складовою спецій курей був кардамон. А одним із численних прийомів використання спецій, які підходять для курей, став наступний: за тиждень до вибою в корм свійської птиці підмішують кілька прянощів — корицю, часник, імбир, чабер та червоний перець. Приготовлене м'ясо курки зі спеціями набуває витонченого смаку, відмінного від смаку звичайного своєрідністю.
Перш ніж перейти до таблиці рекомендацій щодо вживання найкращих спецій для курки, хотілося б нагадати про те, що спеції мають кілька функцій:
- Підкреслюють смак м'яса.
- Змінюють смак страви.
- Перетворюють його вигляд та колір.
- Можуть зіпсувати і смак, і колір і вигляд.
Не варто забувати і про те, що в природі існують рослини, які абсолютно змінюють смакові відчуття самої людини. Наприклад, Synsepalum dulcificum - так званий магічний фрукт, після якого найкисліший лимон виявиться для вас солодким.
Спеції приготування курки залежатимуть також від способу приготування. У супи додають одні спеції, в смажене м'ясо або приготовлене на грилі — інші, мариноване м'ясо вимагатиме приправи для курки.
Автор статті: Антонова И.Г. (доцент КНИТУ)
Дата публікації: 22-09-2016
Дата оновлення: 06-02-2024
Оставить комментарий
Комментарии к статье
-
Катерина 28-12-2019 :
Спасибо! Много нового узнала для себя! С Наступающим! )
-
Aнна 19-02-2019 :
Хочется сказать огромное спасибо автору статьи.Замечательно и со вкусом составлен текст, отличную подачу материала и вкусную начинку. Я благодарна за знания!
-
Stepan 06-05-2018 :
Зашел посмотреть рецепты для шашлыка с курицей - и тут увидел вашу статью. Спасибо, видно что кто-то старался. 5 звезд за материал!
-
дарья 17-04-2017 :
Заметально! Все варианты. Лично я взяла и распечатала, повесила на холодильник. Для меня это большая подсказка, так как курицу считаю самым безопасным мясом.