Рецепти з лавандою ТОП-8
Отзывы о статье ( 4 )Чай з лавандою
Лавандовий чай має розслаблюючі та заспокійливі властивості. Відмінно підходить при нервових розладах і болях у шлунку
Складові:
- 1,5 ст. сушених квіток лаванди
- 500 мл окропу
- 1 ст. меду
- ¼ лимона
Приготування:
- У чайник засипати квіти лаванди, залити окропом.
- Накрити кришкою та наполягати до 5-7 хвилин.
- За смаком додати мед та лимон.
Лавандовий цукор
Цукор з лавандою використовується як заміна звичайного цукру. Він чудово поєднується у соусах, кремах, тесті.
Складові:
- 2 ст. сушеної лаванди
- 250-300 г цукру
Приготування:
- У контейнер покласти квіти лаванди та цукор.
- Ретельно перемішати та закрити кришкою.
- Цукор повинен наполягати протягом 1 тижня, після чого просіяти і використовувати.
Лавандовий оцет
Оцет з лаванди використовують як основу для французьких соусів та для салатних заправок. Аромат квітів чудово поєднується з різними сезонними овочами, фруктами та зеленню. Легко компонувати з чебрецем, розмарином, орегано, імбиром.
Складові:
- 100 мл оцту
- 2 ст. сушеної лаванди
Приготування:
- Для того, щоб зробити лавандовий оцет у домашніх умовах, необхідно взяти 100 мл яблучного або виноградного оцту.
- Залити в скляну банку з кришкою, що щільно закривається.
- Додати квіти сушеної лаванди - 2 ст. ложки.
- Відкласти та дати настоятися протягом 3 тижнів, періодично струшуючи.
- Після чого процідити та перелити в скляну банку для оцту.
Лавандовий сироп
Сироп з лаванди можна додати практично до будь-якого напою. Крім того, квітки здатні злегка підфарбувати основу напою. Його також використовують як джем, для заправки фруктових салатів, в морозиво, чай і каву, лимонад.
Складові:
- 6-7 ст. квітів лаванди
- 400 мл фільтрованої води
- 300 г цукру
Приготування:
- У каструлю налити воду та на середньому вогні довести до кипіння.
- Додати в киплячу воду цукор і постійно перемішувати, доки він повністю не розчиниться.
- Прибрати з вогню та додати сушені квіти лаванди. Перелити в ємність, закрити кришкою та охолодити.
- Перемістити в холодильник та зберігати до 3-4 тижнів.
Рецепт мохіто з лавандою
Освіжаючий літній напій, який може стати в нагоді на будь-якій вечірці або святі. Прекрасно поєднується з різними закусками та фруктами.
Складові:
- 50 г рому
- 8-10 свіжого листя м'яти
- 50 г лавандового сиропу
- ½ шт. лайма
- вода содова
- щіпка сушених квітів лаванди
Приготування:
- У шейкер додати листя м'яти, сік лайма та сироп лаванди.
- Тиснути інгредієнти, наприклад, за допомогою ложки, поки не з'явиться яскраво-виражений запах м'яти та лайма.
- Додати лід і ром, закрити шейкер і трусити протягом 1 хвилини.
- Вилити у келих, додати содову. Як прикраса - посипати зверху квітами лаванди.
Лаванда у десертах
Пісочне печиво з лавандою
Лавандове печиво є чудовим доповненням до літнього сніданку, яке можна поєднати з полуницею, чорницею або малиною.
Складові:
- 2 ст. сушеної лаванди
- 400 г борошна
- 50 г цукру
- 2 ч. л. розпушувача
- 1/8 ч. л. солі
- 100 г несолоного вершкового масла
- 1 яйце
- 100 г вершків
- 200 г полуниці
- 100 г збитих вершків
Приготування:
- Розігріти духовку до 200 градусів.
- Листок для випічки накрити пергаментним папером і злегка змастити вершковим маслом.
- Змішати цукор, розпушувач, борошно та сіль. Усі інгредієнти ретельно перемішати.
- Поступово додавати масло|мастило| нарізане на дрібні кубики і вмішувати тісто до однорідної консистенції.
- Змішати яйце, вершки та квіти лаванди. Додати|добавляти| в тісто і ще раз все перемішати.
- Викласти тісто на поверхню посипану мукою|борошном| і розкотити товщиною 0,5 см
- Вирізати за допомогою форми печиво різної форми (кола, ромби або за допомогою форми, яка у вас є вдома).
- Викласти печиво на пергамент і випікати протягом 15-20 хвилин|мінути| до золотистого кольору.
- Потім викласти на решітку до охолодження.
- Як топінг з'єднати нарізану полуницю з вершками.
Рецепт домашнього безе із сушеною лавандою
Ці повітряні легкі ласощі готуються швидко і легко. Солодкий додаток до чаювання або прикрасить верх святкового торта.
Складові:
- 5 штук. яєчних білків
- ч.л. солі
- 200 г цукрової пудри
- 2 ст. сушеної лаванди
Приготування:
- Розігріти духовку до 180 градусів.
- Квіти лаванди дрібно подрібнити в кухонному комбайні, ступці чи кавомолці.
- Збити яєчні білки, після чого додати цукрову пудру, сіль та подрібнену лаванду. Повільно та акуратно перемішати.
- Продовжувати збивати до твердої форми піків.
- За бажанням ви можете додати харчовий барвник, наприклад синього або червоного кольору.
- Деко вкрити пергаменти для випічки.
- За допомогою кондитерського мішка викласти безе та випікати на верхній стійці духовки протягом 45 хвилин при 100-110 градусів
Автор статті: Антонова И.Г. (доцент КНИТУ)
Дата публікації: 03-05-2016
Дата оновлення: 22-11-2023
Оставить комментарий
Комментарии к статье
-
Andrew 14-06-2020 :
Отличное качество лаванды. Рекомендую
-
Svetlana 15-05-2016 :
Очень интересно, доступно.
-
Лара 09-05-2016 :
Новенька статейка у Вас! Молодцы! В принципе рецепты очень простые и легко доступные, при этом весьма интересные
-
Снежана 09-05-2016 :
Красота то какая )) Лаванда это реально крутое украшение и ингредиенты на пике популярности.