Лимонад з імбиром та лавандою
Отзывы о статье ( 1 )
Напій, що символізує літо, дитинство та сонячні дні - це, звичайно ж, лимонад! У нього досить багата і давня історія, що переплітається з багатьма легендами та цікавими фактами. Наприклад, першими, хто за припущеннями кулінарних істориків випробував лимонну воду, були давні мешканці Індії, сучасного Китаю та М'янми. Однак у письмових джерелах першовідкривачами лимонаду все ж таки стали єгиптяни і перси, які вважали лимонну воду цінним торговим вантажем за аналогією зі східними прянощами та спеціями .
Не дивно, що незабаром лимонад потрапляє до європейських країн на столи знаті та королівських осіб. Розкуштувавши чудовий освіжаючий напій, європейці зайнялися власним виробництвом, благо клімат південного узбережжя Європи дозволяв вирощувати цитрусові з великим успіхом. Вже у 17 столітті у Франції з'являється перша комерційна структура з продажу лимонаду на вулицях — його пропонували перехожим із бочок, які носили за спиною спеціально найняті рознощики.
Лимонад з лимона та апельсина на той час змішували зі звичайною водою, і лише для аристократів був доступний лимонад із мінеральними водами гірських лікувальних джерел. А знайома нам усім лимонна шипучка з'явилася тільки з винаходом сатуратора - приладу, що насичує рідини бульбашками вуглекислого газу. Поява такого апарату в 1767 можна вважати моментом відкриття газування і зародженням ринку світової торгівлі безалкогольних напоїв. Вже за кілька десятків років уперше в США була зареєстрована торгова марка під назвою «Високоякісний газований лимонно-імбирний ель», по суті — звичайний лимонад з імбиром, який ми сьогодні візьмемо за основу приготування лимонаду з лавандовим сиропом.
Отже, дозвольте уявити лавандовий лимонад, рецепт дуже легкий і незабутній!
Інгредієнти для лимонаду
- лимони - 2-3 шт.;
- лаванда суха - 2 ст.л.;
- імбир мелений - 0,5-1 ч. л.;
- мед/цукор - 1-2 ст.л. або до смаку;
- вода для сиропу - 0,5 л;
- вода звичайна/газована - 1-1,5-2 л або до смаку;
- лід.
Час підготовки: 00:55
Час приготування: 00:15
Кількість порцій: 5-8 шт.
Кухня світу: Італійська
Спосіб приготування: Змішування (мікшування)
Харчова цінність 100 грам: калорійність - 22 ккал , 0,2 г білків , 0 г жирів , 5,3 г вуглеводів
Як зробити лавандовий лимонад із імбиром?
Напевно, ви вже знаєте рецепт справжнього лимонаду. Для нього зазвичай нарізають лимони разом із цедрою, відправляють все в киплячий сироп, охолоджують, розбавляють за бажанням газованою водою і подають у келихах. Виходить чудовий лимонад, класичний рецепт перевірений роками та багатьма поколіннями. Але сьогодні ми хочемо запропонувати вам приготувати не класичний лимонад, а лавандовий, який безперечно стане вашим фаворитом. А все завдяки неповторному аромату лаванди , вишуканому, трохи терпкому, умиротворюючому і просто чарівному!
-
Для початку потрібно приготувати лавандовий сироп. Для цього всипте у воду для сиропу 2 ст. ложки сухої лаванди (якщо використовуєте свіжу – кількість свіжих суцвіть така сама). На сьогоднішній день лаванда продається в магазині спецій Делюкс , тому при бажанні приготувати незвичайний лавандовий лимонад купити лаванду та інші інгредієнти для цього чудового напою ви зможете легко.
-
Наступний інгредієнт - мелений імбир . Імбир всипаємо разом із суцвіттями лаванди, перед тим, як поставити ківш на плиту. Якщо ви будете використовувати для лимонаду білий цукор - всипайте його з імбиром на свій власний смак, якщо ж хочете приготувати імбирний лимонад з медом - його рекомендуємо додати в теплий відвар з лаванди та імбиру, на етапі наполягання.
-
Ківш поставте на вогонь, доведіть до кипіння, на малому вогні прокип'ятіть 2 хвилини та відставте наполягати протягом години. У нашому випадку використаний натуральний мед - додаємо ложку або два меди в остиглий до 50 градусів і проціджений лавандовий відвар. Лавандовий сироп готовий!
-
Приступаємо до головних інгредієнтів, без яких імбирний лимонад у домашніх умовах неможливий, соковиті та яскраві лимони. Унікальні цитрусові, які за своєю користю для нас можуть зрівнятися лише з найціннішими речовинами та вітамінами. Лужні елементи лимона, його мінеральні та органічні кислоти, фітонциди та біофлавоноїди дуже значні для активізації всіх життєво важливих процесів нашого організму. А якщо ви приготуєте імбирний лимонад, користь буде набагато більшою, оскільки імбир цілком здатний конкурувати з лимоном за вмістом антиоксидантів та антибактеріальних компонентів. В цій якості імбирний лимонад для схуднення цілком може претендувати на щоденний літній напій у вашому меню!
Витискаємо сік з м'якоті лимонів, залежно від їх розміру вам знадобиться від 2 до 5 штук. Сік проціджуємо від кісточок. Якщо з якихось причин (зазвичай це підвищена кислотність шлунка або проблеми із травленням) лимонний сік у такій кількості вам протипоказаний — можна приготувати імбирний лимонад з апельсином, замінивши певну кількість лимонного соку свіжим соком з апельсину.
-
Залишилося поєднати лавандовий сироп з імбиром, лимонний сік та звичайну воду. Для того щоб отримати імбирний лимонад газований, влийте в сироп і лимонний сік будь-яку мінеральну воду в пропорції, яка вам до душі, регулюючи баланс кислоти і солодощі на свій смак. Обов'язково спробуйте зробити такий лимонад, газований рецепт на мінералці відрізняється від традиційного підвищеного вмісту солей та мінералів, які так необхідні нам у літній період. Подавайте охолоджений імбирний лимонад із м'ятою чи льодом негайно!
Втім, якщо ви любите все незвичайне, можете приготувати лимонад імбиру від Джеймі Олівера. Відомий кулінар пропонує лимонад не охолоджувати, а нагрівати і подавати разом з ромом!.. У будь-якому разі, який би варіант ви не вибрали — лимонад з м'ятою, з апельсинів, з лимона або навіть гарячий з ромом, чудовий освіжаючий і незабутній смак вам гарантовано!
Смачного!
Автор рецепту: Гай І.В.
Автор статті: Антонова И.Г. (доцент КНИТУ)
Дата публікації: 03-08-2017
Дата оновлення: 01-02-2024
Оставить комментарий
Комментарии к статье
-
Анна 22-02-2019 :
Классный рецептик, и простой! Буду готовить жарким летом