Види перцю чилі – ТОП12 Опис та Фото
Отзывы о статье ( 35 )
Батьківщиною перцю чилі вважають Південну Америку, але він упродовж багатьох століть поширився по всьому світу. Внаслідок чого виникла неймовірна різноманітність видів перцю — за кольором, розміром, формою, смаком і, звичайно ж, гостротою.
Перець чилі будь-якого сорту відноситься до сімейства Capsicum і має ботанічну назву Перець овочевий.
Окремі сорти, такі як Capsicum Frutescens включають сорти Cayenne і Tabasco, Capsicum Сhinense - Habaneros і Scottishcap ("Шотландський капелюшок") та інші. Багато мексиканських чилі мають різні імена для свіжих і сушених сортів перцю. Наприклад, перець Poblano у сушеному вигляді називають Аncho, перець Jalapeno стає перцем Chipotlе.
Перець Анахейм Anaheim
Інше назви: Магдалена, Чилі Каліфорнійський
Гострота: від 500 до 2500 сковилів
Перець зеленого кольору, довгої форми, має м'яку гостроту та фруктово-пряний аромат.
Застосування Анахейм:
Найчастіше використовують у латиноамериканській та мексиканській кухнях, додають у соуси, маринади та консервацію. Смаковими властивостями нагадує болгарський перець. Прекрасно доповнює овочі тушковані та приготовлені на грилі. Поєднується з витриманими та молодими сирами, томатами, кукурудзою, свининою та м'ясом птиці, яйцями бобами, а також з такими спеціями як кмин та коріандр.
Перець Банана Банана
Інша назва: Восковий перець
Гострота: від 5000 до 10000 сковилів
Перець має про довгу тонку форму, з малою кількістю насіння. Має м'який, пікантний аромат і солодкий смак.
Застосування Банану:
Присутня на кухні Південної Америки як закуска і соління. Половинки перцю Банану фарширують м'ясом або сиром, додають у соуси, салати зі свіжих овочів або просто заморожують часточками на зиму.
Перець Кайєнський Cayenne
Інші назви: Червоний, Альова, Джіні, Індійський.
Гострота: від 30000 до 50000 сковилів
Перці червоного кольору мають зморшкувату, глянсову оболонку та вигнуту, видовжену форму. Має терпкий, злегка димчастий аромат і гострий смак.
Застосування Кайєнського перцю:
Найчастіше використовується як спеція – мелена або у вигляді сушених стручків. Присутня у стравах азіатської кухні, мексиканської та карибської. Входить до складу багатьох соусів, приправ, заправок та маринадів.
У нашому Ви можете Придбати Кайєнський перець Молотий і Кайєнський перець Стручок
Перець Фресно Fresno
Інша назва: гарячий червоний перець
Гострота: від 2500 до 8000 сковилів
Мініатюрний червоний перець має конічну форму, гладку та досить тверду оболонку. Плід носить численну кількість білого насіння. Має пряний аромат і гарячо-теплий смак. Сушений перець Фресно, що рідко зустрічається, набуває димчастого смаку, подібного до перцю Халапеньо.
Застосування Фресно:
Перець активно використовується на південному заході Америки, Мексиці та Перу виключно у свіжому вигляді. Подають очищеним від насіння, як супровід до страв або як основний інгредієнт. Додають до соусів та салатних заправок. Френсо поєднується з сирами, картоплею, морепродуктами та м'ясом.
Перець Хабанеро Habanero
Хабанеро має форму ліхтаря, шкірка дозріває від зеленого до яскраво-червоного відтінку. Має гострий, екзотичний смак фруктів і солодкий, тропічний аромат.
Гострота: від 200 000 до 300 000 сковилів
Застосування Хабанеро:
Присутня в карибській та латиноамериканській кухнях. Хабанеро є одним з найбільш популярних перців для рідких гострих соусів. Додають його в приправи та маринади, кетчуп та чатні. Прекрасно поєднується з м'ясом, овочами та бобовими.
У нашому магазині Ви можете купити Соус Табаско Хабанеро
Перець Халапеньо Jalapeno
Стручковий перець Халапеньо має вигнуту форму з тупим кінців і гладкою шкіркою. Має пряно-гострий, злегка оцтовий смак.
Гострота: від 2 000 до 10 000 сковилів
Застосування Халапеньо:
Перець Халапеньо є одним із найвідоміших перців чилі у світі. Найчастіше його маринують та запікають. Додають у начос, хот-доги, гамбургери, піцу, картопля, хліб та супи. З нього роблять відомі соуси та пасти. Халапеньо чудово поєднується з оцтом, часником, помідорами, кінзою, квасолею, кукурудзою, сиром, свининою та яловичиною.
Перець Падрон Padron
Інша назва: іспанський перець
Перець Падрон має вигнуту форму з канавками вздовж шкірки. Аромат його індивідуальний – це композиція запахів чаберу, петрушки та гострого перцю. Належить до м'яких сортів чилі.
Гострота: від 500 до 2500 сковилів
Застосування Падрон:
Найбільш традиційно Падрон обсмажують в оливковій олії, після чого посипають морською сіллю та поливають лимонним соком. Свіжий перець доповнює салати, піцу, пасти, супи, паелью страви з рису. Поєднується зі свининою, куркою, креветками.
Перець Пікільо Piquillo
Перець Пікільйо відноситься до солодких сортів перців чилі. Батьківщиною перцю вважається Іспанія. У перекладі саме з іспанської «Piquillo» означає «маленький дзьоб». При дозріванні набирає червоне забарвлення, конічну форму і гидку шкірку. Смак Пікільо поєднує у собі фруктові, пікантні та солено-солодкі аромати.
Гострота: від 500 до 1 000 сковилів
Застосування Пікільйо:
Продаються перці Piquillo з смаженому та консервованому вигляді. Традиційно їх запікають на грилі або смажать на олії, після чого очищають шкіру і складають у банки. Часто перці фарширують сиром, ковбасою, тріскою. Додають скибочки в суп, фахітас, гамбургери. Добре поєднуються з вершками та сиром, бараниною та яловичиною, палтусом та вареними яйцями, кедровими горіхами та фісташками, часником та кінзою, кмином та орегано.
Перець Поблано Poblano
Інші назви: анчо, мулато
Поблано — великий темно-зелений перець з вигнутою, подовженою формою, з товстою шкіркою і пряним, земляним і яскравим смаком.
Гострота: від 1000 до 2000 сковилів
Застосування Поблано:
Зелений перець Поблано в мексиканській та латино-американській кухнях прийнято фарширувати вершковим сиром та різними соусами. Доповнює він страви з морепродуктів, картоплі, свинини, бобів або просто обсмажують із щіпкою морської солі на грилі. Прекрасно поєднується з грибами, яйцями, орегано та кінзою, фетою та горгонзолою.
Перець Червоний Тайський Redthai
Інші назви: пташине око
Маленькі перчинки мають гладку, тонку шкірку, крихітне насіння і при дозріванні набирають червоне забарвлення. Перець істинно вогненний серед усіх чилі і варто використовувати з особливою обережністю.
Гострота: від 50 000 до 100 000 сковилів
Застосування перцю червоного тайського: Тайський перець найчастіше використовується у південно-західній кухні. Його додають у каррі, пасти, соуси, приправи. Він добре поєднується з цитрусовими, часником, цибулею, баклажанами, тофу, картоплею, кокосовим молоком, рибним соусом, імбиром, морепродуктами, яловичиною. Доповнять його смак кінза та базилік, листя каррі та аніс, кардамон та куркума.
У нашому магазині Ви можете купити Перець Пташине око
Перець Серрано Serrano
Маленькі перці мають подовжену форму із закругленими кінцями, гладкою шкіркою та глянцевим блиском. Смак та аромат його яскравий з невеликою кислинкою. Є одним із «гарячих» та універсальних перців.
Гострота: від 10 000 до 25 000 сковилів
Застосування Серрано:
Невеликі зелені перці використовують у свіжому або сушеному вигляді. У мексиканській та південно-західній кухні є незамінним інгредієнтом. З ним готують гуакамоле, піко, чатні, запечену кукурудзу, рис, хліб. Ідеально поєднується з томатами, цибулею, авокадо, кінзою, орегано, соусами на основі вершків.
Перець Шишито Shishito
Інша назва: японський перець
Шишито перець має подовжену форму, з канавками по всій поверхні, яскраву, глянсову, зелену оболонку. Батьківщиною вважають Японію, і звичайно з японської в перекладі «Shishito» означає «голова лева» При повному дозріванні, він набирає червонуватий відтінок. Смак пряно-гострий з невеликою солодкою ноткою.
Гострота: від 100 до 1 000 сковилів
Застосування Шишито:
Японський перець повністю відкриває свій смак у процесі приготування. Найчастіше його обсмажують, додають у соуси, маринади та салатні заправки. Поєднується з анчоусами, молюсками, скумбрією, цитрусовими, базиліком та кінзою, томатами та часником, сиром та вершками.
Відео про види перців чилі:
Читайте також іншу нашу статтю Про гостроту перцю чилі та його одиниці виміру
Автор статті: Антонова И.Г. (доцент КНИТУ)
Дата публікації: 05-01-2016
Дата оновлення: 08-02-2024
Оставить комментарий
Комментарии к статье
-
AlbinaSt 21-05-2017 :
very informative. Either way, great blog and I look forward to seeing it expand over time. I am dealing with many of these issues as well..
-
Евгений@ 22-01-2016 :
Замечательная статья!
-
Рита 05-01-2016 :
Интересная статья!