Конопляне масло. Користь та як приймати.
Отзывы о статье ( 9 )Конопляне масло. Що це?
Конопляне масло - це рідкісний і найцінніший вид рослинної олії. Харчова, дієтична та промислова цінність продукту вважається значнішою за інші рослинні олії в кілька разів (наприклад, лляного). Жодного одурманюючого впливу конопляне масло не надає і нічого спільного не має з цим не має.
- Єдина олія, що засвоюється організмом на 100%
- Має багатий склад, завдяки якому служить чудовою заміною будь-якому тваринному жиру, у тому числі вершковому маслу.
- Такий багатий склад має олію кедрового горіха, визнану найкращою рослинною олією.
- Продукт корисний у будь-якому віці і абсолютно всім.
- Його універсальність пояснюється вмістом жирних кислот, які можна порівняти з риб'ячим жиром і сортами жирної риби.
- Багатий склад вітамінів здатний поповнити нестачу найважливіших елементів в організмі та захистити від хвороб та старіння.
- Жодна відома в рослинному світі олійна культура не містить такої величезної кількості органічних сполук.
- Олія відноситься до ефективних, виключно натуральних лікувально-профілактичних засобів.
- Продукт зберігає всі біологічно активні та корисні речовини, т.к. виготовляється пресуванням за низької температури [5].
Тисячоліттями люди використовували конопляну олію як основний продукт харчування. Їм заміняли свинячий жир, соняшникову олію та називали «пісною». Будучи споконвічно слов'янським продуктом, сьогодні конопляне масло стало зіркою зарубіжних публікацій та передач, «бумом» на ринку рослинних олій [7].
Олія має рідкісний красивий колір зеленого відтінку. У смаку ви знайдете невелику кислинку та приємний легкий аромат. Але не лише ці відчуття ви отримаєте. В маслі присутні також горіховий смак і віддалений нагадування соняшникової олії та насіння.
Конопляне масло використовується в чистому вигляді та у поєднанні з іншими маслами. При частому використанні не докучає, добре сумісне з ліками, є самостійним лікарським засобом. На цій олії не смажать. Їм заправляють салати, холодні страви, сир, використовують у соусах.
Зберігають масло в темному посуді та прохолодному місці до 12 місяців. При заморожуванні продукт може зберігатися довго. При недбалому відношенні масло загусне і згіркне.
Амарантова олія. Користь та способи застосування в косметології, медицині
Як вибрати найкраще масло з насіння конопель?
Продукт виготовляється двома відомими способами: холодним віджиманням та гарячим пресуванням. Більш цінним у біологічному відношенні є конопляна олія холодного віджиму. У ньому збережені всі цінні компоненти рослини. Саме це масло має красивий зелений колір, приємний смак та аромат. Така олія коштує дорожче, але користь від неї значна.
Конопляна олія в історії
- У 16-17 столітті землероби, що займаються виготовленням конопляної олії, користувалися гарним государевим привілеєм, вважалися знатною персоною і заносилися до списку особливого розташування. У ті часи конопляна олія цінувалась, як нафта сьогодні, була і сировиною, і паливом. Найкраще конопляне масло вживалося в їжу і використовувалося для лікування хвороб.
- Жителі стародавньої Греції виготовляли напій із насіння конопель, який називався «заспокійливим стражданням».
- Виявлено, що птахи, що харчуються насінням конопель живуть довше, а кількість протеїну в насінні значно вища порівняно з соєю [4].
- Ще на початку 20 століття сотні тисяч гектарів земельних угідь були зайняті коноплею. Посіви рослини були такими самими, як і поля з пшеницею. Якщо ви бачили фонтан Дружби народів на ВДНГ, то, напевно, пам'ятайте, що прикрашають його квіти соняшнику, колоски пшениці та листя конопель.
- Сьогодні поля з промисловою коноплею не дотягують і до десятка тисяч га.
Конопляна олія: Захід сонця. Через погану репутацію конопель, що містить тетрагідроканнабінол - речовина наркотичної дії, вирощування рослини практично припинилося. Зникла сировина зупинила промислове виробництво надзвичайно корисної для здоров'я конопляної олії. Нині продукт виробляється кустарно фермерами.
Конопляна олія: Відродження. Офіційно підтверджені корисні властивості коноплі та її унікальної олії, що активно вивчається останні 20 років. Вченими інституту рослинництва ім. Н.І. Вавілова, американськими та канадськими дослідниками виведені особливі сорти конопель, названі безнаркотиковими. З'явилася впевненість у припиненні півстолітнього забуття конопляної олії та поверненні найціннішого продукту в життя людства [2]. Дослідники повернулися до вивчення історії використання рослини у медичних цілях, що налічує 50 століть.
Корисні властивості олії коноплі
- Протипухлинна;
- Протизапальне;
- Болезаспокійливе;
- Антиоксидантне;
- Жовчогінний;
- Відхаркувальне;
- Заспокійливе;
- Загальнозміцнююче;
- Ранозагоювальне;
- Сонцезахисний.
Склад конопляної олії
- Містить близько 400 відомих органічних сполук, що є винятковою перевагою порівняно з іншими олійними культурами.
- Незамінні жирні кислоти. Їх вміст можна порівняти тільки з маслом кедрового горіха: кислота лінолева: 50-60% клас омега-6, альфа-лінолева: 16-20% клас омега-3. Співвідношення цих кислот знаходиться у рамках рекомендацій ВООЗ та Інституту харчування. Особливо цінні ці кислоти для людей похилого віку і людей з ослабленим здоров'ям. Гамма-ліноленова кислота, що рідко зустрічається в продуктах харчування, в достатній кількості присутня в конопляному маслі. Ця кислота перешкоджає розвитку великої кількості хвороб людини.
- Мононенасичена олеїнова кислота: 11-14%. Значна кількість цієї кислоти також можна порівняти з кедровим маслом.
- Міститься багато інших цінних активних речовин: мікро- та макроелементи, жиророзчинні вітаміни, фосфоліпіди, бактерицидні речовини, стерини та ін.
- Увага! Вченими у складі конопляної олії знайдено й інші речовини. Вони поки що не ідентифіковані, але дослідники заявили, що знайдені елементи посилюють лікувальну дію інших компонентів [5].
Застосування конопляної олії
Знаменитий у світі Музей Hash Marihuana & Hemp Museum (Маріхуани та Коноплі) містить стародавні свідчення застосування конопляної олії в харчуванні та лікуванні людей, які сьогодні активно використовуються в наукових розробках.
Олія коноплі в медицині
- Серцева та судинна системи. Лікувальні властивості олії використовують у лікуванні атеросклерозу, гіпертонії, ішемії, тромбофлебіту, варикозу. Служить ефективним засобом у профілактиці інфаркту та інсульту.
- Онкологія. Провідні спеціалісти-онкологи підтверджують користь препарату в лікуванні раку. Конопляне масло при онкології використовується у комплексній терапії, прибирає наслідки хіміотерапії. У складі олії міститься речовина хлорофіл, що має протипухлинну дію. Зелений колір маслу надає саме цю речовину.
- Кровоносна система. Елементи, що містяться в маслі, безпосередньо беруть участь у процесі синтезу клітин крові. Продукт рекомендований хворим на анемію.
- Травлення. Протизапальні, ранозагоювальні, знеболювальні та інші властивості використовуються в лікуванні виразки шлунка, гастриті, холецистит, геморої. Маючи проносну дію, масло використовується при запорах.
- Дихальна система. Масло включають до раціону харчування при захворюваннях на пневмонію, бронхіт, астму, туберкульоз, катари дихальних шляхів.
- Дерматологічні захворювання. Конопляна олія допоможе при захворюваннях на псоріаз, дерматити, екзему. Використовується для лікування опіків, ран і порізів.
- Нервова система. Олія, що використовується в харчуванні, приносить користь при неврозах, розладах поведінки, безсонні, дитячому аутизмі.
- Для жінок конопляне масло просто необхідне в період вагітності та годування. Воно захистить імунну систему матері та дитини, відновить сили та покращить якість молока.
- Для чоловіків регулярне вживання препарату стане профілактикою від імпотенції та захворювань передміхурової залози.
- Як показали дослідження, достатньо щодня до їди приймати дві ст. л. дивовижної олії, щоб вже через пару тижнів відчути покращення загального самопочуття, а показником послужать здоровий блиск та активне зростання волосся та нігтів.
Олія з насіння конопель в косметології
Олія вважається прекрасним косметичним засобом, що відновлює захисну функцію шкіри, знімає подразнення, запалення, що прибирає зморшки. Конопляна олія досить швидко вбирається, не залишаючи жирних слідів. Ця властивість «сухої олії» дозволяє застосовувати продукт у чистому вигляді, наносячи його прямо на обличчя або тіло, додавати до складу масок та кремів.
Конопляна олія для обличчя
- Пом'якшить шкіру обличчя, освіжить та покращить його колір конопляне масло, змішане з чайною ложкою сметани, вівсяними пластівцями та одним яєчним жовтком. Така маска витримується 20 хвилин, а потім змивається водою.
- Прекрасний ефект дасть і чисте масло, просто нанесене на обличчя, причому застосовувати його можна на будь-яких ділянках: по всій обличчі, навколо очей, догляду за шиєю.
Конопляне масло для волосся
Універсальна конопляна олія підійде будь-якому типу волосся. Основне призначення продукту - оздоровлення шкіри голови, зміцнення волосяних цибулин та попередження будь-яких захворювань. Достатньо додавати кілька крапель у шампунь та бальзам для надання здорового блиску волоссю та стимулювання швидкого росту. Для масок з використанням конопляної олії додайте сік моркви, мед, відвари трав, ефірну олію лаванди або рожевого дерева.
Застосування конопляної олії в кулінарії. Рецепти
Корисну олію можна використовувати скрізь, крім застосування у гарячих стравах та при смаженні продуктів. Але при додаванні конопляної олії у випічку, покращуються всі показники: смак, колір кірки, свіжість м'якішу [6]. Кілька простих рецептів приготування страв з конопляною олією можуть стати в нагоді вам у господарстві.
Італійська закуска. Рецепт
Складові:
- конопляна олія
- рожева гімалайська сіль
- свіжий багет
Приготування:
- Олію налити в невелику піалу, додати корисну сіль гімалайську, добре перемішати.
- Багет нарізати товстими шматками, мачати в олію перед вживанням.
Ароматне заправлення для салатів
Складові:
- винний оцет (бажано червоний) - 100 мл
- пряний оцет - 100 мл
- білий бальзамічний оцет - 50 мл
- конопляне масло - 25 мл
- склянка курячого бульйону
- перець чорний горошок - 8шт.
Приготування:
- Всі інгредієнти змішати (конопляне масло і бульйон на якийсь час відставити), поставивши на вогонь, довести до кипіння.
- Розчин зі спеціями процідити.
- Збити міксером, доливаючи конопляну олію.
- Посолити, влити курячий бульйон. Соус доводиться до потрібної густини.
Часниковий майонез
Складові:
- конопляне масло - 100 мл
- часник рубаний – 1 ч.л.
- сік лимона – 3 ст.л.
- гірчиця – 1 ст.л.
- жовток - 1 шт
- сіль - 1 ч.л.
Приготування:
- Всі інгредієнти (за винятком конопляної олії) збити віночком до отримання однорідної жовтої пасти.
- Продовжуючи збивати, додати|добавляти| конопляну олію.
- Збивати до однорідної емульсії.
Недоліки та протипоказання конопляної олії: їх немає. Шкідливість конопляне масло не приносить і не має протипоказань.
Список літератури:
- Ніколайчук Л.В., Ніколайчук Е.В., Головейко О.М. Цілющі рослинні олії.
- Н. Крупенік. Вавиловський інститут обіцяє підірвати сировинну базу марихуани. Наука та життя, 20 липня 2006
- Поварена книга справжнього любителя конопель. Видання перше.М.,2015.
- А. Ігнатюк. Коротка історія медичного застосування конопель ж. Технічні коноплі в Україні та інших країнах, №8, 2016.
- О. Жарких, кандидат хімічних наук. Корисні властивості конопель. Журнал «60 років – не вік»
- Л. Журавльова, А. Журавльов, М. Терехов. Конопляна олія та її використання в хлібопеченні. Вісник Алтайського державного аграрного університету, липень, 2006.
- С. Кулакова, М. Гаппаров, Є. Вікторова. Про рослинні олії нового покоління у нашому харчуванні. ж Олійна промисловість, №1, 2005.
Автор статті: Антонова И.Г. (доцент КНИТУ)
Дата публікації: 05-10-2016
Дата оновлення: 07-02-2023
Оставить комментарий
Комментарии к статье
-
Лариса Наку 11-09-2021 :
Спасибо большое. Очень содержательная полезная информация.
-
Галина 22-09-2020 :
Очень полезная и грамотно изложена информация.спасибо
-
Катя Войцеховська 25-04-2020 :
Дуже дякую за інформацію. Все детально написали про продукт. Завдяки вам я набагато більше дізналася про всі особливості цього продукту.
-
Алёна 17-05-2019 :
Спасибо!!!
-
галина 06-01-2019 :
я брала разные масла вашей фирмы.продукция качественная и полезная. спасибо.
-
Алла 08-11-2018 :
Огромное спасибо за информацию...:)
-
Нелли 09-10-2018 :
хотелось бы уточнить:можно ли добавлять в тесто при выпечки хлеба ??оно же нагревается при выпечки!А советуют в этой статье:( Но при добавлении конопляного масла в выпечку, улучшаются все показатели: вкус, цвет корки, свежесть мякиша [6]. )
-
Нана 16-04-2017 :
Ой купила у Вас аж 3 бутилочки, після того я прочитала вашу статью і ще декілька. Віикористовую завджи і у всю їжу.