Холодець на агар-агарі. Покроковий рецепт з фото
Отзывы о статье ( 5 )
Холодець із курки на агар-агарі
Без холодця важко собі уявити якесь застілля, принаймні на найбільші свята, особливо на Новий рік або на Великдень, кожна поважна господиня намагається зробити смачний холодець.
Історія появи холодця прозаїчна і не пов'язана з якоюсь винятковою подією, а тому «прадідком» страви вважають звичайний м'ясний бульйон — міцний, наваристий і багатий на вміст желеутворюючих речовин. Напевно, хтось із предків залишив тарілочку такого бульйону на холоді, а в результаті отримав нову страву, яку називають холодцем або холодцем.
З незапам'ятних часів бульйон на холодець варили зі свинини чи яловичини.
Французи вдосконалили рецепт холодця і почали додавати до нього птицю, дичину, фарш, м'ясо кролика, овочі й яйця. Такий холодець і називався по благородному «галантину», що в перекладі з французької означає «желе». Щоб бульйон застиг на холоді щодо нього слід обов'язково додавати кістки, хрящі, сухожилля і шкіру тварин, тобто. ті частини тушки, в яких знаходиться натуральний желатин із сполучної тканини – колаген білок.
Такий холодець вариться досить довго, тому деякі домашні кулінари воліють використовувати для стабілізації легких бульйонів допоміжні речовини агар-агар і желатин , пропорції яких дозволяють досягти дуже стійкого желе.
Сьогодні готуватимемо холодне з агар-агаром з курки, заразом дізнаємося, як розводити агар-агар для холодця!
Інгредієнти для холодця з курки
- курка або її частини (стегна, крила) - 1-1,5 кг;
- вода для бульйону – 1,5-2 л;
- агар-агар - 5-7 г на 500 мл бульйону;
- цибуля ріпчаста - 2 шт.;
- морква - 1-3 шт.;
- зелень - 1 пучок;
- часник - 2-3 зубки;
- горошок зелений, кукурудза - 2-4 ст.л. (опціонально);
- сіль - 2 ч.л. (або до смаку);
- перець чорний горошком – 10 шт;
- лист лавровий - 2-4 шт
Час підготовки: 10 хвилин
Час приготування: 55 хвилин
Кількість порцій: 3-4
Кухня світу: Українська
Закуска
Пропорція для холодця 5 г агар-агару (1 чайна ложка) на 500 мл
Харчова цінність 100 грам приготовленого холодця з курки з агар-агаром: калорійність - 98 ккал , 7.9 г білків , 6.9 г жирів , 1.1 г вуглеводів
Покроковий рецепт приготування холодця на агар-агарі
Отже, якщо ви вирішили використовувати для своєї страви агар-агар, пропорції для холодця будуть наступними: на 500 мл бульйону необхідно взяти 5 г порошку для отримання щільної желе текстури, відповідно дозування агар-агару для дуже щільного і густого желе становитиме 7 г на 500 мл м'ясного бульйону. Якщо ви дотримуєтесь здорового способу харчування або вегетаріанства, і ви вже знаєте, що таке агар-агар, холодець на овочевому бульйоні з соєвим м'ясом та грибами, може повноцінно замінити традиційний холодець без шкоди для системи.
-
Частини курки промити і залити холодною водою, відправити на плиту. Замість курки можна взяти індичку (холодець з індички з агаром буде не менш смачним і красивим). Як тільки з'являтиметься на поверхні рідини піна — зняти її шумівкою. Бульйону не давайте активно кипіти, інакше він буде занадто каламутним.
-
Коли вода очиститься від суспензії і піни, покласти в киплячу каструлю дві цибулини цілком, одну з яких можна залишити в лушпинні для отримання золотистого за кольором бульйону, а другу покласти очищеною. Також відправляємо в бульйон очищену моркву, лавровий лист, чорний перець горошком, пучок зі стеблами петрушки (зв'яжіть його бавовняною ниткою, щоб потім було зручніше витягти з бульйону), а також за бажанням - коріння селери, кінзи, петрушки.
-
На мінімальному вогні під кришкою томити курку та овочі близько 1 години.
-
Далі курку і моркву з бульйону витягти, дати охолонути, а цибулину, спеції та коріння викинути.
-
Бульйон для холодця процідити через відріз марлі або через дрібне сито, посолити і видавити в бульйон часник. Кількість солі для бульйону на холодець зазвичай збільшують і роблять його трохи «міцнішим», так як після застигання зі звичним для вас обсягом солі, він може стати несмачним і прісним.
-
Охолоджену курку розібрати на волокна або нарізати шматочками філе, моркву нарізати шайбами.
-
Зважити агар-агар, пропорції для холодця дотриматися в наступному діапазоні - на 500 мл бульйону - від 5 до 7 г порошку агару. В окремий сотейник влити склянку теплого бульйону та всипати агар-агар. Перемішати та дати 15 хвилин настоятися. Після чого вилити желеподібну суміш із сотейника в каструлю із процідженим бульйоном. Поставити каструлю з бульйоном на плиту, довести до кипіння на маленькому вогні, систематично помішуючи і допомагаючи агар-агару розійтися. Зняти бульйон із вогню.
У зв'язку з тим, що якість продукту може бути різною, найкраще перед розливанням холодця в ємності заздалегідь дізнатися, яка сила агар-агару, обраного вами. Для цього потрібно взяти невелику кількість бульйону на агарі, набрати його в чайну ложку та помістити в морозилку на 30 секунд. Якщо ваш бульйон застиг, значить страва приготовлена правильно, якщо цього не сталося, пропорція виявилася неправильною і необхідно додати ще порошку агар-агару.
-
Для порційної святкової подачі використовуйте силіконові форми, на дно яких необхідно покласти шматочки м'яса, скибочки моркви, вибрані добавки у вигляді зеленого горошку, кукурудзи, гілочок зелені та ін.
-
Форми залити бульйоном і поставити в холодильник для охолодження і застигання.
-
Для домашньої подачі можна взяти звичайну велику і глибоку тарілку, в яку також покласти відповідну кількість м'яса, овочів та бульйону. Властивості агар-агару дозволять вашому холодцю застигнути вже при кімнатних температурах, а після остаточного охолодження в холодильнику, холодець набуде вигляду щільного гелю.
Пам'ятаючи зазначені пропорції можна також приготувати холодець з іншими видами м'яса, наприклад, холодець з яловичини з агаром або навіть риби - холодець з риби з агар-агаром готується швидше і навіть у пост. Дуже оригінально використовувати для холодця не тільки кістки та м'ясо, але й інші частини туші, наприклад, яловича мова годиться для того, щоб зробити чудове заливне з язика з агар-агаром.
Сподіваємося, що наш рецепт допоможе вам приготувати смачний холодець і проте не припуститися плачевої помилки під час роботи з агар-агаром. Смачного!
Популярні запити: заливное с агар-агаром, холодец з курки
Яблуневий мармелад на агар-агарі. Покроковий рецепт приготування будинку
Автор рецепту: Міщенко Ю.
Автор статті: Антонова И.Г. (доцент КНИТУ)
Дата публікації: 27-03-2019
Дата оновлення: 11-02-2024
Оставить комментарий
Комментарии к статье
-
Олеся 25-03-2020 :
Отличный рецепт! Спасибо, сделала по этому рецепту холодное, все очень хвалили! На агаре получаетс яочень вкусный холодец, теперь буду делать только на нем и полезнее гораздо!!!
-
Стелла Захарова 31-12-2019 :
Спасибо, статья помогла перед Новым годам сделат ьклассный холодец! ) ) Автору спасибО!
-
Татьяна 20-10-2019 :
Спасибо! Замечательная подача темы. Логично, доступно, толково. Только это не холодец, а заливное. Я всегда его готовила на желатине, хочу попробовать на агаре. Спасибо за инфо!
-
ИРИНА 16-10-2019 :
спасибо
-
Юлия 01-04-2019 :
Спасибо за детальный рецепт. Хочу такой же приготовить на Пасху в этом году! Мега полезный так как ка агаре!