Яблучний мармелад на агар-агарі
Отзывы о статье ( 2 )
Яких тільки видів та квітів мармеладних цукерок не пропонують сьогодні кондитерські та супермаркети! Однак любителі домашньої кухні знають, що приготувати мармелад можна і вдома. без барвників та консервантів, на натуральному ягідному та фруктовому соку чи пюре, регулюючи самостійно кількість цукру або зовсім обходячись без нього. Сьогодні приготуємо мармелад на агарі на основі яблучного соку з додаванням ароматів зеленого кардамону та бадьяна !
Історія цієї десертної страви налічує тисячоліття. Предком сучасного мармеладу вважають рахат-лукум, який варили на основі меду, фруктів, рожевої води та крохмалю. Саме зі Сходу в 14 столітті рахат-лукум потрапив до європейців, відтоді удосконалився вже відомий нам мармелад на основі агар-агару, желатину. або пектину. Втім, будьте уважні, якщо захочете спробувати мармелад у Великій Британії чи Франції — замість звичних для нас різнокольорових та райдужних желеподібних шматочків вам принесуть апельсинове варення! А все тому, що у романо-німецьких країнах словом «marmelade» позначають лише густі конфітури та джеми з цитрусових.
Сьогодні разом із нами пропонуємо приготувати домашній мармелад на агарі без цукру. Наш мармелад буде приготовлений на яблучному освітленому соку, але так само можна запросто приготувати вишневий мармелад на агарі, полуничний мармелад або, якщо вам захотілося скуштувати мармеладу не в ягідний сезон, мармелад на агарі з варення!
Мармелад з агар-агару, рецепт якого наведений нижче, вважається одним із найпростіших і найсмачніших ласощів для тих, хто не вживає в їжу продукти тваринного походження. Порошок агару виготовлений з водоростей, на відміну від желатину, який отримують із подрібнених кісток тварин, і досить часто зустрічається у торговельній мережі, супермаркетах та інтернет-магазинах прянощів та спецій. А тому, якщо ви хочете приготувати мармелад на агарі, купити для нього основний інгредієнт не складе жодних труднощів!
Як приготувати домашній мармелад на агарі без цукру?
Хочемо помітити, якщо ви готуватимете натуральний мармелад на агарі, користь такого десерту буде збільшена в рази. Тому використовуйте щоб одержати мармеладної основи лише натуральну сировину, тобто. натуральні соки та соки фреш, а також пюре з м'якоттю (в т.ч. з баночок дитячого харчування) та інші напої зі справжнім та чесним смаком! І, навпаки, для смачного мармеладу на агарі застосування швидкорозчинних напоїв з пакетиків, всіляких нектарів сумнівного виробництва з мінімальною порцією фруктової частини не допускається.
Інгредієнти для мармеладу
- сік яблучний — 200 мл
- агар-агар — 1 ч.л.
- бадьян — 1 шт.
- зелений кардамон — 2 бутони
- мед/цукор — за бажанням та смаком
Час підготовки: 00:05
Час приготування: 00:45
Кількість порцій: 15-18 шт. залежно від розміру силіконових форм
Кухня світу: Французька
Спосіб приготування: Десерти
Харчова цінність 100 грам:
- калорійність —246 ккал,
- 0,3 г білків
- 0 г жирів,
- 66 г вуглеводів
Рецепт приготування натурального мармеладу
-
Рецепт мармеладу на агар: почнемо приготування мармеладу з того, що розділимо яблучний сік на дві порції — на 150 та 50 мл. У 150 мл яблучного соку поміщаємо агар-агар і відразу перемішуємо, щоб не утворилася одна суцільна грудка. Якщо хочете приготувати жувальний мармелад на агарі, рецепт абсолютно ідентичний, з тією різницею, що кількість агару збільшується вдвічі. Відставляємо, щоб крупинки трохи набрякли, а поки займемося ароматизацією яблучного соку бадяном та кардамоном.
-
У 50 мл яблучного соку додаємо зірочку бадяну, а також злегка розтерті в керамічній або дерев'яній ступці бутони зеленого кардамону. Також можна використовувати класичну для яблука корицю або освіжити смак соку імбиром, якщо будете готувати апельсиновий мармелад. Ставимо на вогонь і доводимо до кипіння, прогріваємо на мінімум близько 2 хвилин, вимикаємо і даємо настоятися 10 хвилин. Після цього сік необхідно процідити і знову довести до кипіння на плиті.
-
У киплячий пряний сік потроху вливаємо сік з агар-агаром, перемішуємо і даємо знову закипіти всій яблучній суміші. Варимо на маленькому вогні 5-7 хвилин, щоб агар добре розчинився у гарячій воді, оскільки порошок розходиться лише за температур 95-100 градусів.
Важливо: через різну якість і сорт агару, час кипіння рідини з порошком може відрізнятися, тому перед приготуванням радимо ознайомитися з точними рекомендаціями виробника.
-
Готовий гарячий сік на агарі має стати прозорим — знімаємо ківш з вогню і даємо йому 5 хвилин трохи охолоне. Коли температура яблучної основи наблизиться до 60 градусів, можна додати мед до смаку і добре перемішати. Якщо ви зробили все правильно і агар-агар розчинився в соку за всіма правилами, на цьому етапі вже сік стає помірно в'язким.
-
Розливаємо яблучний сік за силіконовими формами або в одну велику плоску прямокутну форму, якщо плануєте різати мармелад кубиками. При охолодженні до температури 35-40 градусів мармелад здатний приймати пружну структуру. Ставимо формочки з мармеладом для охолодження в холодильник, а через 30 хвилин можна вже витягти його з форм, злегка потягнувши за її краї на всі боки. Силікон дуже добре використовувати при виготовленні домашнього мармеладу, так як до нього нічого не прилипає, а шматочки самі вистрибують » із заглиблень, зберігаючи чудову форму. Мармелад на агарі без цукру готовий!
Ніжний, ідеальний, пружний, міцний, з чудовим ароматом кардамону та бадяну — ось такий вийшов у нас мармелад із соку на агарі. Можна обережно брати шматочок в руку і дивитися через нього у вікно, пропускаючи через бурштинове солодке «скло» сонячні промінчики!
Приємного апетиту!
Популярні запити: рецепт з агар-агаром, жувальний мармелад з агаром
Автор рецепту: Гай І.В.
Автор статті: Антонова И.Г. (доцент КНИТУ)
Дата публікації: 01-08-2017
Дата оновлення: 01-02-2024
Оставить комментарий
Комментарии к статье
-
Мария 17-05-2023 :
Добрый день ! А сколько храниться такой мармелад ? Никаких консервантов нет , еще и без сахара
-
Инна Анатольевна 03-08-2017 :
Спасибо авторам Делюкса за столь детальный рецепт настоящего домашнего мармелада. Оказалось не все так сложно. Теперь буду готовить мармелад чаще.