Пекан - король горіхів
Отзывы о статье ( 2 )
Кожен з нас пробував багато видів горіхів і має свої симпатії. Усі вони корисні, поживні, калорійні та мають високу жирність. Тим не менш, знайомство з екзотичним горіхом пекан і його властивостями, відмінними від інших видів горіхів, є дуже цікавим.
Що таке горіх пекан?
Пекан — лідер серед горіхів:
- за вмістом корисних жирів — 72%;
- за вмістом речовин, що захищають клітини від оксидативного стресу (порушення обміну речовин, надлишок вільних радикалів, втрата енергії)
- вміст антиоксидантів, вітаміну Е, дубильних речовин дослідниками названо «надлишковим»;
- близький родич грецького горіха: ядра схожі на вигляд, але ніжніші за смаком і мають м'яку шкаралупу;
- нерозкритий плід на вигляд нагадує лісовий горіх або маслину, одна з назв — «оливковий горіх»;
- всередині немає перегородок, легко витягується;
- не гіркає, не буває червивих горіхів пекан. На відміну від інших горіхів, не наражається на напад шкідників — плодоніжок.
- в основі пекан немає м'якого прошарку, повітря не потрапляє всередину горіха. Це означає, що ядро надійно захищене;
- має необмежений термін зберігання (у шкаралупі);
- користується підвищеним попитом споживачів за дорогої ціни;
- пекан серед горіхів — найшвидше зростаюча порода, що досягає великих розмірів у короткий термін. Тільки в перші 2-3 роки життя зростання уповільнене і досягає у висоту 50 см [2]
Примітка: Оксидативний стрес — порушення обміну речовин, надлишок вільних радикалів, втрата енергії, психоемоційний дискомфорт, пригнічення імунітету, порушення роботи внутрішніх органів прокуратури та систем, тобто. дисгармонія в організмі [3].
Де і як ростуть?
Пекан — уродженець Північної Америки сьогодні вирощується в Австралії, Іспанії, Мексиці, Франції, Туреччині, Середній Азії, на Кавказі. У різних країнах його використовували по-різному, наприклад: у Північній Америці горіхи стали обов'язковими у харчуванні, як у звичайні, так і у святкові дні. У Мексиці з цих горіхів готують живильне, енергетично цінне молоко, розтираючи ядра пекана та перемішуючи з водою. Ніжною горіховою масою годують дітей та людей похилого віку. Вважається, що вони допомагають вижити за будь-яких умов.
Дерево пекан — теплолюбна рослина. Але досліди вчених-ботаніків показали, що горіх успішно прижився і в Україні, витримуючи тривалі низькі температури взимку. Перспективні райони для вирощування — південь, захід та південний захід країни. Є надія, що привабливий багатий склад і численні корисні властивості горіх пекан стане і у нас незамінним, безцінним у харчуванні та лікуванні.
Корисні властивості горіха пекан
Пекан, як чудовий замінник тваринного білка, викликав великий інтерес вчених. Спеціально створена група вчених Англії щодо дослідження впливу горіхів на здоров'я та тривалість життя людини опублікувала результати своєї роботи [5]:
- на 30% скорочуються ішемічні захворювання серця;
- на 15% знижується ризик захворіти на рак;
- на 40% зменшується кількість хворих на цукровий діабет;
- на 22% знижуються показники смертності;
Щоб зробити такі висновки, було проаналізовано дані 29 наукових праць, а до досліджень залучено 819 тисяч учасників. Пекан і волоський горіх, до складу яких входить велика кількість антиоксидантів, визнані лідерами та названі чудовими помічниками клітин у боротьбі зі стресом та раковими захворюваннями. Проте вчені стверджую, що саме горіхи пекан здатні знизити розвиток ожиріння [4].
Цікавий факт про горіх пекан: про його користь горіхів для здоров'я людини та його довголіття знав Мішель Нострадамус. Ще в 1555 році в своїй книзі, яку він назвав «Чудової і вельми корисною», великий віщун писав: арахіс, соєві боби ... допоможуть досягти успіху у боротьбі з діабетом [9].
Фото: Корисні властивості та склад горіхів пекан
Калорійність та харчова цінність
- білки — 9,17 г/100 г
- жири — 72 г/100 г
- вуглеводи — 4,26 г/100 г
- харчові волокна — 10 г/100 г
- цукор — 9 г
- холестерин — 0 мг
- натрій — 0 мг
- калій — 410 мг
- кальцій — 70 мг
- залізо — 2,5 мг
- магній — 0,2 мг
- вітамін — В6 0,2 мг
- вітамін С — 1,1 мг
У складі 100 г горіхів пекан міститься 861,2 ккал. Це максимальна кількість порівняно з іншими горіхами: волоський горіх — 826 ккал, фундук — 822 ккал, мигдаль — 757 ккал;
Стаття на тему: Горіхи Кешью — Користь, склад, властивості. Інфографіка.
Чим корисний горіх пекан?
- Рівноцінно замінює продукти тваринного походження
- Покращує процес травлення, виводить токсичні речовини та шлаки, збільшує кількість корисних бактерій у кишечнику (харчові волокна – 9,6 г/100г)
- Захищає структуру ДНК, білки та жири від окислення. Запобігає артеріям від запальних процесів, утворення холестеринових бляшок, варикозного розширення вен (вітамін Е, що міститься в пекані в особливій формі «гамма токоферол»: 24,44 мг/100г)
- Антиоксидант
- Знижує рівень поганого холестерину
- Сприяє зростанню та нормальному стану кісток та хрящів
- Регулює рівень глюкози в крові
- Підвищує імунітет
- Сприяє виробленню тестостерону
- Покращує настрій та знижує болючі відчуття
- Активізує репродуктивні функції організму
- Антидепресант
- Чудовий енергетик
- Позитивно впливає на структуру шкіри
- Має омолоджуючі властивості
Горіх пекан активно використовують для лікування наступних захворювань:
- цукрового діабету;
- захворювань серця та судин;
- хвороб органів зору: глаукома, катаракта, блефарит;
- авітаміноз;
- ЖКТ, печінки;
- артриту, артрозу;
- психічних розладів та неврозів;
- онкологічних захворювань;
- різних інфекцій;
Протипоказання
При дотриманні норм споживання, горіх пекан шкоди організму людини не приносить, оскільки є найкращими природними ліками. Зазвичай у протипоказаннях позначено індивідуальну непереносимість. Але такі випадки трапляються дуже рідко (1 випадок – на 3 тисячі учасників досліджень). Не варто забувати про найвищу калорійність пекану серед інших горіхів. Щоб спалити калорії 100 г пекану, з'їдених понад рекомендовану норму, доведеться пробігти 8 км.
«Є простий спосіб продовжити життя: регулярно їжте пекан, волоські та лісові горіхи, а також арахіс», — рекомендують вчені [4]. Горіх пекан пропонує унікальний набір корисних властивостей та багатий збалансований склад, зібраний в одному ядрі!
Список літератури:
- «З українських аптек зникнуть життєво важливі ліки». UBR — Український Бізнес — Ресурс, 07.12.20016
- Є. Васін, наук. ст. «Біологічні особливості та корисні властивості пекана»
- Ст. Курашвілі, нав. ст. «Біохімічні процеси всередині нас»
- АІР Новини. В Англії було проведено масштабні дослідження
- А. Хотеєва. Усього жменя горіхів на день може продовжити життя. ж. Навколо світу, 12.2016
- Горіхова енциклопедія. Пекан
- Ст. Аплед. Горіхи — їжа для всіх. Видавництво ISBN
- «Горіхи гарного настрою», ж. Наука та життя, №11, 2016
- Кавказька кухня 2013-2016
Автор статті: Антонова И.Г. (доцент КНИТУ)
Дата публікації: 24-02-2017
Дата оновлення: 01-02-2024
Оставить комментарий
Комментарии к статье
-
Сергей В 15-04-2018 :
Весьма толковая информативная статья. Никогда не мог подумать что в орехе пекан столько полезных свойств. После прочтения, готов к покупке в вашем магазине
-
Анаит ( Харьков)_ 24-02-2017 :
Благодарная за такой блог и такие шедевральные описания. С личного опыта - пекан купить хорошего качества не так просто. Делюкс - Вы для меня целый источник мега-полезных продуктов.