Горіхи Кешью: користь, склад, властивості
Отзывы о статье ( 2 )
Кешью має багатий склад корисних речовин: містить багато білка та жиру з великою кількістю корисних поліненасичених жирних кислот. Магній, фосфор, калій, залізо, вітаміни, клітковина та багато інших компонентів не тільки необхідні нашому організму для харчування, але й допомагають у профілактиці багатьох захворювань. Ядра горіха кешью мають сильні антисептичні, антибактеріальні, тонізуючі властивості. Природний стимулятор роботи мозку допомагає розширити його можливості. І хоча людство не вигадали ліки, що сприяють появі мозкової діяльності, природа подбала про розвиток нашого розуму, подарувавши горіх кешью. У стародавніх арабських країнах давно помітили цю особливість горіха. Тут він називається «ouja», що в перекладі означає «звивина» [2]. Щоб отримати всю користь від горіха, достатньо однієї жмені кешью для дітей та дві — для дорослих.
Склад та харчова цінність
Кеш'ю за калорійністю не є лідером, проте 643 ккал у 100 г продукту — також високий показник [3]. Усього 15 горішків кешью поміщаються в долоні людини, але ця жменька в 5 разів знизить захворювання серця, рівень холестерину та ризик розвитку діабету [4].
100 грамів сирих горіхів кешью містить:
- калорійність — 555 ккал
- білків — 18,3 г
- вуглеводів — 30,2 г
- жирів — 44 г
- міді — 750 мг або 84% денної норми
- магнію — 89 мг або 33% денної норми
- фосфору — 167 мг або 28% денної норми
- цинку — 9мг або 23% денної норми
- марганцю — 27 мг або 15% денної норми
- вітаміну К — 11 мг або 12% денної норми
- заліза — 2 мг або 11% денної норми
- фолієвої кислоти — 23 мг, або 6% денної норми
30-річні дослідження американських вчених показали, що жменя горіхів, яка щодня вживається в їжу, знижує ризик серцево-судинних захворювань — на 29%, онкології — на 11%, переважна кількість спостережуваних (а їх було понад сто тисяч) не страждали на ожиріння та діабет.
Чим знаменитий горіх кешью?
Справедливо вважається одним із лідерів найделікатесніших горіхів. У Португалії горіх називають більш чудовим, ніж мигдаль.
- Перше місце за наявності магнію.
- Рекордсмен за вмістом калію та заліза.
- Кеш'ю менш алергенні в порівнянні з іншими побратимами.
- містять менше жиру, ніж арахіс, мигдаль, волоський горіх та пеканом. Але більше вуглеводів, крохмалю, натуральних цукрів та вітамінів.
- Унікальність горіха полягає в тому, що він єдиний з усіх, який віднесений до категорії "супер їжа проти раку".
- Корисний усім групам населення. Кешью сповнений теплотою і енергією людських рук, т.к. кожен горішок чиститься та полірується вручну.
Горіхи кешью незвичайні у всьому. Серед усіх видів він має дуже екзотичний вигляд. До речі, точну кількість видів їстівних горіхів не позначено. У джерелах зустрічаються різні дані: від кількох десятків — до 150. Однак думка дослідників подібна до одного: росте кешью дуже цікаво і унікально.
Як росте Індійський горіх?
Вперше дерево кешью було знайдено у північній Бразилії. Місцеве населення (індіанці племені тикуна) звернули увагу на те, що дерево може спокійно обходитися без води до півроку і росте там, де інше дерево не росте.
Назвали кешью індіанці словом — acaju (акажу) — тобто. «жовтий плід». Потім слово перетворили спочатку португальці, та був англійці. Плоди дерева називаються яблуком кешью. Уявіть дерево з розлогою кроною 12 метрів у висоту, з коротким і стовбуром, що неправильно гілкується. Плід цього дерева — соковита плодоніжка грушоподібної або довгастої форми. Він невеликий — від 5 до 11см завдовжки, але яскравого червоного чи жовтого кольору. Під шкіркою плода захована соковита, кислувата і трохи в'яжуча м'якоть. На самому кінці плодоніжки розвивається сам горіх, який покривають дві оболонки. Зовнішній шар має зелений колір та містить їдку смолу (фенольну). Внутрішній шар схожий на шкаралупу, що нагадує комірки сот. Ось під нею і ховається їстівний горішок кешью.
Залежно від уяви люди порівнюють горіх з боксерською рукавичкою, ниркою людини, комою і навіть з ембріоном. Один горіх важить лише 1,5г. Через їдку фенольну смоли та речовини кардол, що викликають сильні опіки на шкірі та набряки, кешью надходить у продаж тільки в очищеному вигляді.
Зі шкаралупи виготовляють масло, яким просочують деревину від гниття і роблять чорнило для міток на білизні.
У їжу вживають у сирому та смаженому вигляді. У смаженому вигляді горіх краще, тому що смачніше. Сирі ж горіхи не смакують.
Кеш'ю додають у різні соуси, салати, закуски, випічку та кондитерські вироби.
Чудовий солодкуватий смак, легкість у застосуванні та особливий вид перетворили кешью на горіх благородний.
Корисні властивості
Навіть у найоб'ємнішій книзі неможливо описати всю розкіш корисних властивостей, якими так щедро обдарувала природа горіхи кешью, і яку ми так мало цінуємо. В обмеженому переліку корисних якостей кешью зібрані найбільш унікальні та, можливо, малознайомі властивості. Про лікувальні властивості згадується лише побіжно, тому що харчування живою їжею, до якої належать горіхи кешью, вже саме по собі позбавляє багатьох хвороб.
- Флавоноїди (натуральні антиоксиданти) зміцнюють стінки судин та омолоджують.
- Фосфор та магній покращують мозкову діяльність.
- Кеш'ю покращує зір, пам'ять та стан шкіри.
- Великий вміст у горіхах харчової клітковини очищає кишечник, розріджує кров, запобігає атеросклерозу, інфаркту та інсульту.
- Підвищують життєвий тонус, зміцнюють тіло та дух.
- Відновлюють сили після операцій та тяжких травм.
- Горіхи кешью включені до обов'язкового раціону харчування людей з онкологічними захворюваннями.
- Благотворно впливають на організм, загострюючи та зміцнюючи почуття.
- На батьківщині горіха, в Бразилії, кажуть: кешью робить волосся блискучим, очі молодими, зуби міцними, а бажання сильними [5].
Користування горіхів кеш'ю для чоловіків
- Збалансований вміст мікроелементів та велика наявність вітаміну Е роблять кешью сильнодіючим афродизіаком: покращується сексуальна активність та статевий потяг.
- Краще розвивається чоловічий організм у підлітковому віці.
- Горіхи кешью перешкоджають утворенню підшкірного жиру, що заважає виробленню тестостерону.
- Запобігають гормональному збою.
- Позитивно впливають на репродуктивну здатність.
- Кешью має антибактеріальну та протизапальну дію.
- Горіхи мають тонізуючу та відновлюючу дію.
Користування кеш'ю для жінок
- Горіхи кешью зберігають молодість та красу шкіри. Корисні мононенасичені жири, багато міді формують колаген, що підтримує пружність шкіри і запобігає її старінню. Беручи участь у виробленні пігменту мелатоніну, мідь та колаген затримають появу сивини.
- Прибирають менструальні болі. Вживання кешью насичує організм рослинними фітостеролами, що знижують частоту та тривалість болю.
- Кешью корисний своїми ранозагоювальними та зволожуючими властивостями.
- Зберігає судини еластичними. Знижують кров'яний тиск, покращуючи циркуляцію крові.
- Не містять холестерину, запобігають появі каменів у жовчному міхурі.
- Горіхи кешью знижують запальні процеси. Дослідження показали, що регулярне вживання поживних горіхів знижує у крові вміст запальних біомаркерів, які сприяють появі діабету.
- Кешью — незамінний горіх при вагітності Він стабілізує роботу серця мами та плода, формує міцні кістки у малюка.
- Запобігає появі анемії.
- Під час годування малюка не викликає алергію.
- Великий вміст корисних жирів зміцнює імунітет і тримає тіло в тонусі.
- Відновлює нервову систему.
- Посилює репродуктивну здатність, статевий потяг і робить жінок красивими.
Кеш'ю для дітей
Великий вміст вітамінів та збалансований склад корисних речовин у горіхах кеш'ю роблять продукт корисним для дітей. Крім цього, горішок смачний і незвичайний на вигляд. Звичайно, кешью приверне увагу дітей та зробить горіх улюбленим делікатесом.
До питання про час включення горіхів кешью до раціону дитячого харчування потрібно підійти відповідально та індивідуально, проконсультувавшись з лікарем. Головний фактор ризику – mdash; індивідуальна нестерпність горіха. Фахівці вважають найбезпечнішим періодом — досягнення 10-річного віку. А можливим для початку ознайомлення з горішком — 3-річний вік. Ядро горіха не дуже жорстке, має ніжний смак, зміцнює зуби та ясна. У цьому віці найкраще використовувати кешью в тертому вигляді у м'ясних стравах, кашах, салатах та випічці.
Горіхи необхідні дітям при розумових навантаженнях, для покращення пам'яті та концентрації уваги, для припливу додаткової життєвої енергії. Кешью зміцнить кістки, підвищить імунітет, нормалізує роботу кишківника. Головне правило — не перевищувати допустиму норму споживання. Зазвичай рекомендують таку методику: скільки горішків поміститься у маленькій долоні дитини, стільки кешью і можна з'їсти на день.
Протипоказання
- Індивідуальна нестерпність
- Перевищення рекомендованого дозування. У цьому випадку може виникнути ожиріння, що притягує до себе безліч проблем.
Важко назвати ще якийсь продукт, який у своєму складі містив би таку кількість амінокислоти триптофан, що утворює серотонін або гормон щастя. Напевно, саме цей гормон і формує любов до делікатесного горіха, що має не тільки дивовижний смак, а й здатність захистити нас від багатьох захворювань. Адже не дарма природа створила чудо-горіх у вигляді боксерської рукавички.
Список літератури:
- Глобальний ринок кеш'ю 2016р. GiveMeBid — інформаційний галузевий портал для учасників ринку горіхів та сухофруктів.
- Вікіпедія. Кеш'ю. Словники та енциклопедії на Академіці.
- А. Погожева, д.м.н., професор. Чим корисні різні горіхи, і коли їх буває багато. Медінфо.
- Ст. Аплед. Горіхи — їжа для всіх. М., 2007.
- Ст. Зеландія. Апокрифічний трансерфінг. М., 2012
- Горіхова осінь. Секрети краси. ж. Сад та город, №12, 2000
- Кращі рослинні джерела білка. Життя людини та її здоров'я, жовтень 2016
Автор статті: Антонова И.Г. (доцент КНИТУ)
Дата публікації: 28-11-2016
Дата оновлення: 19-07-2024
Оставить комментарий
Комментарии к статье
-
Виталий 17-01-2017 :
после прочтения статьи решил купить кешью сырой с доставкой по Киеву. Магазин пообещал доставить до 15:00, и в принципе все условия выполнил. Удивила упаковка, качество обслуживания да и сам магазин. очень удобный в использвоании и выборе. Плюс еще в том что не только можно купить орехи но и прочитать про них полезную информацию. Рекомендую! От всей души Виталий М. ( Киев, Обол.р-н.)