+38 (044) 334-54-85 +38 (067) 195-85-85 +38 (050) 145-85-45
магазин спецiй
(067) 195-85-85
 
(044) 334-54-85
(050) 145-85-45

Уцхо-сунелі. "Чужа пряність" серед своїх

Отзывы о статье ( 3 )

Спеція уцхо-сунелі – що це?

У Грузії уцхо-сунелі, як спеція, цінується дуже високо. Хоча це всього лише насіння сухої пряної трави, яким найчастіше присмачують страви національної кухні.

Йдеться про блакитного пажитника, чиє насіння товче до майже порошкоподібного стану, щоб одержати шуканий смак і аромат. Втім, деякі джерела стверджують, що для створення "справді грузинської" спеції Уцхо-сунелі використовується сінний пажитник. Однак у знаменитому та дуже авторитетному серед кулінарів словнику спецій Гернота Катцера йдеться все-таки про блакитного пажитника (Blue Fenugreek), який і є традиційною грузинською спецією.

Фото: Насіння пажитника блакитного та сінного

Застосування уцхо-сунелі у кулінарії

Куди ж додають цю пряно-рубану суху суміш із насіння пажитника? І чому вона "чужа"? Все просто.

У свіжозірваному вигляді пажитник блакитний майже не має аромату. Але варто його висушити і трохи прожарити на сухій сковороді, як пряність того часу обзаводиться чарівним запахом. Як би бере собі "чужий" аромат. Звідси й оригінальна назва грузинською.

Придбати уцхо-сунелі у нашому магазині можна на сторінці — Уцхо-сунелі

Що ж до застосування, то Уцхо-сунелі кладуть у страви з баранини та риби, щоб підкреслити ніжно-горіховим присмаком смак основного продукту. І ця спеція незамінна для курячого та взагалі пташиного м'яса. Вона робить смак курки, качки, індички та перепелів яскравішими, насиченішими та вишуканішими.

Саме у "шубці" з Уцхо-сунелі запікають бастурму. Її кладуть обов'язково в лобіо та аджику. І якщо хочеться зробити "справжній грузинський" суп, то в каструлю з будь-яким варевом "на перше" достатньо додати тільки дрібку цієї унікальної прянощі.

Взагалі, пажитник (як блакитний, так і сінний) має справді безмежні "спеціальні" можливості в кулінарії. Він пом'якшує гостроту кайенського перцю і регулює насолоду паприки. Дає відчуття ситності та "смачної жирності" лобіо. Робить "горіховішим" смак легендарного грузинського сациві. І надає "істинно кавказьку нотку" різним стравам.

Уцхо-сунелі чудово поєднується з хмелі-сунелі, рубаною свіжою кінзою, коріандром, червоним перцем, часником та чабером.

Рецепти з вухо-сунелі

Грузинська Аджика з уцхо-сунелі

Грузинская Аджика

Складові:

  • 2 ст. уцхо-сунелі
  • 2 ст. сушеного базиліка
  • 2 ст. сушеного кропу
  • 1 ст. коріандру меленого
  • 100 г червоного стручкового перцю
  • 5-6 зубчиків часнику
  • 100 г свіжого базиліка
  • 100 г свіжої кінзи
  • 100 г свіжої петрушки
  • 2 ст. великої харчової солі

Приготування:

  1. Червоний перець помити, очистити від насіння і хвостиків. Перемолоти до не зовсім пюреподібної маси в блендері.
  2. Далі помістити до перців зелень та спеції. Ще раз подрібнити у блендері.
  3. Додати сіль до смаку.
  4. Залити аджику у стерилізовану банку. Зберігати у прохолодному місці або в холодильнику.

Традиційний Саціві

Сациви

Складові:

  • 1 ст. уцхо-сунелі
  • 2 ч. л. шафрана імеретинського
  • 25 г сушеного часнику
  • 1 ч. л. білого меленого перцю
  • 5 г бутонів гвоздики
  • 2 ст. білого винного оцту
  • 500 г цибулі
  • 600г грецьких горіхів
  • 2,5-3 кг індички
  • сіль за смаком

Приготування:

  1. Приготувати у великій каструлі бульйон з індички, потім процідити і дати охолонути.
  2. Перекласти весь жир із бульйону, в сотейник, додати дрібно нарізану цибулю.
  3. Через м'ясорубку прокрутити горіхи 2 рази та додати до цибулі. Дати набрякнути їх, після чого посипати спеціями та наливаємо оцет.
  4. До суміші поступово додаємо бульйон і постійно заважаємо.
  5. Варити 5-6 годин до суміші сметани, і не забувати постійно заважати.
  6. Паралельно відварену індичку запекти в духовці і розділити на порційні шматочки.
  7. Маса повинна загуснути, після чого в неї помістити шматочки індички. Дати охолонути і помістити на ніч у холодильник.
  8. Подавати з лавашем, грінками або кукурудзяним коржом.

Автор Антонова Ирина

Автор статті: (доцент КНИТУ)

Дата публікації:

Дата оновлення: 02-07-2022

Оставить комментарий

Оцените статью
empty starempty starempty starempty starempty star
Captcha Обновить код

Комментарии к статье

  • 17-04-2017 :

    Я покупаю лично в этом магазине уцхо для бастурмы. Очень довольный всем!

  • 29-09-2016 :

    Заказ уцхо для аджики настоящей. Очень ароматная, пряная получилась. Товар доставили быстро

  • 18-09-2015 :

    ООоо.Рецептик Сациви.. Люблю есть но долго готовить) за разъяснения что такое уцхо-сунели Спасибо

Закрыть
Логин (Имя пользователя):
Пароль:
 Забыли пароль?