+38 (044) 334-54-85 +38 (067) 195-85-85 +38 (050) 145-85-45
магазин спецiй
(067) 195-85-85
 
(044) 334-54-85
(050) 145-85-45

Корисні властивості куркуми

Отзывы о статье ( 7 )

Куркума (індійський шафран, золота спеція) – популярна приправа, яка використовується в кухнях більшості країн світу, особливо азіатського регіону. Одержують із кореня трав'янистої рослини сімейства імбирних Curcuma longa, що культивується на фермерських плантаціях Індії та деяких інших країн. Її також застосовують як лікарську рослину та компонент багатьох косметичних засобів.

Високу популярність набула завдяки особливому пряному смаку зі специфічною гіркуватістю та багатим вмістом корисних речовин. Може застосовуватися у свіжому, сушеному чи меленому вигляді. У 90% випадків використовується мелений варіант куркуми (дрібнодисперсний порошок), що має яскраво-жовтий колір. Перший досвід використання куркуми як прянощі був описаний понад 2500 років тому.

Корисність куркуми

Куркума відома своїми корисними для здоров'я властивостями, які зробили її однією з найбільш затребуваних спецій у світі. Вони досягаються завдяки унікальному складу рослини, де у великій кількості присутні:

  • Куркумін – основний інгредієнт (поліефірна сполука), має потужні антиоксидантні, протизапальні та антигістамінні властивості. Уповільнює окислювальні процеси в організмі, позитивно впливає на загальне здоров'я людини. За деякими даними також має нейропротекторну та протиракову дію, сприяє прискореній регенерації кровоносних судин, що знижує ризик виникнення інсультів;
  • Мінерали та вітаміни – є джерелом вітамінів групи В (особливо В6), вітаміну С та Е, а також мінералів: магнію, калію, фосфору, кальцію та заліза. Вони відіграють ключову роль у нормальному перебігу метаболічних процесів організму, зміцненні імунної системи, виробництві гемоглобіну, підтримці гормонального балансу та нормалізації роботи нервової системи;
  • Ефірні олії – мають сильну антимікробну та антибактеріальну дію, сприяють поліпшенню травлення. Завдяки куркумі у поєднанні з гострим перцем, індійські жителі, які готують їжу в антисанітарних умовах і зберігають її під палючим сонцем, часто не отримують гострих харчових отруєнь;
  • Харчові волокна – посилюють відчуття насичення їжею (ситості), допомагають підтримувати нормальний рівень цукру в крові та знижують рівень холестерину;
  • Інші антиоксиданти – крім куркуміну, у складі також містяться: деметоксикуркумін, тумерон, зінгіберен та атлантон. Вони допомагають нейтралізувати вільні радикали в організмі, що додатково знижує шкідливі окислювальні та запальні процеси.

Важливою корисною властивістю коренеплодів куркуми є їхня висока харчова цінність. Куркума містить у собі понад 2,5% жирних амінокислот, комплекс вітамінів та мінералів. У 100 г спеції куркуму міститься: 312 ккал, 22,7 г клітковини, 9,7 г білка, 44,4 г вуглеводів і 3,3 г жиру.

Присутність у складі вищевказаних компонентів і висока харчова цінність, зробили куркуму дуже затребуваною в різних сферах життя людини: від приготування їжі та традиційної медицини, до косметики та промислового виробництва (як природного барвника).

Куркума для схуднення

Куркума активізує метаболічні процеси в організмі – це означає, що правильне застосування спеції для схуднення дозволяє добиватися значних позитивних результатів. Але варто пам'ятати, що куркума не є чудодійним засобом, що гарантує схуднення без дотримання правильного раціону харчування (з негативною калорійністю) та без підвищеної фізичної активності.

Корисність куркуми для схуднення полягає у дії куркуміну, що збільшує витрату енергії – спалюється більше калорій, навіть у періоди, коли організм перебуває в стані спокою. Також він перешкоджає надмірному накопиченню жирових клітин.

Незважаючи на відомі корисні властивості куркуми для схуднення, гарантувати зменшення об'єму тіла не можна – це пояснюється тим, що куркумін досить погано всмоктується через кишечник, а вченими недостатньо вивчені процеси активнішого спалювання калорій при взаємодії з куркуміном.

Склянка золотого молока та порошок куркуми

Як приймати куркуму?

Залежно від цілей та переваг, куркуму можна приймати у сирій, сушеній та меленій формі. Але найчастіше її використовують у формі порошку (як прянощі при приготуванні різних кулінарних страв). Популярні варіанти прийому куркуми:

  1. Як спеція для кулінарних страв - найпопулярніший варіант вживання, додається для поліпшення смакових якостей м'ясних, рибних, овочевих та комбінованих страв;
  2. Куркума з кефіром – напій для схуднення. Готуватися з розрахунку 1/2 чайної ложки куркуми на 1 склянку кефіру (200 мл). Рекомендується пити за 2 години до сну. З метою покращення смакових якостей можна додати мелену корицю;
  3. Куркума з молоком – на 1 склянку молока, додається 1 чайна ложка куркуми. Напій добре вгамовує спрагу та заспокоює нервову систему, рекомендується пити перед сном;
  4. З зеленим чаєм або кавою – куркума використовується як стимулююча добавка, що покращує травлення. Додатково може бути доданий гострий перець. На чашку напою – 1/3 чайної ложки куркуми.

Окрім вищевказаних способів прийому куркуми, існують ще десятки варіантів застосування спеції: від обгортання проти целюліту та прийому куркумних ванн, до приготування настоїв, відварів та корисних для здоров'я коктейлів!

Як покращити засвоєння куркуми організмом

Основний корисний компонент куркуми куркумін погано всмоктується через кишечник, що знижує загальний позитивний ефект для організму. Щоб покращити засвоєння куркуми, при її вживанні потрібно дотримуватись певних рекомендацій:

  • Є з жирними продуктами – куркумін є жиророзчинною речовиною, тому він краще засвоюється у комбінації з жирною їжею: вершками, олією, рибою, м'ясом (свининою, беконом, салом) тощо;
  • Без активної термічної обробки – додайте куркуму до страв на останніх етапах приготування, також її потрібно готувати на повільному вогні. Висока температура руйнує корисні властивості спеції;
  • Без надлишку – норма корисного засвоювання організмом куркуми на добу становить 1-3 грами. Безконтрольне вживання не тільки не дасть позитивного ефекту, а й може призвести до зворотних негативних для здоров'я наслідків;
  • З чорним перцем – наявність піперину у складі чорного перцю, що покращує засвоєння куркуми організмом на 2000%.

Використання куркуми в дієтичних та оздоровчих цілях рекомендується узгоджувати з професійним дієтологом або терапевтом. Навіть такий продукт як куркума може мати користь і шкоду для організму!

Золоте індійське молоко

Золоте молоко – напій із куркуми: максимум користі для здоров'я

Золоте молоко – традиційний аюрведичний напій (з народної індійської медицини), готується на основі кокосового молока, куркуми, меду та меленого імбиру. Відомий широким спектром корисних властивостей, має імуностимулюючі, антиоксидантні та протизапальні властивості. Кожен компонент «золотого молока» має комплекс корисних властивостей для здоров'я людини:

  1. Куркума – протизапальні, антиоксидантні, антигістамінні;
  2. Мед – антибактеріальні, протизапальні, імуностимулюючі;
  3. Імбір – аналгетичні (протибольові);
  4. Кокосове молоко – джерело незамінних жирних кислот, що покращують пам'ять та роботу головного мозку.

Приготування «Золотого молока» виконується за температури 60-70⁰С. Після нагрівання кокосового молока до заданої температури додаються інші інгредієнти, які розмішуються і нагріваються до утворення дрібних бульбашок. Нагрівання напою більше 70⁰С, знижує його корисність.

Регулярне вживання «золотого молока» у невеликих кількостях, сприяє зниженню стресу, покращує сон, зміцнює імунну систему. Також напій сприяє профілактиці таких захворювань як: інфаркт, інсульт, ішемія, артрити, різні алергії, знижує ризик розвитку діабету та раку.

Порошок куркуми в дерев'яній піалці та корінь

Шкода та протипоказання, кому не можна приймати куркуму

Незважаючи на те, що куркума має цілий комплекс корисних властивостей, її вживання деякими людьми може викликати протилежний, шкідливий для здоров'я ефект. Вживати куркуму не рекомендується:

  • При проблемах із ШКТ – може посилювати симптоми печії та виразкову хворобу;
  • Камінці у жовчному міхурі – сприяє скороченню сечового міхура, що може загострювати захворювання;
  • Проблеми зі згортанням крові – зменшує згортання крові, особливо небезпечно в період прийому антикоагулянтів;
  • При алергічних реакціях на компоненти спеції – висипання на шкірі, свербіж, набряки, інші патологічні реакції.

Обережність у прийомі куркуми необхідно виявляти під час вагітності та годування груддю, а також під час прийому деяких лікарських препаратів.

Також дивіться ролик про корисні властивості куркуми

Література:

  1. Zafir A, Banu N. Antioxidant потенційний fluoxetine в comparison до Curcuma longa в рестраінт-stressed rats. Eur J Pharmacol. 2007;572(1):23-31.
  2. Davis JM, Murphy EA, Carmichael MD, Zielinski MR, Groschwitz CM, Brown AS, Ghaffar A, Mayer EP. Curcumin effects на inflammation і продуктивність відновлення спричиняють eccentric exercise-induced muscle damage. Am J Physiol Regul Integr Comp Physiol. 2007 Mar 1
  3. Hanai H, Iida T, Takeuchi K, Watanabe F, Maruyama Y, Andoh A, et al. Curcumin maintenance therapy for ulcerative colitis: randomized, multicenter, double-blind, placebo-controlled trial. Clin Gastroenterol Hepatol. 2006 Dec;4(12):1502-6.
  4. Dorai T, Cao YC, Dorai B, Buttyan R, Katz AE. Therapeutic potential of curcumin в human prostate cancer. ІІІ. Curcumin inhibits proliferation, induces apoptosis, і inhibits angiogenesis of LNCaP prostate cancer cells in vivo. Prostate. 2001;47(4):293-303.
  5. Dorai T, Gehani N, Katz A. Therapeutic potential of curcumin in human prostate cancer. ІІ. Curcumin inhibits тиросіну кінасу активність епідермального зростання factor receptor і розмножує proteín. Mol Urol. 2000;4(1):1-6.
  6. Johnson JJ, Mukhtar H. Curcumin для chemoprevention of colon cancer. Cancer Lett. 2007 Apr 18; [Epub ahead of print]
  7. Shehzad A, Khan S, Shehzad O, Lee YS. Curcumin therapeutic promises and bioavailability in colorectal cancer. Drugs Today (Barc). 2010 Jul;46(7):523-32. Review.
  8. Baum L, та ін. Curcumin effects на пухливому липовому profile в 6-month людської студії. Pharmacol Res. 2007;56(6):509-14.
  9. White B, Judkins DZ. Clinical Inquiry. Does turmeric relieve inflammatory умов? J Fam Pract. 2011 Mar;60(3):155-6. Review.
  10. Asai A, Miyazawa T. Dietary curcuminoids prevent high-fat diet-induced lipid accumulation в ліхтарі і епідідималь adipose tissue. J Nutr. 2001;131(11):2932-2935.
  11. Sharma RA, Ireson CR, Verschoyle RD. Діяльність curcumin на glutathione S-Transferase і Malondialdialhyde-DNA виявлені в ліхтарі і колони мукоза: відносини з рівнем рівнів. Clin Cancer Res. 2001;7:1452-1458.
  12. Gautam SC, Gao X, Dulchavsky S. Immunodilation by curcumin. Adv Exp Med Biol. 2007;595:321-41.
  13. Krishnaswamy K. Traditional Indian spices and their health significance. Asia Pac J Clin Nutr. 2008;17 Suppl 1:265-8.
  14. Aggarwal BB, Sundaram C, Malani N, Ichikawa H. Curcumin: Indian solid gold. Adv Exp Med Biol. 2007;595:1-75
  15. Phan TT, See P, Lee ST, Chan SY. Protective effects of curcumin against oxidative damage on skin cells in vitro: його спроможність для wound healing. J Trauma 2001;51(5):927-931.

Автор Антонова Ирина

Автор статті: (доцент КНИТУ)

Дата публікації:

Дата оновлення: 29-05-2024

Оставить комментарий

Оцените статью
empty starempty starempty starempty starempty star
Captcha Обновить код

Комментарии к статье

  • 08-09-2023 :

    Дуже змістовна і барвиста стаття. Дякую авторам. Молодці.

  • 15-10-2018 :

    Спасибо за такую полезную статью, уже иду покупать куркуму..

  • 18-09-2015 :

    Она очень полезная. Я с детства пью воду и молоко с куркумой. Желудок работает как часики.

  • 17-03-2014 :

    Статья отличная! Впрочем как и все статьи на Вашем сайте. Очень много полезной инфо черпаю на этом сайте.

  • 01-03-2014 :

    не знал, что куркума такая полезная, спасибо хорошая статья

  • 17-09-2013 :

    Чудесная статья, как раз искала рецепты народной медицины с использованием куркумы! спасибо автору

Закрыть
Логин (Имя пользователя):
Пароль:
 Забыли пароль?