+38 (044) 334-54-85 +38 (067) 195-85-85 +38 (050) 145-85-45
магазин спецiй
(067) 195-85-85
 
(044) 334-54-85
(050) 145-85-45

Рецепти застосування шавлії у кулінарії

Отзывы о статье ( 1 )

Шавлія в кулінарії

Шавлія займає гідне місце серед інших пряно-ароматичних трав, що покращують смак їжі, збагачують її склад, якоюсь мірою дезінфікують її.

Як приправу до різних страв шавлія використовують з давніх-давен, і це не випадково так, як він надає стравам досить пікантний смак, при цьому активізує травний процес. У шавлії як пряність використовують листя і верхівки рослини, які збирають з бутонами напередодні цвітіння – у травні-червні.

У кулінарії шавлія застосовують переважно у сухому вигляді або у вигляді порошку. Перед висушуванням листя шавлії потрібно ретельно промити в холодній воді від пилу та комах, які чіпко тримаються на всьому рослина через «волохатість».

Шавлію кладуть у капустяні, яєчно-рисові та м'ясні пироги для надання їм особливого присмаку та аромату. Шавлія в порошку в невеликих дозах добре змішувати з сирами - це надасть їм пікантності. Їм посипають, безпосередньо перед подачею на стіл, курячі бульйони, яєчні страви (омлети, яєчні, верещаги), відварену рибу, тушковану яловичину, кладуть у м'ясні фарші для котлет, фрикадельок, рулетів. Шавлія часто використовується як замінник розмарину , дичини, птиці, а також до салатів.

Якісні шавлії сушені можна придбати в нашому магазині — Шавлія сушені Преміум

Рецепти з шавлією

Рецепт креветок із шавлією

Складові:

  • 12 шт. очищених креветок
  • ½ ст.л. сушеної шавлії
  • 12 скибочок сала прожилками м'яса
  • 1 ст. білого вина
  • 250 г вершкового масла
  • 3 яєчні жовтки
  • 1 ст. лимонного соку
  • сіль, білий перець за смаком

Приготування:

  1. Для соусу необхідно перемішати на гарячій паровій бані жовтки та вино зі щіпкою солі білим подрібненим перцем. Потім додати розігріте вершкове масло|мастило|, лимонний сік і листя шавлії, після чого перемішати.
  2. Кожну креветку обмотати в скибочку сала.
  3. Змочити 4 дерев'яні шампури.
  4. Насадити на кожен шампур по 3-4 креветки і обсмажувати в олії з кожного боку по 5-6 хвилин.
  5. Посолити та поперчити, подавати із соусом.

Курка з шавлією

Курка з шавлією

Складові:

  • 4 курячі грудки
  • 2 ст. шавлії
  • 2 цибулини шалот
  • 2 скибочки білого хліба
  • 80 г вершкового масла
  • 2 ст. коньяку
  • 1 ст. рослинної олії
  • 3 великі морквини
  • 2 варені картоплини
  • ½ л курячого бульйону
  • сіль, свіжомелений чорний перець

Приготування:

  1. Курячі грудки вимити і злегка підсушити.
  2. Посолити та поперчити. Подрібнити сушені шавлії у ступці до дрібного стану.
  3. Нарізати дрібно цибулини шалот.
  4. Накришити скибочки хліба.
  5. Згасити все в 20 г вершкового масла|мастила|, полити коньяком і посолити.
  6. Покласти начинку на курячі грудки, з'єднати краї грудок та закріпити.
  7. Розігріти 20 г вершкового масла та олії та підсмажити грудки з усіх боків.
  8. Потім їх запікати близько 30 хвилин у духовці за температури 200 градусів.
  9. Очистити овочі та нарізати скибочками. Підсмажити у вершковому маслі, додати бульйон і гасити близько 15 хвилин.
  10. Додати щіпку шавлії, сіль та перець.
  11. Нарізати скибочками курку і подавати з овочами.

Біла квасоля по-флорентійськи з шавлією

Читайте про корисні властивості шавлії на нашому сайті перейшовши за посиланням Корисні властивості шавлії

Біла квасоля з шавлією

Складові:

  • 500 г білої квасолі
  • 2 ст. рослинної олії
  • 2 зубчики часнику
  • 1 ч. л. шавлії
  • 1 помідор
  • 1 скибочка селери
  • сіль, перець чорний за смаком

Приготування:

  1. Замочити квасолю в холодній воді та залишити на ніч.
  2. Наступного дня додати до набряклої квасолі олію, розтертий часник, шавлію, нарізаний помідор і крупно нарізану селеру, приправити сіллю та перцем.
  3. Варити на слабкому вогні приблизно 1,5 години.

Рецепт свинячих відбивних із шавлією

Свиняча відбивна з шавлією

Складові:

  • 4 свинячі відбивні
  • 1 ч. л. сушеної шавлії
  • 1 збите яйце
  • 4 ст. хлібних крихт
  • 2 ст. тертого сиру
  • 2 ст. оливкової олії
  • сіль та чорний перець за смаком

Приготування:

  1. Зрізати з|із| відбивних весь жир і обмазати збитим яйцем.
  2. Змішати сир, шавлію, хлібні крихти, сіль та перець.
  3. Обваляти відбивні в суміші і смажити на розігрітій сковороді з обох боків золотистою скоринкою.
  4. Подавати на стіл та овочевим салатом.

Баранина з шавлією по-англійськи

Баранина з шавлією по-англійськи

Складові:

  • 4 шматки баранини
  • 1 ч. л. шавлії
  • 1 ч. л. паприки меленої
  • 4 великі картоплини
  • 100 г вершкового масла
  • перець чорний, гвоздика, сіль за смаком

Приготування:

  1. Вимити та запекти картоплини.
  2. М'ясо підсмажити 20 хвилин, часто перевертаючи та посипаючи шавлією, сіллю, перцем та паприкою.
  3. Наприкінці смаження додати 2-3 бутони гвоздики.
  4. Подавати з картоплею та овочевими салатами.

Вітамінний напій з шавлією

Вітамінний напій з шавлією

Складові:

  • 1 ч. л. шавлії
  • 1 ч. л. брусниці
  • 1 ч. л. шипшини
  • 1 ч. л. ягід сухих ягід чорниці
  • 1 волоський горіх
  • 1 ч. л. кропиви
  • 5 склянок води
  • 1 ч. л. меду

Приготування:

  1. Волоські горіхи очистити і ядро дрібно порубати, змішати з усіма компонентами, крім меду.
  2. Залити гарячою водою, довести до кипіння і зняти з вогню.
  3. Наполягати 10-15 хвилин, процідити та приправити медом.

Автор Антонова Ирина

Автор статті: (доцент КНИТУ)

Дата публікації:

Дата оновлення: 19-08-2020

Оставить комментарий

Оцените статью
empty starempty starempty starempty starempty star
Captcha Обновить код

Комментарии к статье

  • 25-02-2015 :

    Интересные рецепты, даже и не думал что эту траву используют для приготовления мяса.

Закрыть
Логин (Имя пользователя):
Пароль:
 Забыли пароль?