Рецепти застосування шавлії у кулінарії
Отзывы о статье ( 1 )Шавлія в кулінарії
Шавлія займає гідне місце серед інших пряно-ароматичних трав, що покращують смак їжі, збагачують її склад, якоюсь мірою дезінфікують її.
Як приправу до різних страв шавлія використовують з давніх-давен, і це не випадково так, як він надає стравам досить пікантний смак, при цьому активізує травний процес. У шавлії як пряність використовують листя і верхівки рослини, які збирають з бутонами напередодні цвітіння – у травні-червні.
У кулінарії шавлія застосовують переважно у сухому вигляді або у вигляді порошку. Перед висушуванням листя шавлії потрібно ретельно промити в холодній воді від пилу та комах, які чіпко тримаються на всьому рослина через «волохатість».
Шавлію кладуть у капустяні, яєчно-рисові та м'ясні пироги для надання їм особливого присмаку та аромату. Шавлія в порошку в невеликих дозах добре змішувати з сирами - це надасть їм пікантності. Їм посипають, безпосередньо перед подачею на стіл, курячі бульйони, яєчні страви (омлети, яєчні, верещаги), відварену рибу, тушковану яловичину, кладуть у м'ясні фарші для котлет, фрикадельок, рулетів. Шавлія часто використовується як замінник розмарину , дичини, птиці, а також до салатів.
Якісні шавлії сушені можна придбати в нашому магазині — Шавлія сушені Преміум
Рецепти з шавлією
Рецепт креветок із шавлією
Складові:
- 12 шт. очищених креветок
- ½ ст.л. сушеної шавлії
- 12 скибочок сала прожилками м'яса
- 1 ст. білого вина
- 250 г вершкового масла
- 3 яєчні жовтки
- 1 ст. лимонного соку
- сіль, білий перець за смаком
Приготування:
- Для соусу необхідно перемішати на гарячій паровій бані жовтки та вино зі щіпкою солі білим подрібненим перцем. Потім додати розігріте вершкове масло|мастило|, лимонний сік і листя шавлії, після чого перемішати.
- Кожну креветку обмотати в скибочку сала.
- Змочити 4 дерев'яні шампури.
- Насадити на кожен шампур по 3-4 креветки і обсмажувати в олії з кожного боку по 5-6 хвилин.
- Посолити та поперчити, подавати із соусом.
Курка з шавлією
Складові:
- 4 курячі грудки
- 2 ст. шавлії
- 2 цибулини шалот
- 2 скибочки білого хліба
- 80 г вершкового масла
- 2 ст. коньяку
- 1 ст. рослинної олії
- 3 великі морквини
- 2 варені картоплини
- ½ л курячого бульйону
- сіль, свіжомелений чорний перець
Приготування:
- Курячі грудки вимити і злегка підсушити.
- Посолити та поперчити. Подрібнити сушені шавлії у ступці до дрібного стану.
- Нарізати дрібно цибулини шалот.
- Накришити скибочки хліба.
- Згасити все в 20 г вершкового масла|мастила|, полити коньяком і посолити.
- Покласти начинку на курячі грудки, з'єднати краї грудок та закріпити.
- Розігріти 20 г вершкового масла та олії та підсмажити грудки з усіх боків.
- Потім їх запікати близько 30 хвилин у духовці за температури 200 градусів.
- Очистити овочі та нарізати скибочками. Підсмажити у вершковому маслі, додати бульйон і гасити близько 15 хвилин.
- Додати щіпку шавлії, сіль та перець.
- Нарізати скибочками курку і подавати з овочами.
Біла квасоля по-флорентійськи з шавлією
Читайте про корисні властивості шавлії на нашому сайті перейшовши за посиланням Корисні властивості шавлії
Складові:
- 500 г білої квасолі
- 2 ст. рослинної олії
- 2 зубчики часнику
- 1 ч. л. шавлії
- 1 помідор
- 1 скибочка селери
- сіль, перець чорний за смаком
Приготування:
- Замочити квасолю в холодній воді та залишити на ніч.
- Наступного дня додати до набряклої квасолі олію, розтертий часник, шавлію, нарізаний помідор і крупно нарізану селеру, приправити сіллю та перцем.
- Варити на слабкому вогні приблизно 1,5 години.
Рецепт свинячих відбивних із шавлією
Складові:
- 4 свинячі відбивні
- 1 ч. л. сушеної шавлії
- 1 збите яйце
- 4 ст. хлібних крихт
- 2 ст. тертого сиру
- 2 ст. оливкової олії
- сіль та чорний перець за смаком
Приготування:
- Зрізати з|із| відбивних весь жир і обмазати збитим яйцем.
- Змішати сир, шавлію, хлібні крихти, сіль та перець.
- Обваляти відбивні в суміші і смажити на розігрітій сковороді з обох боків золотистою скоринкою.
- Подавати на стіл та овочевим салатом.
Баранина з шавлією по-англійськи
Складові:
- 4 шматки баранини
- 1 ч. л. шавлії
- 1 ч. л. паприки меленої
- 4 великі картоплини
- 100 г вершкового масла
- перець чорний, гвоздика, сіль за смаком
Приготування:
- Вимити та запекти картоплини.
- М'ясо підсмажити 20 хвилин, часто перевертаючи та посипаючи шавлією, сіллю, перцем та паприкою.
- Наприкінці смаження додати 2-3 бутони гвоздики.
- Подавати з картоплею та овочевими салатами.
Вітамінний напій з шавлією
Складові:
- 1 ч. л. шавлії
- 1 ч. л. брусниці
- 1 ч. л. шипшини
- 1 ч. л. ягід сухих ягід чорниці
- 1 волоський горіх
- 1 ч. л. кропиви
- 5 склянок води
- 1 ч. л. меду
Приготування:
- Волоські горіхи очистити і ядро дрібно порубати, змішати з усіма компонентами, крім меду.
- Залити гарячою водою, довести до кипіння і зняти з вогню.
- Наполягати 10-15 хвилин, процідити та приправити медом.
Автор статті: Антонова И.Г. (доцент КНИТУ)
Дата публікації: 18-01-2015
Дата оновлення: 19-08-2020
Оставить комментарий
Комментарии к статье
-
Виталий 25-02-2015 :
Интересные рецепты, даже и не думал что эту траву используют для приготовления мяса.