Салат з Кіноа та томатами чері. Швидкий рецепт з фото
Отзывы о статье ( 2 )Крупа кіноа стала популярною у європейців трохи більше десятиліття тому. Хоча на своїй батьківщині зростання, в Південній Америці, кіноа давно замінює місцевим жителям і пшеницю, і рис. Там її називають не інакше як «чудесне зерно», «їжа інків», а завдяки чудовому горіховому смаку свіжозвареного зерна. Такий благородний присмак гріх не використовувати у салатах, тому пропонуємо приготувати перуанський салат з кіноа – свіжий, незвичайний та дуже корисний!
Слово «користа» прозвучало тут не просто так, адже ця культура занесена до ТОП-20 найцінніших продуктів у світі і своїм складом здатна вразити навіть прихильника здорової їжі. Посудіть самі, у деяких сортах кіноа кількість рослинного білка перевищує 20%, причому він легко засвоюється організмом людини, оскільки максимально збалансований за складом амінокислот.
Чудові властивості кіноа роблять його незамінним для вегетаріанців, дітей, спортсменів та майбутніх мам. Однак у кіноа є й інші, не менш цінні сполуки - лізин, залізо, цинк і кальцій, а ось що дійсно може порадувати алергіків, так це відсутність у кіноа глютена.
Сподіваємося, ми переконали вас не прогаяти можливість і зробити свій раціон багатшим? Тоді дивіться як приготувати овочевий салат із кіноа та спеціями!
Салат з Кіноа - покрокові фото
Складові:
- крупа кіноа біла - 100 грам;
- помідори-чері або звичайні – 10-12 шт./1-2 шт.;
- олія льону першого віджиму-2-3 ст.л.;
- лимон - 0,5 шт.;
- волоські горіхи - 1 жменя;
- сіль, перець чорний мелений - за смаком;
- квасоля біла/червона, консервована у власному соку - 100-150 г;
- цибуля червона - 1 шт.;
- петрушка – 1 пучок.
Час підготовки: 00:40
Час приготування: 00:30
Спосіб приготування: Варка
Кількість порцій: 5-6
Харчова цінність: 120 ккал , 4,4 г білків , 1,92 г жирів , 21,3 г вуглеводів
Рецепт приготування:
- Для приготування двох порцій салату нам знадобиться одна склянка кіноа. Той, хто вже знайомий з кіноа знають, що його смак трохи схожий на неочищений рис, а тому підготовка кіноа до відварювання дуже нагадує варіння звичайного рису.
- Але, крім того, що кіноа необхідно ретельно промити як рис, бажано в кількох водах, перед відварюванням його можна замочити на деякий час, щоб розчинити у крупі сапоніни - речовини, через які кіноа може гірчити. Після відмочування воду обов'язково злити та залити новою чистою водою у співвідношенні одна порція крупи кіноа на дві порції води.
- Давайте ж дізнаємося як варити кіно: вимиту крупу, залиту вказаною кількістю води, варимо в каструльці 15-20 хвилин на повільному вогні, до стану розсипчастої каші. У жодному разі не доводити до стану «розмазні». Сіль додавати не обов'язково, оскільки культура сама по собі трохи солонувата. А після приготування обов'язково розмішати кашу, щоб вона при охолодженні не злиплася в грудку. Також ви можете скористатися для цих цілей мультиваркою або відварити кіноа в пароварці.
- Відварений кіноа охолоджуємо, а поки що готуємо заправку для салату - в не рафіновану лляну олію видавлюємо лимонний сік і перемішуємо.
- Ріжемо половинками помідори-чері або нарізаємо звичайні довільними шматочками.
- Для салату використовуємо солодку червону цибулю і свіжу петрушку, але ви можете використовувати будь-яку зелень або салатне листя, наприклад, дуже пікантним виходить салат з кіноа та руколою.
- Для збагачення смаку перед подачею присипаємо салат товченими у велику крихту волоськими горіхами.
- Змішуємо всі інгредієнти: спочатку охолоджений кіноа з квасолею. Якщо ваше меню дозволяє ввести в раціон тваринні білки можна приготувати салат з кіноа і куркою або салат з кіноа і креветками.
- Додаємо в салатницю кільця червоної цибулі та петрушку.
- Заправляємо салат олійно-лимонною заправкою, всипаємо сіль та чорний мелений перець за смаком.
- Ніжні по структурі помідори вводимо в салат останніми. Для того, щоб поліпшити харчову цінність кіноа в плані корисних мононенасичених жирів, можна приготувати салат з кіноа та авокадо. Американські дієтологи стверджують, що авокадо допомагає позбавитися накопичення жирів саме в районі талії, тому такий варіант салату буде особливо цікавий дівчатам.
- На останньому етапі викладаємо салат порційно і присипаємо підготовленими волоськими горіхами. Салат з кіноа готовий!
Смачного!
Автор рецепту: Гай І.В.
Автор статті: Антонова И.Г. (доцент КНИТУ)
Дата публікації: 08-08-2016
Дата оновлення: 20-08-2020
Оставить комментарий
Комментарии к статье
-
Ирина 24-08-2016 :
А рецепт достаточно простой и думаю будет вкусным. Ингредиентов мало и все они полезные! а это главное!
-
Анет 09-08-2016 :
Ура! Новый рецепт. Да прочитав о крупе, которая наделала шума в сфере медицины, грех ее не варить и не кушать ложками. Спасибо за оболдненный рецепт