+38 (044) 334-54-85 +38 (067) 195-85-85 +38 (050) 145-85-45
магазин спецiй
(067) 195-85-85
 
(044) 334-54-85
(050) 145-85-45

Рататуй в духовці - класичний французький рецепт з фото

Отзывы о статье ( 2 )

Покроковий рецепт французької страви - Рататуй

Якщо ви не так близько знайомі з кулінарією, то, можливо, слово «рататуй» викличе у вас асоціації тільки з однойменним діснеєвським мультиком. Втім, творці мультфільму не дарма обрали рецепт рататую для свого талановитого героя. Навіть із такої банальної овочевої страви можна зробити справжній кулінарний шедевр і підкорити найсуворіших ресторанних критиків, якщо ви вкладаєте у цей процес усю свою душу!

Справді, немає нічого простішого запеченої в печі строкатої овочевої суміші. Ні сьогодні, ні кілька століть тому, коли й виникла ця страва. А з'явилося воно під сонцем Провансу та Лангедока, на півдні Франції, де переливаються дивовижними килимами пухнасті лавандові поля, і зріє обласкана сонцем виноградна лоза. Згадки про рататую зустрічаються у французьких історичних джерелах вже в 1778 році, і на стародавньому окситанському діалекті назва страви позначає спосіб приготування - "ratatolha", що означає "перемішати і гасити".

Селянське походження страви ніяк не могла прийняти французька аристократія, і ще довгий час рататуй не входив до списку страв високої кухні. Зате він користувався величезною популярністю у простого народу, адже кабачки, перець і помідори росли в цих теплих краях удосталь, а після того, як баклажан перестали вважати декоративною рослиною і почали вживати в їжу повсюдно, почали готувати і рататуй з баклажанів.

Лише в 19 столітті був сформований традиційний рецепт, класичний рататуй отримав свою назву як рататуй нісуаз, оскільки був у такому вигляді запропонований шеф-кухарем готелю з Ніцци. Всесвітню популярність рататуй із овочів отримав кілька десятиліть тому, з поширенням моди на запечені овочі та захопленням національними кухнями світу.

Сьогодні ми пропонуємо приготувати мультяшну версію рататуя, рецепт як у мультфільмі виходить набагато яскравіше і корисніше, ніж класична подача французькою, що передбачає нарізку кубиками і використання великої кількості олії при обсмажуванні кожного виду овочів перед закладкою на гасіння. Якщо ви захоплюєтеся правильним харчуванням і ЗОЖ, вам також сподобається такий рататуй - калорійність його невисока, можна використовувати в рецепті лише корисні олії, експериментувати з прянощами та інгредієнтами, готувати овочевий рататуй з картоплею або рататуй з фаршем.

Рецепт рататую, фото всіх покрокових дій та опис до них дивіться нижче - просто почніть і результат вам обов'язково сподобається!

Інгредієнти для рататуя

Ингредиенты для классического рататуя

  • баклажан - 2 шт.;
  • кабачок або цукіні - 2 шт.;
  • помідори - 4 шт.;
  • томатний соус - 250 мл;
  • цибуля - 1 шт.;
  • часник - 3 часточки;
  • перець солодкий - 2 шт.;
  • чебрець - 1 ч.л;
  • перець чорний і сіль за смаком;
  • олія оливкова - 5-8 ст.л.;
  • базилік та петрушка для подачі.

Час підготовки: 00:30

Час приготування: 01:30

Кількість порцій: 4-5 шт.

Кухня світу: Французька

Спосіб приготування: Запікання

Харчова цінність 100 грам: калорійність - 37,8 ккал , 0,9 г білків , 1,6 г жирів , 5,0 г вуглеводів

Як приготувати ротатуй?

Рататуй - страва універсальна, тому якщо у вас не виявилося вдома якогось овочевого складника, це не привід відкласти приготування. На сьогоднішній день варіацій рататуй величезна кількість, з найрізноманітнішими овочами і не тільки, але за своєю суттю рататуй це те ж, що і наше рагу. Хочете урізноманітнити та ушляхетнити свій рататуй? Рецепт із сиром буде дуже доречним! Бажаєте зробити страву ситнішою? Рататуй з м'ясом - рецепт для справжніх чоловіків, а якщо ви складаєте збалансований за всіма необхідними для організму нутрієнтами рецепт, рататуй з куркою допоможе вам збільшити частку тваринного білка у вашій трапезі.

  1. Молоденькі кабачки/цукіні, баклажани та середнього розміру помідори нарізаємо кружальцями завтовшки 2-3 мм. Баклажани нарізаємо першими, тому що можливо вам доведеться позбавлятися гіркоти: кружечки після нарізки присипати сіллю і залишити на 15 хвилин. Після чого всю рідину, що виділилася злити, баклажани промити і відкинути на друшляк. Якщо ви впевнені у своєму сорті баклажанів без гіркоти, можна нарізати їх просто як кабачок.

    Рецепт рататуя

  2. На сковороді обсмажуємо на олії спочатку подрібнену цибулю, а потім кубики солодкого перцю. Солодкий перець можна не обсмажувати на сковороді, а запекти в духовці, остудити, зняти шкірку, а м'якоть подрібнити.

    Приготовление рататуя

  3. Влити до цибулі та перцю томатний соус або додати подрібнені свіжі помідори. Томити 15 хвилин разом із сушеним чебрецем і свіжою зеленню, поки всі додані овочі не розм'якшуться. Посолити та поперчити на свій смак.

    Рататуй, шаг 3

  4. Ставимо на розігрів духову шафу (на 160 градусів). У вогнетривку форму викладаємо соус на дно, розрівнюємо його поверхнею. Можна залишити половину порції соусу для подачі та використовувати при запіканні лише його частину.

    Рататуй, шаг 4

  5. За принципом доміно викладаємо всі підготовлені кружечки в соус, чергуючи помідор, баклажан і кабачок.

    Рататуй, шаг 5

  6. Змішуємо оливкову олію з рубаним часником і рубаною зеленню, наприклад, з петрушкою. Поливаємо масляною сумішшю, що вийшла, овочі зверху, можна ще присолити і присипати чебрецем. Накриваємо овочі фольгою і відправляємо в духовку на 1,5 години і більше до повного приготування (при температурі 160 градусів).

    Рататуй, шаг 6

  7. Овочі повинні повністю обм'якнути, а крім того, необхідно зняти фольгу і дати їм пропікатися ще без будь-якого верхнього укриття 30 хвилин, поки не піде зайва рідина.

    Рататуй, шаг 7

Рататуй у духовці готовий! Якщо у вас немає великої кухонної техніки, а хочеться спробувати приготувати свій рататуй, рецепт у мультиварці нічим не відрізняється від запеченого рататуя в печі. Всі корисні мікроелементи в ній чудово зберігаються, овочі пропікаються рівномірно та з тією ж інтенсивністю. Але навіть якщо ні духовки, ні мультиварки у вас не виявилося, домашні кулінари давно пристосувалися готувати особливий рататуй - рецепт на сковороді допомагає приготувати страву швидко, бюджетно і без запікання. Такий рататуй зовні більше схожий на наше традиційне літнє овочеве рагу, але смак такий чудовий!

Смачного!

Тимьян

Популярні запити: овочева суміш рататуй, рецепт рататутя пп, рцепт в мультиварці

Автор Антонова Ирина

Автор статті: (доцент КНИТУ)

Дата публікації:

Дата оновлення: 03-03-2020

Оставить комментарий

Оцените статью
empty starempty starempty starempty starempty star
Captcha Обновить код

Комментарии к статье

  • 31-03-2019 :

    Огромное спасибо!

  • 31-03-2019 :

    простой рецепт! Беру себе на заметку и жду сезон кабачков и баклажанов!

Закрыть
Логин (Имя пользователя):
Пароль:
 Забыли пароль?