Рататуй в духовці - класичний французький рецепт з фото
Отзывы о статье ( 2 )Покроковий рецепт французької страви - Рататуй
Якщо ви не так близько знайомі з кулінарією, то, можливо, слово «рататуй» викличе у вас асоціації тільки з однойменним діснеєвським мультиком. Втім, творці мультфільму не дарма обрали рецепт рататую для свого талановитого героя. Навіть із такої банальної овочевої страви можна зробити справжній кулінарний шедевр і підкорити найсуворіших ресторанних критиків, якщо ви вкладаєте у цей процес усю свою душу!
Справді, немає нічого простішого запеченої в печі строкатої овочевої суміші. Ні сьогодні, ні кілька століть тому, коли й виникла ця страва. А з'явилося воно під сонцем Провансу та Лангедока, на півдні Франції, де переливаються дивовижними килимами пухнасті лавандові поля, і зріє обласкана сонцем виноградна лоза. Згадки про рататую зустрічаються у французьких історичних джерелах вже в 1778 році, і на стародавньому окситанському діалекті назва страви позначає спосіб приготування - "ratatolha", що означає "перемішати і гасити".
Селянське походження страви ніяк не могла прийняти французька аристократія, і ще довгий час рататуй не входив до списку страв високої кухні. Зате він користувався величезною популярністю у простого народу, адже кабачки, перець і помідори росли в цих теплих краях удосталь, а після того, як баклажан перестали вважати декоративною рослиною і почали вживати в їжу повсюдно, почали готувати і рататуй з баклажанів.
Лише в 19 столітті був сформований традиційний рецепт, класичний рататуй отримав свою назву як рататуй нісуаз, оскільки був у такому вигляді запропонований шеф-кухарем готелю з Ніцци. Всесвітню популярність рататуй із овочів отримав кілька десятиліть тому, з поширенням моди на запечені овочі та захопленням національними кухнями світу.
Сьогодні ми пропонуємо приготувати мультяшну версію рататуя, рецепт як у мультфільмі виходить набагато яскравіше і корисніше, ніж класична подача французькою, що передбачає нарізку кубиками і використання великої кількості олії при обсмажуванні кожного виду овочів перед закладкою на гасіння. Якщо ви захоплюєтеся правильним харчуванням і ЗОЖ, вам також сподобається такий рататуй - калорійність його невисока, можна використовувати в рецепті лише корисні олії, експериментувати з прянощами та інгредієнтами, готувати овочевий рататуй з картоплею або рататуй з фаршем.
Рецепт рататую, фото всіх покрокових дій та опис до них дивіться нижче - просто почніть і результат вам обов'язково сподобається!
Інгредієнти для рататуя
- баклажан - 2 шт.;
- кабачок або цукіні - 2 шт.;
- помідори - 4 шт.;
- томатний соус - 250 мл;
- цибуля - 1 шт.;
- часник - 3 часточки;
- перець солодкий - 2 шт.;
- чебрець - 1 ч.л;
- перець чорний і сіль за смаком;
- олія оливкова - 5-8 ст.л.;
- базилік та петрушка для подачі.
Час підготовки: 00:30
Час приготування: 01:30
Кількість порцій: 4-5 шт.
Кухня світу: Французька
Спосіб приготування: Запікання
Харчова цінність 100 грам: калорійність - 37,8 ккал , 0,9 г білків , 1,6 г жирів , 5,0 г вуглеводів
Як приготувати ротатуй?
Рататуй - страва універсальна, тому якщо у вас не виявилося вдома якогось овочевого складника, це не привід відкласти приготування. На сьогоднішній день варіацій рататуй величезна кількість, з найрізноманітнішими овочами і не тільки, але за своєю суттю рататуй це те ж, що і наше рагу. Хочете урізноманітнити та ушляхетнити свій рататуй? Рецепт із сиром буде дуже доречним! Бажаєте зробити страву ситнішою? Рататуй з м'ясом - рецепт для справжніх чоловіків, а якщо ви складаєте збалансований за всіма необхідними для організму нутрієнтами рецепт, рататуй з куркою допоможе вам збільшити частку тваринного білка у вашій трапезі.
Молоденькі кабачки/цукіні, баклажани та середнього розміру помідори нарізаємо кружальцями завтовшки 2-3 мм. Баклажани нарізаємо першими, тому що можливо вам доведеться позбавлятися гіркоти: кружечки після нарізки присипати сіллю і залишити на 15 хвилин. Після чого всю рідину, що виділилася злити, баклажани промити і відкинути на друшляк. Якщо ви впевнені у своєму сорті баклажанів без гіркоти, можна нарізати їх просто як кабачок.
На сковороді обсмажуємо на олії спочатку подрібнену цибулю, а потім кубики солодкого перцю. Солодкий перець можна не обсмажувати на сковороді, а запекти в духовці, остудити, зняти шкірку, а м'якоть подрібнити.
Влити до цибулі та перцю томатний соус або додати подрібнені свіжі помідори. Томити 15 хвилин разом із сушеним чебрецем і свіжою зеленню, поки всі додані овочі не розм'якшуться. Посолити та поперчити на свій смак.
Ставимо на розігрів духову шафу (на 160 градусів). У вогнетривку форму викладаємо соус на дно, розрівнюємо його поверхнею. Можна залишити половину порції соусу для подачі та використовувати при запіканні лише його частину.
За принципом доміно викладаємо всі підготовлені кружечки в соус, чергуючи помідор, баклажан і кабачок.
Змішуємо оливкову олію з рубаним часником і рубаною зеленню, наприклад, з петрушкою. Поливаємо масляною сумішшю, що вийшла, овочі зверху, можна ще присолити і присипати чебрецем. Накриваємо овочі фольгою і відправляємо в духовку на 1,5 години і більше до повного приготування (при температурі 160 градусів).
Овочі повинні повністю обм'якнути, а крім того, необхідно зняти фольгу і дати їм пропікатися ще без будь-якого верхнього укриття 30 хвилин, поки не піде зайва рідина.
Рататуй у духовці готовий! Якщо у вас немає великої кухонної техніки, а хочеться спробувати приготувати свій рататуй, рецепт у мультиварці нічим не відрізняється від запеченого рататуя в печі. Всі корисні мікроелементи в ній чудово зберігаються, овочі пропікаються рівномірно та з тією ж інтенсивністю. Але навіть якщо ні духовки, ні мультиварки у вас не виявилося, домашні кулінари давно пристосувалися готувати особливий рататуй - рецепт на сковороді допомагає приготувати страву швидко, бюджетно і без запікання. Такий рататуй зовні більше схожий на наше традиційне літнє овочеве рагу, але смак такий чудовий!
Смачного!
Автор рецепту: Гай І.В.
Популярні запити: овочева суміш рататуй, рецепт рататутя пп, рцепт в мультиварці
Автор статті: Антонова И.Г. (доцент КНИТУ)
Дата публікації: 25-07-2017
Дата оновлення: 03-03-2020
Оставить комментарий
Комментарии к статье
-
Геннадий 31-03-2019 :
Огромное спасибо!
-
Анна 31-03-2019 :
простой рецепт! Беру себе на заметку и жду сезон кабачков и баклажанов!