+38 (044) 334-54-85 +38 (067) 195-85-85 +38 (050) 145-85-45
магазин спецiй
(067) 195-85-85
 
(044) 334-54-85
(050) 145-85-45

Млин для спецій. Як обрати?

Отзывы о статье ( 2 )

Фото: Ручний млин для перцю

Надавати стравам чарівного тонкого смаку і аромату нам допомагають різні спеції. Пряний імбир, гострий перець, пахуча кориця, ароматний базилік, вишуканий мускатний горіх — і це ще неповний перелік приправ та спецій з унікальними ароматами. Звичайно, можна придбати в магазині всі ці гострі спеції у вже розмеленому вигляді. Але смак страви буде незрівнянно багатшим, якщо присмачити його прянощами свіжого помелу. Для цієї мети і створені домашні кухонні млини, щоб зберегти первозданний смак та аромат.

Млин являє собою пристрій з прозорою ємністю та механізмом, що дозволяє одним рухом подрібнити улюблені спеції та надати страві кращого смаку.

Млини для спецій бувають двох варіантів, а різноманітність в оформленні — величезна. Відрізняються вони за кольором, матеріалом і формою. Бувають млини чавунні, пластикові, скляні, керамічні, металеві та навіть дерев'яні вироби.

Види млинів для спецій

На сьогоднішній день у світі кулінарних аксесуарів існує два види млинів для спецій — ручний (механічний) та електричний. Що краще — механічні чи електричні млина, сказати важко. Кожен варіант має свої плюси.

Електричний млин є млином, у якого жорна (подвійне коло для помелу) працює за рахунок електродвигуна всередині конструкції. Він включається простим натисканням кнопки або сенсора, а живлення отримує від батарейок або внутрішнього акумулятора. Ще одна перевага електричних млинів - це те, що вони можуть мати різні режими помелу, від дрібного до більшого, що дуже зручно для господині. Електричний варіант домашнього гаджета для перцю чи солі – це легкий варіант помелу будь-яких спецій, прянощів без додаткових зусиль.

Электрические мельницы

Фото: Млини електричні

Але багатьом подобаються ручні млини, оскільки процес розмелювання спецій стає своєрідним приємним ритуалом.

Ручні або як їх ще називають механічні млини, перемелюють спеції шляхом руху жорна за допомогою ручки або кришки в залежності від конструкції і корпусу самого аксесуара. Головна перевага в тому, що дозування спецій або солі буде точнішим, ніж в електричній, оскільки ви нею керуєте самі, тим самим визначаєте кількість подрібненого продукту. Але процес перемелу в ручному млині трудомісткий, що не завжди до вподоби господиням.

Ручные мельницы для специй

Фото: Млини механічні

Як регулювати режим помелу млина для перцю?

Режим помелу регулюється автоматично у більш дорогих та якісних млинів для спецій. У ручних млинах необхідно послабити та навпаки затягнути гвинт даху чи ручки.

У електричних - регулювання проводиться легше, за допомогою колеса у нижній частині колби самого пристрою.

Матеріал та форма млина для спецій

Однією з важливих деталей у конструкції млинів для спецій є жорна . Виготовляють такий механізм з кераміки, пластмаси та нержавіючої сталі.

Вікіпедія: Жорнов (неправильно жернів, мн. ч. — жорна) — парне кам'яне коло, або парне коло, що виготовляється іноді з дерева, із застосуванням металевих ріжучих елементів, що вставляються в нього, або ж виготовляється іноді з інших будь-яких матеріалів, що використовується в ручних млинах, або млинах, в яких застосовуються як рухова їх сила при помелі.

Конструкция мельницы для специй

Фото: Конструкція млина для перцю та солі

Пластмасова жорна, яка є дуже не довговічною, використовується в недорогих млинах, а також готових млинів з перцем, сіллю або сумішшю спецій. Механізм таких аксесуарів вміщує одноразове використання. А ось жорна з кераміки буде надійнішою, міцнішою до стирання і прослужить до 5-6 років. Механізм із нержавіючої сталі чудово прослужить на кухні більше 7-10 років і зможе змолоти спеції будь-якої щільності та твердості.

Для більш високого, якісно молола необхідно купувати млини, жорна яких має два ряди зубців.

Щоб перемолоти, наприклад, велику гімалайську сіль необхідно використовувати млин з надійним жорновим, який має міцні зубці. Але якщо у ваших планах перемелювати не тільки сіль, а ще, наприклад, суміш перців, кумін, кардамон або коріандр, то рекомендовано використовувати пару млинів або є варіанти подвійних млинів для спецій з двома механізмами.

Двойные мельницы для специй

Фото: Подвійні млини для спецій

У сьогоднішньому різноманітті вибору можна легко придбати млин для кухні, щоб він з поєднувався з кухонним дизайном. Для кухні в стилі хайтек підійде стильний металевий млин, а на поличках кухні в стилі прованс чудово виглядатиме дерев'яний або керамічний млин.

А ось що стосується форми млина для перцю і солі, то він визначається призначенням і звичайно ж вашим смаком.

Для того, щоб він був універсальним і зручним у використанні, конструкцію млина роблять у вигляді циліндра, колби. Але в наш час інноваційних дизайнерських рішень їх форма буває досить оригінальна — у вигляді куба, дерева, пляшки, ляльки, людських рук і носа, фігур тварин і комах.

Дизайн мельниц для перца и соли

Фото: Дизайнерське оформлення млинів для спецій

Коли дивишся, як горошки перцю або кристали солі перетворюються на прозору ємність на порошок, апетит розігрується буквально за секунди!

Купуйте цю корисну маленьку деталь для кухні, і ваші страви набудуть неповторного смаку і запаху свіжомелених спецій!

Автор Антонова Ирина

Автор статті: (доцент КНИТУ)

Дата публікації:

Дата оновлення: 05-04-2020

Оставить комментарий

Оцените статью
empty starempty starempty starempty starempty star
Captcha Обновить код

Комментарии к статье

  • 29-09-2016 :

    Забил какая лучшая мельничка для соли, прочитал вашу статью, и выбрал механическую Винзер с ручкой. Рекомендую всем перед выбором данного девайса прочитать и определится

  • 19-08-2015 :

    Внимательно слежу за вашими новыми статьями. Спасибо и за эту! Супер! ))) Автор - молодец )

Закрыть
Логин (Имя пользователя):
Пароль:
 Забыли пароль?