Спеції для плову - Як приготувати плов
Отзывы о статье ( 44 )
Плов – одна з найвідоміших у всьому світі страв. Родом він зі східної кухні, проте, сказати точно, в якій країні ця страва з'явилася вперше, неможливо. До того ж кожна народність готує плов по-своєму, використовуючи різний набір інгредієнтів та власні, унікальні технології.
Одне залишається незмінним, для плову необхідні: м'ясо, овочі, круп'яна складова та спеції. Причому ця страва може готуватися без м'яса, навіть рис – не завжди обов'язковий елемент, але спеції в ньому – основний інгредієнт, що надає смаку, аромату, гостроти.
Плов. Як приготувати його самостійно
На Сході готують плов на відкритому вогні, неодмінно у великому товстостінному казані. Вважається, що готувати цю страву повинен чоловік, тільки в руках вона може досягти досконалості смаку. Традиційно, плов готується у два етапи: спочатку м'ясо з овочами, так званий, зірвак, потім проводиться закладка рису. Щоб ця страва вийшла смачною, необхідно не тільки знати рецепт, а й відповідально підійти до такого попереднього етапу, як підбір продуктів, посуду. Детальний покроковий рецепт приготування плову дивіться нижче
Звичайно, відкритий вогонь та величезний чавунний казан навряд чи знайдеться у звичайному, сучасному будинку чи квартирі. Відмінною альтернативою є чавунний посуд, в якому блюдо, що готується, може довго «томитися». А ось емальованими каструлями краще не користуватися - страва в них обов'язково пригорить.
М'ясо для плову може бути будь-яким: хтось воліє свинину, хтось яловичину. На Сході узбецький плов готують із баранини – страва стає особливо смачною, насиченою. Також його можна зробити з птиці і, навіть, з риби. Велика частина зазвичай готується з рису. Однак у плові можна використовувати і перловку, і пшеницю, і горох, і кукурудзу. Овочі для плову використовуються такі: цибуля, морква, часник. У деяких рецептах є сухофрукти – родзинки, кураги.
Основні спеції для плову:
- Барбарис
- Шафран - він надає плову золотистого кольору.
- Кумін
- Куркума
- Гострий перець - стручки
- Часник (свіжа головка)
- Цибуля
Додатково, за бажанням:
- Шафран, якщо дорого - можна замінити куркумою
- Паприка
- Червоний перець
- Чорний перець
Спеції для плову вибираються на власний смак – тут можливий будь-який простір фантазії. Але все ж таки, є спеції, без яких приготувати плова не вдасться. Це, перш за все, - зіра , барбарис і шафран . Зіра – насіння індійського кмину. Вони мають приємний і сильний аромат. Зіра може продаватися у вигляді насіння або подрібненому стані. Краще використовувати цілісні насіння – вони дадуть більш насичений запах.
Використовують у плові та барбарис – висушені ягоди темно-червоного або чорного кольору. Барбарис має природну кислинку, і дуже багатий на вітамін С. Шафран надає страві яскравого жовтого кольору і пряно-пекучого смаку. Але додавати його слід зовсім небагато, інакше страва вийде дуже гіркою.
Майже кожен рецепт приготування плову містить ще й перець. Пякучий смак перцю додасть гостроти страві. Використовувати перець можна як у свіжому, так і сушеному вигляді. При бажанні можна придбати готові набори спецій, в яких збалансовано з'єднані необхідні інгредієнти. Склад цих сумішей може бути різним, у них можуть використовуватись часник, паприка, червоний або чорний перець, кмин, цибуля.
Спеції в плові не тільки надають страві гостроти та пекучого смаку. Вони є природними консервантами. У спекотних східних країнах збереження продуктів харчування – не легка справа. Тому там традиційно використовується велика кількість спецій, вони сприяють збереженню продуктів.
Як приготувати плов по-узбецьки?
Плов є не лише основною, а й найпоширенішою стравою в Узбекистані. Варто зауважити, що справжній смачний узбецький плов готується довго та складно. Перш ніж приступити до приготування цієї страви, необхідно врахувати масу нюансів і освоїти деякі хитрощі. Втім, кожна господиня готує плов по-своєму. Існує багато технік приготування плову. А мистецтво приготування цієї запашної страви називають паловпаз.
Ідеальні умови для приготування плову – відкритий вогонь та великий чавунний посуд із круглим дном. Проте, як правило, плов готується на газових плитах. А як посуд використовують казан з плоским, але товстим дном.
Отже, що потрібно для приготування плову? Для початку вирушимо на базар і купимо відмінний шматок м'яса вагою 0,5 кг. Не забудьте придбати 1 кг гарного рису, півкіло жовтої моркви, стільки ж цибулі, 250 г олії, спеції на кшталт солі, перцю, зіри, барбарису, нуту, кишмишу тощо.
Інгредієнти:
- М'ясо - 0.5 кг - баранина
- Рис - 0,5кг, найкраще сорт - дезіра
- Морква свіжа – 0.5 кг
- Часник - 4 головки
- Цибуля - 3 цибулини
- Кумін - 2 столові ложки
- Барбарис - 1 столова ложка
- Перець чилі стручок - 2 шт
- Куркума - 1 столова ложка
- Рослинна олія
Крок 1
Ставимо посуд на високий вогонь і чекаємо, поки він розжариться до температури 100 градусів за Цельсієм. Перевірити це можна за допомогою краплі води, яка при попаданні на розпечену поверхню повинна зашипіти і відразу випаруватися. Тепер можна вилити олію.
Рис замочити в чистій воді, а потім промити близько 5-7 разів, щоб вийшов крохмаль по максимуму.
Крок 2
Зменшуємо вогонь до середнього і викладаємо нарізану кільцями цибулю. Тепер будьте особливо уважними. Потрібно спіймати момент, коли цибуля стане хрустким і набуде червоного відтінку, але не встигне підгоріти. Якщо пропустите цей момент, плов вийде гіркуватим.
Фото: Смажимо цибулю до рум'яності
Крок 3
Щойно цибуля досягне потрібної кондиції, викладаємо нарізане кубиками м'ясо. Після того, як воно підрум'яниться, додамо нарізану соломкою моркву. Не полінуйтеся і нашаткуйте її вручну. Усі продукти обсмажуються на середньому вогні до напівготовності.
Фото: Закладаємо м'ясо
Фото: Підсмажуємо до середньої готовності
Фото: Закладка моркви
Крок 4
Настав час налити в посуд воду. Вона має покрити весь вміст. Дану суміш у посуді називають зірваком.
Фото: Спеції для плову: чилі, часник, барбарис, зіра, куркума
Фото: Зіру слід подрібнити у ступці – тоді вона повністю розкриє свій аромат
Зірвак — важливий етап приготування плову.
Сіль та спеції слід додавати після того, як закипить зирвак. Потім зменшуємо вогонь і чекаємо хвилин 30. Кладемо в зірвак перець чилі, часник, куркуму. Часник потрібно попередньо очистити зробіть як на фото, а також кожен зубчик надріжте, щоб часник максимально віддав свій аромат та смак.
Крок 5
Тепер настав час рису. Дістаємо перець чиллі та часник із зірвака, викладаємо їх на тарілочку поруч. Ретельно промитий рис необхідно укласти рівним шаром поверх, не перемішуючи із зірваком. Вогонь включаємо трохи вище середнього і чекаємо, поки не википить вся волога. Потім зменшуємо вогонь до мінімуму та за допомогою дерев'яної ложки збираємо рис до середини, щоб утворилася гірка. Обов'язково проткніть гірку в кількох місцях та накрийте кришкою. Залишаємо упрівати хвилин на 20-25.
Фото: Зірвак після 30 хв., перед закладкою рису.
Фото: Закладка рису в зірвак – виходимо на фінішну пряму! =)
Крок 6 - останній
Фото: Плов майже готовий.
Як тільки плов приготується, його потрібно добре перемішати. Під час подачі до столу плов викладають на велику страву, а зверху посипають м'ясом. Салат зі свіжих огірків та помідорів послужить чудовим доповненням.
Супер відео-Рецепт від відомого кулінара Сталик Ханкішієва – Ферганський плов. Приготування плову у казані. Дивитись обов'язково!
Бажаємо Вам приготувати справжній та смачний плов! З повагою, Інтернет-магазин спецій Делюкс
Чекаємо на ваші коментарі. Спасибі за увагу.
PS Статтю доповнено 16-12-2021, додано фотографії з кожним кроком приготування.
Автор статті: Антонова И.Г. (доцент КНИТУ)
Дата публікації: 18-03-2012
Дата оновлення: 26-10-2024
Оставить комментарий
Комментарии к статье
-
Степан Коломiя 18-07-2019 :
Приготував плов за цим рецептом. Дружина похвалила =) Готував його перший раз і вийшов дуже смачним. Дякую за рецепт! Успіхів!
-
Владимир 03-02-2017 :
Так вкусно рассказал, что прям ощущается как он его любит и сразу хочется приготовить :- ), а приправы в плове очень важны, мясом можно обожраться и без плова!
-
Александр 17-01-2017 :
Скажите, если сначала положить лук а потом мясо и продолжать обжаривать мясо, лук не пригорит?
-
Елена 25-08-2016 :
Спасибо , за очень понятный рецепт . Единственное , сколько соли нужно на то количество продуктов , что по рецепту , и когда нужно солить . Спасибо заранее за ответ .
-
Юрий 13-04-2016 :
Соотношение цены на мясо и приправы таково, что вместо столовых ложек барбариса, кумина и куркумы -- можно обожраться мясом ...
-
Мадина 19-03-2016 :
Спасибо за рецепт
-
Анатолий 25-01-2016 :
willi, рескни заменить изюмом, но это будет уже не тот плов, не настоящий
-
willi 22-01-2016 :
Чем заменить барбарис?
-
William Morales 20-01-2016 :
Все прекрасно но я не могу найти барбарис в Никарагуа. Не знаю как по испански.
Александр 24-08-2016 :Барбарис по исрански berbero
-
Ольга 18-12-2015 :
Сколько добавлять шафрана?
-
Люси 06-09-2015 :
Спасибо большое! Несмотря на то,что у меня было только мясо индюшки,плов получился просто замечательный! :-)
Ответ DeLuxe.com.ua:Замечательно =) Мы рады за Вас!
Елена 19-07-2016 :Помогите мне!!!! Ещё в молодости учились вместе с узбеками, ребята научили готовить плов, ваш рецепт замечательный, вот уже почти 39 лет я готовлю практически по такому же принципу, но последние годы живу в Аделаиде и не могу найти тут барбарис, а без него я не люблю плов! Пробовала разные ягоды, можно ли использовать cranberries?
-
Дмитрий 24-06-2015 :
Плов ни разу не готовил хочу попробовать. Растительное масло, 250 гр, его нужно вылить все 250грамм?
Владимир 06-08-2015 :Масло нужно вылить столько чтобы оно потом покрыло нарезанный лук на один палец приблизительно
-
Александр 25-03-2015 :
у меня казан вок как у вас на фото, только эмалированный.получиться в нем плов?
-
Виктория 25-01-2015 :
Подскажите пожалуйста , сколько должен тушиться в зирваке чеснок перед тем как его достать - по рецепту я как то поняла что почти сразу погрузил и достал !? И если мясо долго готовилось и пришлось доливать воду или лучше готовить на том количестве которое осталось !? Заранее спасибо !!!
Владимир 14-03-2015 :Чеснок нужно класть, когда вы заливаете зирвак и доставать его нужно перед тем как засыпаете рис. Воды можно сразу залить много - этим вы зирвак не испортите. Она все равно потом выкипит.
-
Ирина 22-01-2015 :
Здравствуйте!Понравилась ваша статья,хочу попробовать лук пережаривать первым,обычно я после мяса ложу его,и чеснок добавляла в конце,а по этому рецепту мне кажется вкус насыщенее будет!Единственное это я кориандр добавляю еще,он очень подходит к мясу!
-
Илона 19-12-2014 :
Оболденная статья! Буду пробовать
-
Юлия 02-10-2014 :
На сколько порций рассчитан рецепт? Судя по количеству продуктов, минимум человек на 6. И как насчет остроты?
Илона 22-11-2014 :Ну это смотря кто как ест ))) У меня муж может сесть и пол-кастрюли за раз умять ))
Лиза 20-05-2015 :У меня кстати, тоже. За день казан плова уходит на ура!))
-
TheHellraiser 08-07-2014 :
В рецепте нет очень важных моментов, таких как - рис нужно обязательно промыть в теплой воде, и замочить в теплой (даже очень теплой воде) чтоб крахмал вышел по-максимуму, после закладки риса в зирвак НУЖНО ПЕРЕМЕШИВАТЬ не смешивая с остальной массой.. тогда он не будет слипаться в итоге
Ответ DeLuxe.com.ua:Да, спасибо. Забыли написать о том, что плов нужно промыть. Исправили. Насчет перемешивания - вопрос спорный, пока оставили так, как есть. Спасибо за Ваше замечание.
Лидия 27-11-2016 :Живу в Ташкенте... у меня есть замечание по поводу моркови: ни один пловщик не будет делать плов с красной морковью, только с желтой и нарежет ее не кубиками, а длинной соломкой.
-
Армен 14-03-2014 :
Хорошая статья Спасибо!
-
Vladi 02-03-2014 :
Нармас, картинку себе забрал
-
Waleka 27-02-2014 :
Спасибо за исчерпывающую статью!!!
-
Евгений 02-02-2014 :
По этому рецепту благодаря этой статье готовлю плов уже третий раз. Все специи приобрел в этом магазине. С каждым разом получается новый вкус. Каждый раз при готовке опираюсь на данную статью. Автору моя благодарность за качественный продукт.
-
Амир 27-01-2014 :
это плов НЕ ПРАВИЛЬНО.. я тоже умею как сделать плов но это плов не правильно
Ответ DeLuxe.com.ua:Все правильно. Проверено. То что правильно у вас - не значит, что правильно у нас.
Stash1987 01-02-2014 :Че неправильно? Все ништяк! Сделал по этому рецепту - получился плов так что все друзья съели за раз!!! ) Пиши сам правильно, нерусский по ходу товарищ
Евгений 02-02-2014 :Амир, а вы бы не смогли выложить свой рецепт приготовления плова. Хочется попробовать еще более правильный плов. Хотя плов приготовленный мной по этому рецепту получился очень правильный.
-
Оксана 02-01-2014 :
Спасибо авторам данной статьи. Все четко описано. Пригтовила плов первый раз - получился отличный. Правда зиры много было, но в след раз исправлюсь ))
Ответ DeLuxe.com.ua:Спасибо за хороший отзыв! Мы недавно дополнили эту статью и отредактировали.
-
Владимир 26-12-2013 :
Сделал сегодня плов по этому рецепту первый раз в жизни. Получился просто супер-плов! ))) Ура! Под конец его нужно сгребать к середине по мере выкипания зирвака. Кастрюлю использовал Vinzer с мраморным покрытием. И ВАЖНО как следует дать потомиться на медленном огне рису на зирваке. В общем всем удачи в приговлении сего, действительно, вкусного блюда. Я даже на плов посмотрел как-то по-другому, приготовив его сам )
Владимир 26-12-2013 :Забыл написать на всё про всё ушло 2 часа... и...глвное ЗИРВАК )) СПЕЦИИ использовал из этого магазина, правда барбариса не было (( Специи были: кумин, куркума (совсем чуть-чуть), приправа для плова.. ну и свежие - лук и 4 головки чеснока целых.
-
геннадий 06-09-2013 :
Прояснили картину, интересная статья. Грамотно написано!
-
Steffan 17-02-2013 :
Хорошая инфа Приготовил по ней - плов получился! Уже все съели! )
-
Елена Сыч 09-01-2013 :
Спасибо! Все четко и понятно. Побольше бы таких сайтов
Anna Cammett 08-08-2014 :Моя сестра жила в Ташкенте 26 лет..большая искусница в кулинарии...плов, описанный на этом сайте это точно как она делает.отличный пошаговый рецепт.
Прочитала рецепт, и тоже удивилась что нет соли. Потом спросила у мужа когда он солит ( только муж у нашей семье делает плов). Как оказалось он вообще его не солит. Я лично немного подсаливают так как люблю соленное. Но во многих других рецептах читала что солят зирвак, но не в коем случае мясо, так как он соли сырое мясо становится жестким