Індійські спеції – опис та перелік
Отзывы о статье ( 5 )Під "індійськими спеціями" мається на увазі ціла низка пряно-ароматичних рослин, які вирощуються в різноманітних кліматичних умовах півострова Індостан. Причому багато хто з них був завезений в Індію з країн з аналогічним кліматом і успішно культивується протягом багатьох століть. Спеції та Індія – ці слова у сприйнятті людини з давніх-давен практично – синоніми.
Список 12 індійських прянощів
які традиційно прийнято вважати Індійськими
- Кардамон
Опис та властивості кардамону детально описані на сторінці Кардамон
- Кориця
Опис та властивості кориці детально описані на сторінці Кориця
- Бадьян, він же - зірчастий аніс
Опис та властивості бадьяна детально описані на сторінці Бадьян
- Куркума
Опис та властивості куркуми детально описані на сторінці Куркума
- Ваніль
Опис та властивості ванілі детально описані на сторінці Ваніль
- Чорний перець
Опис та властивості чорного перцю детально описані на сторінці Чорний перець
- Кумін, він же - зіра
Опис та властивості куміну детально описані на сторінці Кумін
- Пажитник, він же фенугрек, хельба
Опис та властивості пажитника детально описані на сторінці Пажитник
- Нігелла, вона ж — калінджі, чорнушка
Опис та властивості калінджи детально описані на сторінці Нігелла
- Імбир
Опис та властивості імбиру детально описані на сторінці Імбир
- Кунжут
Опис та властивості кунжуту детально описані на сторінці Кунжут
- Індійська сіль
Опис та властивості індійської солі детально описані на сторінці Індійська сіль
Також варто згадати, що вважати традиційно якусь пряність суто індійською — трохи некоректно, це більше стереотип. Так як більшість прянощів виростають не тільки в Індії, а й в інших країнах. І ці країни також можна називати батьківщиною цієї пряності — наприклад: імбир росте в Індонезії, справжня цейлонська кориця — з назви видно, що є аборигеном острова Цейлон. Врахуйте цей момент.
Незважаючи на те, що індійська їжа не є прісною, більшість індійських страв вишукано пряні.
Найбільш традиційно спеції піддаються нагріванню в каструлі, в якій попередньо розтоплюють жир або олію. Найлегші спеції додають в останню чергу, в той час як спеції з найбільш вираженим ароматом кладуть відразу, ще перед приготуванням основної страви.
Враховуючи жаркий клімат Індії – прянощі відіграють також дуже важливу роль природного консерватора їжі.
Крім того, в Індії, спеції давно та успішно застосовують у медичних цілях. Ще близько 3000 років до н. прянощі описувалися в трактатах по Аюрведі (див. статтю про Аюрведі у Вікіпедії) описували застосування різних спецій та трав для лікування та профілактики тих чи інших хвороб.
У нашому магазині Ви завжди можете придбати Індійські спеції у великому асортименті, вибирайте на власний смак! Доставка по Києву та Україні.
Переважна більшість індійських спецій корисні для здоров'я: вони полегшують процес травлення та засвоєння їжі. Індійські кухарі це знають і вміло користуються цими знаннями, балансуючи як смаком їжі, а й їх корисними властивостями. Так, імбир, наприклад, добре допомагає при розладі шлунка, перець є антигістамінним засобом, часник знижує рівень холестерину та артеріальний тиск, куркума корисна при виразці та в умовах спеки.
У багатьох індійських ресторанах страви прикрашаються солодким кропом, м'ятою, гвоздикою або кардамоном ще й тому, що ці рослини чудово освіжають ротову порожнину. Крім того, вони запобігають печії, нудоті, покращують травлення. Тому не дивно, що спеції додаються практично до всіх страв.
Каррі – це кілька різних спецій, які поєднуються разом залежно від смаків, рецептів і навіть від сезону.
Масала – це ще одна суміш спецій, яку не можна обминути у розмові про індійську кухню. Спеції в масалі можуть бути обсмажені, сухі, у вигляді пасти, розведені з водою, кокосовим молоком або оцтом, а також просто меленими.
Гарячий масал (гарам ) – це основа всієї кухні для мешканців північних районів Індії, а також Пакистану та Бангладешу. Суміш спецій спочатку обсмажують, а потім додають до готових страв – це чудово посилює аромат.
Що може входити до гар масалу? Насамперед, це горошини перцю, лавровий лист, гвоздика, кориця, кмин у насінні, шахи джира (чорний кмин), мускатний горіх, кардамон, анісові зірочки та коріандр у насінні. Але, безумовно, це не єдиний варіант суміші гарам масалу. Комбінації цих чи інших спецій залежать від регіону. Майже кожен район Індії має власний варіант цієї специфічної консистенції.
А в південних районах Індії найчастіше використовується суміш «вологих спецій»: це, в першу чергу, свіжі трави, горіхи та традиційні спеції. До них додається часник або цибуля .
На сторінках нашого магазину Ви знайдете багато інформації про індійські спеції. Читайте також розділ Статті про спеції - ми зібрали там досить компетентні статті, які рідко зустрічаються на просторах інтернету і продовжуємо працювати у цьому напрямі.
Дивіться Відео з передачі "Навколо світу" про Індійські прянощі
Автор статті: Антонова И.Г. (доцент КНИТУ)
Дата публікації: 20-02-2012
Дата оновлення: 22-11-2023
Оставить комментарий
Комментарии к статье
-
Ktyf 15-10-2015 :
Красивая картинка в виде Индии со специя. На самом деле специи деле тонкое,в каждом регионе Индии ценят разные специи, пряности и по разному их применяют. Видео интересное соглашусь, но и сама статья познавательная
-
Неонила 18-09-2015 :
Дуже цікаво. Навіть і не знала, що спеціі це ціла культура
-
Ольга К. 10-03-2014 :
Идеально написано, все понятно и интересно! Спасибо
-
Евгений 10-03-2014 :
Отличная статья. Особенно видеоролик впечатляет! 5+
-
Ден 10-03-2014 :
Видос интереснный... ))