+38 (044) 334-54-85 +38 (067) 195-85-85 +38 (050) 145-85-45
магазин спецiй
(067) 195-85-85
 
(044) 334-54-85
(050) 145-85-45

Індійські спеції – опис та перелік

Отзывы о статье ( 5 )

Під "індійськими спеціями" мається на увазі ціла низка пряно-ароматичних рослин, які вирощуються в різноманітних кліматичних умовах півострова Індостан. Причому багато хто з них був завезений в Індію з країн з аналогічним кліматом і успішно культивується протягом багатьох століть. Спеції та Індія – ці слова у сприйнятті людини з давніх-давен практично – синоніми.

Список 12 індійських прянощів
які традиційно прийнято вважати Індійськими

  • Кардамон
    Кардамон зелений, індійські спеції

    Опис та властивості кардамону детально описані на сторінці Кардамон

  • Кориця
    Кориця

    Опис та властивості кориці детально описані на сторінці Кориця

  • Бадьян, він же - зірчастий аніс
    Бадьян

    Опис та властивості бадьяна детально описані на сторінці Бадьян

  • Куркума
    Куркума

    Опис та властивості куркуми детально описані на сторінці Куркума

  • Ваніль
    Ваніль

    Опис та властивості ванілі детально описані на сторінці Ваніль

  • Чорний перець
    Чорний перець

    Опис та властивості чорного перцю детально описані на сторінці Чорний перець

  • Кумін, він же - зіра
    Кумін

    Опис та властивості куміну детально описані на сторінці Кумін

  • Пажитник, він же фенугрек, хельба
    Пажитник

    Опис та властивості пажитника детально описані на сторінці Пажитник

  • Нігелла, вона ж — калінджі, чорнушка
    Нігелла

    Опис та властивості калінджи детально описані на сторінці Нігелла

  • Імбир
    Імбир

    Опис та властивості імбиру детально описані на сторінці Імбир

  • Кунжут
    Кунжут

    Опис та властивості кунжуту детально описані на сторінці Кунжут

  • Індійська сіль
    Індійська сіль

    Опис та властивості індійської солі детально описані на сторінці Індійська сіль

Також варто згадати, що вважати традиційно якусь пряність суто індійською — трохи некоректно, це більше стереотип. Так як більшість прянощів виростають не тільки в Індії, а й в інших країнах. І ці країни також можна називати батьківщиною цієї пряності — наприклад: імбир росте в Індонезії, справжня цейлонська кориця — з назви видно, що є аборигеном острова Цейлон. Врахуйте цей момент.

Незважаючи на те, що індійська їжа не є прісною, більшість індійських страв вишукано пряні.

Найбільш традиційно спеції піддаються нагріванню в каструлі, в якій попередньо розтоплюють жир або олію. Найлегші спеції додають в останню чергу, в той час як спеції з найбільш вираженим ароматом кладуть відразу, ще перед приготуванням основної страви.

Враховуючи жаркий клімат Індії – прянощі відіграють також дуже важливу роль природного консерватора їжі.

Індійські спеції та прянощі

Крім того, в Індії, спеції давно та успішно застосовують у медичних цілях. Ще близько 3000 років до н. прянощі описувалися в трактатах по Аюрведі (див. статтю про Аюрведі у Вікіпедії) описували застосування різних спецій та трав для лікування та профілактики тих чи інших хвороб.

У нашому магазині Ви завжди можете придбати Індійські спеції у великому асортименті, вибирайте на власний смак! Доставка по Києву та Україні.

Переважна більшість індійських спецій корисні для здоров'я: вони полегшують процес травлення та засвоєння їжі. Індійські кухарі це знають і вміло користуються цими знаннями, балансуючи як смаком їжі, а й їх корисними властивостями. Так, імбир, наприклад, добре допомагає при розладі шлунка, перець є антигістамінним засобом, часник знижує рівень холестерину та артеріальний тиск, куркума корисна при виразці та в умовах спеки.

У багатьох індійських ресторанах страви прикрашаються солодким кропом, м'ятою, гвоздикою або кардамоном ще й тому, що ці рослини чудово освіжають ротову порожнину. Крім того, вони запобігають печії, нудоті, покращують травлення. Тому не дивно, що спеції додаються практично до всіх страв.

Індійські спеції

Каррі – це кілька різних спецій, які поєднуються разом залежно від смаків, рецептів і навіть від сезону.

Масала – це ще одна суміш спецій, яку не можна обминути у розмові про індійську кухню. Спеції в масалі можуть бути обсмажені, сухі, у вигляді пасти, розведені з водою, кокосовим молоком або оцтом, а також просто меленими.

Гарячий масал (гарам ) – це основа всієї кухні для мешканців північних районів Індії, а також Пакистану та Бангладешу. Суміш спецій спочатку обсмажують, а потім додають до готових страв – це чудово посилює аромат.

Що може входити до гар масалу? Насамперед, це горошини перцю, лавровий лист, гвоздика, кориця, кмин у насінні, шахи джира (чорний кмин), мускатний горіх, кардамон, анісові зірочки та коріандр у насінні. Але, безумовно, це не єдиний варіант суміші гарам масалу. Комбінації цих чи інших спецій залежать від регіону. Майже кожен район Індії має власний варіант цієї специфічної консистенції.

А в південних районах Індії найчастіше використовується суміш «вологих спецій»: це, в першу чергу, свіжі трави, горіхи та традиційні спеції. До них додається часник або цибуля .

На сторінках нашого магазину Ви знайдете багато інформації про індійські спеції. Читайте також розділ Статті про спеції - ми зібрали там досить компетентні статті, які рідко зустрічаються на просторах інтернету і продовжуємо працювати у цьому напрямі.

Дивіться Відео з передачі "Навколо світу" про Індійські прянощі

Автор Антонова Ирина

Автор статті: (доцент КНИТУ)

Дата публікації:

Дата оновлення: 22-11-2023

Оставить комментарий

Оцените статью
empty starempty starempty starempty starempty star
Captcha Обновить код

Комментарии к статье

  • 15-10-2015 :

    Красивая картинка в виде Индии со специя. На самом деле специи деле тонкое,в каждом регионе Индии ценят разные специи, пряности и по разному их применяют. Видео интересное соглашусь, но и сама статья познавательная

  • 18-09-2015 :

    Дуже цікаво. Навіть і не знала, що спеціі це ціла культура

  • 10-03-2014 :

    Идеально написано, все понятно и интересно! Спасибо

  • 10-03-2014 :

    Отличная статья. Особенно видеоролик впечатляет! 5+

  • 10-03-2014 :

    Видос интереснный... ))

Закрыть
Логин (Имя пользователя):
Пароль:
 Забыли пароль?