Домашній хліб з прованськими травами та насінням куміну
Отзывы о статье ( 3 )Як приготувати домашній хліб з травами та спеціями?
Домашній хліб… Що може бути краще, ніж цей приголомшливий, чарівний, чарівний аромат, що символізує добробут, затишок і теплоту рук господині будинку?
У слов'янській культурі хліб завжди посідав особливе місце. Відомий давній звичай – якщо розділити хліб між присутніми, вони назавжди стають близькими людьми, а традиційне поклоніння хлібу-караваю з щіпкою солі збереглося й донині як знак гостинності та спадкоємності поколінь.
Як це зазвичай буває в історії кулінарії, дріжджове хлібопечення виникло випадково внаслідок безглуздої помилки. За переказами, на зорі цивілізації випікалися тільки плоскі борошняні коржики, поки одного разу забудькуватий кухар-єгиптянин не залишив своє тісто на кілька днів. В результаті тісто забродило, а хлібопекар вирішив приховати цей момент від своїх господарів і на подив спік їм такий повітряний і рум'яний хліб, який ті ще не куштували! Розуміння процесів вуглекислого бродіння та використання дріжджових грибів і стало точкою відліку сучасного домашнього хлібопечення. Сьогодні кожен може з легкістю приготувати хліб у духовці, тим більше що різноманітність борошна , спецій та прянощів дозволяє зробити його настільки різним і настільки смачним, що про магазинний хліб можна навіть не згадувати!
Отже, сьогодні готуємо хліб із прованськими травами з додаванням куміну на звичайній пшеничній борошні та швидкодіючих дріжджах!
Інгредієнти для домашнього хліба зі спеціями
- борошно пшеничне - 300 грам;
- прованські трави – 1 ст.л.;
- кумін (зіра) - 1 ч.л.
- вода - 160 мл;
- рослинна олія - 2 ст.л.;
- цукор - 1 ст.л.;
- сіль - 1 ч.л.;
- швидкодіючі дріжджі-1 ч.л.
Час підготовки: 04:00
Час приготування:
Кількість порцій: 10-15 шт.
Кухня світу: Французька
Спосіб приготування: Випічка
Харчова цінність 100 грам домашнього хліба: калорійність - 265 ккал , 9 г білків , 3,2 г жирів , 43,9 г вуглеводів
Приготування хліба з прованськими травами в духовці.
Будь-який хліб починається з вибору борошна! Для нашого хліба підійде звичайне вітчизняне пшеничне борошно 1 сорту, воно має найкращі хлібопекарські властивості, випереджаючи вищий сорт та «екстра». Для дріжджової випічки не годиться так зване млинцеве борошно, тому що в неї вже доданий розпушувач промисловим способом, а ось з імпортним борошном пшеничним (фінським або італійським) потрібно бути уважніше. Якщо на ній вказано вміст білка 12-14 г - таке борошно дуже добре підійде для приготування національних хлібних виробів, наприклад, щоб випекти чиабатту чи італійський хліб із травами. А ось для звичайного білого хліба доведеться зменшити кількість води, що додається, щоб тісто на такому борошні не «попливло».
У тих, хто вже має кухонні помічники у вигляді тістомісу або хлібопічки, можна повністю довірити процес вимішування ним. Хліб у хлібопічці нічим не відрізняється від вимішаного вручну, хлібопічка сама знає як і коли змішати інгредієнти, підтримати температуру, вимішати та обім'яти тісто. Ми покажемо вам як вимішати тісто руками, тим більше це дуже цікавий і захоплюючий процес! Отже, просіюємо борошно в глибоку скляну миску.
На борошно висипаємо дріжджі швидкодіючі (їх можна відразу змішувати з борошном, на відміну від швидких або свіжих), цукор і сіль. Якщо ви не знаєте, що додати в хліб для аромату, дуже рекомендуємо традиційний кмин або більш екзотичний кумін/зірру. Такий хліб виходить дуже запашним! Кмин або кумін висипаємо до цукру та солі, суху борошняну суміш перемішуємо. Якщо ж ви ставите питанням, які спеції додати в хліб, щоб він був ще цікавішим, можна спробувати покласти на вибір шматочки солодкої паприки або пластівці перцю чилі, коріандр, чорний або білий кунжут , різне насіння або горіхи . Тут сфера експериментування не обмежена!
Формуємо в центрі лунку і виливаємо в неї теплу, трохи більше 38 градусів, воду.
Беремо звичайну ложку і починаємо зволожувати борошно та замішувати тісто. У процесі додаємо трохи олії.
Припилюємо робочу поверхню тонким шаром борошна, руки також покрийте борошном. Переміщуємо на стіл комковатую масу і починаємо вимішувати. Від тривалої фізичної дії (не менше 15 хвилин), клейковина борошна зміцниться, а тісто вийде ідеальним! Борошно в процесі замісу не слід додавати, інакше ви «заб'єте» тісто, воно вийде тугим і погано підніметься. Якщо тісто сильно липне до рук (зазвичай це перші 3-4 хвилини), краще змастити їх олією і продовжити вимішування. Через 15-20 хвилин формуємо колобок, змащуємо його і миску маслом, що залишилося і залишаємо на бродіння (розстойку) в спокійне тепле місце.
Час вистоювання – 1,5-2 години при температурі 27-30 градусів. Додані до тіста дріжджі приймаються за справу, адже у них є «їжа», вода, кисень та комфортна температура!
В результаті ферментації дріжджів тісто збільшується вдвічі, стає пишним, пухким і пронизується бульбашками вуглекислого газу. Досвідчені хлібопекарі стверджують, що довше бродить хлібне тісто, тим ароматнішим і смачнішим виходить хліб. Через 1,5-2 години вистоювання тесту необхідно зробити його обминання. Випускаємо із тесту надлишок вуглекислого газу, насичуємо його киснем і знову ставимо на вистоювання. Не хвилюйтеся, тісто, що «упало», швидко підніметься до колишнього рівня! Витримуємо його у комфортних умовах ще 1 годину.
Тепер приймаємося за формування та викладаємо тісто на робочу поверхню. Воно вже зовсім не липне, тож працювати з ним одне задоволення! Існують різні способи формування хліба, ми ж формуватимемо його рулетом.
Розкочуємо його качалкою або розтягуємо рукою в пласт завтовшки 1 см, довжина – відповідно до довжини вашої прямокутної форми.
Щедро присипаємо пласт прованськими травами по всій поверхні. Також можна замінити прованські трави іншими та отримати чудовий хліб з італійськими травами , а також використовувати свіжий часник для приготування хліба з часником та зеленню у духовці. Ще один чудовий варіант домашньої випічки – це домашній хліб із часником та сиром!
Рулет згортаємо і обов'язково застосовуємо його по шву після кожного обороту.
Перекладаємо заготовку у форму, змащену олією.
Залишаємо на 30-50 хвилин для підйому тіста, готуємо температуру духовки 180-190 градусів. Як тільки хліб підніметься і знову збільшиться в об'ємі в 2-2,5 рази - ставимо на випікання в духовку на 35-40 хвилин. Постукайте по скоринці кінчиком пальця - повністю пропечений хліб звучатиме як порожній гучним звуком.
Готовий хліб із травами спочатку охолоджуємо 5 хвилин у формі, потім виймаємо і даємо охолонути вже на ґратах, щоб уникнути ефекту підпарювання.
Витримуємо ще кілька годин і можна пригощатись. Домашній хліб зі спеціями та травами готовий!
Впевнені, що вас захопить цікавий процес хлібопечення, тим більше ви вже знаєте, що додати в хліб для аромату, яку суміш спецій для хліба використовувати найкраще і як приготувати смачний хліб з часником у духовці!
Приємного вам апетиту та смачної випічки!
Популярні запити: хліб з травами, домашній хліб з часником, домашній хліб зі спеціями
Автор рецепту: Гай І.В.
Автор статті: Антонова И.Г. (доцент КНИТУ)
Дата публікації: 21-01-2018
Дата оновлення: 24-05-2023
Оставить комментарий
Комментарии к статье
-
Stella 15-04-2018 :
Подружка дала ссылку на этот рецепт. Спасибо, очень качественно описан рецепт. ЗАвтра тоже попробую сделать такой хлебушек.
-
Ирина М. 15-04-2018 :
Спасибо за подсказку. Попробую приготовить по такому рецепту.
-
Anetta 22-01-2018 :
Всегда пеку хлеб дома, но в мультиварке. С травами не пробовало. Думаю попробовать! За рецепт спасибо, много советов как правильно подобрать пропорции. Всем рекомендую сайт!