+38 (044) 334-54-85 +38 (067) 195-85-85 +38 (050) 145-85-45
магазин спецiй
(067) 195-85-85
 
(044) 334-54-85
(050) 145-85-45

Домашній хліб з прованськими травами та насінням куміну

Отзывы о статье ( 3 )

Як приготувати домашній хліб з травами та спеціями?

Домашній хліб… Що може бути краще, ніж цей приголомшливий, чарівний, чарівний аромат, що символізує добробут, затишок і теплоту рук господині будинку?

Купить прованские травы

У слов'янській культурі хліб завжди посідав особливе місце. Відомий давній звичай – якщо розділити хліб між присутніми, вони назавжди стають близькими людьми, а традиційне поклоніння хлібу-караваю з щіпкою солі збереглося й донині як знак гостинності та спадкоємності поколінь.

Як це зазвичай буває в історії кулінарії, дріжджове хлібопечення виникло випадково внаслідок безглуздої помилки. За переказами, на зорі цивілізації випікалися тільки плоскі борошняні коржики, поки одного разу забудькуватий кухар-єгиптянин не залишив своє тісто на кілька днів. В результаті тісто забродило, а хлібопекар вирішив приховати цей момент від своїх господарів і на подив спік їм такий повітряний і рум'яний хліб, який ті ще не куштували! Розуміння процесів вуглекислого бродіння та використання дріжджових грибів і стало точкою відліку сучасного домашнього хлібопечення. Сьогодні кожен може з легкістю приготувати хліб у духовці, тим більше що різноманітність борошна , спецій та прянощів дозволяє зробити його настільки різним і настільки смачним, що про магазинний хліб можна навіть не згадувати!

Отже, сьогодні готуємо хліб із прованськими травами з додаванням куміну на звичайній пшеничній борошні та швидкодіючих дріжджах!

Інгредієнти для домашнього хліба зі спеціями

Ингредиенты для приготовления хлеба

  • борошно пшеничне - 300 грам;
  • прованські трави – 1 ст.л.;
  • кумін (зіра) - 1 ч.л.
  • вода - 160 мл;
  • рослинна олія - 2 ст.л.;
  • цукор - 1 ст.л.;
  • сіль - 1 ч.л.;
  • швидкодіючі дріжджі-1 ч.л.

Час підготовки: 04:00

Час приготування:

Кількість порцій: 10-15 шт.

Кухня світу: Французька

Спосіб приготування: Випічка

Харчова цінність 100 грам домашнього хліба: калорійність - 265 ккал , 9 г білків , 3,2 г жирів , 43,9 г вуглеводів

Приготування хліба з прованськими травами в духовці.

Будь-який хліб починається з вибору борошна! Для нашого хліба підійде звичайне вітчизняне пшеничне борошно 1 сорту, воно має найкращі хлібопекарські властивості, випереджаючи вищий сорт та «екстра». Для дріжджової випічки не годиться так зване млинцеве борошно, тому що в неї вже доданий розпушувач промисловим способом, а ось з імпортним борошном пшеничним (фінським або італійським) потрібно бути уважніше. Якщо на ній вказано вміст білка 12-14 г - таке борошно дуже добре підійде для приготування національних хлібних виробів, наприклад, щоб випекти чиабатту чи італійський хліб із травами. А ось для звичайного білого хліба доведеться зменшити кількість води, що додається, щоб тісто на такому борошні не «попливло».

  1. Рецепт ароматного хлеба. Шаг 1

    У тих, хто вже має кухонні помічники у вигляді тістомісу або хлібопічки, можна повністю довірити процес вимішування ним. Хліб у хлібопічці нічим не відрізняється від вимішаного вручну, хлібопічка сама знає як і коли змішати інгредієнти, підтримати температуру, вимішати та обім'яти тісто. Ми покажемо вам як вимішати тісто руками, тим більше це дуже цікавий і захоплюючий процес! Отже, просіюємо борошно в глибоку скляну миску.

  2. Хлеб с травами. Шаг 2

    На борошно висипаємо дріжджі швидкодіючі (їх можна відразу змішувати з борошном, на відміну від швидких або свіжих), цукор і сіль. Якщо ви не знаєте, що додати в хліб для аромату, дуже рекомендуємо традиційний кмин або більш екзотичний кумін/зірру. Такий хліб виходить дуже запашним! Кмин або кумін висипаємо до цукру та солі, суху борошняну суміш перемішуємо. Якщо ж ви ставите питанням, які спеції додати в хліб, щоб він був ще цікавішим, можна спробувати покласти на вибір шматочки солодкої паприки або пластівці перцю чилі, коріандр, чорний або білий кунжут , різне насіння або горіхи . Тут сфера експериментування не обмежена!

  3. Формуємо в центрі лунку і виливаємо в неї теплу, трохи більше 38 градусів, воду.

  4. Беремо звичайну ложку і починаємо зволожувати борошно та замішувати тісто. У процесі додаємо трохи олії.

  5. Припилюємо робочу поверхню тонким шаром борошна, руки також покрийте борошном. Переміщуємо на стіл комковатую масу і починаємо вимішувати. Від тривалої фізичної дії (не менше 15 хвилин), клейковина борошна зміцниться, а тісто вийде ідеальним! Борошно в процесі замісу не слід додавати, інакше ви «заб'єте» тісто, воно вийде тугим і погано підніметься. Якщо тісто сильно липне до рук (зазвичай це перші 3-4 хвилини), краще змастити їх олією і продовжити вимішування. Через 15-20 хвилин формуємо колобок, змащуємо його і миску маслом, що залишилося і залишаємо на бродіння (розстойку) в спокійне тепле місце.

  6. Час вистоювання – 1,5-2 години при температурі 27-30 градусів. Додані до тіста дріжджі приймаються за справу, адже у них є «їжа», вода, кисень та комфортна температура!

  7. В результаті ферментації дріжджів тісто збільшується вдвічі, стає пишним, пухким і пронизується бульбашками вуглекислого газу. Досвідчені хлібопекарі стверджують, що довше бродить хлібне тісто, тим ароматнішим і смачнішим виходить хліб. Через 1,5-2 години вистоювання тесту необхідно зробити його обминання. Випускаємо із тесту надлишок вуглекислого газу, насичуємо його киснем і знову ставимо на вистоювання. Не хвилюйтеся, тісто, що «упало», швидко підніметься до колишнього рівня! Витримуємо його у комфортних умовах ще 1 годину.

  8. Тепер приймаємося за формування та викладаємо тісто на робочу поверхню. Воно вже зовсім не липне, тож працювати з ним одне задоволення! Існують різні способи формування хліба, ми ж формуватимемо його рулетом.

  9. Розкочуємо його качалкою або розтягуємо рукою в пласт завтовшки 1 см, довжина – відповідно до довжини вашої прямокутної форми.

  10. Щедро присипаємо пласт прованськими травами по всій поверхні. Також можна замінити прованські трави іншими та отримати чудовий хліб з італійськими травами , а також використовувати свіжий часник для приготування хліба з часником та зеленню у духовці. Ще один чудовий варіант домашньої випічки – це домашній хліб із часником та сиром!

  11. Рулет згортаємо і обов'язково застосовуємо його по шву після кожного обороту.

  12. Перекладаємо заготовку у форму, змащену олією.

  13. Залишаємо на 30-50 хвилин для підйому тіста, готуємо температуру духовки 180-190 градусів. Як тільки хліб підніметься і знову збільшиться в об'ємі в 2-2,5 рази - ставимо на випікання в духовку на 35-40 хвилин. Постукайте по скоринці кінчиком пальця - повністю пропечений хліб звучатиме як порожній гучним звуком.

  14. Готовий хліб із травами спочатку охолоджуємо 5 хвилин у формі, потім виймаємо і даємо охолонути вже на ґратах, щоб уникнути ефекту підпарювання.

  15. Витримуємо ще кілька годин і можна пригощатись. Домашній хліб зі спеціями та травами готовий!

Впевнені, що вас захопить цікавий процес хлібопечення, тим більше ви вже знаєте, що додати в хліб для аромату, яку суміш спецій для хліба використовувати найкраще і як приготувати смачний хліб з часником у духовці!

Приємного вам апетиту та смачної випічки!

Популярні запити: хліб з травами, домашній хліб з часником, домашній хліб зі спеціями

Домашний хлеб с травами

Автор Антонова Ирина

Автор статті: (доцент КНИТУ)

Дата публікації:

Дата оновлення: 24-05-2023

Оставить комментарий

Оцените статью
empty starempty starempty starempty starempty star
Captcha Обновить код

Комментарии к статье

  • 15-04-2018 :

    Подружка дала ссылку на этот рецепт. Спасибо, очень качественно описан рецепт. ЗАвтра тоже попробую сделать такой хлебушек.

  • 15-04-2018 :

    Спасибо за подсказку. Попробую приготовить по такому рецепту.

  • 22-01-2018 :

    Всегда пеку хлеб дома, но в мультиварке. С травами не пробовало. Думаю попробовать! За рецепт спасибо, много советов как правильно подобрать пропорции. Всем рекомендую сайт!

Закрыть
Логин (Имя пользователя):
Пароль:
 Забыли пароль?