+38 (044) 334-54-85 +38 (067) 195-85-85 +38 (050) 145-85-45
магазин спецiй
(067) 195-85-85
 
(044) 334-54-85
(050) 145-85-45

Гарячі зимові напої. Популярні рецепти

Отзывы о статье ( 2 )

Зима рідко буває теплою. Якщо на початку вона ще залишає нам надію, що все обійдеться легкими морозами, то згодом обов'язково візьме своє. Незважаючи на мінусові температури, нам життєво важливо зберегти бадьорість та здоров'я. Це особливо складно зробити, коли світловий день закінчується, не встигнувши розпочатися.

Щоб не розхворітися, необхідно дотримуватися кількох нескладних правил у поведінці та харчуванні.

Наша мета – збереження тепла. Найактивніше тепло покидає нас через голову та шию. Ці ділянки тіла необхідно захистити. Навіть якщо дуже не хочеться, одягати шапку та шарф доведеться. Сьогодні в моді не лише в'язані та хутряні речі, а й здоров'я.

Але правильно одягатись, на думку фізіологів, лише половина справи. Потрібно ще й грамотно заправити свій шлунок. Як підібрати, наприклад, зимові напої, що зігрівають, і так, щоб вони зробили наше життя трохи теплішим?

Міцний чорний чай

Черный чай

Щоб підвищити температуру тіла, потрібно пити чорний чай . Теофілін, що входить до його складу, розширює судини, активізує роботу центральної нервової системи. У чаї міститься і кофеїн, який підвищує працездатність, зменшує втому.

Рецепт чорного чаю для зігрівання

Щоб посилити корисні властивості чаю, до нього можна додати зовсім трохи чорного перцю .

Глінтвейн з медом

Глинтвейн

«Палаюче вино» — ось як глінтвейн звучить у перекладі. Усі рецепти цього зимового напою з вина перерахувати неможливо: їх дуже багато. Але є інгредієнти, без яких не можна приготувати жодного глінтвейну. Його основу складає червоне вино. Воно добре зміцнює стінки судин і навіть сприяє зниженню холестерину. Крім нього, обов'язково використовуються мед, мускатний горіх , ваніль, кориця та гвоздика. Варто зазначити, що саме зимовий напій глінтвейн є невід'ємною частиною святкування Різдва та Нового року у багатьох куточках світу.

Глінтвейн - покроковий рецепт з фото

Густий гарячий шоколад

Горячий шоколад

Багато хто знає, що шоколад підвищує настрій. Вчені стверджують, що вся справа в серотоніні - гормоні щастя, що входить до його складу. А ще в ньому є теобромін, який допомагає ефективно пригнічувати кашель. Всі ці властивості притаманні і плитковому шоколаду, але біологічна доступність шоколаду в гарячому та рідкому вигляді підвищується. А це означає, що організм засвоює його повніше та активніше. Після такого частування надовго залишається приємне відчуття ситості та теплоти.

Рецепт гарячого шоколаду

До складу гарячого шоколаду входять 300 мл молока та 50 мл води, 2-3 ст. ложки какао-порошку та 2 ст. ложки цукру.

Класичний пунш

Пунш

Назва цього напою не дарма має індійське походження. Вперше його приготували англійські моряки, і це сталося в Індії в 1552 році. Саме пунш набув слави першого гарячого напою. На хінді слово "punch" означає "п'ять". Саме стільки інгредієнтів включає класичний пунш: ром, вино, мед, фруктовий сік і прянощі (гвоздика, кориця).

Рецепт пуншу

Приготувати пунш нескладно. У вино додають прянощі та мед, після чого його потрібно підігріти приблизно до 70°C. У цей час частина цитрусових нарізають на часточки, та якщо з іншої частини видавлюють сік. У розігріте вино вливають сік та ром. Готовий пунш проціджують та розливають у широкі чашки, укладаючи туди ж часточки фруктів. Чашки закривають кришками та виставляють на стіл.

Імбирний напій або імбирний чай

Имбирный напиток

Імбир сьогодні дуже популярний. Але з цією пряністю слід бути обережним, тому що імбир має сильну подразнювальну дію. Тим, хто страждає на висипання на шкірі і запаленням шлунка і кишечника, краще не ризикувати. Іншим імбир буде корисний: допоможе схуднути, зміцнити імунітет. Він має противірусний ефект і бореться з хворобами горла. Зрештою, він допоможе зігрітися!

Рецепт імбирного напою

Для імбирного напою потрібно лише чверть чайної ложки дуже дрібно натертого кореня на літр окропу. Напій повинен настоятися півгодини в термосі. Додані до нього лимон або мед посилять смак та ефект.

Збитень медовий

Сбитень

Перша згадка про цей традиційний для Русі зимовий напій знайдено в старовинних літописах, датованих 1128 роком. Про те, як правильно приготувати збитень, розповідає нам «Домобуд». Випиваючи цей відвар прянощів, присмачений медом і патокою або цукром, людина не тільки зігрівається: напій має тривалий протизапальний ефект.

Домашній Сбитень. Рецепт

Щоб приготувати збитень, потрібно 150 г цукру і стільки ж меду, змішати з 1 літр води і варити 20 хвилин. Після чого додати в суміш по 1,5 г кориці, гвоздики, лаврового листа , кардамону та імбиру. Через п'ять хвилин кип'ятіння збитень готовий.

Як бачите, перелік зимових напоїв досить великий. Залишається тільки зробити правильний висновок, і не дати собі замерзнути та захворіти. Втім, все, що містить алкоголь, краще вживати ввечері, коли нікуди не треба йти, а не перед виходом з дому. Приплив тепла, який провокує алкоголь, виникає внаслідок короткочасної реакції поверхневих судин. За її розширенні підвищується тепловіддача організму. Людина не відчуває холоду, бо спиртне притуплює чутливість. В результаті можна отримати не лише застуду, а й серйозні обмороження.

Автор Антонова Ирина

Автор статті: (доцент КНИТУ)

Дата публікації:

Дата оновлення: 30-11-2021

Оставить комментарий

Оцените статью
empty starempty starempty starempty starempty star
Captcha Обновить код

Комментарии к статье

  • 19-01-2016 :

    Отличная статья! Пошёл готовить сбитень по вашему рецепту.

  • 08-01-2016 :

    Интересно почитать, особенно про горячей шоколад и его свойства зимой

Закрыть
Логин (Имя пользователя):
Пароль:
 Забыли пароль?