Прянощі до святкового столу
Отзывы о статье ( 1 )Пряна різноманітність святкового столу, щоб здивувати гостей різноманітністю вишуканих страв, не обов'язково вчиться готувати екзотичні страви, достатньо додати до звичних страв трохи пікантних приправ. Заокеанські прянощі різноманітні у назвах, а й у смаках.
Греки вважали, що аромат кориці священний тому використовували в різних ритуалах. Кориця видобувається з коричневого вічно зеленого дерева. Ця приправа була відкрита у південному Китаї. Смак такої кориці солодкуватий, але помітна пекучість та різкість. Таку пряність додають переважно у випічку. Існує також цинамонська і малабарська кориця.
Пряна кориця або цинамон - отримують з кори пагонів чагарників цинамона, що ростуть в Індонезії.
Асафетида - екзотична спеція з різким запахом одержувана зі смоли коріння рослин. Така спеція має досить неприємний запах, тому цінується тільки в Азії, де кулінари знають як правильно її приготувати. Асафетиду додають до жирної їжі, а також до рису та коржиків.
Ваніль одна із найдорожчих спецій. Ваніль - оброблені стручки вічно зелених ліанів. Спеція має тонкий солодкий аромат із гіркуватим смаком. продається у вигляді пудри, цілісних стручків, спиртового розчину.
Натуральна ваніль йде приправою тільки для найдорожчих солодощів.
Кумін (зіра) використовується в латинській Америці, Африці, азіатських країнах та Середземномор'ї. Використовують таку приправу переважно французи, португальці та іспанці — вони використовують його у приготуванні ковбас, страв із фаршированих овочів та рису, голландці додають насіння у сири.
Сезам (кунжут ) - Стародавня спеція, Насіння сезаму отримують зі стручків тропічної рослини. Має горіховий смак. Таку приправу використовують переважно у випічці, і додають до різних соусів. Також використовується в кулінарії кунжутне масло. Олія широко застосовується в Медиці та фармакології.
Кардамон - одна з найдавніших у світі спецій. Його добувають з насіння схожої на імбир рослини, маленьке коричневе липке насіння має евкаліптовий з відтінком лимона аромат. Найпоширеніше використання в кулінарії це додавання до голландських бісквітів та скандинавських печива та пирогів. Ця спеція також використовується при засолюванні оселедця, приготуванні деяких вин. Кардамон також застосовується в приготуванні турецької та арабської кави. Така приправа практично не використовується у медицині.
Аніс зовні має сильну подібність кропом, фенхелем, кмин польовим і кмин запашним. Його використовували у стародавньому Єгипті для травлення. Аніс також використовувався в ритуалах всіляких культах. Смак злегка солодкуватий із відтінком кропу. Різні алкогольні напої приготовлені з використанням анісового насіння. В основному аніс пов'язаний з приготуванням кексів, бісквітів і пирогів, а також свійської птиці та супів.
Це лише кілька видів приправ, що використовуються для приготування страв і надання їм вишуканості та тонкощі смаку. З додаванням спеції страви будуть неповторні і гості, які випробували ваші страви, залишаться в захваті.
Автор статті: Антонова И.Г. (доцент КНИТУ)
Дата публікації: 14-02-2012
Дата оновлення: 06-10-2015
Оставить комментарий
Комментарии к статье
-
RebekaOK 18-09-2015 :
Я использую очень часто специи, особенно кунжут, кумин, тмин и конечно ваниль. Вот на счет аниса, рекомендую его добавить щепотку всего лищь, к рыбе.