Баклажани з горіхами по-грузинськи. Покроковий рецепт з фото
Отзывы о статье ( 6 )Баклажани з горіхами по-грузинськи
Говорять, що найголовнішою пам'яткою Грузії є її кухня. Ви можете нічого не знати про її стародавні каплиці, столітні храми та рукотворні печери, але про багате грузинське застілля складають легенди у всьому світі! Грузинська кухня — це те, заради чого варто хоч раз відвідати цю чудову країну, ну, а якщо все ж таки вам не судилося побачити Кавказ на власні очі, пропонуємо приготувати чудову грузинську страву — баклажани з горіхами , автентична назва якої звучить як «Нігвзіані бадриджані».
До баклажанів на Кавказі завжди відчували особливе трепет, можливо через те, що цей овоч ідеально поєднується із зеленню та прянощами , без яких грузинський стіл просто неможливий. Неможливо собі уявити грузинську кулінарію і без горіхів — мигдалю, фундуку, і особливо без волоського горіха . Здається, цей грузинський рецепт поєднав у собі гастрономічні симпатії цілого народу, тому негайно знайомимося з цією знаковою стравою — баклажани фаршировані горіхами і часником!
Інгредієнти для баклажан по-грузинськи
- баклажани - 1 кг;
- горіхи волоські — 1 склянка;
- сіль за смаком;
- хмелі-сунелі - 1 ч.л.;
- перець червоний гострий – 0,5 ч.л. або до смаку;
- часник свіжий або сухий гранульований - 2-3 зубки або 1-2 ч.л.;
- зелень - кінза, кріп, базилік;
- коріандр - 1-2 ч.л.;
- олія рослинна - 50-80 мл.
Час підготовки: 1 год
Час приготування: 10 хвилин
Кількість порцій: 5-7
Кухня світу: Кавказька
Закуска
Харчова цінність 100 грам приготовлених баклажанів по-грузинськи з горіхами:
- калорійність - 220 ккал , 3,6 г білків , 20,8 г жирів , 5,6 г вуглеводів
Покроковий рецепт приготування баклажанів з горіхами по-грузинськи.
Сподіваємося, ви правильно вибрали баклажани для цієї страви? Ваші «синенькі» не повинні бути занадто великими, гігантами, з явно вираженим насінням, яке вже відокремлюється від м'якоті. І якщо всередину овочів ви заглянути не можете, то судіть їх на вигляд — середні, щільні, не зморщені, з блискучою темною (але не бурою) шкіркою, без порізів або вм'ятин. І обов'язково наявність плодоніжки! Вибрані баклажани несемо додому та приступаємо до приготування.
Баклажани промиваємо та просушуємо, відсікаємо плодоніжку та нарізаємо поздовжніми рівними пластинами товщиною приблизно 0,5 – 0,7 мм. Надто тонкі скибочки не дадуть нам справжній баклажанний смак страви, а надто товсті скибки можуть просто не звернутися в рулет. Якщо баклажани у вас молоденькі або ви купили сорт без гіркоти, можна продовжити приготування, а якщо ви все ж таки хочете застерегтися від непотрібного гіркого смаку - присипте скибочки сіллю і залиште на 30-40 хвилин. Потім промийте, просушіть їх і відправляйте в духовку або сковороду.
Баклажани запікатимемо в духовці, тим самим зменшимо кількість рослинної олії, яка б знадобилася на те, щоб обсмажити кожну скибочку на сковороді. Для запікання в духовці всього лише необхідно змастити олією пергамент, розкласти баклажани впритул один до одного, а потім змастити олією кожну скибочку баклажану зверху. Якщо все ж таки надаєте перевагу смажити в сковороді або в мультиварці, пам'ятайте, якщо ви хочете зробити смажені баклажани з волоськими горіхами, обов'язково розкладіть скибочки після обсмажування на щільні паперові рушники, щоб вони вбрали зайву олію.
Запікаємо 15-20 хвилин при 200 градусах. Даємо охолонути.
Для начинки кладемо в комбайн склянку волоських горіхів, свіжу зелень - базилік, кріп, кінзу, зубки часнику або гранульований часник, а також приправу хмелі-сунелі.
Доповнюємо горіхову начинку червоним гострим перцем, товченими зернами коріандру та сіллю. Оскільки вважається, що ці рулетики з баклажанів з часником — закуска, вони мають бути досить гострими та пряними.
Пробиваємо все у подрібнювачі до стану дрібної крихти. Горіхова маса має стати в'язкою, тому до неї можна додати трохи рідини - буквально 1-2 ст.л. води або винного оцту. Склад зелені та приправ можна міняти на свій смак. Дуже часто в Грузії таку начинку подають окремо як соус, а ще додають до неї домашній сир чи м'які грузинські сири. Спробуйте і ви приготувати такі баклажани з горіхами і сиром - це дуже смачно!
Кладемо невелику порцію горіхової начинки на язичок баклажана. Іноді такі рулети роблять із помідорами: на горіхову начинку поміщають часточку свіжого помідора, очищену від насіння, і загортають усі разом. Варіацій страви – безліч, можна зробити такі баклажани з горіхами та майонезом, з сиром, солодким перцем чи зернами гранату.
Повертаємо в рулети, викладаємо на широке блюдо зелений салат, на нього рулети і зверху прикрашаємо зеленню. Смачні баклажани з волоськими горіхами «По-грузинськи» готові!
Обов'язково спробуйте приготувати цю страву, адже грузинська кухня є розкішною у всі пори року і не лише в сезон баклажанів! Дуже просто заготовити такі рулети на зиму, а потім насолоджуватись їх смаком у холоди. Смачного!
Популярні запити: баклажани фаршировані горіхами, рулетики з баклажан, грузинська страва баклажани
Суп Харчо зі свинини - класичний рецепт з фото
Автор рецепту: Міщенко Ю.
Автор статті: Антонова И.Г. (доцент КНИТУ)
Дата публікації: 14-02-2019
Дата оновлення: 01-07-2024
Оставить комментарий
Комментарии к статье
-
Татьяна 21-11-2022 :
Супер! Всё просто и понятно! Буду готовить
-
Татьяна 11-09-2021 :
Сегодня наконец то решилась приготовить. Очень их люблю в любой вариации, но сама не готовила. Ну.. , рецепт мне в помощь
-
Раиса 31-07-2021 :
Обязательно попробую приготовить, спасибо за рецепт
-
Роман 20-07-2020 :
Скажите, количество порций 5-7. Сколько это примерно в граммах? То есть сколько в итоге получается готового продукта из вышеперечисленных ингредиентов. Спасибо
Ответ DeLuxe.com.ua:Роман, рецепт рассчитан приблизительно на 1-1,5 кг баклажанов. В итоге получится приблизительно 25-30 рулетиков
-
Евгений 17-03-2019 :
Прекрасный блог. Познавательно. Интересно. Доходчиво. Грамотно. Наглядно.Красиво подано. Спасибо!
-
Вита 14-02-2019 :
Очень люблю грузинскую кухню. Баклажаны в орехами всегда готовлю в качестве закуски. Хорошо сочетаются с творогом. Ваш рецепт по моему мнению весьма простой и быстрый в приготовлении! Слежу за вашим блогом постоянно! С уважением, Вита Д. с Днепра