+38 (044) 334-54-85 +38 (067) 195-85-85 +38 (050) 145-85-45
магазин спецiй
(067) 195-85-85
 
(044) 334-54-85
(050) 145-85-45

Шафран - Корисні властивості

Отзывы о статье ( 6 )

Відомий усьому світу «король рослин» та «цар прянощів» — шафран — тримає свій титул та неймовірну ціну вже століттями. Як історію Буратіно — Піноккіо знають у всьому світі, так і історію шафрану, за підробку чи крадіжку якого в давнину відрубували руки, голови, спалювали на багатті, а в більш гуманних країнах призначали величезний штраф. 60 кг срібла теж чули всі. Але спробувати пряність пощастило не всім: крихітні приймочки стоять цілий стан. «Король» рослин визначений Книгою рекордів Гіннеса найдорожчою пряністю.

Шафран Спеція

На світовому ринку (Гамбург, Лондон, Сінгапур, Роттердам, Нью-Йорк) визначено середню вартість шафрану — $6000. Проте ціна коливається від $500 до $15000 за кілограм. Хоча Іран є найбільшим виробником прянощів, але іспанський шафран визнаний найкращим у світі за якістю. 1 грам коштує $6-$15. Ціна залежить від сорту, виробника та якості продукту. Найдешевший шафран — іранська. Коштує $460 за один кілограм.

Але абсолютно кращим і найдорожчим на світовому ринку визнаний кашмірський шафран, що вирощується в Індії. Його ціна сягає $20-$30 тисяч за кілограм.

 

Після збирання врожаю висушені приймочки занурюють у воду. Вищим сортом вважаються тичинки, які моментально дають насичений колір та аромат. Однак показником ціни кашмірський шафран бути не може, т.к. виробляється в маленьких об'ємах і на ринку прянощів зустрічається вкрай рідко.

Вирощування

Вирощування Шафрану< /p>

Справжній та вишуканий шафран продається не кілограмами, а грамами. Його вирощування — дороге заняття. 1 га плантації потребує серйозних вкладень: 27 тис. євро. Рослина недовговічна, т.к. росте лише 7 років, при цьому з одного гектара збирають лише 10 кг шафрану. На думку фахівців, вартість на цю спецію зростатиме неухильно, і пряний шафрановий бізнес ще дуже довго буде прибутковим.

Процес збирання рослини трудомісткий. Маленькі квіточки примхливі, цвітуть щорічно, трохи більше семи днів, і закриваються глибокої ночі. Тому цієї пори збирачі виходять на плантації і збирають їх вручну до сходу сонця. Складачами підраховано: щоб зібрати 1 кг квітів пряної трави, потрібно нахилитися 150 тис. разів і зірвати 200 тис. квіток, що розкрилися. У кожній фіолетовій квітці знаходиться лише три тонкі тичинки червоного - бардового кольору зі світло-жовтими вкрапленнями. Ці тичинки потім будуть акуратно вилучені з квіток, висушені та складені у дерев'яні ящики.

Ціна

Шафран Ціна

По суті, шафран — це крокус, який коштує трохи більше 30 центів. Але щорічно на ньому з'являються дрібні фіолетові квіти зі знаменитими червоними приймочками за ціною золота. Власне, саме вони і представляють цінність і називаються "шафран пряність". Весь світ виробляє лише 300 тонн на рік. 90% світового врожаю посідає Іран. Тут, у провінціях Хорасан, де поховані великий Омар Хайям і легендарний Фірдоусі, де видобувається найчистіша бірюза, виготовляється шафран.

Єдине протипоказання, зазначене у відгуках про шафран — дуже висока ціна. Правду кажучи, висока вартість прянощі не така вже й «Ахіллесова п'ята».

По-перше, фахівцями встановлено допустиму норму споживання шафрану — один грам на рік. У 1г тичинок прянощі міститься 450-500 рил. Додають в їжу 1-2 нитки. Тобто у кількісному вираженні виходять непогано.

По-друге, проста арифметична дія покаже справжню величину витрат. 1 кг дорогого шафрану коштує в середньому $6000. 1г — $6. Ця цифра є витратною на рік! Крім найдорожчого – є у продажу і менш елітні, але не менш корисні. Наприклад, іранський шафран вартістю $460 за кілограм. А це вже витрати іншого порядку.

Шафран в Історії

  • Згідно з буддистським переказом, її приніс з небес архат Німагун (архат — «гідний» у перекладі з санскриту. Людина, яка досягла повного звільнення і вирвалася з «колеса перероджень»). Німагун зібрав рослину на запашній горі богів і посіяв в Індії.
  • Давні греки вважали, що крокус (шафран) отримав свою назву на згадку про друга Гермеса на ім'я Крокус, який був убитий помилково свого товариша. Три крапельки крові загиблого потрапили в розкриту квітку і перетворилися на приймочки.
  • У 15 столітті вважалося, що за допомогою шафрану можна залучити небесні сили у складних життєвих ситуаціях.
  • У Нюрнберзі з середини 14 століття постійно призначався експерт, який стежив за чистотою та справжністю ввезеної рослини.
  • На півдні Європи шафран вважають священною травою, а квіти — еліксиром молодості, що продовжує життя.
  • В Англії відома людина, яка прожила 150 років, що харчується тільки хлібом, олією та шафраном. Цілком можливо, бо ще Пліній Старший запевняв, що не може померти людина, якщо в її саду росте шафран.

Зовсім недавно під час розкопок (у Манхеттені) археологами було знайдено маленьку зелену пляшечку, на якій було написано: «еліксир молодості». Дослідження визначили склад вмісту, настояного на спирту: шафран, алое, біла куркума, ревінь та тирлич. Вік напою, здатного дати людині вічне життя та молодість — понад сто років. Хімічний склад рослин чудово зберігся [8].

  • У народних повір'ях рослину застосовують для досягнення гармонії із самим собою, у боротьбі зі страхом, гнівом, заздрістю та ненавистю. Чай із шафраном відкриє здібності до ясновидіння, а щіпка чарівної прянощі, посипана навесні на вогонь, кохання зробить вірним і довговічним.
  • Дослідники давніх часів вважають, що рукописи про спеції та лікарські властивості трав — це найстаріші рукописні роботи Землі. Більше того, є копіями ранніх джерел, що йдуть глибоко в століття, отже, містять найбільш достовірні, перевірені століттями знання про корисні властивості та якості рослин. Погодьтеся, не тільки трудомістка робота та вирощування шафрану зробили його таким дорогим. Аромат, смак та лікувальні властивості рослини не мають рівних серед прянощів, і це - друга складова високої вартості прянощів.

Застосування в кулінарії

Шафран Застосування в кулінарії

«Королем рослин» та «царем прянощів» рослина стала завдяки унікальним корисним властивостям. Цінність будь-якої рослини визначається його користю для людини в їжі та лікуванні. З цієї позиції ми підійдемо і до шафрану. Почнемо з першого.

У повсякденному побуті використовуються вирази: шафран спеція або приправа. Фахівці стверджують: це неправильно, шафран є пряністю, і це його єдине та вірне місце. Заради справедливості, треба сказати, що історичний досвід показує: як людям зручніше і звичніше вживати слова та поняття, так вони й закріпляться у житті. Використання в мові слів спеція, прянощі або приправи, як синонімів, є зрозумілим і правомірним. Тому для зручності викладу відомостей про шафран будуть використовуватися вказані слова як рівнозначні.

Справжній шафран — це дивовижна пряність, вірніше, тичинки (приймочки) квіток сімейства крокусових. Використовується в невеликих дозах: 4-5 тичинок у перші страви та другі (у розрахунку на 5 осіб), або у вигляді настою у випічку (не більше чайної ложки).

  • Титкі, переплутані між собою ниточки-тичинки бувають темного червоного, бурового та жовтого кольору.
  • На дотик шафран, ніби жирний.
  • Запах — сильно ароматичний, навіть трохи одурманюючий.
  • Смак — пряний, гіркуватий.

Професор генетики університету Лестера Пат Хеслоп-Харрісон відзначає три різні сполуки в приймочках, що дають приємно помаранчевий колір, трохи гіркий смак і аромат з квітково-ванільними нотами.

Як використовувати шафран

  • У їжі використовується як тонка приправа. Частково вживається, як природний барвник їжі (сир, вершкове масло, лікери та безалкогольні напої). Арабською «шафран» — це «жовтий», колір і визначає підфарбовування продуктів.
  • У США та країнах Європи шафран використовується в основному в кондитерських продуктах: кексах, булочках, печиві. Лікерам, фруктовим підливам та кремам надає неповторний шафрановий акцент.
  • На Сході пряність вживають в овочевих стравах, але особливо в м'ясних та пловах.
  • Сучасна європейська кухня при приготуванні цінних порід риб тушкованого та відвареного виду обов'язково використовує шафран.
  • В Іспанії стверджують, що шафран — справжня кулінарна пряність іспанців, і що навіть усі м'ясні магазини пахнуть цією ароматною травою.

В якості «шафран-приправи» використовують дрібно нарізані свіжі листя рослини, додані в супи і будь-які овочеві страви. Сир і сир м'яких сортів у поєднанні з шафраном стають дуже ароматними, яскравими та корисними. Корінь рослини доречний у соусах до м'ясних страв, риби та печінки. Крім цього, корінь подовжує термін придатності їжі. Аромат прянощі настільки сильний, що може розвиватися протягом доби. Ця властивість використовується при випіканні: наступного дня вироби будуть ще ароматнішими та смачнішими.

Шафран — виняткова приправа до чаю або кави. Смак напоїв набуває пряно-гострих незабутніх ноток.

Цікава особливість шафрану як спеції — погана сполучність з іншими прянощами. Саме тому спеція використовується майже завжди самостійно і передбачає відсутність інших прянощів. Звісно, крім спеціальних рецептів. Застосування невеликих дозах виправдано, т.к. порушення закладки призведе до неприємної гіркоти.

Норма, допустима у споживанні шафрану, — один грам на рік [4].

Корисні властивості

Шафран Корисні властивості

  • Кожна червона ниточка шафрану, як маленька капсула, охоплює весь комплекс хімічних речовин, що складають аромат шафрану та його лікувальні властивості.
  • Дослідники виявили в «царі прянощів» унікальна властивість: при вживанні в їжу шафран виробляє особливу речовину (серотонін) або «гормон радості». Сучасна наука вважає, що саме цією здатністю шафран позбавляє людину від депресії, меланхолії та болю, дає відчуття радості та інтересу до життя. Знатні жінки стародавніх часів пили знамениту шафранову воду, щоб полегшити біль під час пологів.
  • За багато століть використання шафрану було виявлено його ефективні результати при лікуванні 90 захворювань!
  • Якщо людям вдалося замінити шафран, який був колись найсильнішим барвником, то знайти прянощі більш дешевий аналог у кулінарії, фармакології та косметології поки що не вдалося.
  • Серед прянощів харчові та лікувальні властивості шафрану не мають собі рівних.

Шафран проти раку

Учені Каїрського Університету та Університету ОАЕ підтвердили своїми дослідженнями потужні протиракові властивості шафрану. Навіть у важких стадіях лікування застосування лікувальної прянощі, що містить антимутагенні компоненти, що запобігають мутації генів, має протипухлинну дію, що не допускає поширення ракових клітин. Досліди проводилися на щурах, хворих на рак печінки. Після 22-тижневого застосування шафрану фахівці помітили значне зменшення поширення ракових клітин та зникнення запальних процесів.

Шафран зір

Лікарська рослина відновлює пошкоджені фоторецептори, запобігаючи дегенеративним змінам "жовтої плями", що викликає сліпоту, відновлює зір. Шафран здатний недопустити втрату зору на старості. Впливаючи на гени, взаємодіє з жирними кислотами клітинних мембран, покращує якість зору. За допомогою лікувальної прянощі лікується сітківка ока.

Як застосовувати шафран

  • 5 добре висушених ниток рильців розмелоти на порошок
  • Поєднати в рівній кількості з настоєм рожевої води
  • Кашку, що утворилася, покласти на очі у вигляді компресу.
  • Спокійно полежати 15 хвилин
  • При будь-яких захворюваннях очей досягається гарний лікувальний ефект.

Лікування

Дослідження властивостей шафрану показали, що найбільш корисними в лікуванні є висушені приймочки, а не порошок. Аромат та всі цінні якості рослини зберігаються протягом 24 місяців.

Багатий жирами та білками шафран найбільше у своєму складі містить вуглеводів (62%). Харчові волокна, насичені жирні кислоти, вітаміни А, С, В, багатий склад мінералів (особливо калію), ефірна олія, камедь, флавоноїди, каротиноїди та ін. корисні речовини роблять безцінним шафран у фармакології.

Перелічити понад 90 хвороб, у лікуванні яких бере участь дивовижна пряність, неможливо. Але якщо спробувати скласти коротку формулу головного ефекту від застосування шафрану в лікуванні, можливо, вона виглядатиме так:

Здоров'я = шафран + прискорений процес одужання (у 5-8 разів) при багатьох захворюваннях, навіть у занедбаній формі.

Результати лікування численних захворювань людини із застосуванням шафрану описані вченими-теоретиками та практиками, підтверджені клінічними дослідженнями та відгуками хворих, що одужали.

Лікувальні властивості

  1. Шафран та мозкова діяльність. У людей, які використовують у лікуванні шафран, відзначається покращення мозкової активності. Лікарська рослина полегшує хворобу Альцгеймера, особливо при легкому та середньому ступені тяжкості. Зафіксовано разючий результат — шафран збільшує об'єм мозку, стимулюючи зростання його тканин! та покращує пам'ять. Прийом з лікувальною метою: 1-2 нитки рослини розтерти в порошок. Змішати з гарячим молоком. Суміш покращує мозкову діяльність, пам'ять, органи чуття.
  2. При сечокам'яній хворобі. Шафран має властивості "чистильника" нирок. Камені, що знаходяться в сечовому міхурі, дробляться і виводяться. Як приймати: робимо суміш з рівної кількості квіток: шафран, пелюстки чайної троянди, листя бузку, плющ, фіалка запашна. 2 столові ложки суміші із трав заварюємо в 2-х літрах окропу. Наполягаємо та проціджуємо. Випивати настій потрібно протягом дня.
  3. Антиоксидант. Виявляючи антиоксидантну дію, покращує енергетичний обмін, знищує шкідливі речовини. Омолоджує весь організм, зменшує вплив радіації. Як приймати: 10 тичинок шафрану, 10 шт. світлого родзинок, ½ склянки холодної води, залишити на ніч, пити натще.
  4. При захворюваннях печінки. Для лікування та нормалізації роботи печінки використовується перемелений у борошно шафран. Засіб приймається через 20 хвилин після їжі.
  5. Проти глистів. При лікуванні цього захворювання використовуються приймочки (тичинки) рослини. Протиглистова дія шафрану проявляється в крові, знищуючи личинки паразитів, а через кров діє на всі внутрішні органи. Сильний протипаразитний засіб оновлює кров та очищає організм.
  6. Аромат шафрану покращує роботу органів дихання, корисний при бронхіті.
  7. Головний біль, навіть сильний, і запалення вуха знімуть примочки з шафрану.
  8. Зміцнює серце та заспокоює нервову систему.
  9. Позитивно впливає на сексуальну функцію чоловіків, покращує ерекцію.
  10. Лікує від алкогольної залежності.
  11. Усуває надлишок жовчі в організмі.
  12. Під час лікування шкірних захворювань шафран застосовується зовнішньо.
  13. У НДІ китайської медицини (Пекін) дослідили 978 пацієнток з діагнозом «втрата репродуктивної діяльності у зв'язку з наявністю лейкоплакії». Лікування жінок було засноване на застосуванні шафрану у харчуванні та медичних процедурах. Результат досліджень приголомшив вчених-медиків: через 2-3 місяці 98% хворих повністю одужали [10].

Сучасні наукові дослідження дали підстави вченим зробити висновок: 4/5 відомих сьогодні хвороб лікується з використанням шафрану. У лікуванні крокус (шафран) виступає і основним і допоміжним засобом. Вірними ліками є універсальний настій, при регулярному вживанні якого помітно покращується самопочуття.

Рецепт Універсального настою

  • 15 сухих ниток шафрану
  • ½ літра окропу

Приготування:

  1. Скляний чайник ополоснути окропом.
  2. У чайник покласти шафран та залити невеликою кількістю окропу 3-5 хвилин нагріти на вогні
  3. Додати воду, що залишилася, і продовжувати тримати на вогні
  4. Зняти з вогню, не давши води з шафраном закипіти
  5. Настій буде готовий після того, як нитки рослини опустяться на дно
  6. Приймати по одній склянці перед їдою
  7. Заварювати настій можна повторно

Відео від магазину Делюкс: Шафранова Вода для Універсального загальнозміцнюючого рецепту

Застосування в народній медицині

Народній медицині шафран знайомий давно і використовується як знеболюючий, анальгетик та спазмолітик системної дії, як антибактеріальний засіб. Рильця шафрану застосовують для позбавлення від зайвої жовчі та каміння.

  • Народний лікувальний рецепт із шафраном дуже простий: він полягає у прийомі ложки меду та мелених приймок рослини.
  • Шафран у народній медицині використовується при проблемах із жіночими захворюваннями. Рекомендується просто їсти «ниточки» свіжої прянощі та запивати водою.
  • Головний біль швидко минає, якщо свіжий шафран розтерти з кокосовим маслом і втерти в ніздрі.
  • Вдихаючи аромат шафрану, поміщеного в полотняний мішечок, ви позбавляєтеся мігрені.
  • Для лікування циститу додають 2-3 приймочки шафрану в сік журавлини або брусничний мус.
  • Для промивання ран, позбавлення від фурункулів і прищів заварюють листя шафрану (2 ст.л. на л води) і застосовують зовнішньо.

Шафран у косметології

«Червоне золото» дуже потужна спеція, здатна прискорювати лікувальні процеси в 5 — 8 разів. Ця властивість рослини використовується і в косметології. Покращує структуру шкіри, живить її та омолоджує.

Багато кремів, бальзами, поживних масок, ароматних гелів і шампунів випускають з додаванням шафрану. Звичайно, така косметика коштує дорого. Але альтернативою може бути використання шафрану в домашніх умовах. Наприклад, маска для обличчя з шафраном, медом і сметаною (по 1чл) має чудовий освіжаючий і омолоджуючий ефект. А настій на прянощі є чудовим ополіскувачем для волосся.

У поєднанні з їжею, в якій присутні приймочки рослини, дія шафрану буде помітна відразу.

Відгуки

Після ознайомлення з численними відгуками про прянощі та лікувальний засіб виникає одне бажання — придбати шафран! Всі, без винятку, споживачі продукту відзначають благородний аромат прянощі, пікантний смак, золотистий колір, підтверджують звання короля спецій.

Відгуки про шафран, як лікарський засіб, тільки позитивні:

  • Від безпліддя пила чай із завареним шафраном і приправляла їм їжу, просто жувала. Наразі виховую маленьку дочку.
  • Добре впливає на функції мозку. Вживаю в період сесії. Нервова система та психіка в нормі, оцінки прекрасні.
  • Використовують шафран як антибіотик. Позбулася стафілокока.
  • Сильно страждав від зайвого потовиділення. Дізнався про в'яжучі, бактерицидні, протизапальні властивості шафрану, його здатність послаблювати роботу білих залоз. Значне покращення настало дуже швидко.

Шафран — це «їстівне золото», екзотична, ароматна, хвилююча уяву пряність, здатна ефективно і швидко діяти на організм людини. Сонячна енергія шафрану та його тепла аура здатні захистити організм людини від багатьох захворювань.

Список літератури:

  1. Победімова Є. Г. Шафран. ред. В. Л. Комарова. — М., 2004 Т. XXI.
  2. Марсело Фічіно. Книги Життя. 1480
  3. Рукшан Я. Х. Крокуси. Квітництво 1979, № 4 5.
  4. Похльобкін В. Велика енциклопедія кулінарного мистецтва.
  5. Єлісєєва О. Лікування хронічних та онкологічних захворювань.
  6. Попов А. Лікарські рослини у народній медицині. Київ, 1969.
  7. Миколайчук Л., Жигар М. Цілющі рослини. Шафран.
  8. Антонов Є. Археологи відновили склад еліксиру молодості. Наука та життя, 2014, №6
  9. Сокольський І. Спочатку були прянощі. Наука та життя, 2006. №11.
  10. Nathan Detroit. Food technology and Bev, Art.

Автор Антонова Ирина

Автор статті: (доцент КНИТУ)

Дата публікації:

Дата оновлення: 19-03-2024

Оставить комментарий

Оцените статью
empty starempty starempty starempty starempty star
Captcha Обновить код

Комментарии к статье

  • 16-02-2021 :

    Замечательная, ёмкая статья. Благодарю автора

  • 03-11-2020 :

    Очень интересно

  • 30-03-2019 :

    Огромное спасибо

  • 19-11-2018 :

    Получила полную информацию о свойствах шафрана. Спасибо!

  • 12-05-2017 :

    Спаси-бі

  • 22-08-2016 :

    Мой комментарий к этой статье первый )) Как всегда - спасибо! Очень интересно!

Закрыть
Логин (Имя пользователя):
Пароль:
 Забыли пароль?