8 суперфудів сучасності, необхідних для людського організму
Отзывы о статье ( 2 )Чи знаєте ви якісь суперпродукти сучасності вважаються чарівними для людського організму? Чи вживаєте ви їх у їжу? Чи вірите на їхню користь для здоров'я? Тим не менш, ці природні дари дійсно є джерелом маси корисних речовин (на відміну від наших звичних та щоденних продуктів), які продовжують молодість організму та захищають від дуже серйозних недуг та захворювань. Деякі з цих суперпродуктів вам давно відомі, а ось низка інших, можливо, стане для вас відкриттям.
Термін "Superfoods" ("супер-фуд") використовується для позначення їжі з високою щільністю корисних поживних речовин, а також з доведеними перевагами для здоров'я.
Звичайно, їх перелік варіюється залежно від регіону чи країни, але низка таких натуральних дарів природи справді є майже чарівною. Різниця між ними та нашими звичайними щоденними продуктами полягає у вмісті поживних речовин.
Що ж вам потрібно знати про суперпродукти, які можуть допомогти вам продовжити молодість та здоровий стан організму на довгий час?
1. Куркума
Куркуму Вищого ґатунку ви можете придбати у нашому магазині — Куркума вищого ґатунку мелена
Хоча куркума вважається дорогою спецією, проте можна сказати, що насправді їй ціни немає в питаннях, що стосуються здоров'я. Її яскравий помаранчевий відтінок сигналізує у тому, наскільки багато антиоксидантів у ній міститься. Ця пряність має дивовижну здатність заспокоювати нервову систему, лікувати шкірні захворювання, включаючи псоріаз, боротися з симптоматикою ПМС і навіть з раком, оскільки куркумін, активний інгредієнт, що дає спеції помаранчевий відтінок, працює саме як протизапальний засіб в організмі. Ви можете спокійно додавати щіпку куркуми у будь-які свої страви: хоч у супи, хоч у салати.
2. Ягоди годжі
Крихітні, яскраво-червоні ягоди годжі рясніють необхідними поживними речовинами та потужними антиоксидантами. До переваг годжі відноситься наявність вітаміну С, заліза, 18 амінокислот та 5 незамінних жирних кислот. Спочатку ці ягоди взяла на озброєння китайська медицина, звернувши увагу на їх властивості покращувати кровообіг і навіть підвищувати лібідо. Додайте сушені ягоди годжі в каші, смузі, закусочні суміші з сушених фруктів і горіхів або зробіть з них чай.
3. Зелень кульбаби
Уявіть собі, але наш старий знайомий кульбаба — це один із найдієвіших продуктів-детоксів на планеті. Не варто обривати кульбаби у дворі, оскільки вони можуть бути покриті пилом, добривами та іншими шкідливими речовинами. Краще зібрати їх на відстані від житлових місць та проїжджих доріг. Зелень кульбаби можна заварювати у вигляді трав'яного чаю або додавати в свіжі салати. Рослина це вкрай малокалорійно, натомість 50 г її зелені містить 32% добової дози вітаміну С та 112% – вітаміну А.
4. Насіння чиа
Насіння чиа (різновид шавлії) родом із Південної Америки. Незважаючи на їх крихітний розмір, це справжнісінькі енергетичні бомби, начинені залізом, клітковиною, омега-3 жирними кислотами, магнієм і рослинним білком. Насіння чиа вкрай поживне, що робить його ідеальним для любителів спортивних тренувань, а також вони якісно запобігають і усувають здуття живота. Додайте пару-трійку дрібок цього крихітного насіння в йогурт, вівсянку, кефір або домашню випічку.
5. Насіння льону
Насіння льону – ще одне дивовижне джерело харчових волокон та омега-3 жирних кислот. Вони також містяться фітоестрогени, які рятують від симптомів ПМС. Насінням льону лікують та полегшують кишкові болі та дисфункцію кишечника в цілому. Ціле або подрібнене насіння додають практично в будь-які страви, що робить їх універсальною корисною добавкою.
6. Ягоди кому-кому
Чи чули ви щось про ці екзотичні ягоди? Адже вони є найбільш потужним джерелом вітаміну C і використовуються в народній медицині як для профілактики, так і для лікування багатьох захворювань. Стародавня медицина, наприклад, вдавалася до допомоги цих чагарникових ягід з тропіків Амазонки як противірусний та протизапальний засіб, а також антидепресанту. Ягоди ґрунтовно зміцнюють імунну систему, оскільки містять у 40 разів більше вітаміну С, ніж апельсини. У них також присутні антиоксиданти, амінокислоти та флавоноїди, які надають їм смаку, що нагадує мікс апельсину та журавлини. Порошок з каму-кому додають у прохолодні напої, трав'яний чай або фруктові коктейлі.
7. Спіруліна
Спіруліна – це джерело рослинного білка, вітаміну B12, вітаміну А та заліза. Хлорофіл, що міститься в спіруліні, зцілює акне, зменшує запалення, запобігає запору, лікує шлунково-кишковий тракт, виводить токсини та очищає кров. Одна чайна ложка спіруліни – це 70% вашої щоденної норми заліза, 80% – вітаміну А та B12 і цілих 4 грами білка.
8. Мака перуанська
Бульби маки – це знахідка для ендокринної системи, гормонів та надниркових залоз. Завдяки їхньому солодкому карамельному смаку вони відмінно «звучать» у коктейлях, кашах, напоях та випічці. Мака чудово поєднується з шоколадом, ваніллю та корицею. У бульбах цього продукту містяться вітаміни С, В1, В2, Е, а також мінерали: фосфор, кальцій, цинк, залізо та магній. У маку багато калію, який допомагає контролювати кров'яний тиск та баланс води в організмі. Жителі Південної Америки вважають маку своїм місцевим «женьшенем», що має властивості потужного афродизіаку.
Доповнюють список «супер-фудів» наступні продукти: перепелині яйця, індичка, броколі, чорниця, шипшина, шпинат, сочевиця, авокадо, какао , кориця, овес, журавлина, кіноа
Автор статті: Антонова И.Г. (доцент КНИТУ)
Дата публікації: 01-10-2015
Дата оновлення: 19-09-2023
Оставить комментарий
Комментарии к статье
-
Лариса Юрьевна 05-10-2015 :
Честно говоря информация в этой статье меня удивила.. даже и не думала, что обычные листья одуванчиков считаются суперфудом да и еще имеют столько пользы для здоровья.
-
Владимир 02-10-2015 :
Отличная интересная статья, как всегда. спасибо )