+38 (044) 334-54-85 +38 (067) 195-85-85 +38 (050) 145-85-45
магазин спецiй
(067) 195-85-85
 
(044) 334-54-85
(050) 145-85-45

Глінтвейн – Рецепт

Отзывы о статье ( 4 )

На прогулянці в студений зимовий або осінній вечір десь у Брюсселі або Відні зайшовши в будь-яке кафе вам обов'язково пропонуватимуть зігрітися глінтвейном. Цей чудовий старовинний напій на основі розігрітого червоного вина чудово зігріває будь-якої погоди. До вас повернеться бадьорість та свіжість духу, відновлені літнім теплом та пряним густим ароматом. І ви будете впевнені, що нічого не може бути краще за гуртку глінтвейну для розмови в компанії добрих старих друзів.

Приготування глінтвейну

Що ж це за напій, який користується величезною популярністю у країнах ближнього та далекого зарубіжжя останнім часом? Найменування цього гарячого алкогольного напою розігрітого до температури 80 градусів походить від німецького словосполучення glühender Wein, дослівний переклад - гаряче вино, а російською - глінтвейн.

Свою найбільшу популярність глінтвейн набув насамперед у північно-західних європейських країнах, які не знають, що таке теплий клімат. Суворий клімат більшості скандинавських країн, часті дощі Великобританії, вогкий клімат Німеччини та Австрії сприяли появі в них і популяризації глінтвейну. А ось найперші відлуння про появу цього чудового напою корінням сягає Стародавнього Риму, де спочатку у вина поміщали прянощі, але їх не розігрівали. До цього дійшли вже в середні віки жителі Півночі Європи. Вони додавали у вино лише одну пряність за смаком та кольором, яка нагадувала імбир. Вони ж перші вигадали розігрівати вино до розумної температури. І ось уже в першій половині XVII століття глінтвейн надходить у продаж і ніде, а під час різдвяних ярмарків. Така традиція пережила не одну сотню років і збереглася до наших часів. На різдвяних базарах та святах Німеччини, Швейцарії, Австрії, Чехії, які проводяться виключно на свіжому повітрі, глинтвейн ллється річкою. А в деяких країнах любителі понадилися його вживати і на Хелловін.

В Україні більшість просунутого населення полюбила цей напій як рідний. Стало модно подавати його у більшості кафе та ресторанах у зимовий час. І з кожним днем поповнюється армія домогосподарок, які вдома чаклують над приготуванням свого "фірмового" глінтвейну. На лижних курортах Закарпаття, особливо в Буковелі практично у кожному каверні готують та пропонують свій особливий глінтвейн, який подадуть із великою помпою та шиком.

Глінтвейн у домашніх умовах

Пиття глінтвейну стає навіть ритуалом після довгого робочого дня взимку або після недільної лижної прогулянки. Випробувати унікального глінтвейну — чудова нагода запросити друзів і скоротати довгий зимовий вечір у приємній, теплій компанії. В даний час вже сформувалася та придбала певні рамки основа рецепту згідно з яким готується справжній глінтвейн. Очевидно, що основу його складає червоне сухе вино, яке має бути ординарним і необов'язково дорогим, в яке додають воду, іноді цукор, якщо його мало, гвоздику, мускатний горіх. Але, природно, що справжні майстри і цінителі цього напою аж ніяк не обмежують перелік прянощів у його складі і часто в ньому можна зустріти і апельсин, і лимон, бадьян, перець, корицю, аніс, мед, бадьян, шматочки різних сушених фруктів замість води додають фруктові соки.

Головною особливістю в приготуванні глінтвейну є те, що при дотриманні низки обов'язкових правил допускається свобода широкого експерименту з різними добавками прянощів, стільниками вин. Головна вимога до будь-якого глінтвейну це те, щоб ви відчули властивості всіх компонентів у його складі та представили їх у цьому напої. Очевидно, що не будь-які спеції чи прянощі, а також їх поєднання створять смак і колір неповторного напою, який довго будуть смакувати та захоплюватися, але в цьому і полягає основна фішка, що помилитися в даному випадку практично неможливо! Приготування глінтвейну завжди супроводжує радість імпровізації, а це саме те, чого багатьом не вистачає в нашому виключно впорядкованому повсякденному житті, адже в результаті ми повинні отримати те, що органічно розфарбує осінні і зимові вечори, що рано наступають.

У цей напій часом так і просяться цитрусові, щоб нагадати про спекотні літні дні та бажання скоріше побачити яскраве сонце та почути запах весни. Іноді так і хочеться поринути в аромат східних прянощів, помріяти про Шехрезаду або Клеопатру, а іноді просто створити собі та оточуючим відповідний настрій для прекрасного вечора. Приготувати глінтвейн досить просто, але він не переносить неуважності та поспіху. Від лірики перейдемо до практики. У вашому розпорядженні всього 10...15 хвилин, за такий термін готують цей напій досвідчені майстри.

Вино для Глінтвейну

Насамперед підбираємо вино. Рядове столове вино це те, що нам потрібно, щоб урізноманітнити його смак, якщо він вже вам вже зовсім набрид, для цього служать добавки у вигляді коньяку, бренді, рому, але тільки в міру. Або приготуйте глінтвейн на дорогому сухому вині, якщо це вам по кишені. Кількість вина залежить від кількості осіб запрошених на цю подію. З розрахунку 200...400 мл (1..2 кружки) на споживача, які підуть на користь, зігріють, потішать, піднімуть настрій, а ось 400...800 мл (3...4 кружки) вже принесуть перебір лише втома, а вранці головний біль. Вода є не менш важливим компонентом глінтвейну. Бажано, щоб вона була виключно чистою джерельною, інакше її замінить і будь-яка бутильована, але тільки не з крана. Її кількість визначають із розрахунку 200 мл (1 склянка) на кожний літр напою. Підійшли ми з вами до основного компонента священного напою глінтвейну — прянощів та спецій. Ця складова у кожного фахівця своя та підбирається індивідуально.

Спеції для глінтвейну

Специи для приготовления глинтвейна

Класичні та універсальні спеції та прянощі для приготування глінтвейну:

Є в Австрії сімейка, в якій секрет приготування глінтвейну зберігається в банку під сімома печатками і передається з покоління в покоління вже понад 300 років. Проте сформований єдиний усіма прийнятий набір прянощів та спецій у складі будь-якого глінтвейну. Цукор, кориця, гвоздика. Ну а ось далі йде політ фантазії, в результаті якого в нього додають аніс, мед, кардамон, чорний перець, мускатний горіх, скибочки свіжих і сухих фруктів, цитрусових. Багато з цих добавок взаємозамінні, наприклад, цитрусові чудово замінить кардамон, який крім лимонного додасть напою та евкаліптовий смак. Імбир додасть напою ефекту зігрівання та особливої специфічної гостроти. Імбир, своєю чергою, можна замінити групою з перців (у розумних кількостях). Цукор і мед додають тільки сухе вино, причому мед підмішують у напої в кінці приготування.

Головне пам'ятати про те, що спеції та прянощі тільки доповнюють аромат вина, їх завдання підкреслити, а не забити його. Глінтвейн – це як симфонічний оркестр, у якому ніхто не вибивається, а всі разом під керівництвом диригента творять шедеври.

Підібравши необхідні компоненти, перейдемо власне до процесу приготування глінтвейну, який теж у кожного фахівця свій і тут кожен має свої секрети та таємниці. Головним і найважливішим елементом приготування напою є температура нагріву, коректніше назвати його температурний режим. Дуже важливо не допустити закипання рідини, а утримувати її від 70 до 80 градусів. Краще вже глінтвейн трошки не дотримати, ніж довести його до стану передкидання.

Келихи для глінтвейну

Подавати його традиційно прийнято у високих та вузьких келихах на дні, яких плаватимуть шматочки різних фруктів. А можливо і розлити в керамічні чашки або в кружки, як це робили за старих часів. Але найкраще глінтвейн виглядає і приймається, природно, у прозорому скляному посуді. Рекомендуємо келихи попередньо розігріти в духовці і вже гарячі розливати напій. Найкраще зберігати температуру та наполягати глінтвейн у термосі зі скляною колбою. При цьому радимо не забути своєчасно витягти часточки лимона, який дасть гіркоту при тривалому наполяганні.

Закуска до глінтвейну

Для закуски в процесі розпивання глінтвейну використовують різні види сухих печива, крекерів, тістечка, шарлотки, фрукти. У Голландії вам подадуть до глінтвейну пончики або пампушки, в Німеччині тістечко. А загалом закуски, так само як і сам глінтвейн, це велике поле для імпровізації.

Готуй та Спробуй: Рецепт з фото Шарлотка з яблуками та корицею

Рецепт з фото — Шарлотка з яблуками та корицею.

Як варити глінтвейн

Порядок дій наступний:

  • Засипати в турку мускатний горіх та гвоздику, які залити 200 мл води та варити хвилин.
  • Відвар наполягти 10 хвилин.
  • А тим часом, залити вино у вогнетривкий посуд (виключити металевий) і поставити на вогонь.
  • Коли вино підігріється в нього, зливаємо вміст турки, але без осаду.
  • Все перемішати додаючи інші компоненти. При цьому кориця, яку з цією метою краще брати в паличках, а не мелену, додається останньою.
  • Довести до температури 70 градусів і можна розливати напій по кружках, келихах, чашках.

Існує кілька варіантів, як досягти більш унікального насиченого смаку глінтвейну.

Перший - нагрівати на невеликому вогні досить довго, другий - нагріти швидко, але дати наполягати достатньо довго, при цьому не дати охолонути нижче 70 градусів. І нарешті, третій - просто зробити сироп із прянощів більш насичений для чого в турці варити їх і наполягати трохи довше доводячи до сиропоподібного стану.

Ваш глінтвейн готовий!

Відео-рецепт глінтвейну

Рецепти глінтвейну

Скільки зірок на небі стільки та рецептів приготування глінтвейнів. Наведемо лише кілька, які можна змінювати в залежності від рівня вашого IQ, підберіть для себе будь-який відповідно до своїх уподобань і смаків.

Класичний Глінтвейн. Рецепт з фото

Глінтвейн Класичний Рецепт Інгредієнти

Глінтвейн Класичний Рецепт Крок 1

Глінтвейн Класичний Рецепт Крок 2

Глінтвейн Класичний Рецепт Крок 3

Глінтвейн Класичний Рецепт Крок 4

Класичний Рецепт Глінтвейн Крок 5

Глінтвейн Класичний Рецепт Підсумок

Складові:

  • вино червоне напівсухе/сухе/напівсолодке - 3 л;
  • апельсин - 1 шт.;
  • мед - 2-4 ст.л.;
  • набір спецій «Глінтвейн класичний» (палички кориці, бадьян, мускатний горіх, гвоздика).

Час підготовки: 00:10

Час приготування: 00:25

Кількість порцій: 5-6 шт.

Харчова цінність вина червоного столового в 100 г: 85 ккал , 0,1 г білків , 0 г жирів , 2,6 г вуглеводів

Як приготувати глінтвейн?
  1. Підготуємо все, що необхідно для приготування: вино, мед, апельсин та спеції для глінтвейну – палички кориці, бутони гвоздики, бад'ян та мускатний горіх. Такий набір спецій вважається класичним та найбільш традиційним для країн Західної Європи. Саме з таким пряним складником готують різдвяні глінтвейни на вуличних ярмарках та зимових фестивалях. Особливу увагу приділіть вибору вина. Воно не обов'язково має бути вишуканим і наддорогим, справжні цінителі глінтвейну вважають, що найкращий глінтвейн – це глінтвейн на сухому чи напівсухому червоному вині. Десертне та кріплене вино зробить ваш напій надто нудотним, а ось, що дійсно варто спробувати – це так званий білий глінтвейн, приготований на основі білого вина. І хоча скептики вважають, що такий глінтвейн може бути трохи кислуватий, білі вина блідо-солом'яного або бурштинового кольорів у поєднанні із солодкими фруктами дають чудовий результат.
  2. Для глінтвейну класичного наріжемо апельсин кільцями (вимитий і ошпарений в окропі), корицю, гвоздику і бадьян будемо використовувати цілком, а ось мускатний горіх, який додасть нашому глінтвейну терпкість і яскравий смак, краще розкривається в подрібненому вигляді при нагріванні. На звичайну пляшку вина (0,5-0,7 л) буде достатньо 0,5-1 год. подрібненого мускатного горіха. До складу глінтвейну можна ввести імбир, запашний перець, кардамон, лавровий лист, а також ароматні трави, сухофрукти, ягоди.
  3. У ковшок з товстим дном виливаємо червоне вино, ставимо на повільне нагрівання. Якщо ви з якихось причин не вживаєте алкоголю, можна приготувати безалкогольний глінтвейн, рецепт якого мало чим відрізняється від класичного із заміною вина на виноградний чи яблучний сік, міцний чай, каркаде.
  4. У процесі нагрівання кладемо в тепле вино кружальця апельсина, всипаємо необхідну кількість прянощів. Нагрівати більше 70-80 градусів категорично забороняється, тому що глінтвейн втрачає всі свої чудові зігрівальні та лікувальні властивості.
  5. До того ж, така температура (близько 60-ти) сприятлива і для розтоплення меду, якому дуже гаряче середовище лише шкодить. Додаємо 2-3 ст. меду або за смаком залежно від бажаної солодощі напою, а потім знімаємо ківш з вогню, щільно вкриваємо кришкою і настоюватися 5-10 хвилин. Після чого проціджуємо та розливаємо по теплих скляних келихах. За бажанням для прикраси в кожен келих покласти паличку кориці, кружечок апельсина і пару зірочок бадьяна. Класичний глінтвейн, рецепт приготування якого не зайняв і більше півгодини готовий!

Глінтвейн із білого вина

Глінтвейн із білого вина

Складові:

  • вино біле напівсухе/сухе/напівсолодке - 3 л;
  • вода - 400 мл;
  • цукор - 100 грам;
  • палички кориці - 2 шт.;
  • гвоздика - 6-8 бутонів;
  • коньяк - 100 мл;
  • лимон - 1шт.
Як приготувати глінтвейн?
  1. Влити у вогнетривку керамічну посуд вино, розігріти, додати цукор помішуючи.
  2. Додати гвоздику та корицю.
  3. Нагріти до 70 градусів.
  4. Наполягти кілька хвилин.
  5. Додати коньяк.
  6. Келихи розігріти у духовці.
  7. Влити у них напій.

Глінтвейн із апельсином

Глінтвейн із апельсином

Складові:

  • червоне вино напівсухе, пляшка - 1 пляшка;
  • вода - 3 ст. л.;
  • 3 часточки лимона
  • апельсин - 1 шт.;
  • мед - 1 ст.л.;
  • кориця - ½ палички;
  • запашний перець - 4...5 горошин
  • рожевий перець - 5...6 горошин
  • мускатний горіх -2/3 ч. л.;
  • кардамон - 5 ... 6 коробочок
  • вода - 200 мл>

Як приготувати глінтвейн?

  1. У вогнетривкому керамічному посуді розігріти воду, всипте гвоздику, перець, мускатний горіх, корицю та кардамон.
  2. Інтенсивно варити 5 хвилин, зменшити полум'я та влити вино.
  3. Всипати цукор та перемішувати.
  4. Додати апельсин і лимон.
  5. Продовжувати нагрівання до 70 ° C можна і більше.
  6. Зняти з вогню та дати настоятися кілька хвилин.
  7. Додати чайну ложку меду, розмішати та розлити по келихах.
  8. У кожному келиху має бути часточка цитрусових.

Сподіваємося, ви тепер знаєте як варити глінтвейн, а свої новорічні та різдвяні канікули проведете смачно, цікаво та з насолодою!

Автор Антонова Ирина

Автор статті: (доцент КНИТУ)

Дата публікації:

Дата оновлення: 22-11-2023

Оставить комментарий

Оцените статью
empty starempty starempty starempty starempty star
Captcha Обновить код

Комментарии к статье

  • 27-10-2016 :

    Супер, Молодцы!

  • 30-09-2014 :

    Крутая статья

  • 02-03-2013 :

    Статья мне понравилась, особенно фотографии очень красивые. Содержание толковое узнал для себя много нового про этот напиток, хотя раньше и слышал о нем. Куплю у вас обязательно основные приправы чтобы приготовить себе этот напиток.

  • 14-02-2013 :

    Прекрасная статья очень доходчиво все написано, купила у вас приправы для глинтвейна корицу, гвоздику, перец. Все отлично, качество хорошее все пахнет. Сегодня попробовала в первый раз приготовить глинтвейн самостоятельно. На мой взгляд получилось превосходно! Спасибо!

Закрыть
Логин (Имя пользователя):
Пароль:
 Забыли пароль?