+38 (044) 334-54-85 +38 (067) 195-85-85 +38 (050) 145-85-45
магазин спецiй
(067) 195-85-85
 
(044) 334-54-85
(050) 145-85-45

Рецепт бастурми в домашніх умовах

Отзывы о статье ( 3 )

Бастурма

 

Бастурма. Як приготувати бастурму?

Бастурма - це в'ялена яловича вирізка зі спеціями, яка дуже популярна на Близькому Сході, особливо в таких країнах як Ліван, Єгипет, Вірменія.

  • Бастурма вважається не тільки делікатесом, а й чудовим дієтичним продуктом, тому що в 100 г міститься всього 248 ккал.
  • Бастурму в різних країнах готують із різного виду м'яса, наприклад зі свинини, яловичини, курки.

Для приготування бастурми необхідні: ціла яловича вирізка, сіль та чаман.

Яловичу вирізку потрібно вибирати ретельно, і варто звернути увагу на те, щоб були невеликі прожилки в м'ясі, а товщина була середня.

Що таке чаман?

Чаман — це суміш спецій та прянощів, названа від імені головного компонента «Чаман», що в перекладі з вірменської означає блакитний пажитник.

Блакитний пажитник ще називають Уцхо-сунелі, саме він надає бастурмі знаменитого запаху та аромату.

Якісний уцхо-сунелі ви можете придбати у нашому магазині — Уцхо-сунелі у зернах.

Класичний склад Чамана (на 1,2 кг яловичини):

  • 160 г насіння уцхо-сунелі (блакитного пажитника);
  • 10 г цукру ;
  • ч.л. коріандру;
  • 2 шт. лаврового листа ;
  • 5 зубчиків часнику;
  • 12 ч.л. морської солі;
  • 5 ч. л. меленого перцю чилі;
  • 1 шт. гвоздики;
  • 3-4 ягоди ялівцю.

Час підготовки: 05:00

Час приготування: 22:00

Харчова цінність 100 грам бастурми: калорійність - 224 ккал , 20,2 г білків , 12 г жирів , 0 г вуглеводів

Вірменська бастурма

Приготування домашньої бастурми

  1. Яловичу вирізку необхідно розрізати на 2 шматки однакової товщини, ретельно промити.
  2. Морську сіль (краще більше) змішати з|із| 10 г цукру, в отриманій масі і обваляти вирізку з усіх боків.
  3. Накрити тканиною (наприклад марлею), покласти в лоток і залишити на 5-7 годин при кімнатній температурі.
  4. Далі лоток із м'ясом помістити в холодильник на ніч, після чого утворюється солоний розчин у лотку.
  5. М'ясо необхідно перевернути, щоб з іншого боку воно також полежало у розчині ще 12 годин.
  6. Далі потрібно змити сіль, добре обсушити вирізку і дати час висохнути м'ясу (можна використовувати будь-яке джерело повітря, найчастіше використовують вентилятори)
  7. Коли м'ясо підсохло, необхідно накрити чистою тканиною, обв'язати мотузкою, поставити під прес (10-12кг) на добу. Це необхідно, щоб, вся зайва волога була видалена з вирізки, і вона була щільною і досить еластичною.
  8. Готуємо чаман. Для цього необхідно роздавити часник, блакитний пажитник, ялівець , перець чилі , лавровий лист, гвоздику, коріандр додати в холодну воду. Додати часник і обережно все перемішати до однорідної маси.
  9. Чаманом обмазати вирізку з усіх боків, дати обов'язково висохнути на повітрі близько 2,5-3 години.
  10. Повторити обмазку ще двічі.
  11. Після чого майже готову бастурму необхідно підвісити на свіжому повітрі на гак і залишити на 2 тижні.

Смачна бастурма

Автор Антонова Ирина

Автор статті: (доцент КНИТУ)

Дата публікації:

Дата оновлення: 28-02-2024

Оставить комментарий

Оцените статью
empty starempty starempty starempty starempty star
Captcha Обновить код

Комментарии к статье

  • 29-03-2017 :

    Согласен с ниже написаным коментом. Имеено уцхо-сунели придаст тот самый вкус бастурме. Купить решил в этом магазине. Качеством довольный

  • 04-02-2017 :

    весьм апростой рецепт но есть детали которых нужно придерживатся... я так поняла сама цель статьи была в описание ЧАМАНА. Вы написали все верно... именно уцхо-сунели с давних времен применяют для бастурмы.

Закрыть
Логин (Имя пользователя):
Пароль:
 Забыли пароль?