Рецепт бастурми в домашніх умовах
Отзывы о статье ( 3 )
Бастурма. Як приготувати бастурму?
Бастурма - це в'ялена яловича вирізка зі спеціями, яка дуже популярна на Близькому Сході, особливо в таких країнах як Ліван, Єгипет, Вірменія.
- Бастурма вважається не тільки делікатесом, а й чудовим дієтичним продуктом, тому що в 100 г міститься всього 248 ккал.
- Бастурму в різних країнах готують із різного виду м'яса, наприклад зі свинини, яловичини, курки.
Для приготування бастурми необхідні: ціла яловича вирізка, сіль та чаман.
Яловичу вирізку потрібно вибирати ретельно, і варто звернути увагу на те, щоб були невеликі прожилки в м'ясі, а товщина була середня.
Що таке чаман?
Чаман — це суміш спецій та прянощів, названа від імені головного компонента «Чаман», що в перекладі з вірменської означає блакитний пажитник.
Блакитний пажитник ще називають Уцхо-сунелі, саме він надає бастурмі знаменитого запаху та аромату.
Якісний уцхо-сунелі ви можете придбати у нашому магазині — Уцхо-сунелі у зернах.
Класичний склад Чамана (на 1,2 кг яловичини):
- 160 г насіння уцхо-сунелі (блакитного пажитника);
- 10 г цукру ;
- ч.л. коріандру;
- 2 шт. лаврового листа ;
- 5 зубчиків часнику;
- 12 ч.л. морської солі;
- 5 ч. л. меленого перцю чилі;
- 1 шт. гвоздики;
- 3-4 ягоди ялівцю.
Час підготовки: 05:00
Час приготування: 22:00
Харчова цінність 100 грам бастурми: калорійність - 224 ккал , 20,2 г білків , 12 г жирів , 0 г вуглеводів
Приготування домашньої бастурми
- Яловичу вирізку необхідно розрізати на 2 шматки однакової товщини, ретельно промити.
- Морську сіль (краще більше) змішати з|із| 10 г цукру, в отриманій масі і обваляти вирізку з усіх боків.
- Накрити тканиною (наприклад марлею), покласти в лоток і залишити на 5-7 годин при кімнатній температурі.
- Далі лоток із м'ясом помістити в холодильник на ніч, після чого утворюється солоний розчин у лотку.
- М'ясо необхідно перевернути, щоб з іншого боку воно також полежало у розчині ще 12 годин.
- Далі потрібно змити сіль, добре обсушити вирізку і дати час висохнути м'ясу (можна використовувати будь-яке джерело повітря, найчастіше використовують вентилятори)
- Коли м'ясо підсохло, необхідно накрити чистою тканиною, обв'язати мотузкою, поставити під прес (10-12кг) на добу. Це необхідно, щоб, вся зайва волога була видалена з вирізки, і вона була щільною і досить еластичною.
- Готуємо чаман. Для цього необхідно роздавити часник, блакитний пажитник, ялівець , перець чилі , лавровий лист, гвоздику, коріандр додати в холодну воду. Додати часник і обережно все перемішати до однорідної маси.
- Чаманом обмазати вирізку з усіх боків, дати обов'язково висохнути на повітрі близько 2,5-3 години.
- Повторити обмазку ще двічі.
- Після чого майже готову бастурму необхідно підвісити на свіжому повітрі на гак і залишити на 2 тижні.
Автор рецепту: Гай І.В.
Автор статті: Антонова И.Г. (доцент КНИТУ)
Дата публікації: 06-05-2015
Дата оновлення: 28-02-2024
Оставить комментарий
Комментарии к статье
-
ИВан 29-03-2017 :
Согласен с ниже написаным коментом. Имеено уцхо-сунели придаст тот самый вкус бастурме. Купить решил в этом магазине. Качеством довольный
-
Анита 04-02-2017 :
весьм апростой рецепт но есть детали которых нужно придерживатся... я так поняла сама цель статьи была в описание ЧАМАНА. Вы написали все верно... именно уцхо-сунели с давних времен применяют для бастурмы.