Свинина запечена у духовці
Отзывы о статье ( 2 )Якщо мова заходить про смачний шматочок м'яса, кожен другий уявляє собі саме свинину. Це чудовий продукт, який передбачає широке поле для кулінарних фантазій та експериментів від домашніх котлет з рум'яною скоринкою до ароматних, з серпанком, шашликів на мангалі. Але саме сьогодні ми хотіли б запропонувати вам один із найкорисніших способів приготування свинини — свинина в духовці.
Напевно багатьом знаком божественний смак скибочки такого запеченого м'яса, з соковитими волокнами, що розпадаються, що томився у власному соку і від того не обтяженого зайвими жировими добавками. Для того щоб правильно приготувати м'ясо свинини в духовці, необхідно лише безпомилково вибрати частину тушки, яка буде придатна до процесів запікання і не засмутить сухістю та жорсткістю в результаті. Тільки ніжні, філейні шматочки - лопатка, шия, спинна частина, внутрішній і зовнішній сегменти стегенця будуть ідеальні для приготування печі. Якщо заповітний шматочок свинини вже куплений і чекає свого часу в холодильнику, саме час запропонувати вам рецепт свинини в духовці!
Свинина у духовці. Рецепт з покроковими фото
Складові:
- свинина (шия, вирізка, балик) - 1,3 кг;
- часник - 2-3 зубки;
- гірчиця в зернах (французька, діжонська) - 3 ст.
- сіль - 1,5 ч.л.;
- приправа до свинини – 3 ч.л. або до смаку;
- масло вершкове (за бажанням) - 30-50 г;
- свіжа зелень.
Час підготовки: 02:00
Час приготування: 01:15
Спосіб приготування: Запікання
Кількість порцій: 3-4шт.
Харчова цінність свинини, пісне філе без кістки, запечене в духовці на 100 г: 172 ккал , 30,5 г білків , 4,6 г жирів , 0 г вуглеводів
Рецепт приготування:
Ще раз уважно подивіться на м'ясо: якщо воно щільне і вологе на дотик, рожево-бліде, його колір рівномірний і немає почервонілих, обвітрених ділянок, а жирові прошарки (у разі придбання шийної частини свинячої туші) - білі, а не жовті, можна приступати до запікання! Відразу ж готуємо фольгу чи рукав для запікання, оскільки саме ці кухонні помічники забезпечать нам соковитість нашого м'ясного шматочка.
- Приготуємо все необхідне для маринування та шпигування: по-перше, візьмемо приправу для свинини, яка містить збалансований набір прянощів для цього сорту м'яса. У її складі - пажитник , лавровий лист, коріандр, гвоздика, запашний перець , гірчичне насіння, гранульований часник, сушена цибуля, куркума, петрушка, орегано, кмин і кумін. Для маринування свинини просто ідеально! Доповнимо маринад сіллю, а для шпигування візьмемо часник. Його необхідно нарізати тонкими скибочками, щоб зручно було просовувати в прорізи, які ми зробимо ножем. Також для запікання нам знадобиться м'яка на смак гірчиця в зернах.
- Вибраний шматок охолодженої свинини промиваємо під проточною водою, а потім витираємо насухо від води щільними кухонними паперовими серветками. Гострим ножем для обробки овочів робимо прорізи зверху вниз, щоб отримати не широкі, але досить глибокі кишеньки. Шпигуємо м'ясо скибочками часнику.
- За бажанням, і якщо ви не прагнете мінімізувати кількість калорій у запеченому м'ясі, відправляємо в кожну кишеньку з часником невеликий шматочок вершкового масла. Робити це потрібно лише в тому випадку, якщо ви взяли для запікання нежирну частину свинини – балик чи вирізку. Якщо ж у вас для цих цілей передбачена шия, яку зазвичай беруть для приготування смачного шашлику, кількість жирових прошарків, що містяться в ній, забезпечить вам необхідну соковитість всього шматка м'яса.
- Натираємо свинину спочатку сіллю, а потім приправою для свинини . Втираємо інтенсивно, але дбайливо, щоб часник не випав з кишеньок. На цьому етапі потрібно дати м'ясу відлежатися, щоб усі прянощі проникли якнайглибше і краще. Тому можна відразу ж перекласти свинину на шматочок фольги, помістити в вогнетривку товстостінну форму і відправити мінімум години на півтори-дві в холодильник.
- Перед запіканням фольгу відкриваємо та щедро намазуємо верх м'яса гірчицею у зернах. Вона додасть додатковий смаковий відтінок і буде дуже доречна, коли ви нарізатимете свинину скибочками при подачі.
- Загортаємо свинину у фольгу дуже щільно і скрупульозно, щоб вона в жодному разі не розірвалася і сік, що виділяється при запіканні, не витек на дно форми. Ставимо в розпалену духовку (духовка розігріта до 200 градусів), час запікання – близько 60-70 хвилин. Після перших 20 хвилин запікання при 200 градусах температуру можна знизити до 180-ти.
- Готову запечену свинину виймаємо з духовки, обов'язково охолоджуємо. Для того, щоб красиво нарізати її рівними скибочками на святковий стіл, доведеться залишити її на 6-8 годин у холодильнику.
Свинина у фользі, запечена у духовці готова!
Смачного!
Автор рецепту: Гай І.В.
Автор статті: Антонова И.Г. (доцент КНИТУ)
Дата публікації: 22-10-2016
Дата оновлення: 19-09-2023
Оставить комментарий
Комментарии к статье
-
Агата 01-06-2017 :
Вкусненько. Добавила лайк и себе на страничку. Спасибо за идею ужина
-
Ольга Анатольевна 26-01-2017 :
очень красивое сделали, аж самой захотелось приготовить