+38 (044) 334-54-85 +38 (067) 195-85-85 +38 (050) 145-85-45
магазин спецiй
(067) 195-85-85
 
(044) 334-54-85
(050) 145-85-45

Спіруліну та хлорелу. Чим відрізняються?

Отзывы о статье ( 8 )

Хлорелла та спіруліна з досить вагомих причин набирають стрімку популярність і вже зараз вважається «супер їжею». Добавки хлорели та спіруліни по суті це зелені водорості, які були попередньо висушені та мають безліч дивовижних корисних властивостей.

Що таке спіруліна?

Спіруліна належить до групи зелених морських водоростей, званих cyanobacterium, які отримують енергію від сонця через фотосинтез. Вона росте в прісній воді в тропічному кліматі, і для її існування необхідно, щоб був високий pH фактор.

Інформація про застосування спіруліни в їжу почала надходити з початку 1500-х. Це вказує на те, що спірулін дуже безпечно використовувати у великих кількостях. Дійсно, у випробуваннях на людях, які споживали по 800 мг на кг тіла (560 г для середнього чоловіка), жодних шкідливих впливів не було.

Хімічний склад спіруліни

За своїми поживними властивостями спіруліна вважається повноцінною їжею. Щодо поживних речовин вона складається з білка (70%) та жирів (7%). Білок містить усі життєво необхідні амінокислоти і є джерелом дуже високоякісного білка – кращого, ніж більшість інших овочевих джерел (наприклад, таких як боби).

Більшість жирних кислот у спіруліні – це омега 3 жирні кислоти (EPA, DHA та ALA), які важливі для належного нервового, мозкового та серцево-судинного здоров'я та повинні бути отримані з їжею, оскільки ми не можемо синтезувати їх у нашому тілі. Зелені водорості містять лінолеву кислоту (GLA), яка підтримує імунну систему.

Приблизно 20% ваги спіруліни становлять вуглеводи, які переважно є складними. Це ідеально для людей, оскільки складні вуглеводи є більш сприятливим джерелом енергії, ніж цукор.

Спіруліна містить широкий спектр вітамінів і мінералів — особливо водорість багата на вітаміни B, K і C, кальцій, калій, хоча інші мінерали також знайдені у значних кількостях. 100 г спіруліни забезпечать вас:

  • кальцієм (12%);
  • калієм (39%);
  • міддю (35%);
  • вітамінами К (25%);
  • вітамін С (17%).

Вітамін B12 також міститься у спіруліні, тому її можна вживати у вегетаріанській їжі.

Купить спирулину

Що таке хлорела?

Хлорелла належить до групи синьо-зелених водоростей, названих «chlorophyta», які є єдиними організмами клітини, що росте у прісній воді. Вони виробляють енергію за допомогою фотосинтезу, і в їх складі у великій кількості міститься хлорофіл, який потрібний для даного процесу.

Деякі турбувалися, що білки на клітинній стінці хлорели можуть викликати реакцію, подібну до алергічної, але немає жодних доказів цього, і велика кількість продуктів споживалася без негативних впливів.

Хімічний склад хлорели

Хлорелла містить менше білка, ніж спіруліна, приблизно на 45%, зате в її складі міститься повний спектр амінокислот. Тому хлорела - як джерело білка набагато краще, ніж більшість овочів, які зазвичай містять не більше 30% білка, та й поживність таких овочів досить низька.

До 20% складу хлорели складають жирні кислоти - такі, як Омега-3 (особливо ALA) та Омега-6, тому продукт визнаний дуже корисним для здоров'я.

Ще 25% хлорели становлять вуглеводи, 5% — з нерозчинного волокна, яке добре впливає на травну систему. Поживні речовини хлорели набагато більш врівноважені, ніж у спіруліни, тому вона корисніша для здоров'я. Однак для тих, хто дотримується дієти з обмеженим вмістом білка (наприклад, вегетаріанці), кращим вибором є спіруліна.

10% хлорели - це безліч вітамінів і мінералів. Це набагато більший відсоток, ніж у спіруліни. Хлорелла містить широкий спектр багатьох вітамінів та мінералів. Найбільше вона рясніє цинком, фосфором, кальцієм, вітаміном A і багатьма іншими вітамінами B. 100 г хлорели забезпечать вас:

  • вітаміном В12 (80%);
  • вітаміном C (13%);
  • кальцієм (27%);
  • магнієм (10%);
  • цинком (60%).

Вітамін B12, знайдений у хлорелі, знаходиться у біологічно активній формі, і вегетаріанці можуть використовувати її як джерело вітаміну B12. Однак, щоб отримати всі поживні речовини з хлорели, клітинні стінки повинні бути відкриті до споживання, тому що система травлення нездатна перетравити або порушити саму клітинну стінку.

Купити хлорелу

Спіруліну та хлорелу. Що краще?

І спіруліна, і хлорела дійсно рясніють поживними речовинами і є чудовим джерелом суттєвих вітамінів, які відсутні в інших продуктах. Особливо вони корисні для людей, які мають дієтичні обмеження на білок та/або вітамін B12 — наприклад, для суворих вегетаріанців.

Спирулина и хлорела. Разница

Спіруліна - чудове джерело білка, але хлорела містить більш здорові жири та вітамін B12 у біологічно активній формі. Вона не містить тверду клітинну стінку, а хлорела її має, тому частіше відноситься не до водоростей, а рослин.

Особлива клітинна структура хлорели здатна знешкоджувати в організмі токсини, що негативно впливають на здоров'я, від яких страждає кожна сучасна людина, яка живе у великому місті. Також її використовують для того, щоб очистити організм від ртуті, що накопичується в ньому. До дій хлорели відносяться протигрибкова, антибактеріальна та противірусна. Також вона підійде людям, які мають проблеми, пов'язані із травною системою чи імунітетом. Корисна хлорела для тих, чий організм потребує регенерації клітин.

Що стосується спіруліни, то вона є джерелом білка, який засвоюється системою травлення в найкоротші терміни. Також спіруліна покращує імунну систему організму та наводить рівень цукру в крові людини в норму.

Спіруліна вважається найкращим джерелом гамма-ліноленової кислоти в порівнянні з будь-якими іншими водоростями. А ось хлорела через темно-зелений колір вважається найкращим джерелом хлорофілу.

Корисні властивості спіруліни та хлорели

  1. Спіруліна та хлорела для схуднення

    Вважається, що хлорела допомагає у метаболізмі та регулює гормони. У дослідженні, опублікованому в Журналі лікарської їжі у 2008 році (5), дослідники виявили, що дана харчова добавка зменшує відсотковий вміст жиру в організмі, рівень цукру в крові та загальний рівень холестерину у сироватці. Високобілкові дієти з продуктами, такими як спіруліна, також сприяють зниженню ваги та приборканню голоду.

  2. Детоксикація важких металів

    Регулярне споживання хлорели та спіруліни може допомогти у детоксикації від важких металів та токсинів, включаючи кадмій, ртуть, уран та свинець. Дослідження, опубліковане в журналі «Дослідження та практика харчування у 2009 році» (1), показало, що хлорелла детоксифікує токсичність важких металів, включаючи кадмій. Інше дослідження, опубліковане в Clinical Toxicology в 2006 (2), показало, що комбінація спіруліни і цинку ефективно зменшувала кількість миш'яку в організмі на 47%. У дослідженні 24 пацієнтам з хронічним отруєнням миш'яком було дано 250 міліграм екстракт спіруліни та два міліграми цинку двічі на день.

  3. Лікування раку

    Дослідження, опубліковане в журналі Zhejiang University SCIENCE B у 2009 році (3), показало, що хлорела допомагає боротися з раком, зміцнюючи імунну систему та посилюючи дію Т-клітин, щоб допомогти боротися з раковими клітинами. Інший науковий аналіз у «Annals of Hepatology» у 2014 році (4) показав, що спіруліна значно зменшує кількість клітинних ліній раку підшлункової залози людини.

    Дворічне дослідження, опубліковане в журналі Phytotherapy Research у 2006 році (11), показало, що хлорела може допомогти зміцнити ослаблені імунні системи у пацієнтів, які проходять хіміотерапію та променеву терапію для гліоми (пухлин головного мозку). Дослідники з Медичного коледжу Університету штату Вірджинія Commonweath також помітили, що у пацієнтів з гліомою-позитивним було менше респіраторних інфекцій та грипоподібних захворювань після прийому добавок хлорели.

  4. Для зниження рівня холестерину

    Дослідження, опубліковане в Журналі лікарської їжі, також показало, що 8000 міліграм хлорели щодня можуть допомогти знизити рівень холестерину. Було також показано, що Spirulina знижує рівень холестерину в крові та запобігає атеросклерозу. 8-тижневе дослідження, опубліковане в Journal of Nutritional Science and Vitaminology у 2010 році (6), показало, що спіруліна знижує рівень холестерину ЛПНГ до 41%. Це дослідження показало, що споживання більшої кількості спіруліни призведе до зниження рівня холестерину ЛПНГ.

  5. Для зниження кров'яного тиску

    Антигіпертензивний ефект хлорели відзначався у журналі «Клінічна та експериментальна гіпертензія» у 2009 році (7). Результати дослідження показали, що водорості значно знижують високий кров'яний тиск. Інше дослідження, опубліковане в журналі Nutrition Research у 2013 році (8), показало, що фікоціанін у спіруліні відповідає за антигіпертензивні ефекти синьо-зелених водоростей.

  6. Для печінки

    У дослідженні, опублікованому у Всесвітньому журналі гастроентерології у 2013 році (9), вчені виявили, що додавання хлорели значно знижує рівні ферментів ферментів амінотрансферази у пацієнтів з гепатитом С. , Що ефекти синьо-зелених водоростей, таких як спіруліна при запаленні та окислювальному стресі, можуть сприяти профілактиці неалкогольної жирної хвороби печінки.

  7. Для імунної системи

    Вивчення, опубліковане в журналі Nutrition Journal у 2012 році (12), показало, що хлорела підтримує здорову відповідь імунної системи за допомогою покращення активності природних кілерних клітин.

  8. Для лікування діабету

    Наукова робота, опублікована в Journal of Nutritional Science and Vitaminology в 2003 (13), показала, що антиоксидантна активність хлорели може запобігти діабетичні ускладнення, такі як катаракта.

  9. Для омолодження

    Хлорелла вважається засобом, який впливає на процес старіння, що уповільнює, завдяки високому рівню вітаміну А, вітаміну С і глутатіону. У дослідженні, опублікованому в журналі Clinical Laboratory у 2013 році (14), виявили, що водорість знижує окислювальний стрес у курців сигарет. Відомо, що регулярні курці мають більший рівень окислювального стресу, який може змусити їх виглядати старшим.

Хлорелла та спіруліни: як приймати?

Спіруліну та хлорелу продаються у вигляді капсул, таблеток, порошку. Половину чайної ложки порошку можна додавати у коктейлі з білковим порошком, бананами та іншими інгредієнтами. Додані інгредієнти допоможуть приховати сильні уподобання, пов'язані з водоростями. Спіруліна також можна додавати в сирі смузі і навіть якао-порошок. Ви також можете змішати спіруліну або хлорелу у воді.

Рецепты с хлореллой и спирулиной

Що стосується дозування, краще почати з невеликої дози. Рекомендується приймати щодня від трьох до п'яти грамів спіруліни. З іншого боку, хлорела може використовуватися у більш високих дозах залежно від того, як ви її використовуєте (наприклад, детоксикація).

Хлорелла проти спіруліни: чи є побічні ефекти?

У битві між хлорелою та спіруліною також можливі побічні ефекти. Наприклад, хлорела може спричинити короткочасний розлад травлення, втому, летаргію, головний біль, тряску, запаморочення, чутливість до сонячного світла та набухання язика чи обличчя. Однак більшість симптомів, пов'язаних із хлорелою, характерні для будь-якої програми детоксикації.

Список літератури:

  1. https://synapse.koreamed.org/DOIx.php?id=10.4162/nrp.2009.3.1.15
  2. http://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/15563650500514400?journalCode=ictx20&
  3. Chlorella vulgaris triggers apoptosis in hepatocarcinogenesis-induced rats. Authors and afiliations: Emey Suhana Mohd Azamai Suhaniza Sulaiman
  4. http://www.annalsofhepatology.com/revista/numeros/2014/15_142_v13n2_2014_AnticancerEffects.pdf
  5. Nutrigenomic Studies of Effects of Chlorella on Subjects with High-Risk Factors for Lifestyle-Related Disease. Journal of Medicinal Food. Автор інформації: Toru Mizoguchi (Sun Chlorella Corporation, Kyoto, Saitama, Japan)
  6. Journal of Nutritional Science and Vitaminology Vol. 56 (2010) No. 1 P 34-40
  7. Clinical and Experimental Hypertension. Volume 31, 2009 - Issue 4 (Anti-Hypertensive Effect of γ-Aminobutyric Acid (GABA)-Rich Chlorella на High-Normal Blood Pressure and Borderline Hypertension in Placebo-Controlled Double Blind Study)
  8. Nutrition Research. An International Publication for Nutrition to Advance Food and Life Science Research. Editor-in-Chief: Bruce A. Watkins, PhD
  9. Dietary Chlorella pyrenoidosa для пацієнтів з malignant glioma: Діяльність на імунітет, якість життя, і пересування. Randall E. Merchant, Charles D. Rice, Harold F. Young

Автор Антонова Ирина

Автор статті: (доцент КНИТУ)

Дата публікації:

Дата оновлення: 01-07-2022

Оставить комментарий

Оцените статью
empty starempty starempty starempty starempty star
Captcha Обновить код

Комментарии к статье

  • 28-03-2020 :

    ...может конкретно сообщите дозы допустимого приёма таблеток....а то всё так размыто...завуалировано....Большая просьба ответить...если есть кому,конечно.

  • 15-01-2019 :

    все по делу, кроме одного. не сказано, КАК СОВМЕЩАТЬ обе добавки? можно ли одновременно? не наложится ли єффект?

  • 26-09-2018 :

    СУПЕР для детоксифікації. Кращого і натурального нема. Купив собі спіруліну і хлореллу 4 пачки.

  • 02-08-2017 :

    Спасибо!!! В инете вообще все так размито написано. У вас все по пунктам расписано, что лучше. Решусь скоро на покупку этой супереды

Закрыть
Логин (Имя пользователя):
Пароль:
 Забыли пароль?