Імбирні пряники. Рецепт.
Отзывы о статье ( 2 )Запашні, м'які та приємні на смак імбирні пряники ручної роботи давно стали не лише частуванням, а й ототожненням різдвяних та новорічних свят. Насправді їх можна готувати не лише взимку — у всі пори року приємно влаштувати чаювання з цією випічкою, що неймовірно пахне. Не важливо, як ви оформите своє імбирне печиво - у вигляді вражаючого пряничного будиночка або це будуть пряники з малюнками та забавні імбирні чоловічки. Оберніть їх у гарний пакувальний папір, перев'яжіть яскравою стрічкою і з найкращими словами вручіть їх своїм близьким. Мода на кулінарний «хенд-мейд» у розпалі – це чудовий та оригінальний подарунок!
Імбир не просто так взятий за ароматну основу пряників. Ця пряність колись вважалася однією з найдорожчих у Європі, благом для обраної аристократії та ліками від усіх хвороб. Найбільше імбирну випічку полюбили у Німеччині та Англії.
Королева Єлизавета I була справжнім фанатом імбирного пряника, і щоб про цей чудовий смак дізналося якнайбільше жителів імперії, влаштовувала імбирні бали. Кожному гостю вручався подарунок — маленький пряник імбиру у вигляді чоловічка. Звідси й пішла традиція замішувати перед святами тісто для пряників, з якого потім виходили симпатичні імбирні чоловічки. Давайте і ми освоїмо це мистецтво і дізнаємося як зробити імбирний пряник!
Як зробити імбирний пряник
Складові:
- масло вершкове - 120 г;
- цукор - 65 г;
- яйце - 1 шт.;
- мед - 155 г;
- сода - 0,5 ч.л.;
- імбир - 0,5 ч.л.;
- кориця - 0,5 ч.л.;
- перець чорний – 0,5 ч.л.;
- мускатний горіх – 0,5 ч.л.;
- борошно - 380 г
Час підготовки: 00:30
Час приготування: 00:55
Спосіб приготування: Випічка
Кількість порцій: 40-45 шт.
Харчова (поживна) цінність 100 грам печива: 388 ккал; , 5,7 г білків , 18,5 г жирів , 52,8 г вуглеводів
Спосіб приготування домашніх імбирних пряників
- Тісто для імбирних пряників готується на основі розм'якшеного вершкового масла, тому обов'язково дістаньте його заздалегідь з холодильника, щоб його можна було легко збити з цукром. У глибокій скляній чаші з'єднуємо олію та цукор, збиваємо до розчинення цукрових кристалів. В цьому випадку, чим дрібнішим буде ваш цукор, тим швидше піде процес збивання.
- Вбиваємо в масляну пишну та однорідну суміш яйце, додаємо мед. Можна урізноманітнити пряники за смаком залежно від меду — використовувати ароматний гречаний зі специфічним гострим смаком або карамельно-ванільний липовий.
- Основна смакова гама розрахована на додавання в рецепт простих пряників сухого меленого імбиру, решту прянощів можна додати за своїм особистим смаком і проявити в цьому фантазію. Від цього залежать і види імбирних пряників, наприклад, у темний пряник імбирний додають мелену гвоздику, а в латвійські імбирні пряники обов'язково підсипають кайенский перець. У нашому випадку доповнимо аромат імбиру класичною корицею, пряним мускатним горіхом, пікантним чорним перцем.
- Підсипаємо прянощі в тісто, не забуваємо туди відправити і соду. Саме вона зробить наші пряники пишними, без використання розпушувача. Соду гасити не потрібно, оскільки вона дасть реакцію під час взаємодії з медом.
- Вводимо до складу пряничного тіста борошно. Її бажано просіяти двічі та додавати порціями.
- Ретельно перемішуємо борошно з рідкими інгредієнтами, скориставшись лопаткою, оскільки міксер на цьому етапі вже почне вередувати через щільність тесту.
- Замішуємо м'яке, слухняне пряникове тісто, що не липне до рук. Оформляємо його в кулю, загортаємо в плівку і відправляємо відпочити в холодильник і охолодитись на 1-2 години.
- З таким тестом комфортніше працювати тоді, коли воно справді стало холодним – його зручно розкачувати, вирізати химерні фігурки, переносити на деко для випікання. Тому розкочувати відразу всю кулю не рекомендуємо, краще відокремити від неї невелику порцію, наприклад, одну третину тесту і поступово розкочувати та вирізати фігури, тримаючи решту у холодильнику. Пласт розкочуємо завтовшки від 3 до 5 мм.
- Готові фігурки з тіста переносимо на лист. За бажанням вирізаємо зверху фігур отвір коктейльною трубочкою, щоб можна було готовий пряник підвісити на ялинку. Залишки і обрізки тіста знову ліпимо в кулю і охолоджуємо в морозилці - поки ви працюватимете з наступною порцією холодного тіста, ваші обрізки знову можна буде розкотити і вирізати з них зірки, ялинки або інше.
- Випікаємо домашні імбирні пряники при температурі 175 градусів, від 7 до 12 хвилин. Час випічки залежить від того, наскільки охолодженим було ваше тісто та товщина пласта. Зазвичай, якщо краї та низ пряника почали зарум'янюватися – можна виймати! Не поспішайте перекладати пряники з листа, залиште їх на кілька хвилин, вони охолонуть, затвердіють і стануть хрусткими.
Глазур для пряників
Вже повністю охолоджені пряники можна припорошити цукровою пудрою чи приготувати глазур для пряників, т.зв. айсинг, з одного збитого білка з однією столовою ложкою лимонного соку та 120-130 г цукрової пудри. Розпис імбирних пряників — справжнє мистецтво, яке потребує ретельності, зате результат чудовий!
Ось і готові наші імбирні пряники, майстер-клас не зайняв багато часу, сподіваємося, що і ви освоїте цей рецепт швидко і приготуєте до свята чудові подарунки-частування для всієї рідні!
Рекомендує для перегляду Відео-рецепт Імбирних пряників:
Автор рецепту: Гай І.В.
Автор статті: Антонова И.Г. (доцент КНИТУ)
Дата публікації: 03-11-2016
Дата оновлення: 22-11-2023
Оставить комментарий
Комментарии к статье
-
Ольга Мращева 15-11-2016 :
Посмотрела ваш рецепт и решила детям сделать. Передают вам спасибо )) Пряники получились очень вкусными! )
-
ксения 09-11-2016 :
Рекомендую!!! Очень простой быстрый и весьма полезный рецептик.ФОто черткие, все понятно.