Корисні властивості насіння чиа
Отзывы о статье ( 2 )Відносини з чиа у прихильників здорового способу життя почалися кілька років тому і продовжують бурхливо розвиватися. Це крихітне, що за своїм розміром нагадує мак, супер-насіння б'є рекорди затребуваності у всіх столицях планети. І якщо ще 3-4 роки тому про них не було нічого відомо, то зараз чиа переживають своє друге народження.
Насіння Чіа
Людство забуло про існування рослини на 500 років і згадало про нього завдяки книзі, що потрапила в категорію «найдивніших і найнезвичайніших в історії». Називається вона Кодекс Мендоса, написана анонімним автором приблизно в 1547 році в Мехіко, є пам'яткою ацтекської культури. «Насінням життя» (чіа) присвячені багато сторінок, які донесли через століття інформацію про значний продукт харчування індіанців, незамінний лікарський засіб і традиційний дар, що підноситься богам.
Однак дослідники звернули увагу не на ці якості рослини, які відомі і серед інших видів рослинного світу, їх зацікавили властивості насіння чи давати величезний заряд енергії, що дозволяє полювати і воювати, виконувати фізичну роботу, не відчуваючи втоми. За сотні кілометрів ацтеки-бігуни несли послання через гори, при цьому були сильними і витривалими, обходилися довгий час без їжі, вживаючи тільки насіння дивовижного кущика. Літні індіанці виключали з раціону всі продукти, залишаючи тільки чудо-насіння і жили при цьому дуже довго, а жінки, що змащують тіло олією чиа , залишалися молодими та привабливими. У «Кодексі Мендоса» містяться відомості про використання насіння як сплату податків.
Історія
З 38 ацтекських Штатів 21 провінція платила данину насінням. Вважалося, що самі боги сприяли ацтекам і дарували їм землі з пірамідами, кукурудзою, квасолею, амарантом і чіа. На малюнку, залишеному анонімним автором, перед кущиком чиа стоїть уклінний індіанець, тримає в руках миску і просить дар богів - "насіння життя" (чиа перекладається з мови майя - "сила", з мови ацтеків - "масляниста") [3]. Як бачимо, насіння чиа грали дуже велику роль у побуті та житті індіанців. Що ж сталося і чому людство забуло чудо-рослину на кілька століть?
Виявляється, що з приходом конкістадорів була підірвана не тільки потужність цивілізацій майя і ацтеків, але були знищені і посіви, що застосовуються в язичницьких ритуалах. Іспанці однозначно не визнавали жертвопринесення, знищували все, що з традиціями індіанців. Так зникло насіння чиа. Відродження прийшло у другій половині 20 століття. Було складено спеціальну програму з вивчення рослини та відправлено експедицію вчених до Південної Америки.
Виростаючи у важкодоступних горах, на висоті до 2600 м над рівнем моря, дикорослі форми загадкової рослини відкрили свої можливості не відразу. І тільки через 15 років, у 2006 році, плантації чиа стали відроджуватися в Мексиці та Гватемалі, з'явилися в Аргентині, Болівії, Перу, Парагваї, США та Австралії.
Цікаво, що перша хвиля продажів насіння в США була пов'язана з виготовленням глиняних фігурок, які служили основою для досить липкої пасти, що містить насіння чиа. Ці фігурки поливалися водою, і трава, що проросла, перетворювалася на хутряне або волосяне покриття іграшки. Ще нічого не знають про цілющі властивості рослини люди використовували «насіння життя» як новинки кімнатних рослин [9].
Як новий вид харчових продуктів Євросоюз визнав насіння у 2009 році. У магазинах Європи з'явився хліб, що містить у своєму складі "супер-насіння" [8]. Абсолютно новий для нас продукт з'явився і в наших краях.
Що ж дозволило однорічній траві висотою близько метра, з дрібним, як льон, насінням, але блискучим, з характерним малюнком, як квасоля , увійти до категорії «супер фуд»? Адже смаку та запаху у насіння чиа немає, та й належить рослина не до такого вже рідкісного роду шавлієвих (друга назва — «шавлія іспанська»). Однак кажуть, що вони творять чудеса, а за відгуками людей «ці супер-насіння буквально зносять голову від своїх унікальних переваг для здоров'я».
Властивості насіння чиа
Величезна кількість інформації та порад щодо застосування лікувальних рослин часто ставить у глухий кут: все цікаво, і все переконливо. Насіння чиа — не виняток, більше того: вони беруть нові та нові рекорди.
склад
Вчені показали дивовижний склад рослини: багатий вміст жирних кислот Омега-3 та 6, білків (близько 20%), клітковини, вітамінів А, С, Е, мінералів – кальцію, фосфору, магнію, марганцю, заліза, калію тощо. Наприклад, клітковина, що міститься в насінні, поглинає рідину, яка в 12 разів перевищує їх власну вагу.
Звичайно, це чудовий засіб для схуднення. А вміст Омега-3 майже у вісім разів більший за ту ж кількість, що міститься в 100 г лосося або волоських горіхах. Чи варто тепер дивуватися витривалості ацтеків, що жують всього 100 грамів крихітного насіння, яке легко заміняли їм майже кілограм лосося, 545 мл молока, 900 г апельсинів, 216 г горіхів і т.д.
Дивно, але вміст холестерину дорівнює нулю, а калорійність насіння чиа - майже 500 ккал на 100 грам. Але найцікавіше – добова норма, достатня для повноцінного самопочуття – дві столові ложки! Справді, «малий золотник, та дорогий».
Розмальовані природою в різні кольори (від білого- до чорного), з химерними візерунками, малесенькі та блискучі, вони несуть велику користь людині, доведену вченими:
- Містять білок якісного рослинного походження (20%). Наприклад, у пшениці та кукурудзі — 14%
- Кількість багатих на корисні жирні кислоти Омега-3 і Омега-6 досягає 90%. Для порівняння: у печінці тріски міститься 20%, у лососиній ікрі – 35%, морських водоростях – 40%. До речі, варто звернути особливу увагу саме на цей факт. Вчені Данії безпосередньо пов'язують довголіття та відмінне здоров'я людей з регулярним споживанням морської риби. Вивчивши склад крові жителів Японії, Нідерландів, ескімосів Гренландії та інших північних народів, вони зробили висновок: морська риба, багата на Омегу-3, сильно знижує рівень захворюваності на серцеву та судинну системи, гіпертонії, тромбозів. Вміст цієї жирної кислоти в насінні чиа перевищує морську рибу в кілька разів.
- Несуть ударну кількість кальцію: у 100 г насіння кальцію міститься у п'ять разів більше, ніж у 200 г молока.
- Антиоксидантів більше, ніж у чорниці утричі.
- У 100 г насіння міститься 34 г клітковини [4].
Насіння Чіа Користь для здоров'я
- значно знижують рівень цукру на крові;
- стабілізують холестерин та знижують артеріальний тиск;
- підтримують нервову систему та серце;
- антиоксиданти, що містяться в насінні, роблять його незамінним джерелом молодості та сили, замінюючи навіть свіжі фрукти взимку;
- позитивно впливають на роботу шлунка, запобігають запорам;
- швидко накопичують енергію, запобігають недоумству, роблять людину сильною і витривалою. Є справжнім натуральним, природним енергетиком;
- сприяють активному схуднення.
Насіння чіа для схуднення
Більшість населення планети дуже цінує насіння за ці якості. 3 роки тому Всесвітня організація лікарів опублікувала відомості: ожиріння сьогодні є планетарною проблемою 21 століття, від нього люди вмирають більше, ніж від голоду.
Насіння чиа стало дуже популярним серед продуктів для схуднення. Вони надовго допомагають почуватися ситим, сприяють роботі травлення, т.к. містять розчинну клітковину, здатну поглинати в собі в 12 разів більше води, а це означає забирають зайвий холестерин, токсини і виводять їх з організму. У цьому прискорюється обмін речовин.
Що відбувається у шлунку? Насіння рослини, потрапивши в організм людини, перетворюється на гель, здатний ставити заслін між травними ферментами та вуглеводами, що уповільнює перетворення вуглеводів у глюкозу. Тому «насіння життя» потрібне кожному з нас — і здоровому, і хворому, і тому, хто просто хоче схуднути [2].
Для тих, хто зібрався худнути, є чудовий, дуже ефективний рецепт: на 12 годину насіння чиа заливається водою (дві ложки на склянку). У вас вийде маса, що нагадує густий кисіль. Додайте 4 ложки меду та 2 ложки соку лимона, перемішайте у блендері. Ваш організм відчуватиме насичення, а ви позбавитеся шлаків і токсинів.
Як брати?
10 корисних рецептів з насінням Чіа
М'який та ненав'язливий смак насіння, швидкий спосіб приготування дозволяє додавати його до будь-яких продуктів та напоїв. Можна застосовувати і в сирому вигляді, проте через дуже дрібний розмір люди придумали інші, більш підходящі способи:
- насіння заливають молоком, і після набухання (10-15 хв) їжа готова;
- чіа можна замочити у фруктовому соку (мексиканці називають таку страву - "коктейлем чіа - фреска") [1].
- паростки рослини додають у будь-які овочеві або фруктові салати;
- подрібнене насіння додають у каші, випічку, використовують при приготуванні різних соусів;
- чудовий інгредієнт для смузі від зайвої ваги: йогурт, шматочки банана та ківі, насіння чиа (після набухання) збивається у блендері;
- насіння використовується при смаженні риби, м'яса. Вони надають хрусткій скоринці пікантний і незвичайний смак і вигляд.
Відгуки
Цікаві відгуки людей, які вже познайомилися, дізнались, а головне на собі випробували дію забутого, але відродженого продукту. Як відомо, все незнайоме та незвичайне викликає й різні враження. Декілька прикладів відгуків про насіння чиа:
- За порадою подруги використовую насіння вже місяць. Дуже задоволена. Апетит знизився, але відчуваю приплив сил. Додаю в йогурт всього ложку чиа, а схудла вже на 5 кг. Всім раджу!
- Чому я люблю насіння чиа: я багато працюю і постійно голодний. Змішую насіння з йогуртом, замороженою малиною і їм щоранку. Насіння не має смаку і його не треба молоти. Тому я насолоджуюся ароматом малини. Я посміхаюсь.
- Люблю чиє насіння. У них є волокна та гарний хрускіт. Мої улюблені – з вівсянкою чи гарбузом.
- Дуже не сподобалися: дрібні, застрягають у зубах, постійно потрібно чиститись перед дзеркалом.
- Поки все добре. Це допомагає мені приборкати свій апетит і втратити вагу, особливо під час свят. Замовлю ще раз і вам рекомендую.
Застосування
Рослина знайшла застосування й у косметології. Активно використовується олія насіння для зміцнення волосся та оздоровчого масажу тіла, масок для обличчя. Насіння чиа, залишене буквально на кілька хвилин, чудово живить шкіру, а потовчене насіння її очищає.
У кулінарії використовуються при випіканні хліба, булочок, печива та тістечок.
Останнім часом насіння використовується у виготовленні фарб та лаків у суднобудуванні.
Споконвіку ми знаємо і любимо свої рідні та чудові рослини, що приносить значно більшу користь організму, ніж деякі ліки: ромашку, шипшину, липу, обліпиху і т.д. Але сьогодні у нас є можливість познайомитися та спробувати «заморську» лікарську траву, насіння якої справді особливе.
Список літератури:
- А. Годуа. Ягоди годжі, насіння чиа та зерна кіноа для оздоровлення та схуднення. Онлайн книга, стор. 12-14.
- М. Мішина. Методика схуднення. Продукти харчування – інформація для тих, хто худне.
- А. Скромницький, В. Талах. Кодекс Мендосу. Видавництво Blok. NOT, 2011.
- Новий засіб для схуднення – насіння Чіа. Наукова стаття. Медіформ.
- Ж. Абрамов. Насіння чіа - користь, застосування. Ж. Народна медицина 11.01; 2016.
- «Commission Decision of 13 October 2009 authorizing the placing on market of chia seed as novel food ingredience under Regulation (EC) №268/97 of the European Union 11 November 2009/
- "Chewing Chia Packs a Super Punch" NPR. Retrieved 18 жовтня 2012 року.
- Albergotti Reed. The NFLs Top Secret Seed. Wall Street Jamal. Retrieved 19 жовтня 2012 року.
- Chia Pet. Arts Culture Smithsonian Magazine. Smithsonianmag.com. Retrieved на 2014-04-26.
Автор статті: Антонова И.Г. (доцент КНИТУ)
Дата публікації: 09-05-2016
Дата оновлення: 30-11-2021
Оставить комментарий
Комментарии к статье
-
Валентина Петровна 24-08-2016 :
я беру исключительно для смузи. с бананом, киви, дыня, арбуз.. сейчас сезон слив и яблок.. замечательные семена
-
Irina 12-05-2016 :
для похудения супер в качестве смузи и для овощных салатов