+38 (044) 334-54-85 +38 (067) 195-85-85 +38 (050) 145-85-45
магазин спецiй
(067) 195-85-85
 
(044) 334-54-85
(050) 145-85-45

Ваніль – що це? Вирощування та сорти рослини, застосування в кулінарії

Отзывы о статье ( 1 )

Що таке ваніль?

  • Ваніль - це їстівні плоди сімейства орхідних, найбільше сімейство квіткових культур у світі. Екзотична рослина нараховує більш ніж 150 сортів ванілі, хоча лише два сорти — Бурбон та Таїті експлуатується з комерційною метою.
  • Люди, які проживають на узбережжі Мексиканської затоки, були першими, хто використовував ваніль як ароматизацію напоїв. До цього вони використовували стручки як ароматизацію в храмах, а квіти ванілі поміщали в будинках, як амулет, для захисту від поганого ока.
  • Ванільні стручки вперше покинули Мексиканське узбережжя на початку 1500-х років, на судах, що прямують до Іспанії.

Вирощування ванільних стручків

До кінця 19 століття пряність вирощували виключно в Мексиці, але на сьогоднішній день лідером з вирощування бобів є Мадагаскар, за ним слідують Коста-Ріка, Гватемала, Уганда, Кенія, Китай, Індія, Індонезія, Франція, Папуа-Нова Гвінея, Тонга, Фіджі, Таїті, Гаваї.

Ваніль сорту Бурбон можна придбати у нашому магазині Бурбонська ваніль

Ваніль — найбільш трудомістка культура у світі сільськогосподарська, при цьому є найдорожчою. Вирощування ванілі займає до трьох років після того, як орхідеї висаджують і до появи перших квітів. Плоди, які нагадують більше зелених бобів, повинні залишатися на лозі протягом дев'яти місяців, щоб повністю розвинути свої ароматні властивості. Однак, коли боби збирають, вони, як і раніше, частково зелені і, отже, не мають ні смаку, ні аромату. Розвивають ці відмінні властивості в процесі затвердіння та сушіння.

Ваніль настільки цінна, що в Мексиці фермери ставили ще на зелених бобах тавро за допомогою ножа чи шпильки у вигляді чисел, що з'являлося після сушіння. Щоразу, коли хтось підозрював, що їхні боби були вкрадені, вони могли визначити за характерним знаком.

Сорт Бурбон - знаменитий і найкращий сорт ванілі, названий на честь острова Реюньйон, знаходиться на схід від Мадагаскару. На початку 19 століття він був відомий як Іль де Бурбон.

Сполучені Штати Америки є найбільшим у світі споживачем ванілі, а потім Європа особливо у Франції. Від 1400 до 2300 тонн ванільних стручків виробляється у всьому світі щороку. Це значно менше, ніж какао боби та кавові зерна.

Як вибрати та купити ваніль?

Ваниль

  • Преміум-боби ванілі, незалежно від того, де вони виростають, повинні мати багатий, повний аромат, маслянисті та гладкі на вигляд.
  • Бурбон ваніль має довжину стручків від 13 до 22 см, з насиченим смаком і запахом, щільну, жирну шкіру, містять безліч насіння і мають міцний аромат ванілі.
  • Ваніль сорту Бурбон з Мадагаскару та Коморських островів має вершковий та солодкий смак.
  • Мексиканські боби ванілі дуже схожі на сорт Бурбон, хоча вони мають м'якший, гладкіший, пряніший, дерев'яний аромат.
  • Ваніль сорту Таїті - стручки короткі, але повні, містять високу кількість олії та води, ніж інші сорти. Шкіра тонша, вміст насіння менше, а аромат фруктовий та квітковий. Аромат ванілі Таїті часто нагадує аромат лакриці, вишні, чорносливу чи вина.

Як використовувати прянощі Vanilla?

Ваниль стручки

Як зробити ванільне морозиво зі справжньою ванілі? Читайте на нашому сайті Ванільне морозиво. Рецепт /articles/recipes/vanilla-ice-cream.html

Часто стикаємося з рецептами, які вимагають тільки насіння ванільного стручка, але при цьому сам стручок не використовується. Але насправді весь стручок насичений ароматом, і саме він має високий коефіцієнт ароматності.

Для того, щоб розрізати стручок ванілі, можна використовувати ніж або ножиці, щоб дістати насіння — краще скористатися ложкою.

  1. Ванільний стручок вже без насіння можна помістити в глечик з лимонадом або в пляшку з вином.
  2. Можна додати до молока для приготування молочних каш чи молочних напоїв.
  3. Після таких дій з ваніллю, її не варто викидати - потрібно промити під водою і кинути в контейнер із цукром, він буде насичуватися тонким ароматом ванілі.
  4. Боби ванілі, які були використані кілька разів можна подрібнити та використовувати для додавання в морозиво, печиво, креми, соуси.

Автор Антонова Ирина

Автор статті: (доцент КНИТУ)

Дата публікації:

Дата оновлення: 19-08-2020

Оставить комментарий

Оцените статью
empty starempty starempty starempty starempty star
Captcha Обновить код

Комментарии к статье

  • 16-11-2015 :

    очень интересно! даже и подумать не могла что это настолько тяжелый процесс сбора и главное хранения ванильных стручков.

Закрыть
Логин (Имя пользователя):
Пароль:
 Забыли пароль?