+38 (044) 334-54-85 +38 (067) 195-85-85 +38 (050) 145-85-45
магазин спецiй
(067) 195-85-85
 
(044) 334-54-85
(050) 145-85-45

Тимьян, він же чебрець. Корисні властивості та застосування

Отзывы о статье ( 6 )

Фото: Пучок чебрецю

Що таке чебрець?

"Згідно з старою ірландською легендою люди, які промили очі росою, яка була зібрана з кущиків чебрецю на світанку першого травня, можуть бачити фей"

Якісний сушений чебрець свіжого врожаю можна придбати в нашому магазині, перейшовши за посиланням Сушений чебрець

Тимьян - це трав'яниста рослина, яка відноситься до роду Thymus і має безліч назв: чебрець, богородська трава, феміамник, мухопал, гірський тиміан та ін. Використовується рослина не тільки як приправа в кулінарії, але і в медицині завдяки його різноманітним корисним властивостям.

  • Перша згадка про траву чебрець зустрічається в джерелах першої письмової цивілізації - Шумерської (3 тис. років до н.е.) Шумери використовували його як антисептик.
  • Стародавні єгиптяни вважали рослину чебрець кращим засобом для бальзамування.
  • У середньовіччі чебрець-траву використовували на лікування таких захворювань, як склероз, параліч, атрофія м'язів, і навіть підвищення загального тонусу організму.
  • І Авіценна, і Теофраст використовували чебрець для приготування складних лікарських ліків.
  • Батько західної медицини Гіппократ відзначав терапевтичні властивості чебрецю у лікуванні респіраторних захворювань.

Корисні властивості чебрецю

Насамперед слід зазначити, що чебрець містить тимол - речовину, яка відноситься до біоцидів, що і забезпечує його антибактеріальні та антисептичні властивості.

  1. Захист від бактеріальних інфекцій харчового походження. Центр досліджень тварин та ветеринарних наук у Португалії провів дослідження, в результаті якого було з'ясовано, що ефірна олія чебрецю, навіть за низької концентрації, є чудовим консервантом харчових продуктів проти кількох поширених харчових бактерій, серед яких і стафілококова паличка.
  2. Профілактика раку. Наукова група з Лісабонського університету довела, що екстракт Thymus mastichina L. має захисний ефект проти злоякісних утворень товстої кишки. Група турецьких дослідників-онкологів довели, що ефірна олія рослини здатна індукувати загибель ракових клітин і може бути перспективним кандидатом у розробці нових терапевтичних засобів для лікування раку молочної залози.
  3. Лікування дріжджових інфекцій (ротових та вагінальних) типу Candida Albicans. Дослідники з Університету Турину в Італії встановили, що ефірна олія чебрецю істотно впливає на знищення грибів С. Albicans на внутрішньоклітинному рівні.
  4. Лікування шкірних захворювань. Англійські вчені довели, що настоянка чебрецю ефективніша у боротьбі з бактерією Propionibacterium, що викликає акне, ніж стандартні концентрації перекису бензоїлу — активного інгредієнта більшості кремів та мазей, створених для боротьби з акне. Команда дослідників центру дерматології в університеті Аддіс-Абеба здійснювали дослідження, спрямоване на оцінку терапевтичного ефекту ефірної олії чебрецю та протигрибкового крему на шкірні ураження типу «екземи» і дійшли висновку, що 66,6% пацієнтів, які застосовували чебрець, було повністю вилікувано.
  5. Лікування гіпертонії. Вчені з Белграда (Сербія) в результаті експерименту на лабораторних щурах з'ясували, що водний розчин чебрецю повзучого сприяє зниженню артеріального тиску. Оскільки щури, як правило, мають аналогічні порівняно з людиною результати в ситуаціях із гіпертонічною хворобою, команда сподівається, що подальші випробування на людях підтвердять ці висновки.

Тимьян

Фото: Свіжий чебрець з іншими спеціями.

Команда вчених з Університету в Південній Кореї довели, що тимол, що міститься в траві чебрецю, в комплексі з іншими елементами, є дуже ефективним засобом боротьби з комаров личинками — Asian tiger mosquito, які розносять віруси жовтої лихоманки, енцефаліту та інших смертельних захворювань.

Тимьян допоможе продовжити свіжість соняшникової олії — стверджують вчені з Інституту сільськогосподарської та харчової біотехнології у Варшаві, тобто чебрець — чудовий природний консервант олії.

Тимьяновий мед — унікальний природний продукт, який є традиційними грецькими ласощами, які збирають практично у всіх районах цієї країни. Це не тільки дуже смачна кулінарна добавка, але й надзвичайно корисне зілля. Його використовують для лікування як бронхітів, так і захворювань нирок, безсоння та судомних станів, невралгії та захворювань шлунково-кишкового тракту.

Список використаної литературы:

  1. International Journal of Food Microbiology/ June 2010
  2. Antimicrobial activity of essential oils against Staphylococcus aureus biofilms / Food Science and Technology International/ October 3, 2014
  3. Gordo J., Maximo P., Cabrita E., Lourenço A., Oliva A., Almeida J., Filipe M., Cruz P., Barcia R., Santos M., Cruz H. / Thymus mastichina: their anti-cancer activity/ 2012 Nov;7(11)
  4. Emir Bozkurt, Harika Atmaca, Asli Kisim, Selim Uzunoglu, Ruchan Uslu, Burcak Karaca /Effects of Thymus serpyllum Extract on Cell Proliferation, Apoptosis and Epigenetic Events в Human Breast Cancer Cells\ Nutrition and Cancer, 8/2012
  5. Vivian Tullio, Narcisa Mandras, Valeria Allizond, Antonia Nostro, Janira Roana, Chiara Merlino, Giuliana Banche, Daniela Scalas, Anna Maria Cuffini /Позитивна Interaction of Thyme (Ред) Essential Oil with Human Polymorphonuclear Granulocytes in Eradicating Intra, 2012
  6. http://www.medicalnewstoday.com/articles/107146.php
  7. Researching accessible and affordable treatment for common dermatological problems in developing countries. An Ethiopian experience. /International Journal of Dermatology/ July 2012
  8. Antioxidant and Antihypertensive Activity of Extract from Thymus serpyllum L. in Experimental Hypertension/ Plant Foods for Human Nutrition/September, 2013
  9. Young-Uk Park, Hyun-Na Koo, і Gil-Hah Kim/Chemical Composition, Larvicidal Action, і Adult Repelence of Thymus magnus Aedes albopictus/ Journal of the American Mosquito Control Association 28(3)/ 2012
  10. Zofia Zaborowska1, Krzysztof Przygoński1, Agnieszka Bilska2 Antioxidative effect of thyme (Thymus vulgaris) в flower oil/Technologia Alimentaria ACTA Scientiarum Polonorum /11(3), 2012

Автор Антонова Ирина

Автор статті: (доцент КНИТУ)

Дата публікації:

Дата оновлення: 22-01-2024

Оставить комментарий

Оцените статью
empty starempty starempty starempty starempty star
Captcha Обновить код

Комментарии к статье

  • 30-06-2023 :

    Интересная познавательная статья, чудо трава, сама собираю и сушу, свойства ее великолепно влияют на организм.

  • 06-01-2023 :

    Коротко,без воды,чётко и профессионально. Редко такие статьи попадаются. СУПЕР!!!

  • 17-04-2017 :

    Интересно.Даже и не думала что обильное количество может помочь в лечении

  • 07-10-2015 :

    Отличная статья! СпасибО!

  • 06-10-2015 :

    Согласен с пред. комментарием. Еще и видно, что написан обзор достаточно квалифицированным специалистом.

  • 05-10-2015 :

    Статья достаточна интересная и главное познавательная. Я на пример для себя узнала о тимьяновом меде и пользе самого растения.

Закрыть
Логин (Имя пользователя):
Пароль:
 Забыли пароль?