Селера – корисні властивості та застосування в медицині
Отзывы о статье ( 3 )
Корисність селери
Багато хто навіть не здогадується, наскільки корисний для здоров'я цей скромний городній овоч. Для початку варто просто поглянути на хімічний склад листя та коріння селери.
Селера. Склад
Селера містить ефірні олії, аспарагін, маніт, цитрин, солі калію, кальцію, фосфору, натрію. Це хороше джерело вітамінів C, B1, B2, B6, РР, холіну, щавлевої кислоти, фолієвої кислоти та клітковини.
Якісну зелень селери ви можете придбати на сторінці нашого магазину Зелень селери сушена
Примітка: селера дійсно містить більше солей натрію, ніж більшість овочів, проте ця обставина не повинна насторожувати.
Одне стебло селери містить приблизно 32 мг натрію, 104 мг калію і лише 20 калорій. Високий вміст натрію в селери компенсується дуже високим рівнем калію. Крім того, кількість натрію не є суттєвою навіть для найбільш чутливих до кухонної солі індивідуумів.
Застосування селери в медицині
- Для боротьби з поганим запахом із рота. Свіже стебло рослини є своєрідною природною альтернативою зубній щітці та зубній нитці. Він не тільки освіжає подих і знищує патогенну мікрофлору в ротовій порожнині, що викликає неприємний запах. Шорсткості та волокна на стеблі селери працюють як скраб і чудово очищають зуби та язик.
- Проти інфекцій сечового міхура. Екстракт насіння селери має знеболювальні, протизапальні та сечогінні властивості і успішно використовується в комплексній терапії інфекцій сечового міхура. Діуретична дія селери обумовлена наявністю в ньому глікозиду апину.
- При бурсіті. Незважаючи на те, що сьогодні на зміну нестероїдним протизапальним препаратам першого покоління прийшли сучасніші інгібітори ЦОГ-2, останні теж не позбавлені побічних ефектів і мають низку протипоказань. У селери ж містяться безпечні природні інгібітори ЦОГ-2, які не мають побічних ефектів. Ця обставина робить доцільним включення до комплексної терапії бурситів та багатьох інших запальних захворювань відвару насіння селери, а також свіжого соку самого кореня.
- Проти раку. Одна з активних сполук у складі селери — глікозид кумарин — здатний посилювати активність білих кров'яних клітин, які допомагають боротися із раком. Вони також допомагають захищати організм дії вільних радикалів. У селери містяться й інші сполуки (наприклад, т.зв. фенольні кислоти), які мають здатність уповільнювати розвиток раку, блокуючи дію простагландинів, що стимулюють зростання пухлинних клітин.
- Проти грибкових інфекцій. Селера містить більше двох десятків різних фунгіцидів, що робить його коренеплоди стійкими до грибкових інфекцій при тривалому зберіганні. Ця властивість рослини з успіхом використовується при лікуванні різних грибкових захворювань людини. Для їх профілактики достатньо з'їдати один черешок селери на день.
- При подагрі. Активні речовини, присутні в насінні, листі та корінні селери сприяють значному зниженню рівня сечової кислоти, який є причиною нападів подагри. Регулярне вживання свіжого листя, а також насіння селери допоможе значно пом'якшити і навіть усунути напади подагри. Можна вживати у вигляді чаю чи відвару насіння. Відмінним варіантом є і свіжий сік селери. Для покращення смаку його можна змішувати із фруктовими соками.
- Проти сінної лихоманки. Є одним із найважливіших харчових продуктів, які полегшують симптоми алергії. У цьому списку поряд з ним стоять такі продукти, як морква, імбир, м'ята, петрушка, куркума, ромашка та капуста.
- Гіпертонія. Кумарини, у значній кількості присутні у складі рослини, здатні наводити в норму тонус серцево-судинної системи, знижувати артеріальний тиск та полегшувати головний біль, у тому числі і при мігрені.
- При розладі шлунка. У Німеччині та Угорщині рослина давно використовується як засіб для лікування розладів травлення. Спеціальна комісія ЄС, яка оцінює ефективність та безпеку лікарських рослин, офіційно схвалила застосування препаратів селери для лікування диспепсії. У селери містяться два десятки компонентів, які забезпечують протизапальний та знеболюючий ефект при виразковій хворобі, а також мають вітрогонні властивості та допомагають при печії.
- При розладах пам'яті. Рослина (поряд з лляним насінням) у великій кількості містить флавоноїд лютеолін, який знижує рівень бляшкоутворюючих білків у головному мозку. Це, у свою чергу, може протидіяти факторам ризику виникнення хвороби Альцгеймера та атеросклерозу.
- При менопаузі. Містить сполуки, які суттєво полегшують неприємні симптоми менопаузи (такі, як, наприклад, припливи), а також сприяють запобіганню розвитку остеопорозу.
- При пневмонії. Відомий природний стимулятор імунної системи, що ефективно допомагає боротися з пневмонією. Селера багата антиоксидантами та іншими сполуками, які борються з бактеріями, вірусами та знімають запалення.
Як використовувати селера?
- Селеру можна їсти цілком у свіжому вигляді або додавати в салати — овочеві, фруктові, а також салати з курки або тунця.
- Селеру також готують на пару, тушкують з іншими овочами і додають до супу, рагу або печені.
- З лікувальною метою застосовують чай або відвар листя, коріння і насіння селери, а також використовують свіжий сік.
Автор статті: Антонова И.Г. (доцент КНИТУ)
Дата публікації: 04-08-2015
Дата оновлення: 01-02-2024
Оставить комментарий
Комментарии к статье
-
Лара 11-10-2016 :
я лично всегда сушеный сельдерей добавляю во все блюда, это такой источник витаминов и при этом цена на него не высока а весьма доступная во все времена года
-
STAS 17-08-2015 :
Спасибо за статью! Делал салат с сельдереем, как раз почитал о нём на вашем сайте! Молодцы