Кориця та лікування діабету
Рівень цукру в крові людини регулюється виробленням хімічних речовин та гормонів, чільне місце серед яких займає інсулін.
Інсулін виробляється бета-клітинами підшлункової залози. Коли інсуліну виробляється недостатньо, рівень цукру в крові підвищується, цим викликаючи подальшу перешкоду цьому процесу. Цей стан називається гіперглікемія. Діабет характеризується частим сечовипусканням, спрагою та відчуттям загальної втоми. Якщо діабет не лікувати, то можуть виникнути ушкодження органів, погіршення зору та незрозуміла втрата ваги. За допомогою лікування можна зупинити розвиток хвороби. Правильне харчування у поєднанні з медикаментозним лікуванням, фізичними вправами та інсуліном вкрай необхідне запобігання серйозним наслідкам.
Кориця – вічнозелене дерево, що досягає заввишки близько 15 метрів. У нього довгасте листя та дрібні квіти. Специфічний запах виникає під впливом коричного альдегіду, що міститься у корі дерева. Своєрідний смак кориці виникає під впливом етилциннамату, бета-каріофіллену, евгенолу, метилхавіколу, коричного альдегіду та ліналоолу. Кора кориці використовується в усьому світі як спеція та приправа для надання страв особливого аромату. Корицю можна вживати в їжу у сирому вигляді. Подрібнена кориця додається в супи та десерти. Кориця корисна здоров'ю. Ефірне масло, що отримується з кори кориці, використовується для лікування застуди та діареї. Вважається, що екстракт кориці є антиокислювачем, що має антибактеріальні властивості. Саме тому корицю також використовують як консервант.
Вважається, що кориця здатна допомогти у лікуванні цукрового діабету. Розвиток діабету призводить до необхідності довічного контролю за рівнем цукру в крові та дотримання суворої дієти. Успіх лікування діабету лежить у ефективному контролюванні зовнішніх факторів, які посилюють перебіг хвороби. Кориця зменшує стрес, покращує обмін речовин та підвищує імунітет організму у боротьбі з хворобою. Кориця покращує вироблення інсуліну, що регулює рівень цукру в крові. Поліфенол-А, що міститься в кориці, також регулює рівень холестерину. Проведені дослідження показали, що екстракт кориці має терапевтичну дію на діабет. В результаті біохімічного дослідження було виявлено, що кориця зменшує окислювальний стрес, що веде до розвитку діабету другого ступеня, тоді як антиоксиданти перешкоджають руйнуванню органів. Хоча екстракт кориці не безпосередньо впливає на рівень гемоглобіну А1С, тим не менш, він відіграє важливу роль у лікуванні діабету, зменшуючи стрес і зміцнюючи імунітет.
Автор статті: Антонова И.Г. (доцент КНИТУ)
Дата публікації: 04-01-2013
Дата оновлення: 02-02-2024
Оставить комментарий