Спеції для випічки
Отзывы о статье ( 2 )Суміші спецій та прянощів для випічки
Професійні пекарі люблять використовувати різні комбінації спецій у випічці. Кількість таких сумішей величезна. Наведемо як приклад три композиції:
- Аніс, бадьян, кориця, кмин, часник, м'ята. Ця суміш спецій надає хлібу (особливо житньому) гострого, пряного смаку і неповторного аромату.
- Кмин, коріандр, аніс, фенхель. Даний склад підходить будь-якому хлібному тісту. На 500г борошна достатньо 1 столової ложки суміші.
- Ця ароматна комбінація спецій називається «гарам масалу» і має перське походження. Компоненти: коріандр, кумін, чорний перець, трохи кориці, кардамону, мускатного горіха та гвоздики. Подрібнені на порошок прянощі додаються при замісі тіста, надають хлібу надзвичайно тонкий аромат.
Напевно, багато хто з вас, будуть здивовані: як так, ці ж спеції підходять і до м'яса, їх додають у перші страви, салати і т.д. А тепер не дивуйтесь: Суміш спецій для випікання цілком підійде і для риби. Достатньо замінити основу: цукор – на сіль! Ця здатність прянощі бути універсальною давно помічена професійними кухарями, за ці якості спеції цінуються та вивчаються. Вся справа в поєднаннях пряних трав між собою та дозах.
Спеції для солодкої випічки
Бадьян (зірковий аніс)
Як пряність використовуються сухі зрілі плоди. Смак солодкувато-гіркий. Запах нагадує аніс, але значно тонший і ароматніший, не нудотний. Застосовується при випіканні пряників, печива, кренделів. Аромат прянощі розкриється в міру приготування виробу, що й стане ознакою готовності.
Ваніль
Прянощі вважають «аристократкою» серед прянощів. Має вражаючий стійкий аромат. Застосовується у виготовленні бісквітних виробів, тістечок, горіхових тортів. Відмінно підходить до випічки, що містить какао.
Гвоздика
Квітковий бутон миртового дерева, що не розкрився, висушений на сонці, має сильний аромат і пекучий смак. Для випічки краще використовувати капелюшок прянощі, що має тонкий аромат без гіркоти ніжки. Цінність гвоздики - ефірна олія складного складу. Його зміст сягає 15%. При закладці в тісто потрібно уникати великих доз: на 1 кг достатньо 4 голівки. Гвоздика добре поєднується з корицею. У сумішах спецій для випікання закладка повинна витримуватись у пропорції 1:5 або 1:7.
Імбир
Спеція для солодкої випічки використовується у вигляді порошку або дрібно подрібненого кореня. Улюблена пряність у приготуванні пряників, бісквітів, булочок, печива, паски. Додається в тісто або в процесі замісу, або в кінці. Норма закладки: на 1кг тесту – до 1г імбиру.
Кардамон
Ця пряність входить практично у всі композиції спецій для випікання. Основна функція кардамону - надати виробу незвичайного аромату. Спеція незамінна у випіканні кексів, бісквітів, листковому тесті, в кавовому торті. Норма закладки має бути обережною: достатньо одного подрібненого зерна на 1кг тесту.
Кориця
Пряність добре відома і улюблена багатьма. Має ніжний аромат, трохи пекучий, солодкуватий смак. Підходить до будь-якого виду випічки, але особливо гарна у поєднанні з яблуками. Норма закладки: половина чайної ложки подрібненої кориці на 1 кг тесту.
Мускатний горіх
Спеція має витончений аромат та пекучий пряний смак. Бісквіти, торти, печиво, солодкі пироги з добавкою мускатного горіха вважаються ефектними та особливо пікантними.
Цедра лимону
Лимонна цедра давно і широко застосовується при випіканні будь-яких солодких виробів. Прекрасний аромат і відсутність у складі лимонної кислоти роблять кекси, торти, бісквіти, тістечка, булочки та іншу випічку ароматної та надзвичайно смачної.
Шафраном
Крихкі нитки шафрану мають сильний ароматичний запах, який називають одуряючим. Смак пряний, трохи гіркуватий. Додається в печиво, булочки та кекси для надання особливо акценту та яскравого відтінку виробу. Норма закладки мізерна: 0,1 г на 1 кг тесту.
Композиції спецій у випічці
Дослідники спецій та прянощів, професійні кухарі та кондитери виявили найцікавіші два правила:
- при поєднанні прянощів окремо з якимось продуктом, вони і разом прекрасно взаємодіятимуть;
- при цьому кількість спецій, що складають композицію, не відіграє ролі: їх може бути дві або десять.
Призначення прянощів - надати тонких відтінків аромату і смаку. Величезну кількість пряних трав та їх сумішей можна знайти в енциклопедіях та довідковій літературі.
Ми обмежилися невеликим переліком найулюбленіших прянощів. Наявність під рукою широкого асортименту спецій, знання, як і куди вживати ароматні приправи для випічки, творчий підхід – неодмінні умови успіху. А далі – справа техніки. Не бійтеся експериментувати!
Автор статті: Антонова И.Г. (доцент КНИТУ)
Дата публікації: 31-10-2016
Дата оновлення: 25-11-2021
Оставить комментарий
Комментарии к статье
-
Olichka))*1979 (Киев) 20-01-2017 :
Очень классно написали.упомянули все нюансы, указали рекомендации. Для начинающего пекаря то что надо
-
Светлана 04-11-2016 :
Супер, пора уже! Слежу за Вашим блогом постоянно! Фото-рецепты очень простые но всегда присутсвтует изюминка в них