+38 (044) 334-54-85 +38 (067) 195-85-85 +38 (050) 145-85-45
магазин спецiй
(067) 195-85-85
 
(044) 334-54-85
(050) 145-85-45

Індійські спеції, культура та особливості споживання спецій Індії.

Отзывы о статье ( 3 )

Хто з нас бував у Індії? Навряд чи дуже багато. Але, напевно, майже кожен або проходив повз, або заглядав у магазин індійських спецій. Та й кого можуть залишити байдужим численні тарілки, страви та мішечки, наповнені різнокольоровими порошками, горошинами, коробочками, які витікають просто невимовні аромати? Таке різноманіття індійських спецій виникло неспроста. Недарма самі індійці стверджують, що їжа без спецій це не їжа. Адже вони, по-перше, дезінфікують їжу, а по-друге, надають їй свого власного, особливого аромату, що в умовах досить безтурботного ставлення корінних жителів Індії до правил особистої гігієни дуже важливо.

Носіям інших культур цього не зрозуміти: європеєць, наприклад, скуштувавши страву національної індійської кухні, не відразу зможе визначити, хоча б гарячу чи холодну, а охарактеризує її скоріше як «вогнище в роті». Отже, саме за Індією стійко закріпилося найменування «чарівної країни прянощів». Звідти зараз, як, втім, і з давніх-давен, спеції привозять на Близький Схід, до Європи, Західної Америки. Та й усередині країни цей товар прирівнюється до стратегічної сировини та охороняється відповідним чином!

Всі перелічені спеції ви можете знайти на сторінці Екзотичні індійські спеції . Вдалих покупок!

Більше того, був час, коли міра спецій цінувалася на вагу золота. За жменьку ароматних горіхів або жменю чорного перцю можна було купити раба, а за мішок запросто могли віддати землю та звучні титули. До речі, всім відомий Христофор Колумб відкрив Америку цілком випадково - у ході пошуків зручнішого торгового шляху до Індії, шляху за тими самими спеціями.

Як кажуть шеф-кухарі, ключ до розуміння кухні будь-якої країни лежить у розумінні її прянощів. Давайте ближче познайомимося з цим дивним світом індійських спецій.

Слід зазначити, що вирощують спеції не традиційним для нас способом на кшталт «сад-город», а засівають ділянку на кшталт лісу. Тобто рослини, з яких виходять запашні приправи, ростуть практично самостійно, як невелика окрема екосистема. Єдиним мінусом такого способу вирощування є лише необхідність збирати врожай вручну, бо жодна техніка у ці «джунглі» не пройде.

Візьмемо, наприклад, перець. З однієї рослини, по суті ліани, можна отримати найпопулярніший чорний перець, ароматніший білий перець, а також зелений і рожевий перці (не плутати з солодким болгарським перчиком). Відомі нам з дитинства чорні маленькі кульки з грубою поверхнею ідеально поєднуються з різноманітними м'ясними стравами, копченостями, супами, соусами. Використовують їх і як приправу до риби і салатів.

Наступний на черзі кардамон . Ця (одна з найніжніших) спецій досі є однією з найдорожчих. У середні віки вважалося, що кардамон допомагає проти всіх хвороб. Сучасні вчені з'ясували, що він має болезаспокійливу та антисептичну дію. Як приправа використовується маленьке, солодке і дуже ароматне насіння цієї багаторічної трав'янистої рослини, укладені в зелені стручки. Дивовижна здатність кардамону - підходити і несолодким, і солодким стравам, тобто. використовують його і з м'ясом, і в розсолах та маринадах, і в кондитерській справі.

Кардамон

Ще одна дуже популярна індійська спеція – мускатний горіх . Як пряність використовується насіння, позбавлене твердої шкірки. Надзвичайно багатий на ефірні олії, у середньовіччі він додавався не тільки в їжу, але навіть у пиво. В наш час цей горіх використовують для надання пікантного смаку супам, овочам і салатам, кладуть в солодощі і тісто. Також він є складовою деяких пряних сумішей.

Мускатний горіх

Не можна не згадати про ванілі . Це єдина пряність, яка походить з аристократичного сімейства орхідей, по суті, ваніль – ліана. Її плоди - це коробочки 20 - 30 см, зривають їх ще недозрілими, щоб вони не встигли розкритися. Спочатку їх обдають гарячою водою, потім довго сушать, після чого коробочки темніють, набуваючи свого характерного солодкого аромату. Ваніль використовується виключно у солодких стравах.

Ваніль Бурбон

Коріандр . Ну хто ж не куштував «Бородинський» хліб? Самі по собі зерна коріандру мають змішаний сухий смак, перцевий і лимонний одночасно. В Індії його використовують практично скрізь. Зберігається коріандр краще в цілісних зернах. Перед помолом їх рекомендується злегка підсмажити на сковороді без олії до появи чудового аромату, потім охолодити і потім перемелювати в кількості, необхідному для страви.

Коріандр насіння

Пряність, відома як гвоздика - це нерозпустилися і висушені бутони дерева, що досягає у висоту 20 метрів. Ароматна та гостра гвоздика здатна перебити будь-який інший запах, тому використовувати її необхідно в дуже невеликих кількостях. Цілісно її використовують для ароматизації напоїв, солодких страв, можна також додавати її до м'яса. Есенція, що міститься в гвоздиці, збуджує апетит, сприяє травленню і має антисептичну дію.

Гвоздика

Куркума - його ще називають індійським шафраном - тропічна спеція родом із південного сходу Індії. У цього золотисто-жовтогарячого порошку, що нагадує імбир, неповторний грубувато-ніжний смак. На жаль, куркума зберігається всього пару місяців, але будучи розкутою одного разу, вона назавжди залишається на полиці як улюблена спеція. В Індії куркумою підфарбовують солодкі страви та рис, в США її вважають за краще додавати в соуси, паштети, майонези та салати. Дуже добре вона йде з м'ясними стравами, що швидко готуються, забезпечуючи красивий золотистий колір, ніби вони вкриті апетитною хрусткою скоринкою.

Куркума

«На закуску» подамо фенхель . Індійці цінують його за солодкий анісовий аромат та смак. Дуже добре йде фенхель у маринованих та солоних овочах, свіжих салатах, рибних стравах. Мелений фенхель можна використовувати і в м'ясних стравах, особливо з баранини. До речі, насіння фенхелю, як і коріандр, краще перед використанням злегка просмажити без олії, щоб запах і смак був більш насиченим.

Фенхель

Знаючи особливості тієї чи іншої спеції і вміло користуючись ними, можна надати їжі певний смак, аромат, а часто і забарвлення, що тільки підкреслить талант кухаря в очах гостей.

Автор Антонова Ирина

Автор статті: (доцент КНИТУ)

Дата публікації:

Дата оновлення: 18-08-2020

Оставить комментарий

Оцените статью
empty starempty starempty starempty starempty star
Captcha Обновить код

Комментарии к статье

  • 15-10-2015 :

    Знаменитые на весь мир специи.. считаю должны быть у каждого на кухне. Особенно имбирь, кориандр и куркума

  • 27-05-2015 :

    Весьма интересно почитать и узнать что то новое, особенно когда такие специи употребляю каждый день

Закрыть
Логин (Имя пользователя):
Пароль:
 Забыли пароль?