+38 (044) 334-54-85 +38 (067) 195-85-85 +38 (050) 145-85-45
магазин спецiй
(067) 195-85-85
 
(044) 334-54-85
(050) 145-85-45

Фундук – склад, корисні властивості та застосування

Отзывы о статье ( 4 )

Фундук називають найздоровішим продуктом на планеті, «хлібом майбутнього», дивом природи, найзбалансованішим за хімічним складом, еліксиром чоловічої сили, магічним, здатним вилікувати майже все. Але чи це так?

Склад, харчова цінність та калорійність фундуку

Фундук - висококалорійний, поживний продукт, здатний вгамувати голод і замінити ряд продуктів, навіть м'ясо. Більш того, лісовий горішок краще, тому що легко засвоюється організмом. Він є справжнім горіхом (за науковим визначенням) – ні кісточка, ні насіння та ні біб. Найбільш збалансованим, комплексним, повноцінним продуктом харчування має дуже цікавий склад.

Якісний свіжий фундук ви можете придбати у нашому магазині — Фундук сирий та Фундук смажений

  1. Фундук містить 20 амінокислот, які "будують" повноцінні білки. Ядра горіха багаті на мононенасичені жирні кислоти (як олеїнова), незамінні жирні кислоти (як лінолева), вони знижують рівень поганого холестерину і успішно підвищують рівень хорошого. Дослідження показують, що дієта (рецепт цієї дієти міститься нижче) допомагає не допустити хворобу коронарної артерії, інсульт, покращує склад крові [5].
  2. Горіхи багаті на численні фітохімічні речовини, вітаміни, клітковину і мінерали, що зміцнюють здоров'я. У ста грамах свіжих горіхів міститься 113 мг вітаміну (28% необхідної добової дози). Джерело фолієвої кислоти, що є його унікальною особливістю. Фолієва кислота - це важливий B-вітамін, який запобігає анемії, незамінний в утворенні кров'яних елементів - еритроцитів.
  3. Горіхи фундука містять у 100 г близько 15 г вітаміну Е (100% добова норма, що рекомендується). Цей вітамін не допускає розпад червоних кров'яних клітин, служить профілактичним засобом від ракових захворювань і знешкоджує клітини, що утворилися. Бета-ситостерин є важливим засобом зниження рівня холестерину і попередження онкологічних захворювань. Фундук містить вітаміни В1, В2 та В6, необхідні для кровотворення та розумового здоров'я, особливо корисні для дітей.
  4. Кальцій у складі горіха забезпечує здоров'я зубів та кісток. Цинк бере активну участь у розвитку статевих гормонів. Калій стимулює нервову систему та сприяє правильній роботі м'язової системи.
  5. Фундук є джерелом харчування високого вмісту жиру: близько 70% фундука складається з олії. Такий вміст забезпечує організм енергією, захищає температуру тіла від зовнішніх факторів, допомагає уникнути інфекції, краще засвоїти вітаміни. Тим, хто має високий кров'яний тиск чи хворе серце, рекомендується щонайменше 30 грамів лісових горіхів додати раціон харчування щотижня [1]. Високий вміст жиру також допомагає поглинати та засвоювати вітаміни Е, D та А. Ці вітаміни запобігають Катаракті.

З книги «Йогівська терапія»:

  • в одному ядерці фундука жири, вуглеводи та білки сумарно становлять 98%. А тепер порівняйте: у м'ясі – 30-45%, у хлібі з пшениці – 51%, у картоплі – 22%.
  • горіхи фундук містять поживних речовин у п'ять разів більше, ніж курячі яйця; жиру - більше, ніж у маслі; білка – більше, ніж у м'ясі.
  • для перетравлення потрібна менша кількість шлункових соків.

Калорійність

  • 100 г горіха містить 700 ккал.
  • Один кілограм ядер горіха за поживністю замінює один кілограм будь-якого м'яса, молока, риби, картоплі, хліба та фруктів разом узятих.
  • Горіхи фундука, зняті з одного куща за калорійністю, замінюють м'ясо одного барана.
  • Одна жменя ядер горіха замінює добову норму калорій, необхідних дорослій людині.
  • Фундук ситніший, ніж шоколад.

Корисні властивості

З усіх горіхів фундук вважається не тільки висококалорійним та поживним, але й збалансованим комплексним джерелом корисних речовин.

Применение фундука

Наукові дослідження показали:

  1. Він регулює функції головного мозку, активізує його діяльність, сприяє прийняттю вірних рішень та розвитку новаторських ідей.
  2. Дані досліджень Міністерства сільського господарства США показали, що вживання всього 40 г лісових горіхів на день знижують можливість придбати серцево-судинні захворювання.
  3. Запобігає раку (вітамін Е, марганець, бета-ситостерин).
  4. Запобігає появі варикозу та капілярних сіток.
  5. Чинить сильну дію на всі м'язові тканини, збільшує активність і життєві сили організму.

Горіх фундук для чоловіків

Горіх має властивість розвивати статеві залози, виробляти тестостерон, забезпечувати чоловіче здоров'я всіма необхідними поживними речовинами. Винятково корисний рецепт «Еліксиру чоловічої сили».

«Еліксир чоловічої сили»

Складові:

Змішані в однорідну масу продукти вживати щодня по столовій ложці. Особливо корисно з жовтня до квітня.

Лісовий горіх для вагітних жінок

  • вважається профілактичним засіб від анемії, що виробляє стійкий імунітет у малюка. Цьому сприяє високий вміст фосфору в горіху - 229 мг на 100 г;
  • є необхідним продуктом підтримки нормальної роботи серця мами і дитини, формуванню скелета в малюка. Цю функцію забезпечує калій і кальцій, що міститься у горіху у достатній кількості;
  • запобігає інфекційним захворюванням, виводить токсини та вільні радикали. Безцінний вітамін Е міститься у фундуку у кількості 20 мг на 100 г;
  • фундук виробляє гормон пролактин, який зменшує загрозу викидня і сприяє виробленню достатньої кількості живильного молока у майбутньому

Застосування фундука

Корисним фундук роблять його смакові якості та поживну цінність. Горіх давно застосовують і будуть застосовувати у виготовленні солодощів, кондитерських виробів. Його смажать, солять, зацукровають, роблять з нього борошно та олію. Тісто, замішане з горіховим маслом, швидко піднімається, а випічка не черствіє.

Далеко не дешева, але яскрава за смаком та ароматом олія містить таку ж кількість жирних кислот, як і оливкова. Але до цього набору додається велика кількість властивостей та корисних речовин, властивих лише фундуку;

Відмінна корисна властивість фундука – це тривалий термін зберігання. Жоден горіх не витримає такого випробування часом: лісовий горіх може пролежати 4 роки, не втративши всіх своїх смакових та поживних якостей.

Купить фундук сырой и фундук жареный

Горіхи фундука для схуднення

Ця корисна горіхово-фруктова дієта розрахована на три дні. Крім фундука можна використовувати також мигдаль та волоський горіх. Фрукти потрібні кислі чи кисло-солодкі. Дієта полягає в наступному:

  1. Натщесерце потрібно випити склянку свіжого соку цитрусових.
  2. Сніданок: необмежену кількість фруктів та жменю горіхів.
  3. Другий сніданок: лише горіхи, у невеликій кількості.
  4. Обід: такий самий, як перший сніданок, але бажано змінити сорт горіха.
  5. Полуденок: склянка будь-якого соку, крім цитрусового.
  6. Вечеря: фрукти з горіхами.
  7. Протягом дня потрібно випивати більше мінеральної води. Дієта триває три дні, протягом яких ви отримуєте незамінну порцію вітамінів, мінералів, багатьох інших корисних речовин. Ви відчуєте приплив енергії, фізичних сил та покращення розумової діяльності. Клітини організму отримають необхідний "будівельний матеріал", а імунітет виробить стійкість [7].

До речі, один з основних принципів дієти по-індійськи, заснованої на п'яти заповідях Аюрведи в харчуванні, полягає в наступному: щодня вживати горіхи - фундук, мигдаль, насіння соняшника та кунжут .

Список літератури:

  1. Єрмаков Б.С., Лісові рослини у вашому саду.1992. Москва, «Екологія»
  2. Горіхова енциклопедія. Фундук.
  3. Енциклопедія декоративних садових рослин
  4. В. І. Чопік, Л. Г. Дудченко, А. Н. Краснова. «Дикорослі корисні рослини України». Довідник - Київ,1983.
  5. Р. Волкова. Горіхи-цілителі, М.,2013
  6. Європейський журнал «Клінічне харчування», 06.2016
  7. Його величність фундук. ж. Ненудний сад, № 11, 2010р
  8. Ще раз про фундук. ж. Сад над Бугом, 25.03.2015

Автор Антонова Ирина

Автор статті: (доцент КНИТУ)

Дата публікації:

Дата оновлення: 28-01-2022

Оставить комментарий

Оцените статью
empty starempty starempty starempty starempty star
Captcha Обновить код

Комментарии к статье

  • 22-05-2021 :

    Отлично

  • 22-01-2020 :

    Очень полезная статья.Спасибо всем =)

  • 31-08-2019 :

    Приятно, что писал профессионал для всеобщего понимания

  • 11-07-2016 :

    Я беременная и врач по рекомендовал есть не больше 8-10 орехов в день. Почитала статью вашу и согласилась

Закрыть
Логин (Имя пользователя):
Пароль:
 Забыли пароль?