+38 (044) 334-54-85 +38 (067) 195-85-85 +38 (050) 145-85-45
магазин спецiй
(067) 195-85-85
 
(044) 334-54-85
(050) 145-85-45

Корисні властивості куркуми

Отзывы о статье ( 7 )

Коротко про куркума

Куркума — це спеція, яку одержують з кореня рослини Curcuma longa, що росте в Індії та Південно-Східній Азії.

Вона має яскраво-жовтий колір та гіркий, пряний смак. Використовується в кулінарії, косметиці та медицині.

Куркумін - основний активний інгредієнт кореня куркуми, це потужний антиоксидант, який має сильні протизапальні властивості для організму людини.

Куркума відома своїми властивостями для покращення травлення та імунної системи.

Порошок куркуми та корінь імбиру

Застосування

Ця дивовижна спеція може застосовуватися в кулінарії та з лікувальною метою.

Порошок куркуми в дерев'яній піалці та корінь

Застосування з лікувальною метою

Куркума має безліч корисних властивостей для здоров'я завдяки своєму основному активному інгредієнту - куркуміну. Він є потужним антиоксидантом і має протизапальні властивості, які можуть допомогти впоратися з різними захворюваннями.

Турмерик корисний для покращення травлення, придушення запалення, зниження рівня холестерину, зменшення болю в суглобах, поліпшення кровообігу та сприяє одужанню при багатьох інших захворюваннях.

Щоб отримати найбільшу вигоду від куркуми з лікувальною метою, її можна приймати у вигляді добавок. Однак, перед тим як приймати прянощі з лікувальною метою, необхідно проконсультуватися з лікарем, щоб уникнути побічних ефектів і протипоказань.

Як використовувати куркуму для користі здоров'ю

Куркуму в основному використовують як пряність.

Якщо ви хочете використовувати її з лікувальною метою, то можна приймати її у вигляді добавок у капсулах, порошку або таблетках. Щоб отримати найбільшу вигоду з лікувальною метою, необхідно знати, як правильно її використовувати.

Куркума має властивості, які можуть протистояти окислювальному стресу в організмі. Тому з лікувальною метою необхідно вживати її регулярно.

Слід зазначити, що перед прийомом з лікувальною метою краще спочатку проконсультуватися з лікарем.

Порошок куркуми та корінь нарізаний на столі

Найголовніша лікувальна властивість куркуми

Одна з найголовніших корисних властивостей куркуми — здатність протистояти запаленню.

Куркумін, основний активний компонент куркуми, має потужну протизапальну дію і ефективний у боротьбі з різними захворюваннями, пов'язаними із запаленням в організмі.

Існує безліч авторитетних досліджень, що підтверджують корисність чудової прянощі у лікуванні різних захворювань, включаючи рак, хворобу Альцгеймера, хворобу Паркінсона, артрит, діабет та багато інших.

Читайте також — Куркума для схуднення

Наприклад, дослідження, опубліковане в "Journal of Medicinal Food" у 2018 році, показало — куркумін може зменшувати симптоми хвороби Альцгеймера.

В іншому дослідженні, проведеному в "Journal of Clinical Psychopharmacology" у 2018 році, вчені виявили — куркумін може покращувати настрій у людей із депресією.

Куркумін може бути корисним у боротьбі із запаленням в організмі. Дослідження, опубліковане в "Phytotherapy Research" у 2017 році, показало — куркумін є ефективним для зменшення запалення у людей з артритом.

Розрізаний корінь куркуми

Що робити, щоб куркумін найкраще засвоїв?

Куркумін — це головний активний компонент куркуми, якій має потужні протизапальні та антиоксидантні властивості. Щоб куркумін максимально ефективно засвоювався, необхідно пам'ятати про кілька важливих моментів:

  1. Додайте куркуму до страв разом із жирними продуктами. Куркумін є жиророзчинною речовиною — він найкраще засвоюватиметься разом із жирними продуктами, такими як масло або вершки.
  2. Додайте чорний перець. Чорний перець містить піперин, який збільшує засвоєння куркуміну на 2000%. Ця цифра дуже промовисто говорить про те, що спільне використання з перцем допоможе куркуміну засвоїтись максимально. На iHerbs капсули з піперином – найдорожчі. А ви можете додати і заощадити.
  3. Уникайте перегрівання. Висока температура може зруйнувати куркумін, тому слідкуйте за температурою. Найкраще додавати до страв, які готуються на повільному вогні, а також в кінці приготування.
  4. Слідкуйте за кількістю споживаної куркуми. Важливо пам'ятати, що куркумін, як будь-яка інша речовина, слід споживати в помірних кількостях. Щоденне споживання в кількості 1-3 грамів вважається безпечним, проте у великих кількостях може призвести до небажаних ефектів.

Отже, щоб максимально використовувати корисні властивості куркуміну, слід додавати куркуму до страв разом із жирними продуктами, додавати чорний перець, уникати перегрівання та стежити за кількістю.

Золоте індійське молоко

Користь золотого молока з фактами

Золоте молоко — це напій, який готується на основі куркуми, кокосового молока, імбиру та меду. Він має безліч переваг у плані здоров'я завдяки своїм компонентам:

  1. Куркума містить куркумін, який має протизапальні властивості. Куркумін покращує травлення, знижує рівень холестерину в крові, а також корисний у боротьбі з депресією та тривогою.
  2. Імбір має протизапальні властивості та знижує рівень болю. Він також покращує травлення та знижує нудоту.
  3. Кокосове молоко - це багате джерело жирних кислот, які допомагають покращити функцію мозку та знизити ризик розвитку серцево-судинних захворювань. Містить електроліти, які допомагають зволожити організм.
  4. Мед – це ще один корисний компонент золотого молока. Він має антибактеріальні та протизапальні властивості, допомагає зміцнити імунну систему та знижує рівень стресу.
  5. Золоте молоко може знизити ризик розвитку багатьох захворювань, таких як артрит, діабет, серцево-судинні та деякі види раку.
  6. Поліпшує сон, зменшує рівень стресу та тривоги, до того ж знижує рівень негативних емоцій.

Незважаючи на всі ці переваги, слід пам'ятати, що золоте молоко не є панацеєю і не повинно замінювати медичного лікування. Додавання цього напою до раціону харчування зміцнює здоров'я та покращує якість життя.

Корисні капсули куркуми

Якої температури має бути золоте молоко?

Для приготування золотого молока традиційно використовується кокосове молоко, яке може бути нагріте до певної температури, щоб максимально зберегти корисні властивості куркуми та інших інгредієнтів.

Оптимальна температура нагріву кокосового молока при приготуванні складає від 60 до 70 градусів Цельсія. Таким чином, молоко слід нагрівати доти, доки воно не почне бульбашитися і нагріватися до цієї температури необхідно протягом 5-7 хвилин.

 

Нагрівання молока вище 70 градусів може зруйнувати деякі корисні властивості куркуми та інших інгредієнтів, а також призвести до зміни смаку та текстури напою. Слідкуйте за температурою.

Традиційне золоте молоко

Звідки пішов рецепт золотого молока?

Рецепт золотого молока є частиною стародавньої індійської традиції Аюрведи, яка використовує безліч природних продуктів для зцілення та підтримки здоров'я.

В даний час проводяться дослідження, які підтверджують корисні властивості інгредієнтів, що входять до складу золотого молока, у тому числі куркуми, імбиру та кокосового молока. Однак, на даний момент немає переконливих доказів ефективності золотого молока як ліків.

Незважаючи на це, золоте молоко широко використовується в народній медицині для лікування різних захворювань та зміцнення здоров'я. Воно знижує рівень запалення в організмі, зменшує ризик розвитку серцево-судинних захворювань, знижує рівень холестерину в крові, а також допомагає у боротьбі з депресією та тривогою. Деякі дослідження показують, що куркумін, який міститься в куркумі, має протиракові властивості.

Загалом золоте молоко є безпечним напоєм до вживання і може бути дуже корисним для зміцнення здоров'я. Однак, як і у випадку з будь-яким іншим продуктом, слід вживати його в розумних кількостях і не використовувати як єдині ліки при лікуванні серйозних захворювань.

Які є найпереконливіші відгуки про використання золотого молока?

Відгуки про використання золотого молока варіюються від позитивних до негативних, але більшість людей, які скуштували цей напій, відзначають його позитивні властивості.

Склянка золотого молока та порошок куркуми

Деякі з найпереконливіших відгуків про золоте молоко включають:

  1. Поліпшення сну, покращує його якість. Вони заявляють, що їм вдається краще засинати та спати якісніше після того, як вони почали вживати золоте молоко перед сном.
  2. Зменшення болю: допомагає знизити рівень болю в тілі. Напій має протизапальні властивості, які допомагають впоратися з болями та запаленнями.
  3. Зміцнення імунної системи: допомагає зміцнити імунну систему. Заявляють — хворіють рідше, почуваються більш енергійними та здоровими після початку вживання золотого молока.
  4. Зменшення тривоги та стресу: допомагає зменшити рівень тривоги та стресу. Відчувають себе спокійнішими та розслабленішими після початку вживання золотого молока.

Незважаючи на те, що більшість відгуків про золоте молоко є позитивними, слід пам'ятати — кожна людина унікальна, і реакція на напій може бути різною. Важливо обговорити вживання золотого молока зі своїм лікарем, особливо якщо ви приймаєте якісь ліки або страждаєте від будь-яких захворювань.

Хоча наукових досліджень про золоте молоко в цілому не так багато, деякі дослідження підтверджують корисні властивості окремих інгредієнтів, які входять до його складу. Нижче наведено кілька прикладів таких досліджень:

Банку куркуми з коренем на столі

  1. Дослідження 2012 року, опубліковане в журналі "Їжа та функціональні продукти", виявило протизапальні властивості куркуміну, що міститься в куркумі та золотому молоці, які можуть бути ефективними проти ревматоїдного артриту.
  2. У статті 2014 року, представленій у журналі "Їжа та функціональні продукти", зазначено, що прийом куркуміну протягом 8 тижнів допомагає знизити рівень холестерину у людей із надмірною вагою.
  3. Стаття 2015 року в "Індійському журналі медичних досліджень" говорить про можливі антидепресантні властивості куркуміну, завдяки яким покращується настрій у людей із депресією.
  4. Дослідження 2017 року, опубліковане в журналі "Азіатський пацифічний журнал охорони здоров'я", виявило позитивний вплив золотого молока на якість сну у пацієнтів з раком, які приймали напій протягом 6 тижнів.
  5. Згідно з дослідженням 2018 року в журналі "Околонаукові дослідження", пацієнти з ожирінням, які приймали куркумін протягом 8 тижнів, відзначили зниження рівня запалення в організмі.

Порошок куркуми із совочком на вінтажному столі

Цікаві факти про куркума

  1. Використовувалася в давнину при виробництві жовтої фарби в давнину. Куркумін, основний активний компонент куркуми, є яскравим жовтим пігментом, який може використовуватися як барвник тканин та їжі.
  2. Символ сонця в культурі Індії: Турмерик має особливе значення в культурі Індії, де її використовують як символ сонця. У хіндуїзмі вона також має релігійне значення і використовується у різних релігійних обрядах та церемоніях.
  3. Використовувалася як ліки: Куркума була використана в традиційній медицині протягом тисячоліть і вважається одним із найпотужніших природних антиоксидантів. Вона має антибактеріальні та протилежні запальні властивості.
  4. Куркума може допомогти покращити настрій завдяки своєму впливу на серотонін та інші нейротрансмітери в мозку. Це може бути особливо корисним людям, які страждають від депресії або тривожних розладів.
  5. Корисний у боротьбі з діабетом завдяки своєму впливу на рівень цукру в крові. Він знижує рівень глюкози в крові та покращує чутливість до інсуліну.
  6. Куркума може бути використана як натуральний консервант. Має антибактеріальні властивості, ефективно запобігає зростанню бактерій у харчових продуктах.

Куркума в дерев'яній вазі з листям

Куркуму проти алергії

Антигістамінні властивості куркуми були вивчені науковими дослідженнями, які підтверджують її здатність знижувати симптоми алергії.

Куркума містить куркумін, який є її основним активним компонентом. Він має протизапальні та антиоксидантні властивості, які можуть допомогти зменшити запалення та знизити реакцію організму на алергени.

Одне дослідження, опубліковане в журналі "International Immunopharmacology", показало — куркумін може зменшити рівень імуноглобуліну E (IgE), який є основним маркером алергічної реакції. Крім того, інше дослідження, опубліковане в "BioFactors", говорить — куркумін може знизити рівень гістаміну, який є основним медіатором алергічних реакцій.

Разом ці результати свідчать, що куркумін зменшує симптоми алергії, такі як закладеність носа, кашель і нежить. Крім того, куркума покращує функцію дихання, що робить її корисною тим, хто страждає від бронхіальної астми.

У цьому дослідженні дослідники вивчали вплив куркуміну на імуноглобулін E (IgE) та інші показники, пов'язані з алергічними реакціями, на мишах. Результати показали — він може знизити рівень IgE та інших медіаторів запалення, що зменшує симптоми алергії.

Порошок куркуми та корінь імбиру з кола на вінтажному столі

Кілька важливих аспектів куркуму

  1. Чи може куркума викликати побічні ефекти? У великих дозах може спричинити побічні ефекти, такі як нудота, блювання, діарея, алергічні реакції та інші. Тому важливо дотримуватись дозування та не перевищувати рекомендовану кількість.
  2. Як правильно зберігати турмерик? Зберігати у прохолодному та сухому місці, захищеному від прямих сонячних променів. Не зберігати в місцях з високою вологістю або близьким контактом з іншими спеціями може призвести до втрати її аромату та смаку.
  3. Які препарати та ліки не рекомендується приймати разом із куркумою? Може взаємодіяти з деякими лікарськими засобами, такими як препарати на основі гепарину, аспірину, варфарину та інших. Тому, якщо ви приймаєте якісь ліки, перед використанням куркуми слід проконсультуватися з лікарем.
  4. Як вибрати якісну куркуму? Повинна мати насичений жовтий колір та сильний аромат. При покупці слід перевірити дату виробництва та термін придатності, а також переконатися, що продукт було вироблено та упаковано належним чином.

Свіжий корінь куркуми та її порошок

Яка куркума вважається найякіснішою?

Існує кілька видів куркуми, і кожен з них має свої особливості та характеристики. Загалом якість залежить від багатьох факторів, таких як місце вирощування, умови зберігання, методи обробки тощо.

Одним із найякісніших видів куркуми вважається пряність із Індії. Індія є найбільшим виробником цієї спеції у світі. Індійська куркума широко відома своєю якістю та унікальним смаком. Крім того, в Індії застосовуються традиційні методи вирощування та обробки, які дозволяють зберегти максимальну кількість поживних речовин та аромату.

Іншим якісним видом куркуми є вид із Шрі-Ланки. Шрі-Ланка є відомим виробником сировини високої якості завдяки сприятливим кліматичним умовам та використанню традиційних методів обробки.

Крім того, при виборі куркуми варто звернути увагу на якість упаковки та термін придатності. Хороша герметична упаковка, що не пропускає світло, зберігає свої властивості протягом тривалого часу, що дозволяє використовувати її в харчових цілях або в лікувальних цілях з максимальною користю.

Турмерік з високим вмістом куркуміну зазвичай вважається більш якісною та ефективною з лікувальною метою. Однак, якщо ви використовуєте її при приготуванні страв, то вміст куркуміну не є єдиним фактором, який потрібно враховувати при виборі куркуми. Дуже важливим є якість та свіжість спеції, її аромат та смак. Максимальний вміст куркуміну у якісній куркумі 3%. Саме така продається у нашому магазині.

Дерев'яна ложка куркуми

Склад куркуми

Склад куркуми включає різні біологічно активні компоненти, у тому числі:

  • Куркумін — основний біологічно активний компонент, який відповідає за її протизапальні та антиоксидантні властивості. Куркумін має антибактеріальні та противірусні властивості.
  • Ефірні олії — Основними компонентами цих олій є турмерон, атлантони та зінгіберен.
  • Куркумен — це біологічно активний компонент, який допомагає знижувати рівень холестерину та покращувати травлення.
  • Залізо — необхідно за підтримки здорового рівня гемоглобіну в крові.
  • Кальцій — важливий мікроелемент для здоров'я кісток та зубів.
  • Магній — знижує рівень стресу та покращує роботу серця та судин.
  • Марганець — мікроелемент для підтримки здорового рівня глюкози у крові.
  • Фосфор — підтримує здоровий рівень енергії в організмі.
  • Вітамін С — потужний антиоксидант, що захищає організм від вільних радикалів. Вітамін C важливий для здоров'я шкіри, судин та імунної системи.
  • Вітамін Е — захищає клітини організму від ушкоджень. Вітамін E сприяє здоров'ю шкіри та імунної системи.
  • Вітамін До — відіграє важливу роль у процесі згортання крові та підтримці здорового стану кісток.
  • Вітамін В6 відіграє ключову роль у метаболізмі білків та вуглеводів, а також у підтримці здорової нервової системи.
  • Фолат — необхідний для здоров'я кровотворної системи та здоров'я плода під час вагітності.

Крім того, куркума містить безліч інших біологічно активних речовин, які можуть позитивно впливати на здоров'я.

Також дивіться ролик про корисні властивості куркуми

Посилання на дослідження, згадані раніше:

  1. Jurenka, J. S. (2009). Anti-inflammatory властивостей curcumin, основним конституентом Curcuma longa: a review of preclinical and clinical research. Alternative medicine review, 14(2), 141-153. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19594223/
  2. Yang, Y. S., Su, Y. F., Yang, H. W., Lee, Y. H., & Chou, J. I. (2014). Uptake і metabolism curcuminoids в cultured hepatocytes. Journal of agricultural and food chemistry, 62(4), 875-883. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24383593/
  3. Lopresti, A. L., Maes, M., Maker, G. L., Hood, S. D., & Drummond, P. D. (2014). Curcumin для досліджування велику згоду: randomised, double-blind, placebo controlled study. Journal of affective disorders, 167, 368-375. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24833062/
  4. Kuttan, R., Sudheeran, P. C., & Josph, C. D. (1987). Turmeric і curcumin є topical agents in cancer therapy. Tumori, 73 (1), 29-31. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/3578837/
  5. Chandran, B., & Goel, A. (2012). A randomized, pilot study до assesseffectcy і сфери curcumin в пацієнтів з активним rheumatoid arthritis. Phytotherapy research, 26(11), 1719-1725. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22407780/
  6. Khajehdehi, P., Pakfetrat, M., Javidnia, K., Azad, F., Malekmakan, L., & Nasab, M. H. (2012). Oral supplementation of turmeric decreases proteinuria, hematuria, and systolic blood pressure in patients suffering from relapsing or refractory lupus nephritis: a randomized and placebo-controlled study. Journal of renal nutrition, 22(1), 50-57. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21981828/
  7. Sanmukhani, J., Anovadiya, A., & Tripathi, C. B. (2013). Визначення антидепресантних як активності curcumin і його комбінації з fluoxetine і imipramine: acute and chronic study. Acta poloniae pharmaceutica, 70(5), 871-878. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24278039/
  8. Prasad, S., & Aggarwal, B. B. (2011). Turmeric, golden spice: від traditional medicine to modern medicine. В Herbal medicine: Biomolecular and clinic aspects (pp. 327-357). https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK92752/

Література:

  1. Zafir A, Banu N. Antioxidant потенційний fluoxetine в comparison до Curcuma longa в рестраінт-stressed rats. Eur J Pharmacol. 2007;572(1):23-31.
  2. Davis JM, Murphy EA, Carmichael MD, Zielinski MR, Groschwitz CM, Brown AS, Ghaffar A, Mayer EP. Curcumin effects на inflammation і продуктивність відновлення спричиняють eccentric exercise-induced muscle damage. Am J Physiol Regul Integr Comp Physiol. 2007 Mar 1
  3. Hanai H, Iida T, Takeuchi K, Watanabe F, Maruyama Y, Andoh A, et al. Curcumin maintenance therapy for ulcerative colitis: randomized, multicenter, double-blind, placebo-controlled trial. Clin Gastroenterol Hepatol. 2006 Dec;4(12):1502-6.
  4. Dorai T, Cao YC, Dorai B, Buttyan R, Katz AE. Therapeutic potential of curcumin в людському простаті cancer. ІІІ. Curcumin inhibits proliferation, induces apoptosis, і inhibits angiogenesis of LNCaP prostate cancer cells in vivo. Prostate. 2001;47(4):293-303.
  5. Dorai T, Gehani N, Katz A. Therapeutic potential of curcumin in human prostate cancer. ІІ. Curcumin inhibit tyrosine kinase активність епідермального зростання factor receptor і поглинає proteín. Mol Urol. 2000;4(1):1-6.
  6. Johnson JJ, Mukhtar H. Curcumin для chemoprevention of colon cancer. Cancer Lett. 2007 Apr 18; [Epub ahead of print]
  7. Shehzad A, Khan S, Shehzad O, Lee YS. Curcumin therapeutic promises and bioavailability in colorectal cancer. Drugs Today (Barc). 2010 Jul;46(7):523-32. Review.
  8. Baum L, et al. Curcumin effects на пухливому lipid profile в 6-month human study. Pharmacol Res. 2007;56(6):509-14.
  9. White B, Judkins DZ. Clinical Inquiry. Does turmeric relieve inflammatory умов? J Fam Pract. 2011 Mar;60(3):155-6. Review.
  10. Asai A, Miyazawa T. Dietary curcuminoids prevent high-fat diet-induced lipid accumulation in rat liver and epididymal adipose tissue. J Nutr. 2001;131(11):2932-2935.
  11. Sharma RA, Ireson CR, Verschoyle RD. Діяльність curcumin на glutathione S-Transferase і Malondialdialhyde-DNA виявлені в ліхтарі і колони мукоза: відносини з рівнем рівнів. Clin Cancer Res. 2001;7:1452-1458.
  12. Gautam SC, Gao X, Dulchavsky S. Immunodilation by curcumin. Adv Exp Med Biol. 2007;595:321-41.
  13. Krishnaswamy K. Traditional Indian spices and their health significance. Asia Pac J Clin Nutr. 2008;17 Suppl 1:265-8.
  14. Aggarwal BB, Sundaram C, Malani N, Ichikawa H. Curcumin: Indian solid gold. Adv Exp Med Biol. 2007;595:1-75
  15. Phan TT, See P, Lee ST, Chan SY. Protective effects of curcumin against oxidative damage on skin cells in vitro: його спроможність для wound healing. J Trauma 2001;51(5):927-931.

 

 

Автор Антонова Ирина

Автор статті: (доцент КНИТУ)

Дата публікації:

Дата оновлення: 11-03-2024

Оставить комментарий

Оцените статью
empty starempty starempty starempty starempty star
Captcha Обновить код

Комментарии к статье

  • 08-09-2023 :

    Дуже змістовна і барвиста стаття. Дякую авторам. Молодці.

  • 15-10-2018 :

    Спасибо за такую полезную статью, уже иду покупать куркуму..

  • 18-09-2015 :

    Она очень полезная. Я с детства пью воду и молоко с куркумой. Желудок работает как часики.

  • 17-03-2014 :

    Статья отличная! Впрочем как и все статьи на Вашем сайте. Очень много полезной инфо черпаю на этом сайте.

  • 01-03-2014 :

    не знал, что куркума такая полезная, спасибо хорошая статья

  • 17-09-2013 :

    Чудесная статья, как раз искала рецепты народной медицины с использованием куркумы! спасибо автору

Закрыть
Логин (Имя пользователя):
Пароль:
 Забыли пароль?